Wiktor Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 czytam brewing like a monk i jest tam tabela skąd laboratoria brały niektóre szczepy: Weyast: 1214 - Chimay 1762 - Rochefort 3522 - Achouffe 3787 - Westmalle 3864 - Unibroue 1388 - Duvel 3538 - Corsendonk-Bocq White Labs: WLP500 - Chimay WLP510 - Orval WLP530 - Westmalle WLP540 - Rochefort WLP550 - Achouffe WLP570 - Duvel Należy jednak pamiętać że szczepy w browarach ulegają zmianom i te które kiedyś pobrały laboratoria, mogą się różnić od tych które są obecnie używane w browarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) Ja w moim "laboratorium" pobrałem ostatnio i trzymam w kuchni na szafie drożdże z La Trappe - dubbel. Szybko wystartowały (mniej niż dwie doby) i wkrótce mam zamiar zrobić na nich dubbla. Mam nadzieję, że efekty będą zadowalające. Edytowane 6 Września 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Tu jest wszystko http://www.mrmalty.com/yeast.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Tu jest wszystko http://www.mrmalty.com/yeast.htm Fajne, ale wszystko to w obecnej rzeczywistości nie do końca - gdzie Zym... ofermy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 niech ktoś rzuci łopatę za złoty wykop czy takie drożdże jak RVA 251 mają jakiś odpowiednik ? są to podobno drożdże z browaru Huyghe na których warzony jest delirium tremens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi