Skocz do zawartości

Drożdże z Browarów Belgijskich


Wiktor

Rekomendowane odpowiedzi

czytam brewing like a monk i jest tam tabela skąd laboratoria brały niektóre szczepy:

 

Weyast:

1214 - Chimay

1762 - Rochefort

3522 - Achouffe

3787 - Westmalle

3864 - Unibroue

1388 - Duvel

3538 - Corsendonk-Bocq

 

White Labs:

WLP500 - Chimay

WLP510 - Orval

WLP530 - Westmalle

WLP540 - Rochefort

WLP550 - Achouffe

WLP570 - Duvel

 

Należy jednak pamiętać że szczepy w browarach ulegają zmianom i te które kiedyś pobrały laboratoria, mogą się różnić od tych które są obecnie używane w browarach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja w moim "laboratorium" pobrałem ostatnio i trzymam w kuchni na szafie drożdże z La Trappe - dubbel. Szybko wystartowały (mniej niż dwie doby) i wkrótce mam zamiar zrobić na nich dubbla. Mam nadzieję, że efekty będą zadowalające.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.