rubezahl Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 (edytowane) ...Chyba burzliwą przeniosędo balonów. Życzę wiele frajdy z domywania butli po burzliwej. Są wprawdzie tacy, co stosują takie metody i mają swoje patenty Ja po kilku eksperymentalnych, które fermentowały w szklanych piątkach - dziękuję za zabawy z wielką szklaną butlą! ..z końcówką do zlewania znad osadu na kraniku. Wg mnie takie gadżety są zbędne (kiedyś próbowałem). Żadne kraniki, reduktory! Dobry silikonowy wężyk wystarczy. Ed. - uwaga na tandetne, cienkościenne wężyki z all... Na taki bubel naciął się kolega, nie da się przy pomocy tego spokojnie zdekantować piwa ('zasysa' się uniemożliwiając przepływ). Edytowane 12 Września 2011 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 W/g mnie ostatnio tak robiłem i było dobrze: Burzliwa fermentor plastikowy bez kranika ( może być z "bulgatorem"). Przelewanie wężykiem silikonowym - nie innym (tak jak napisał rubezahl . Cicha butla szklana 25 l. znowu przelewanie wężykiem silikonowym. Do butelek z wiadra (fermentora) z kranikiem. Małe ryzyko infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 ...Do butelek z wiadra (fermentora) z kranikiem. Tak, rozlew z takiego z kranikiem - tym samym silikonowym wężykiem, zakończonym rurką z zaworkiem grawitacyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Wiadra mam wszystkie z kranikiem. parę złotych więcej ale naprawdę ułatwia życie. Fakt, że ciężko myje się balon po burzliwej ale za to frajda z obserwacji fermentacji... bezcenna. Co do cichej ciemnego, to nie zeszło już nic poniżej 6,5* Blg. Cicha trwała tydzień, piwko klarowne. Niestety z tej reszty cukrów, które nieodfementowały, ani grama słodyczy nie czuć w tym piwie. W niedzielę do lidla i słodzik w ruch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Robiłeś test odfermentowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Nietstety.... nie wyrobilem sie... mialem juz wstawiona na garze nastepna warke i pochlonela mnie bez reszty...a wlasciwie moj czas... a co bedzie jak z takim blg zabutelkuje? Ma to wplyw na cos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Nietstety.... nie wyrobilem sie... mialem juz wstawiona na garze nastepna warke i pochlonela mnie bez reszty...a wlasciwie moj czas... a co bedzie jak z takim blg zabutelkuje? Ma to wplyw na cos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Wydaje mi się, że pytanie Antek'sa miało wyjaśnić sytuację, czy wszystkie fermentowalne cukry zostały przefermentowane, czy może drożdże poszły spać. Jeżeli poszły lulu to jest prawdopodobieństwo, że kiedyś w butelkach obudzą się i będzie hmm jebudup. Jeżeli po takiej próbie blg by nie spadło to oznacza że bezpiecznie możesz butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Mcpol1 lepiej zlej trochę tego piwa i dodaj drozdży piekarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Jutro zleje z 1 ltr i zadam drozdze do 0,5 a do drugiej polowki zadam slodzik. Piwko ma swietny zapaszek i nawet fajnie smakuje... a to dziwne jak dla mnie bo nie przepadam az tak bardzo za ciemnymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Test dał by na odpowiedź czy drożdże padły czy po prostu to piwo tak ma . Normalne to nie jest że fermentacja kończy się na prawie 7 blg, chyba że to Porter Bałtycki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Minęły 3 dni od zrobienia próby drożdżowej. Odlałem piwko w piątek w południe i zadałem na 200 ml okolo 7 gram drożdży piekarskich. Dziś próba blg i wyszło dalej 6,5°Blg. Więc konkluzja jedna... drożdże is dead ...... Ale i tak nic z tego nie rozumiem. Skoro drożdże padły i została prawie połowa cukrów to dlaczego piwo nie jest w ogóle słodkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Minęły 3 dni od zrobienia próby drożdżowej. Odlałem piwko w piątek w południe i zadałem na 200 ml okolo 7 gram drożdży piekarskich.Dziś próba blg i wyszło dalej 6,5°Blg. Więc konkluzja jedna... drożdże is dead ...... Ale i tak nic z tego nie rozumiem. Skoro drożdże padły i została prawie połowa cukrów to dlaczego piwo nie jest w ogóle słodkie? Dlaczego twierdzisz że drożdże padły ? Coś skopałeś przy zacieraniu że nie zejdzie niżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Minęły 3 dni od zrobienia próby drożdżowej. Odlałem piwko w piątek w południe i zadałem na 200 ml okolo 7 gram drożdży piekarskich.Dziś próba blg i wyszło dalej 6,5°Blg. Więc konkluzja jedna... drożdże is dead ...... Ale i tak nic z tego nie rozumiem. Skoro drożdże padły i została prawie połowa cukrów to dlaczego piwo nie jest w ogóle słodkie? Nie, jeżeli prawidłowo wykonałeś test to konkluzja jest odwrotna: drożdże już zakończyły pracę (piwne) bo skończył im się cukier. Skończył się dlatego, że zatarłeś piwo na prawie-bezalkoholowe. Zabutelkuj z odpowiednim dodatkiem surowca do refermentacji, jeżeli się boisz ewentualnego dofermentowania w butelkach, zmniejsz ilość tego surowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Coś skopałeś przy zacieraniu że nie zejdzie niżej A może miało być bezalkoholowe? Tylko 10 min w zakresie maltozowej i 50 minut w dekstrynowej. Piwo za to będzie wybitnie treściwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 tak tylko, że po wypiciu kufelka tego piwa nie mogę powiedzieć żebym nie odczuł tego braku alkoholu.... zastanawia mnie to piwo. Pisaliście że mogłem coś sknocić dolewając wrzątku przy zacieraniu...było to co prawda tylko koło 1 litr może ciut więcej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Minęły 3 dni od zrobienia próby drożdżowej. Odlałem piwko w piątek w południe i zadałem na 200 ml okolo 7 gram drożdży piekarskich.Dziś próba blg i wyszło dalej 6' date='5°Blg. Więc konkluzja jedna... drożdże is dead ...... Ale i tak nic z tego nie rozumiem. Skoro drożdże padły i została prawie połowa cukrów to dlaczego piwo nie jest w ogóle słodkie?[/quote'] Dlaczego twierdzisz że drożdże padły ? Coś skopałeś przy zacieraniu że nie zejdzie niżej Muszę się wytłumaczyć bo to ja jestem autorem receptury Piwo miało być słodkie by przypominało w smaku piwa jak Noteckie dlatego rozpisałem zacieranie tak by drożdże płytko odfermentowały - jak widać udało się Może to jest nawet jakiś piwowarski rekord... Mcpol1 wg mnie to piwo jest słodkie - tylko nie tak jak piwa dosładzane. Spróbuj brzeczki 6 BLG i też nie będziesz mówił, że czujesz wyraźną słodycz dlatego musisz piwo dosłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 (edytowane) tak tylko, że po wypiciu kufelka tego piwa nie mogę powiedzieć żebym nie odczuł tego braku alkoholu.... zastanawia mnie to piwo.Pisaliście że mogłem coś sknocić dolewając wrzątku przy zacieraniu...było to co prawda tylko koło 1 litr może ciut więcej . Zwłaszcza że będzie miał ze 3 % Edytowane 18 Września 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 nic to... zawsze to jakieś nowe doświadczenia próba drożdżowa i cicha fermentacja której jeszcze nie robiłem ... no ale slotish mi piwko smakuje jak pisałem juz wcześniej. Nie musi mieć dużo alkoholu bo to nie sztuką się upić. Ja wolę się delektować. Nawalić się mogę gorzałką. Jutro w butelki pszenica, o ile się nie skawasiła bo ta piana co została po fermentacji coś mi podejrzana i jak zdążę to ciemne też w butelki. Część dosłodzę część pozostanie oryginalna. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i rady co z tym fantem zrobić. Za tydzień Kolsch na warsztat. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 A może błąd pomiaru?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Sprawdź termometr. Ta pszenica na WB-kach też Ci płytko odfermentowała (z 11 do 3). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 termometry mam 3 , balingometry w sumie też mam 3 i wszystkie skalibrowane. 2 na 20°C jeden jest na 16 ale tego nie używam. Pszenica uważam że wyszła bdb. Tyle że już po niej tylko wspomnienie zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Pszenica uważam że wyszła bdb. A tego nie neguję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 (edytowane) Wszystko sprawdzone , wszystko ok -ale moim zdaniem to nie jest normalne że piwo odfermentowało z 13 do 6,5 Edytowane 19 Września 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 ' date=',, i dolanie wrzątku by podbić temperaturę do 71-73 ? przerwa 50 minut.[/quote']Problem leży tutaj, prawdopodobnie zabiłeś enzymy. Tak jak pisałem wcześniej. Nie da się już nic naprawić. Jak mówił stary cieśla: Co się pocieni, to juz się nie pogrubasi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się