olo333 Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 ' date='' date=', i dolanie wrzątku by podbić temperaturę do 71-73 ? przerwa 50 minut.[/quote'']Problem leży tutaj, prawdopodobnie zabiłeś enzymy. Tak jak pisałem wcześniej. Nie da się już nic naprawić. Jak mówił stary cieśla: Co się pocieni, to juz się nie pogrubasi. No tak, ale potem mcpol1 dodał: Pisaliście że mogłem coś sknocić dolewając wrzątku przy zacieraniu...było to co prawda tylko koło 1 litr może ciut więcej . Trochę mało, żeby ubić wszystkie enzymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Butelkuję wkońcu to ciemne które miało być słodkie a nie jest. I tutaj moja prośba. Ile cukru na 17 litrow do refermentacji??????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Dałbym 90-100g cukru. Skoro drożdże zakończyły robotę, granatów bym się nie bał. A nagazuje się prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 niby tak wychodzi mi wdg kalkulatora... tylko czy nie bedzie za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 niby tak wychodzi mi wdg kalkulatora... tylko czy nie bedzie za mało? Ja bym dał coś około 60-70g na 20 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 zalezy mi na nagazowaniu piwka. I tak jest ono permanentnym eksperymentem wiec zadaje w syropie 120 gr cukru. Najwyzej bede kontrolowal co i jak z nagazowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKon Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Podłączę się do wątku. Tydzień temu uwarzyłem IRA z zestawu HB. Przy wysładzaniu wyszło mi około 23l i 12°Blg. Po przelaniu do fermentatora wyszło mi około 20l i 13,5°Blg. Dwa dni temu mierzyłem cukier i było około 6°Blg. Po zmierzeniu dzisiaj wyszło mi około 5,5°Blg. W smaku jest dość słodkie- chociaż mojej żonie takie właśnie smakuje:). Przelałem dzisiaj na cichą, nie wiem czy się nie pospieszyłem. Pierwsze pytanie czy dobrze zrobiłem:/? Pytanie nr 2 jak długo trzymać na cichej- czy coś jeszcze odfermentuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 (edytowane) Prawdopodobnie się pośpieszyłeś. Na cichej zejdzie może 1 , 2 °Blg. To i tak będzie dobrze , a może w ogóle nie spaść. Cicha ma piwo sklarować ,a odfermentować piwo ma na burzliwej. Zlewasz dopiero wtedy kiedy kilka dni z rzędu °Blg nie spada. Potrzymaj kilka dni w cieplejszym pomieszczeniu , a potem w niższej temp o ile masz takie możliwości. Weź pod uwagę stopień odfermentowania przy dodawaniu środka do refermentacji potem przy butelkowaniu. Bo fermentacja może znowu ruszyć w butelkach. Edytowane 21 Września 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Podłączę się do wątku. Tydzień temu uwarzyłem IRA z zestawu HB. Przy wysładzaniu wyszło mi około 23l i 12°Blg. Po przelaniu do fermentatora wyszło mi około 20l i 13,5°Blg. Dwa dni temu mierzyłem cukier i było około 6°Blg. Po zmierzeniu dzisiaj wyszło mi około 5,5°Blg. W smaku jest dość słodkie- chociaż mojej żonie takie właśnie smakuje:). Przelałem dzisiaj na cichą, nie wiem czy się nie pospieszyłem. Pierwsze pytanie czy dobrze zrobiłem:/? Pytanie nr 2 jak długo trzymać na cichej- czy coś jeszcze odfermentuje? Witam Myślę, że spokojnie dofermentuje i na cichej. Jeśli masz wątpliwości to zrób test fermentacji zadając drożdzy do odlanego w małym naczyniu piwa i potrzymaj w ciepłym pomieszczeniu. Wtedy będziesz miał pewnośc do ilu °Blg musi jeszcze zejść. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKon Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Myślałem, że jak dwa dni nie schodzi to już nie zejdzie a po przelaniu do drugiego fermentatora na cichą trochę się napowietrzy i ewentualnie drożdże ruszą. Mam nadzieję, że będzie słodkie (żona się ucieszy) a nie będzie granatów. Myślę, że tydzień na cichej wystarczy (?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 nie bój się, drożdże to "twarde zawodniki", najwyżej piwo dojdzie na cichej a potem i tak się wyklaruje, granaty się zdarzają ale to bardziej kwestia wadliwej butelki aniżeli większej niż zwykle ilości cukrów, oczywiście bez przesad... sama cicha fermentacja też ponoć nie jest obligatoryjna, zastanawiam się nad pominięciem jej przy obecnym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Tak czy siak , piwo musi dofermentować na burzliwej. Tu nawet nie chodzi o "granaty" tylko zwykłe przegazowanie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Tak czy siak , piwo musi dofermentować na burzliwej. Tu nawet nie chodzi o "granaty" tylko zwykłe przegazowanie piwa. no i niech sobie fermentuje, ale dzień różnicy nic złego nie zrobi, na cichej są drożdże w piwie, i one doskonale wiedzą co mają robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKon Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) Zacząłem ten wątek z ciemnym piwkiem, wypada żeby coś napisać jaki efekt finalny. Ciemne które miało być słodkie jest już w butelkach od około 10 dni. Do tej partii, która miała być słodka dodałem słodzika w ilości 1 tabletki do bączków 0,33ltr szt 12 oraz po jednej tabletce do butelek o poj. 0,5 ltr. To po to żeby sprawdzić jaka będzie różnica w dosłodzeniu. Na razie spróbowałem jednego bączka. Jak dla mnie za słodkie ale myślę że w sam raz będzie te 0,5 ltr. Nagazowanie jak po takim czasie jest średnie. Piana... hmmm jeśli naleję mocno z góry to powstaje ale szybko opada. Smak piwa ciekawy i dobry. Lekkie orzeźwiające piwko. I tutaj przejdę zaraz do tej partii której nie słodziłem. Mam już zamówienia od rodzinki na 2 następne warki. Piwo wyszło lekkie jeśli chodzi o zawartość alkoholu. Jak to już "anteks" prognozował może być to prawdą... tak tylko' date=' że [b']po wypiciu kufelka tego piwa nie mogę powiedzieć żebym nie odczuł tego braku alkoholu[/b].... zastanawia mnie to piwo.Pisaliście że mogłem coś sknocić dolewając wrzątku przy zacieraniu...było to co prawda tylko koło 1 litr może ciut więcej . Zwłaszcza że będzie miał ze 3 % Baaaardzo treściwe i pomimo iż nie przepadam za ciemnymi ma coś w sobie. czuć delikatny karmel i delikatną słodycz w tle. Ogólnie oceniam to piwko jako przydatne po całym dniu pracy kiedy to człowiek sięga po coś gaszącego pragnienie do lodówki. Nie wali w dekiel i ze spokojem można podjąć tak jeszcze ze 3 kolejno po sobie następujące próby gaszenia tego pragnienia... Co do moich obaw o granaty, to ich nie było i raczej już nie będzie bo piwko w butelce zachowuje się przyzwoicie. Edytowane 1 Października 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Po degustacji kolejnego bączka dodam jeszcze, że tym razem piwo nie było tak słodkie jak te z pierwszej butelki. Pewnie wpływ na to miało przerobienie przez drożdże cukru, dodanego do refermentacji oraz pewnie i to że nie mieszałem osadu z dna butelki. Co do finalnego smaku piwa i tego czy zasmakuje mojej kobietce napiszę za 2 tygodnie kiedy to sama oceni czy jej pasuje ten smak. Zaznaczam, że jak do tej pory to była bardzo ANTYPIWNA... powoli jednak... sukcesywnie, udaje mi się zwalczyć tę niechęć. :) Ja jednak, cieszę się że piwko o które tak się bałem wyszło w miarę pijalne i jestem pewien, że zrobię takie samo jeszcze kiedyś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 ... i jestem pewien, że zrobię takie samo jeszcze kiedyś. Nie sadzę możesz zrobić lepsze lub gorsze, ale powtórzenie tego w warunkach domowych jest praktycznie nieosiągalne. Ale rozumiem ze chodziło ci bardziej o styl niż o smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Josefik. Bede sie staral zrobic identyczne. Chociazby po to zeby sprawdzic na ile to niemozliwe. A przynajmniej bede sie staral robic wszystko identycznie z zapiskami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Josefik. Bede sie staral zrobic identyczne. Chociazby po to zeby sprawdzic na ile to niemozliwe. A przynajmniej bede sie staral robic wszystko identycznie z zapiskami. Słuchaj doświadczonego piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Odświerzę troszkę ten wątek. Warka #6 KOLSCH z zestawu CP Zacieranie wdg instrukcji 63°C 50 min 73 st 10 min Wysładzanie 23,5 litra 10* Blg Chmiel lubelski 40 gr na 60 ' 10 gr na 10' Miało wdg instrukcji wyjść 11 blg. Mi wyszło 12,5 blg. Nie będę już fantazjował że mógłbym uznać to za ponad troszkę 13 blg Mija 9 dzień burzliwej początkowo przeprowadzana w zakresie temperatur 17 do 19 st C. Ostatnia doba 20 st C. Od 3 dni podobnie jak przy ciemnym blg zatrzymało się. Tym razem jest to 5 * BLG. Czy ja coś po drodze robie źle? Sprawdzałem balingometr.Jest ok. Jedyny błąd jaki mogłem popełnić to podczas podgrzewania do 78°C przekroczyłem 80°C na jakąś chwilę. Mam zamiar zapodać teraz kolscha na cichą do balonu na jakieś 2 tygodnie. Robić to teraz przy takim blg czy zaczekać jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Odświerzę troszkę ten wątek.Warka #6 KOLSCH z zestawu CP Zacieranie wdg instrukcji 63°C 50 min 73 st 10 min Wysładzanie 23,5 litra 10* Blg Chmiel lubelski 40 gr na 60 ' 10 gr na 10' Miało wdg instrukcji wyjść 11 blg. Mi wyszło 12,5 blg. Nie będę już fantazjował że mógłbym uznać to za ponad troszkę 13 blg Mija 9 dzień burzliwej początkowo przeprowadzana w zakresie temperatur 17 do 19 st C. Ostatnia doba 20 st C. Od 3 dni podobnie jak przy ciemnym blg zatrzymało się. Tym razem jest to 5 * BLG. Czy ja coś po drodze robie źle? Sprawdzałem balingometr.Jest ok. Jedyny błąd jaki mogłem popełnić to podczas podgrzewania do 78°C przekroczyłem 80°C na jakąś chwilę. Mam zamiar zapodać teraz kolscha na cichą do balonu na jakieś 2 tygodnie. Robić to teraz przy takim blg czy zaczekać jeszcze? Jakie drozdze uzyles i jak napowietrzales brzeczke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 (edytowane) S-33 Brzeczka po chmieleniu i wystudzeniu do 22 stopni spuszczana z dużej wysokości z kranika wprost do fermentatora. Później kołysanie zamkniętym fermentatorem ruchem okrężnym. Drożdże rozsypane po powierzchni wprost na pianę wytworzoną podczas napowietrzania. Drożdże S-33, jak teraz zajarzyłem, zakupione w tym samym czasie i z tego samego miejsca co te, które użyłem do ciemnego z początku wątku. Drożdże zaczęły swoją robotę bardzo szybko... Edytowane 10 Października 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Ciekawe... Tak sobie myślę - może coś z twoją wodą jest nie tak? Mówiłeś, że masz bardzo miękką ze studni głębinowej - może brakuje jej jakichś odpowiednich minerałów? Przy następnych warkach dopilnuj aby zacier był rzadki, czyli jego stosunek wynosił ok 1:3,5 ( ziarna do wody ) podobno czym rzadszy tym głębsze odfermentowanie. Choć z drugiej strony ktoś na forum pisał, że to bajka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 (edytowane) ale poprzednie warki wyszły ok. Może coś nie tak z tymi drożdżami? W tej warce miałem na 4kg zasypu jakieś 15 ltr wody Edytowane 10 Października 2011 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 10 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Potrzymaj na cichej, zejdzie jeszcze niżej. Postaraj się też rehydratować drożdże - po co połowę zabijać, skoro już są i mogą pracować? Zastanawia mnie jeszcze jedno - mówisz że woda jest ze studni. Może jest po prostu zbyt alkaliczna i stąd wolniejsza fermentacja? Drożdże - z tego co wiem - też lubią lekko kwasowe środowisko. Zbadaj Ph brzeczki przy kolejnym warzeniu, ew Ph porządnie odgazowanego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się