Srecky Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Zgadza się. Świetne narzędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Czytam i się zastanawiam,dlaczego drożdże s-33 są proponowane w zestawach skoro nie potrafią dofermentować głębiej? Kombinowałem ,zmieniałem temperatury a i tak nie zeszły poniżej pisanej przez was piąteczki.Dzięki za temat,trzeba będzie stosować inne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Może dlatego że czasami pożądane są takie a nie inne drożdże. Wszystko zależy co chcesz zrobić, co by było gdyby wszystkie drożdże schodziły do minimum??? nuda??? Dodam tylko że moje drożdże s-33 dodane wczoraj o godzinie 23 w postaci gęstwy z poprzedniej warki chyba już po około 24 godzinach tracą na wigorze i tak szybko jak ruszyły tak szybko zaczynają konczyć (temp 21°C). Zmierzę jutro wieczorem ile dały rady zjeść z 14 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Też robiłem altbiera na tych drożdżach i zeszły mi do 4 Blg. Ale już teraz nie rozumiem, czy jak zostaje takie wysokie Blg to muszę użyć mniej cukru do refermentacji, niż wyliczam w kalkulatorze? Myślałem że jak drożdże już skończyły pracę to zostały same cukry nie fermentowalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosolis Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Też robiłem altbiera na tych drożdżach i zeszły mi do 4 Blg. Ale już teraz nie rozumiem, czy jak zostaje takie wysokie Blg to muszę użyć mniej cukru do refermentacji, niż wyliczam w kalkulatorze? Myślałem że jak drożdże już skończyły pracę to zostały same cukry nie fermentowalne. Na forum toczą się równolegle dwie dyskusja na ten temat. Z tego drugiego wątku wynika, że nie. Ale ja przeczytałem odpowiedzi później niż sam zadałem pytania w tym temacie, poza tym mam zbyt mało doświadczenia by udzielać rad. Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 czy jak zostaje takie wysokie Blg to muszę użyć mniej cukru do refermentacji, niż wyliczam w kalkulatorze? Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Kolejna warka na S-33 zeszła do 5 blg, tym razem z 14 co i tak daje wysoki jak na moje warunki wynik tym bardziej, że drożdże uwinęły się z tym w jakieś 40 godzin w temp 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Czytałem gdzieś że niektóre szczepy drożdży tak mają - szybka, oraz niepełna fermentacja i opadają na dno, ale wystarczy zamieszać w fermentatorze tak by podnieść opad i dokończą pracę. Sam trochę bym się bał zarażenia warki, ale przy dużych środkach ostrożności powinno dać radę. Próbował ktoś może ? Pytam się bo sam jestem ciekaw pomimo że nie miałem z nimi styczności póki co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Sam trochę bym się bał zarażenia warki, ale przy dużych środkach ostrożności powinno dać radę. Nie rozumiem czego się boisz - kołyszesz fermentatorem, bez jego otwierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Probowalem już mieszac fermentatorem z drozdzami s - 33 i niewiele to dalo. Zeszlo mmoze0,5 blg w polaczeniu z cicha przez 2 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Ja zamieszałem i bulka zdrowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Kolejne piwko na S-33 zabutelkowane... a precyzyjniej 2 warki ciemne i jasne experymentalne... i co tu dużo mówić moje s-33 są zaprogramowane by nieważne od ilu blg zaczynają, skończyć na około 5 blg. Taki wynik otrzymałem w obu warkach dzisiaj butelkowanych, no i w poprzednich również Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Kolejne piwko na S-33 zabutelkowane... a precyzyjniej 2 warki ciemne i jasne experymentalne... i co tu dużo mówić moje s-33 są zaprogramowane by nieważne od ilu blg zaczynają, skończyć na około 5 blg. Taki wynik otrzymałem w obu warkach dzisiaj butelkowanych, no i w poprzednich również jak piwko po ponad dwóch miesiącach?Granatów nie było? ile cukru dałeś do refermentacji?Jeśli jeszcze je masz,to zmierz teraz Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Po piwku dawno wspomnienie zostało.... no może po jednej butelce w czarnej skrzynce... wyszło bdb juz zresztą następna warka dojrzewa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się