polter Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 17.10.14 Warka # 88 Belgian Pale Ale Surowce - słód pilzneński – 2,3 kg - słód Pale Ale – 4,0 kg - słód wiedeński – 1,2 kg - słód Abbey Malt - 0,3 kg - słód Carabelge - 0,3 kg - słód karmelowy 400 - 0,2 kg - chmiel Brewer's Gold 8,8% granulat - 30g - chmiel Styrian Goldings 4,1% granulat - 40g - drożdże Trappist Ale WLP500 Zacieranie 27l wody temp. 45°C - zasyp słodów 52oC – 10 min 63°C – 25 min 72°C – 40 min 77°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 60min Brewer's Gold– 60 min Styrian Goldings - 40min Do fermentorów trafiło ok. 44l brzeczki SG: 1,050. Wg BeerSmith: IBU - 23, EBC – 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 24.10.14 Warka # 89 Weizenbock Surowce - słód pilzneński – 2,5 kg - słód pszeniczny – 5,0 kg - słód monachijski I – 1,5 kg - słód Abbey Malt - 0,3 kg - słód pszeniczny ciemny - 1,0 kg - słód Carawheat - 0,5 kg - słód melanoidynowy - 0,3 kg - słód pszeniczny czekoladowy - 0,1 kg - chmiel Northern Brewer 7,5% granulat - 40g - chmiel Styrian Goldings 4,1% granulat - 40g - drożdże Hefeweizen Ale WLP300 - gęstwa Zacieranie 27l wody temp. 45°C - zasyp słodów 43oC – 80 min 52oC – 10 min 63°C – 30 min 72°C – 40 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 60min Northern Brewer– 60 min Do fermentorów trafiło ok. 40l brzeczki SG: 1,072. Wg BeerSmith: IBU - 22, EBC – 27. Cytuj selektywnie Odpowiedz Cytuj Edytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) 25.10.14 Warka # 90 Special/Premium Bitter Surowce - słód Pale Ale – 7,1 kg - słód Biscuit – 0,2 kg - słód karmelowy 150 - 0,2 kg - chmiel Admiral 14,3% granulat - 22g - chmiel Sovereign 6,1% granulat - 60g - mech irlandzki - 8g - drożdże English Ale WLP002 - starter Zacieranie 25l wody temp. 71°C - zasyp słodów 66-67°C – 80 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 60min Admiral – 60 min Sovereign 30g - 30min Mech irlandzki - 10min Sovereign 30g - 5 min Do fermentorów trafiło ok. 45l brzeczki SG: 1,044. Drożdże zadane w temp. 19oC. Ciekawe jak będzie przebiegała fermentacja na tych drożdżach, bo w starterze po minucie bez mieszania opadały na dno tworząc dość zbitą strukturę. Trzeba będzie chyba mieszać fermentorami aby je oderwać od dna. Wg BeerSmith: IBU - 31, EBC – 12 A w browarze ustawiła się już niezła bateria. Niedługo czas zacząć akcję mycia butelek Edytowane 26 Października 2014 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) No i niestety fermentacja mało burzliwa. Temperatura spadła do 17 st. i po 30h po zadaniu drożdży musiałem przenieść pojemniki do cieplejszych warunków. Warka #86 Koelsch przelana na cichą egęstość 1,010. Zapach jednak estrowy, a smak na razie mało akceptowalny Nie wiem czy to nie wina chmielu o potencjalnie niskiej zawartości alfakwasów dodanego na goryczkę. Zawsze dawałem Spalt'a ale tym razem coś poszło chyba nie tak. W każdym bądź razie powędrowało do piwnicy na 2-3 tyg. kwarantannę a do Alt'a chyba dodam inne chmiele i spróbuję przefermentować w niższej temperaturze. Edytowane 27 Października 2014 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 31.10.14 Warka # 91 Altbier Surowce - słód monachijski I – 5,0 kg - słód pilzneński – 2,5 kg - słód Caramunich II - 0,4 kg - słód karmelowy 600 - 0,2 kg - chmiel Marynka 10% granulat - 35g - chmiel Northern Brewer 7,5% granulat - 30g - chmiel Hallertauer Hersbrucker 4,2% granulat - 35g - drożdże Dusseldorf Alt WLP036 - gęstwa Zacieranie 27l wody temp. 55°C - zasyp słodów 52oC - 10 min 64°C – 20 min 72oC - 40 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 60min Marynka – 60 min Northern Brewer - 40min HH - 10 min Do fermentorów trafiło ok. 42l brzeczki SG: 1,052. Drożdże zadane w temp. 17oC. Wg BeerSmith: IBU - 41, EBC – 21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Warka #88 BPA przelana na cichą. Gęstość 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 4.11.14 uroczyście rozlano pierwsze piwo z tego sezonu . Warka #87 Weizen trafiła do butelek z dodatkiem 155g cukru na 23l oraz do kega bez dodatku. Odfermentowało do 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 7.11.14 Warka # 92 Belgian Dubel Surowce - słód pale ale – 4,5 kg - słód pilzneński – 4,5 kg - słód Special B - 0,3 kg - słód Special W- 0,3 kg - cukier Dememera - 1,0kg - chmiel Marynka 10% granulat - 20g - chmiel Styrian Goldings 4,1% granulat - 30g - drożdże Trappist Ale WLP500 - gęstwa Zacieranie 29l wody temp. 55°C - zasyp słodów 52oC - 10 min 64°C – 20 min 72oC - 40 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 90min Marynka – 60 min Styrian Goldings - 20min Niestety za dużo wysłodziłem brzeczki i musiałem się ratować dodatkowym cukrem (w planach było 600g) Do fermentorów trafiło ok. 42l brzeczki SG: 1,066. Drożdże zadane w temp. 17oC. Nie wiem co jest z tymi drożdżami z WhiteLabs ale co bym nie robił i bez względu na to czy fiolka, starter czy gęstwa start dopiero po ok. 12h Wg BeerSmith: IBU - 18, EBC – 26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 4.11.14 uroczyście rozlano pierwsze piwo z tego sezonu . Warka #87 Weizen trafiła do butelek z dodatkiem 155g cukru na 23l oraz do kega bez dodatku. Odfermentowało do 1,010 Na konkurs w Poznaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Niestety nie. Jak co roku jestem spóźniony o jakiś tydzień-dwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 8.11.14 Warka # 93 English Pale Ale Surowce - słód pale ale – 7,5 kg - słód Abbey – 0,5 kg - słód Cara Crystal 120 - 0,4 kg - słód karmelowy 600- 0,1 kg - cukier - 0,5 kg - chmiel Admiral 14,3% granulat - 28g - chmiel East Kent Goldings 6,4% granulat - 70g - drożdże English Ale WLP002 - gęstwa Zacieranie 28l wody temp. 72°C - zasyp słodów 67-69°C – 80 min 72oC - 10 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 70min Marynka – 60 min EKG 40g - 30min EKG 30g - 5 min Do fermentorów trafiło ok. 45l brzeczki SG: 1,056. Wg BeerSmith: IBU - 42, EBC – 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Warka #86 Koelsch trafiła do butelek z dodatkiem 130g cukru/23l oraz do kega. Gęstość końcowa 1,010. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) 13.11.14 Warka #88 BPA trafiła do butelek z dodatkiem 150g cukru/25l oraz do kega. Gęstość końcowa 1,010 Edytowane 14 Listopada 2014 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 14.11.14 Warka # 94 Pils Surowce - słód pilzneński – 7,0 kg - słód Caramel Pils - 0,3 kg - słód monachijski II - 0,2 kg - chmiel Marynka 10% granulat - 35g - chmiel Lubelski 3,8% granulat - 65g - drożdże S-23 i W-34/70 Zacieranie 27l wody temp. 55°C - zasyp słodów 52oC - 10 min 64°C – 30 min 72 o C - 30 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 90min Marynka – 60 min Lubelski 35g - 35min Lubelski 30g - 0 min Do fermentorów trafiło ok. 42l brzeczki SG: 1,044. Drożdże zadane w temp. 12oC. Wg BeerSmith: IBU - 32, EBC – 6,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 15.11.14 Warka #91 Altbier przelana na cichą. Gęstość 1,013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 18.11.14 Warka #89 Weizenbock przelana na cichą. Gestość 1,018 19.11.14 Warka #90 Special Bitter trafiła do kega oraz do butelek z dodatkiem 115g cukru/24litry. Pięknie wyklarowane piwo na tych WLP002. Gęstość końcowa 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 22.11.14 Warka # 95 English IPA Surowce - słód pale ale – 9,0 kg - słód Biscuit – 0,45 kg - słód Special W - 0,25 kg - słód Caraaroma- 0,3 kg - cukier - 0,5 kg - chmiel Admiral 14,3% granulat - 40g - chmiel Challenger 8,4% granulat - 30g - chmiel East Kent Goldings 6,4% granulat - 70g - drożdże English Ale WLP002 - gęstwa Zacieranie 28l wody temp. 72°C - zasyp słodów 67-68°C – 90 min 72oC - 10 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 70min Admiral – 60 min Challenger - 23min EKG - 30g - 3 min EKG - 40g pójdzie do chmielenia na zimno Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki 15,6oBlg. Wg BeerSmith: IBU - 51, EBC – 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 23.11.14 Warka #93 English Pale Ale w połowie przelana na cichą. Gęstość 1.014 24.11.14 Warka #92 Belgian Dubbel przelana na cichą. Gęstość 1,012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 28.11.14 Warka # 96 Belgian Dark Strong Ale Surowce - słód pale ale – 5,0 kg - słód pilzneński - 4,0 kg - słód monachijski II - 1,0 kg - słód Carabelge – 0,5 kg - słód Special W - 0,2 kg - słód Special B - 0,2 kg - słód melanoidynowy- 0,3 kg - cukier kandyzowany ciemny - 0,5 kg - cukier kryształ - 1,0 kg - chmiel Challenger 8,4% granulat - 40g - drożdże Trapist Ale WLP500 - gęstwa Zacieranie 33l wody temp. 57°C - zasyp słodów 53°C – 15 min 64°C – 30 min 72oC - 40 min 78°C - 5 min mash out Chmielenie Gotowanie 120min Challenger - 60min cukier - 15 min Do fermentorów trafiło ok. 35l brzeczki 22,5oBlg. Drożdże zadane w temp. 21oC. Rano temp. 18oC. Jak ruszą na dobre to pójdą w cieplejsze miejsce. Wg BeerSmith: IBU - 27, EBC – 31,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 02.12.14 Warka #91 Altbier trafiła do butelek z dodatkiem 135 cukru/22l oraz do kega. Gęstość końcowa 1,014. Jeszcze ok.120l do zabutelkowania w tym tygodniu, byłoby przyjemnie gdyby nie to mycie butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 04.12.14 Warka #89 Weizenbock trafiła w końcu do butelek. 230g cukru/40l. Gęstość końcowa 1,017. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 05.12.14 Warka #93 English Pale Ale w połowie trafiła do butelek z dodatkiem cukru w ilości 115g/24l Odfermentowało do 3,3oP. Drugi fermentor niestety musi poczekać Miał trafić do kega ale reduktor wysiadł i wypuścił cały gaz z butli . Dobrze, że właśnie dotarł nowy, podwójny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 06.12.14 Warka # 97 Bohemian Pilsner Surowce - słód Bohemian Pilsner – 5,0 kg - słód pilzneński - 1,3 kg - słód monachijski I - 1,8 kg - słód Carapils - 0,4 kg - chmiel Premiant 8,5% granulat - 60g - chmiel Saaz 3,1% granulat - 100g - drożdże W-34/70 - gęstwa Zacieranie 28l wody temp. 55°C - zasyp słodów 52oC - 10 min 64°C – 20 min 72oC - 45 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 90min Premiant – 60 min Saaz 45g - 25min Saaz 55g - 0 min Do fermentorów trafiło ok. 42l brzeczki 13Blg . Drożdże zadane w temp. 10oC Wg BeerSmith: IBU - 40, EBC – 9 Cytuj selektywnie Odpowiedz Cytuj Edytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 07.12.14 Warka #92 Belgian Dubbel została zabutelkowana z dodatkiem cukru w ilości 220g/38l. Odfermentowało do 3Blg Plan tygodniowego butelkowania został zrealizowany (248 szt.) pozostał tylko jeden fermentor, który miał pójść do kega ale okazało się, że w sobotę w Gostyniu butli się nie napełni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 13.12.14 Warka # 98 IRA Surowce - słód pale ale – 5,8 kg - słód monachijski I – 1,0 kg - słód RedX - 1,0 kg - słód Caraaroma- 0,5 kg - jęczmień palony - 0,1 kg - chmiel Admiral 14,3% granulat - 12g - chmiel Challenger 8,4% granulat - 10g - chmiel Fuggles 5,2% granulat -20g - drożdże English Ale WLP002 - gęstwa Zacieranie 28l wody temp. 58°C - zasyp słodów 67-68°C – 80 min 72oC - 10 min 78°C - 10 min mash out Chmielenie Gotowanie 70min Admiral – 60 min Challenger - 60min Fuggles - 30g - 25 min Do fermentorów trafiło ok. 42l brzeczki 13,0oBlg. Wg BeerSmith: IBU - 23, EBC – 22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się