Skocz do zawartości

Browar Polter wystartował


polter

Rekomendowane odpowiedzi

17.10.14

Warka # 88 Belgian Pale Ale

 

Surowce

- słód pilzneński – 2,3 kg

- słód Pale Ale – 4,0 kg

- słód wiedeński – 1,2 kg

- słód Abbey Malt - 0,3 kg

- słód Carabelge - 0,3 kg

- słód karmelowy 400 - 0,2 kg

 

- chmiel Brewer's Gold 8,8% granulat - 30g

- chmiel Styrian Goldings 4,1% granulat - 40g

 

- drożdże Trappist Ale WLP500

 

Zacieranie

27l wody temp. 45°C - zasyp słodów

 

52oC – 10 min

63°C – 25 min

72°C – 40 min

77°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 60min

 

Brewer's Gold– 60 min

Styrian Goldings - 40min

 

Do fermentorów trafiło ok. 44l brzeczki SG: 1,050.

 

Wg BeerSmith: IBU - 23, EBC – 20.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24.10.14

Warka # 89 Weizenbock

 

Surowce

- słód pilzneński – 2,5 kg

- słód pszeniczny – 5,0 kg

- słód monachijski I – 1,5 kg

- słód Abbey Malt - 0,3 kg

- słód pszeniczny ciemny - 1,0 kg

- słód Carawheat - 0,5 kg

- słód melanoidynowy - 0,3 kg

- słód pszeniczny czekoladowy - 0,1 kg

 

- chmiel Northern Brewer 7,5% granulat - 40g

- chmiel Styrian Goldings 4,1% granulat - 40g

 

- drożdże Hefeweizen Ale WLP300 - gęstwa

 

Zacieranie

27l wody temp. 45°C - zasyp słodów

 

43oC – 80 min

52oC – 10 min

63°C – 30 min

72°C – 40 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 60min

 

Northern Brewer– 60 min

 

 

Do fermentorów trafiło ok. 40l brzeczki SG: 1,072.

 

Wg BeerSmith: IBU - 22, EBC – 27.


  •  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25.10.14

Warka # 90 Special/Premium Bitter

 

Surowce

- słód Pale Ale – 7,1 kg

- słód Biscuit – 0,2 kg

- słód karmelowy 150 - 0,2 kg

 

- chmiel Admiral 14,3% granulat - 22g

- chmiel Sovereign 6,1% granulat - 60g

- mech irlandzki - 8g

- drożdże English Ale WLP002 - starter

 

Zacieranie

25l wody temp. 71°C - zasyp słodów

 

66-67°C – 80 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 60min

 

Admiral – 60 min

Sovereign 30g - 30min

Mech irlandzki - 10min

Sovereign 30g - 5 min

 

Do fermentorów trafiło ok. 45l brzeczki SG: 1,044. Drożdże zadane w temp. 19oC. Ciekawe jak będzie przebiegała fermentacja na tych drożdżach, bo w starterze po minucie bez mieszania opadały na dno tworząc dość zbitą strukturę. Trzeba będzie chyba mieszać fermentorami aby je oderwać od dna.

 

Wg BeerSmith: IBU - 31, EBC – 12

 

A w browarze ustawiła się już niezła bateria. Niedługo czas zacząć akcję mycia butelek

post-3541-0-43879500-1414326910_thumb.jpg

Edytowane przez polter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i niestety fermentacja mało burzliwa. Temperatura spadła do 17 st. i po 30h po zadaniu drożdży musiałem przenieść pojemniki do cieplejszych warunków.

Warka #86 Koelsch przelana na cichą egęstość 1,010. Zapach jednak estrowy, a smak na razie mało akceptowalny :( Nie wiem czy to nie wina chmielu o potencjalnie niskiej zawartości alfakwasów dodanego na goryczkę. Zawsze dawałem Spalt'a ale tym razem coś poszło chyba nie tak. W każdym bądź razie powędrowało do piwnicy na 2-3 tyg. kwarantannę a do Alt'a chyba dodam inne chmiele i spróbuję przefermentować w niższej temperaturze.

Edytowane przez polter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31.10.14

Warka # 91 Altbier

 

Surowce

- słód monachijski I – 5,0 kg

- słód pilzneński – 2,5 kg

- słód Caramunich II - 0,4 kg

- słód karmelowy 600 - 0,2 kg

 

- chmiel Marynka 10% granulat - 35g

- chmiel Northern Brewer 7,5% granulat - 30g

- chmiel Hallertauer Hersbrucker 4,2% granulat - 35g

 

- drożdże Dusseldorf Alt WLP036 - gęstwa

 

Zacieranie

27l wody temp. 55°C - zasyp słodów

 

52oC - 10 min

64°C – 20 min

72oC - 40 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 60min

 

Marynka – 60 min

Northern Brewer - 40min

HH - 10 min

 

Do fermentorów trafiło ok. 42l brzeczki SG: 1,052. Drożdże zadane w temp. 17oC.

 

Wg BeerSmith: IBU - 41, EBC – 21

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7.11.14

Warka # 92 Belgian Dubel

 

Surowce

- słód pale ale – 4,5 kg

- słód pilzneński – 4,5 kg

- słód Special B - 0,3 kg

- słód Special W- 0,3 kg

- cukier Dememera - 1,0kg

 

- chmiel Marynka 10% granulat - 20g

- chmiel Styrian Goldings 4,1% granulat - 30g

 

- drożdże Trappist Ale WLP500 - gęstwa

 

Zacieranie

29l wody temp. 55°C - zasyp słodów

 

52oC - 10 min

64°C – 20 min

72oC - 40 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

 

Marynka – 60 min

Styrian Goldings - 20min

 

Niestety za dużo wysłodziłem brzeczki i musiałem się ratować dodatkowym cukrem (w planach było 600g)

 

Do fermentorów trafiło ok. 42l brzeczki SG: 1,066. Drożdże zadane w temp. 17oC. Nie wiem co jest z tymi drożdżami z WhiteLabs ale co bym nie robił i bez względu na to czy fiolka, starter czy gęstwa start dopiero po ok. 12h

 

Wg BeerSmith: IBU - 18, EBC – 26

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8.11.14

Warka # 93 English Pale Ale

 

Surowce

- słód pale ale – 7,5 kg

- słód Abbey – 0,5 kg

- słód Cara Crystal 120 - 0,4 kg

- słód karmelowy 600- 0,1 kg

- cukier - 0,5 kg

 

- chmiel Admiral 14,3% granulat - 28g

- chmiel East Kent Goldings 6,4% granulat - 70g

 

- drożdże English Ale WLP002 - gęstwa

 

Zacieranie

28l wody temp. 72°C - zasyp słodów

 

67-69°C – 80 min

72oC - 10 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

 

Marynka – 60 min

EKG 40g - 30min

EKG 30g - 5 min

 

Do fermentorów trafiło ok. 45l brzeczki SG: 1,056.

 

Wg BeerSmith: IBU - 42, EBC – 20

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14.11.14

Warka # 94 Pils

 

Surowce

- słód pilzneński – 7,0 kg

- słód Caramel Pils - 0,3 kg

- słód monachijski II - 0,2 kg

 

- chmiel Marynka 10% granulat - 35g

- chmiel Lubelski 3,8% granulat - 65g

 

- drożdże S-23 i W-34/70

 

Zacieranie

27l wody temp. 55°C - zasyp słodów

 

52oC - 10 min

64°C – 30 min

72 o C - 30 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

 

Marynka – 60 min

Lubelski 35g - 35min

Lubelski 30g - 0 min

 

 

Do fermentorów trafiło ok. 42l brzeczki SG: 1,044. Drożdże zadane w temp. 12oC.

Wg BeerSmith: IBU - 32, EBC – 6,5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.11.14 Warka #89 Weizenbock przelana na cichą. Gestość 1,018

19.11.14 Warka #90 Special Bitter trafiła do kega oraz do butelek z dodatkiem 115g cukru/24litry. Pięknie wyklarowane piwo na tych WLP002. Gęstość końcowa 1,010

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22.11.14

Warka # 95 English IPA

 

Surowce

- słód pale ale – 9,0 kg

- słód Biscuit – 0,45 kg

- słód Special W - 0,25 kg

- słód Caraaroma- 0,3 kg

- cukier - 0,5 kg

 

- chmiel Admiral 14,3% granulat - 40g

- chmiel Challenger 8,4% granulat - 30g

- chmiel East Kent Goldings 6,4% granulat - 70g

 

- drożdże English Ale WLP002 - gęstwa

 

Zacieranie

28l wody temp. 72°C - zasyp słodów

 

67-68°C – 90 min

72oC - 10 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

 

Admiral – 60 min

Challenger - 23min

EKG - 30g - 3 min

EKG - 40g pójdzie do chmielenia na zimno

 

Do fermentorów trafiło ok. 43l brzeczki 15,6oBlg.

 

Wg BeerSmith: IBU - 51, EBC – 20

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.11.14

Warka # 96 Belgian Dark Strong Ale

 

Surowce

- słód pale ale – 5,0 kg

- słód pilzneński - 4,0 kg

- słód monachijski II - 1,0 kg

- słód Carabelge – 0,5 kg

- słód Special W - 0,2 kg

- słód Special B - 0,2 kg

- słód melanoidynowy- 0,3 kg

- cukier kandyzowany ciemny - 0,5 kg

- cukier kryształ - 1,0 kg

 

- chmiel Challenger 8,4% granulat - 40g

 

- drożdże Trapist Ale WLP500 - gęstwa

 

Zacieranie

33l wody temp. 57°C - zasyp słodów

 

53°C – 15 min

64°C – 30 min

72oC - 40 min

78°C - 5 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 120min

 

Challenger - 60min

cukier - 15 min

 

 

Do fermentorów trafiło ok. 35l brzeczki 22,5oBlg. Drożdże zadane w temp. 21oC. Rano temp. 18oC. Jak ruszą na dobre to pójdą w cieplejsze miejsce.

 

Wg BeerSmith: IBU - 27, EBC – 31,5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02.12.14 Warka #91 Altbier trafiła do butelek z dodatkiem 135 cukru/22l oraz do kega. Gęstość końcowa 1,014.

 

Jeszcze ok.120l do zabutelkowania w tym tygodniu, byłoby przyjemnie gdyby nie to mycie butelek :|

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05.12.14 Warka #93 English Pale Ale w połowie trafiła do butelek z dodatkiem cukru w ilości 115g/24l Odfermentowało do 3,3oP. Drugi fermentor niestety musi poczekać Miał trafić do kega ale reduktor wysiadł i wypuścił cały gaz z butli :(. Dobrze, że właśnie dotarł nowy, podwójny

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06.12.14

Warka # 97 Bohemian Pilsner

 

Surowce

- słód Bohemian Pilsner – 5,0 kg

- słód pilzneński - 1,3 kg

- słód monachijski I - 1,8 kg

- słód Carapils - 0,4 kg

 

- chmiel Premiant 8,5% granulat - 60g

- chmiel Saaz 3,1% granulat - 100g

 

- drożdże W-34/70 - gęstwa

 

Zacieranie

28l wody temp. 55°C - zasyp słodów

 

52oC - 10 min

64°C – 20 min

72oC - 45 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

 

Premiant – 60 min

Saaz 45g - 25min

Saaz 55g - 0 min

 

 

Do fermentorów trafiło ok. 42l brzeczki 13Blg . Drożdże zadane w temp. 10oC

Wg BeerSmith: IBU - 40, EBC – 9


  •  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07.12.14 Warka #92 Belgian Dubbel została zabutelkowana z dodatkiem cukru w ilości 220g/38l. Odfermentowało do 3Blg

 

Plan tygodniowego butelkowania został zrealizowany (248 szt.) pozostał tylko jeden fermentor, który miał pójść do kega ale okazało się, że w sobotę w Gostyniu butli się nie napełni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13.12.14

Warka # 98 IRA

 

Surowce

- słód pale ale – 5,8 kg

- słód monachijski I – 1,0 kg

- słód RedX - 1,0 kg

- słód Caraaroma- 0,5 kg

- jęczmień palony - 0,1 kg

 

- chmiel Admiral 14,3% granulat - 12g

- chmiel Challenger 8,4% granulat - 10g

- chmiel Fuggles 5,2% granulat -20g

 

- drożdże English Ale WLP002 - gęstwa

 

Zacieranie

28l wody temp. 58°C - zasyp słodów

 

67-68°C – 80 min

72oC - 10 min

78°C - 10 min mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

 

Admiral – 60 min

Challenger - 60min

Fuggles - 30g - 25 min

Do fermentorów trafiło ok. 42l brzeczki 13,0oBlg.

 

Wg BeerSmith: IBU - 23, EBC – 22

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.