polter Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Przyszedł czas na coś mocniejszego w końcu. Miało być normalnie a poszło jak zwykle, pod prąd. Stąd też dwie warki takie same, ale po kolei: 01.02.2019 09.02.2019 Warka #118 Maibock Warka #119 Maibock Surowce - słód pilzneński - 4,2 kg - słód pszeniczny - 1,0kg - słód monachijski I - 0,9kg - słód Carahell - 0,5 kg - chmiel Marynka 8,8% granulat - 15g - chmiel Brewers Gold 4,5% granulat - 18g - chmiel Brewers Gold 4,5% granulat - 35g - chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,9% granulat - 25g -chmiel Tettnager 3,8% granulat - 50g - drożdże - FM31 - gęstwa - drożdże - FM30 - gęstwa Zacieranie 25l wody RO /profil light balanced/ 65oC - 120 min 72oC - 15 min 78oC - 10 min Wysładzanie do objętości ok. 28,5l. Chmielenie Gotowanie 90 min Gotowanie 90 min - Marynka + BG - 60 min - Brewers Gold - 60min - H.Mittelfruh - 15g - 20 min - Tettnager - 25g - 20min - H.Mittelfruh - 10g - 3min - Tettnager - 25g - 3min Podczas pierwszej warki okazało się, że stare słody (pszeniczny i Carahell) chyba nic, albo niewiele oddają cukrów, i musiałem dodatkowo ześrutować 0,9kg słodu pilzneńskiego. Po godzinie zacierania gęstość była ledwo na poziomie 1.048. Po kolejnej godzinie z dodatkiem słodu pilzneńskiego poszło już w miarę normalnie. Aby sprawdzić, czy rzeczywiście to wina starych słodów a nie jakiś błędów po drodze, postanowiłem powtórzyć tę warkę, ale już na świeżo zamówionych słodach. Stąd też takie same czasy zacierania. W pierwszej wersji wysłodziłem za mało (było na moim "płynowskazie" 28,5,l ale brzeczka już zaczynała się gotować i nie wziąłem poprawki na rozszerzalność cieplną), w drugiej już OK. Przed gotowaniem myślę, że jakieś 26l - 1.060 (#118) i 28,5l - 1.053 (#119) Do fermentacji ok 20 l SG:1,066 Do fermentacji ok 22 l SG:1,064 Wg BS: IBU - 36, EBC - 14 Wg BS: IBU - 28, EBC - 13 Fermentacja w pudle - temp. 8 - 9oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 15.02.19 Warka #120 Weizen Surowce - słód pilzneński - 2,0 kg - słód pszeniczny - 2,7 kg - słód monachijski jasny - 0,5 kg - słód Caramel Hell - 0,2 kg - słód Carawheat - 0,1 kg - chmiel H. Mittelfruh 4,9% granulat - 25g - drożdże - starter FM41 Zacieranie 25l wody RO /light malty/ 43oC - 45min 55oC - 10min 63oC - 60min 72oC - 15min 78oC - 10min Wysładzanie do objętości ok. 30l. Chmielenie Gotowanie 70min - chmiel HM 15g - 60min - chmiel HM 10g - 20min Wyszło 24l Do fermentacji 23 l + starter i okazało się, że fermentor piany nie pomieścił w sobie, wyłaziła przez ponad dobę. SG:1,051. Wg BS: IBU - 11, EBC - 12 Fermentacja w temp. otoczenia 17-18oC - ok. 2 tyg, później w temp. ok. 21oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 23.02.19 Warka #121 English IPA Surowce - słód Pale Ale - 6,6 kg - słód Caraamber - 0,4 kg - chmiel Target 9,0% granulat - 100g - drożdże - gęstwa FM11 Zacieranie 26l wody RO /amber bitter/ 66-67oC - 120min 78oC - 15min Wysładzanie do objętości ok. 30,5l. Chmielenie Gotowanie 70min - chmiel 35g - 60min 25g - 20min 20g - 3min - na zimno 20g - na jakieś trzy dni Wyszło 24l SG:1,061. Wg BS: IBU - 52, EBC - 18 Fermentacja w temp. otoczenia 16-18oC - ok. 1,5-2 tyg, później w temp. ok. 21oC Miał być inny schemat chmielenia ale po otwarciu paczki w środku jedna, wielka bryła sklejonego granulatu i pyłu. Wyglądało to jakby spakowano wilgotny chmiel. Stwierdziłem więc, że nie ma co tego przechowywać tylko zużyć od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 24.02.19 Warka #122 Porter Bałtycki Surowce - słód pilzneński - 6,8 kg - słód wiedeński - 1,5 kg - słód monachijski ciemny - 2,4 kg - słód Caramunich II - 0,3 kg - słód Carawheat - 0,3kg - słód Caraaroma - 0,2 kg - słód czekoladowy pszeniczny - 0,05kg - słód Carafa I - 0,05kg - chmiel Marynka 8,8% granulat - 20g - chmiel Lubelski 4,05 granulat - 25g - drożdże - gęstwa FM31 Bawarska Dolina /strasznie leniwe te drożdże, ciekawe jak sobie tutaj poradzą) Zacieranie 26,5l wody RO /brown malty/ 65-66oC - 90min 72oC - 30min 78oC - 15min Wysładzanie do objętości ok. 27l. Trochę za dużo, więc zapobiegawczo dodałem 200g cukru. Chmielenie Gotowanie 90min - chmiel Marynka - 60min - chmiel Lubelski - 20min Wyszło ok. 20l SG:1,080. Wg BS: IBU - 30, EBC - 50 Fermentacja w pudle temp 8-9oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się