Skocz do zawartości

Browar Polter wystartował


polter

Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...

Po długiej nieobecności czas pouzupełniać zapiski bo w browarze działo się sporo w tym czasie

 

 

21.04.12

Warka #36 Belgian Pale Ale

 

Surowce

- słód pilzneński Strzegom – 3,7 kg

- słód monachijski I - 1,0 kg

- słód Abbey Malt - 0,3 kg

- słód Cara Crystal – 0,2 kg

- słód Carabelge – 0,2 kg

 

- chmiel Brewers Gold 7,6% granulat - 25g

- chmiel Styrian Goldings 4,1% granulat - 25g

 

- drożdże - starter Wyeast 3787 THG

 

Zacieranie

 

19 l wody

- 52oC – 10 min

- 63°C - 30 min

 

- 72°C - 30 min

- 78°C - 10 min, mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70 min

- Brewer’s Gold - 60 min

- Styrian Goldings - 15min

 

 

Do fermentacji poszło ok. 28l brzeczki. OG:1,050

Wg BS IBU - 25, EBC – 15

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30.04.12

Warka #37 Belgian Dubbel

 

Surowce

- słód pale ale Weyermann – 3,2 kg

- słód pilzneński Strzegom – 2,8 kg

- słód Biscuit - 0,2 kg

- słód Cara Crystal – 0,2 kg

- słód Special B – 0,2 kg

- cukier biały – 0,5 kg

 

- chmiel Marynka 9,0% granulat - 15g

- chmiel Select Spalt 5,1% granulat - 25g

 

- drożdże - gęstwa Wyeast 3787 THG

 

Zacieranie

 

22 l wody

- 52oC – 15 min

- 63°C - 30 min

- 72°C - 30 min

- 78°C - 10 min, mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70 min

- Marynka - 60 min

- Spalt Select – 20 min

 

 

Do fermentacji poszło ok. 27l brzeczki. OG:1,068

Wg BS IBU - 21, EBC – 25

 

Warka # 36 BPA przelana na cichą gęstość: 1,012

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02.05.12

Warka #38 Belgian Tripel

 

Surowce

- słód pilzneński Weyermann – 6,6 kg

- słód monachijski I - 1,0 kg

- słód Carabelge – 0,4 kg

- cukier kandyzowany biały – 0,5 kg

- cukier biały – 0,3 kg

 

- chmiel Brewers Gold 7,6% granulat - 30g

- chmiel Styrian Goldings 4,1% granulat - 40g

 

- drożdże - gęstwa Wyeast 3787 THG

 

Zacieranie

 

29 l wody

- 66°C - 90 min

- 72°C - 15 min

- 78°C - 10 min, mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70 min

- Brewer’s Gold - 60 min

- Styrian Goldings 20g - 15min

- Styrian Goldings 20g - 5min

 

 

 

Do fermentacji poszło ok. 26l brzeczki. OG:1,080

Wg BS IBU - 29, EBC – 13

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03.05.12

Warka #39 Belgian Dark Strong Ale

 

Surowce

- słód pilzneński Weyermann – 6,1 kg

- słód pale ale – 1,3 kg

- słód monachijski I - 1,0 kg

- słód Carabelge – 0,4 kg

- słód Abbey Malt – 0,4kg

- słód Biscuit - 0,3 kg

- słód Special B – 0,2 kg

- cukier kandyzowany ciemny – 0,5 kg

- cukier biały – 0,7 kg

 

- chmiel Phoenix 10,3 % granulat - 25g

- chmiel EKG 4,8% granulat - 20g

 

- drożdże - gęstwa Wyeast 3787 THG

 

Zacieranie

 

33 l wody

- 52oC – 15 min

- 63°C - 30 min

- 72°C - 30 min

- 78°C - 10 min, mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 90 min

- Phoenix - 60 min

- EKG - 20min

 

 

 

 

Do fermentacji poszło ok. 26l brzeczki. OG:1,098

Wg BS IBU - 30, EBC – 36

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04.05.12

Warka #40 Milk Stout

 

Surowce

- słód pale ale – 4,6 kg

- słód Caraamber - 0,4 kg

- słód Caramunich II – 0,25 kg

- słód Carafa Special II – 0,2kg

- słód pszeniczny czekoladowy - 0,2 kg

- palony jęczmień – 0,2 kg

- płatki owsiane – 0,6 kg

- laktoza – 0,5kg

 

 

- chmiel Phoenix 10,3 % granulat - 25g

- chmiel EKG 4,8% granulat - 10g

 

- drożdże - gęstwa Wyeast 1275 TVA

 

Zacieranie

 

21 l wody

 

- 67°C - 90 min

- 72°C - 10 min dodane słody barwiące

- 78°C - 10 min, mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70 min

- Phoenix - 60 min

- EKG - 20min

 

Laktoza 10 min przed końcem gotowania

 

Do fermentacji poszło ok. 31l brzeczki. OG:1,058

Wg BS IBU - 28, EBC – 69

 

Warka #35 IPA przelana na fermentację cichą z dodatkiem 35g chmielu Fuggles

Edytowane przez polter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05.05.12

Warka #41 Oatmeal Stout

 

Surowce

- słód pale ale – 4,55 kg

- słód Carared - 0,3 kg

- słód Caramunich I – 0,3 kg

- słód Carafa Special II – 0,2kg

- słód Carafa I - 0,2 kg

- palony jęczmień – 0,2 kg

- płatki owsiane – 1,0 kg

 

 

- chmiel Phoenix 10,3 % granulat - 20g

- chmiel EKG 4,8% granulat - 10g

- chmiel Challanger 6,7% granulat – 10g

 

- drożdże - gęstwa Wyeast 1275 TVA

 

Zacieranie

 

22 l wody

 

- 67-68°C - 90 min

- 72°C - 10 min dodane słody barwiące

- 78°C - 10 min, mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70 min

- Phoenix - 60 min

- Challenger – 60min

- EKG - 20min

 

Do fermentacji poszło ok. 30l brzeczki. OG:1,058

Wg BS IBU - 29, EBC – 66

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I w ten oto sposób zakończony został sezon warzelniczy 2011/12, przynajmniej na etapie zacierania. Trzeba to wszystko jeszcze zabutelkować kiedyś.

Podsumowując swój pierwszy sezon w browarze:

-uwarzyłem 41 warek z których na razie żadna nie była takim kwasem, którego nie dałbym rady wypić :D Oby szcześliwie poszło z tymi ostatnimi , które jeszcze fermentują

- łącznie powstało /powstanie/ ponad 11hl piwa, myślę, że jak na pierwszy sezon to mogę być z siebie dumny :okey:

- do uwarzenia piwa zużyłem łącznie blisko 240kg słodów i ponad 2,5kg chmieli

 

Mam nadzieję przystąpić z podobną werwą do warzenia w kolejnym sezonie :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam wszystkich po długiej nieobecności na forum. Lato skończyło się, piwo też jakoś "odparowało" w te upały czas więc zakasać rękawy i zabrać się wreszcie do roboty.

Na rozpoczęcie sezonu:

 

Warka #42 Piwo w stylu Koelsch

 

Surowce

- słód pilzneński Bruntal - 4,6 kg

- słód pszeniczny jasny Weyermann- 0,8 kg

 

- chmiel Spalt Select 5,1% granulat - 60g

- mech irlandzki - 5g

- drożdże Wyeast 2565 Koelsch

 

Zacieranie

19l wody

- 43°C - zasyp

- 66°C - 40min

- 71°C - 30min,

- 78°C - 10 min, mash out

 

Wysładzanie

do końcowej objętości 32 l.

 

Chmielenie

Gotowanie 70 min

- 35g - 60 min

- 25g - 15min

- mech irlandzki - 15min

 

Do fermentacji poszło ok. 28l brzeczki. OG:1,050

Wg BS IBU - 24, EBC - 6,5

 

Aby dobrze rozpocząć sezon to poszedłem za ciosem i już warzy się kolejne piwo, na które wybrałem Hefe-Weizen

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06.10.12

 

Warka #43 Piwo w stylu Weizen

 

Surowce

- słód pszeniczny jasny Weyermann- 3,0 kg

- słód pilzneński Weyermann - 2,2 kg

- słód karmelowy Carahell - 0,3 kg

- chmiel Hallertau Harsbruecker 3,8% granulat - 25g

- drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

 

Zacieranie

18l wody

- 43°C - 40min

- 63°C - 30min

- 72°C - 30min,

- 77°C - 10 min, mash out

 

Wysładzanie

do końcowej objętości 33 l.

 

Chmielenie

Gotowanie 70 min

- 15g - 60 min

- 10g - 40min

 

Do fermentacji poszło ok. 28l brzeczki. OG:1,050

Wg BS IBU - 9, EBC - 8

 

Sezon można uznać za rozpoczęty. Nadrabiam powoli zaległości w czytaniu forum i zauważyłem, że niektóre browary znacznie się udoskonaliły a moja warzelnia niestety jakoś się nie zmienia na lepsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

że też nie boisz się lać 28L, na razie mój max to 27 i to na dolewkę rezerwy na trzeci dzień

28 l leję w trochę większe wiadra z plast-box'u one maja ok 33l pojemności. Dlatego do tej pory obyło się bez spacerów, zobaczymy jak poradzi sobie fermentor z Weihenstephan'ami, które z tego co czytałem na forum lubią zwiedzać okolicę.

 

Widzę gostyń wystartował a moja warzelnia już drugi rok w adaptacji może coś się uda zrobić jeszcze w tym sezonie aby wystartować w wielkiej prowizorce :D

Ty już Przemo nie narzekaj, bo może i warzelnia w adaptacji, ale sprzęt odpalić możesz w każdej chwili :) i to na większą skalę od razu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12.10.12

Warka #44 w stylu German Pilsner

 

Surowce

- słód pilzneński Bruntal - 5,1kg

- słód Carapils - 0,3kg

 

- chmiel Marynka 7,9% granulat - 35g

- chmiel Spalt Select 5,1% granulat - 50g

 

- drożdże SafLager S-23

 

Zacieranie

19l wody

52oC - 15min

63oC - 30min

72oC - 30min

78oC - 10min mash out

 

Wysładzanie do objętości ok 34l

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

- chmiel Marynka - 60min

- chmiel Spalt Select 25g - 20min

- mech irlandzki 5g - 5min

- chmiel Spalt Select 25g - 3min

 

Do fermentacji 28 l SG:1,048. Wg BS - IBU - 37, EBC - 6

Drożdże zadane w temp. 13oC. Fermentacja w temp. 8oC.

 

Odnoszę wrażenie, że na słodzie Bruntal'a wychodzą mi wyjątkowo ciemne piwa. Przynajmniej tak wyglądał ten pils i wcześniejszy koelsch. W BA nie podają jego barwy ale wydaje mi się, że na słodach z Weyermann'a czy Strzegomia brzeczka była dużo jaśniejsza. Czy ten słód rzeczywiście daje ciemniejsze piwa, czy to tylko moje złudzenie po długim okresie bez warzenia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.10.12

Warka #45 Piwo w stylu Altbier

Surowce

- słód Monachijski I Weyermann - 3,1kg

- słód pilzneński Strzegom - 2,0 kg

- słód Caraaroma - 0,3 kg

- słód Caramunich I - 0,3 kg

 

- chmiel Spalt Select 5,1% granulat - 90g

 

- drożdże gęstwa Wyeast 2565 Koelsch

 

Zacieranie

19l wody

- 53°C - zasyp

- 50°C - 10 min

- 63°C - 30min

- 72°C - 30min,

- 78°C - 10 min, mash out

 

Wysładzanie

do końcowej objętości 34 l.

 

Chmielenie

Gotowanie 70 min

- 60g - 60 min

- 30g - 20min

 

Do fermentacji poszło po rozcieńczeniu ok. 28l brzeczki. OG:1,050 zadane w temp. 20oC gęstwą Wyeast 2565 Koelsch

Wg BS IBU - 42, EBC - 30

Dodatkowo zostały 2l rezerwy OG:1,056

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.10.12

Warka #46 Piwo w stylu Dunkelweizen

 

Surowce

- słód pszeniczny jasny - 2,5 kg

- słód pszeniczny ciemny - 0,5 kg

- słód pilzneński - 1,5 kg

- słód Carawheat - 0,3 kg

- słód monachijski II - 0,6 kg

- Słód czekoladowy pszeniczny - 0,09 kg

 

- chmiel Lubelski 3,9% granulat - 35g

 

Zacieranie

19l wody

- 42°C - 90min

- 63°C - 25min

- 72°C - 35min,

- 78°C - dodanie słodu czekoladowego - 10 min, mash out

 

Wysładzanie

do końcowej objętości 35 l.

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- Lubelski 35g - 60 min

 

Wyszło ok. 29l brzeczki,SG:1,052. 27 litrów do fermentora a 2 litry jako rezerwa. Zadane gęstwą 3068 Weihenstephan Weizen w temperaturze 18oC. Fermentacja również w tej temperaturze.

Wg BS IBU - 15, EBC - 28

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.