polter Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Warka #33 EPA zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru na 28l. FG: 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Po długiej nieobecności czas pouzupełniać zapiski bo w browarze działo się sporo w tym czasie 21.04.12 Warka #36 Belgian Pale Ale Surowce - słód pilzneński Strzegom – 3,7 kg - słód monachijski I - 1,0 kg - słód Abbey Malt - 0,3 kg - słód Cara Crystal – 0,2 kg - słód Carabelge – 0,2 kg - chmiel Brewers Gold 7,6% granulat - 25g - chmiel Styrian Goldings 4,1% granulat - 25g - drożdże - starter Wyeast 3787 THG Zacieranie 19 l wody - 52oC – 10 min - 63°C - 30 min - 72°C - 30 min - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 70 min - Brewer’s Gold - 60 min - Styrian Goldings - 15min Do fermentacji poszło ok. 28l brzeczki. OG:1,050 Wg BS IBU - 25, EBC – 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 25.04.12 Warka # 30 Porter bałtycki została wreszcie zabutelkowana z dodatkiem 175g cukru na 27l. Odfermentowało do gęstości FG:1,018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 30.04.12 Warka #37 Belgian Dubbel Surowce - słód pale ale Weyermann – 3,2 kg - słód pilzneński Strzegom – 2,8 kg - słód Biscuit - 0,2 kg - słód Cara Crystal – 0,2 kg - słód Special B – 0,2 kg - cukier biały – 0,5 kg - chmiel Marynka 9,0% granulat - 15g - chmiel Select Spalt 5,1% granulat - 25g - drożdże - gęstwa Wyeast 3787 THG Zacieranie 22 l wody - 52oC – 15 min - 63°C - 30 min - 72°C - 30 min - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 70 min - Marynka - 60 min - Spalt Select – 20 min Do fermentacji poszło ok. 27l brzeczki. OG:1,068 Wg BS IBU - 21, EBC – 25 Warka # 36 BPA przelana na cichą gęstość: 1,012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 01.05.12 Warka # 34 Brown Porter została zabutelkowana z dodatkiem 290g cukru na 48l, FG: 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 02.05.12 Warka #38 Belgian Tripel Surowce - słód pilzneński Weyermann – 6,6 kg - słód monachijski I - 1,0 kg - słód Carabelge – 0,4 kg - cukier kandyzowany biały – 0,5 kg - cukier biały – 0,3 kg - chmiel Brewers Gold 7,6% granulat - 30g - chmiel Styrian Goldings 4,1% granulat - 40g - drożdże - gęstwa Wyeast 3787 THG Zacieranie 29 l wody - 66°C - 90 min - 72°C - 15 min - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 70 min - Brewer’s Gold - 60 min - Styrian Goldings 20g - 15min - Styrian Goldings 20g - 5min Do fermentacji poszło ok. 26l brzeczki. OG:1,080 Wg BS IBU - 29, EBC – 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 03.05.12 Warka #39 Belgian Dark Strong Ale Surowce - słód pilzneński Weyermann – 6,1 kg - słód pale ale – 1,3 kg - słód monachijski I - 1,0 kg - słód Carabelge – 0,4 kg - słód Abbey Malt – 0,4kg - słód Biscuit - 0,3 kg - słód Special B – 0,2 kg - cukier kandyzowany ciemny – 0,5 kg - cukier biały – 0,7 kg - chmiel Phoenix 10,3 % granulat - 25g - chmiel EKG 4,8% granulat - 20g - drożdże - gęstwa Wyeast 3787 THG Zacieranie 33 l wody - 52oC – 15 min - 63°C - 30 min - 72°C - 30 min - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 90 min - Phoenix - 60 min - EKG - 20min Do fermentacji poszło ok. 26l brzeczki. OG:1,098 Wg BS IBU - 30, EBC – 36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 (edytowane) 04.05.12 Warka #40 Milk Stout Surowce - słód pale ale – 4,6 kg - słód Caraamber - 0,4 kg - słód Caramunich II – 0,25 kg - słód Carafa Special II – 0,2kg - słód pszeniczny czekoladowy - 0,2 kg - palony jęczmień – 0,2 kg - płatki owsiane – 0,6 kg - laktoza – 0,5kg - chmiel Phoenix 10,3 % granulat - 25g - chmiel EKG 4,8% granulat - 10g - drożdże - gęstwa Wyeast 1275 TVA Zacieranie 21 l wody - 67°C - 90 min - 72°C - 10 min dodane słody barwiące - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 70 min - Phoenix - 60 min - EKG - 20min Laktoza 10 min przed końcem gotowania Do fermentacji poszło ok. 31l brzeczki. OG:1,058 Wg BS IBU - 28, EBC – 69 Warka #35 IPA przelana na fermentację cichą z dodatkiem 35g chmielu Fuggles Edytowane 14 Maja 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 05.05.12 Warka #41 Oatmeal Stout Surowce - słód pale ale – 4,55 kg - słód Carared - 0,3 kg - słód Caramunich I – 0,3 kg - słód Carafa Special II – 0,2kg - słód Carafa I - 0,2 kg - palony jęczmień – 0,2 kg - płatki owsiane – 1,0 kg - chmiel Phoenix 10,3 % granulat - 20g - chmiel EKG 4,8% granulat - 10g - chmiel Challanger 6,7% granulat – 10g - drożdże - gęstwa Wyeast 1275 TVA Zacieranie 22 l wody - 67-68°C - 90 min - 72°C - 10 min dodane słody barwiące - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 70 min - Phoenix - 60 min - Challenger – 60min - EKG - 20min Do fermentacji poszło ok. 30l brzeczki. OG:1,058 Wg BS IBU - 29, EBC – 66 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 I w ten oto sposób zakończony został sezon warzelniczy 2011/12, przynajmniej na etapie zacierania. Trzeba to wszystko jeszcze zabutelkować kiedyś. Podsumowując swój pierwszy sezon w browarze: -uwarzyłem 41 warek z których na razie żadna nie była takim kwasem, którego nie dałbym rady wypić Oby szcześliwie poszło z tymi ostatnimi , które jeszcze fermentują - łącznie powstało /powstanie/ ponad 11hl piwa, myślę, że jak na pierwszy sezon to mogę być z siebie dumny - do uwarzenia piwa zużyłem łącznie blisko 240kg słodów i ponad 2,5kg chmieli Mam nadzieję przystąpić z podobną werwą do warzenia w kolejnym sezonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Ile tej żelatyny ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 A tak wyglądało w pokoju po pracowitym pierwszym tygodniu maja Ile tej żelatyny ?. O co chodzi z tą żelatyną, maxhot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Fermentatory wyglądają znajomo Widzę, że zrobiłeś podziałkę, prezentuje się to doskonale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Warka # 36 Belgian Pale Ale została zabutelkowana z dodatkiem 170g cukru na 27 l. FG:1,012 Warka #37 Belgian Dubbel przelana na cichą SG: 1,012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Witam wszystkich po długiej nieobecności na forum. Lato skończyło się, piwo też jakoś "odparowało" w te upały czas więc zakasać rękawy i zabrać się wreszcie do roboty. Na rozpoczęcie sezonu: Warka #42 Piwo w stylu Koelsch Surowce - słód pilzneński Bruntal - 4,6 kg - słód pszeniczny jasny Weyermann- 0,8 kg - chmiel Spalt Select 5,1% granulat - 60g - mech irlandzki - 5g - drożdże Wyeast 2565 Koelsch Zacieranie 19l wody - 43°C - zasyp - 66°C - 40min - 71°C - 30min, - 78°C - 10 min, mash out Wysładzanie do końcowej objętości 32 l. Chmielenie Gotowanie 70 min - 35g - 60 min - 25g - 15min - mech irlandzki - 15min Do fermentacji poszło ok. 28l brzeczki. OG:1,050 Wg BS IBU - 24, EBC - 6,5 Aby dobrze rozpocząć sezon to poszedłem za ciosem i już warzy się kolejne piwo, na które wybrałem Hefe-Weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 06.10.12 Warka #43 Piwo w stylu Weizen Surowce - słód pszeniczny jasny Weyermann- 3,0 kg - słód pilzneński Weyermann - 2,2 kg - słód karmelowy Carahell - 0,3 kg - chmiel Hallertau Harsbruecker 3,8% granulat - 25g - drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie 18l wody - 43°C - 40min - 63°C - 30min - 72°C - 30min, - 77°C - 10 min, mash out Wysładzanie do końcowej objętości 33 l. Chmielenie Gotowanie 70 min - 15g - 60 min - 10g - 40min Do fermentacji poszło ok. 28l brzeczki. OG:1,050 Wg BS IBU - 9, EBC - 8 Sezon można uznać za rozpoczęty. Nadrabiam powoli zaległości w czytaniu forum i zauważyłem, że niektóre browary znacznie się udoskonaliły a moja warzelnia niestety jakoś się nie zmienia na lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Hej, no to witam w nowym sezonie, pić się chce, nie ma co, trzeba warzyć że też nie boisz się lać 28L, na razie mój max to 27 i to na dolewkę rezerwy na trzeci dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Widzę gostyń wystartował a moja warzelnia już drugi rok w adaptacji może coś się uda zrobić jeszcze w tym sezonie aby wystartować w wielkiej prowizorce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 że też nie boisz się lać 28L, na razie mój max to 27 i to na dolewkę rezerwy na trzeci dzień 28 l leję w trochę większe wiadra z plast-box'u one maja ok 33l pojemności. Dlatego do tej pory obyło się bez spacerów, zobaczymy jak poradzi sobie fermentor z Weihenstephan'ami, które z tego co czytałem na forum lubią zwiedzać okolicę. Widzę gostyń wystartował a moja warzelnia już drugi rok w adaptacji może coś się uda zrobić jeszcze w tym sezonie aby wystartować w wielkiej prowizorce Ty już Przemo nie narzekaj, bo może i warzelnia w adaptacji, ale sprzęt odpalić możesz w każdej chwili i to na większą skalę od razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Ojtam ojtam takie skromne 50l widziałem gary Josefika u szwagra na warsztacie to jest coś a nie moje fermentatory po 30l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Też oglądałem jego gary, chociaż tylko na zdjęciach to i tak wrażenie imponujące. W kolejnym kroku rozbudowy browaru josefik pewnie zlikwiduje półki bo mu się fermentory nie zmieszczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 12.10.12 Warka #44 w stylu German Pilsner Surowce - słód pilzneński Bruntal - 5,1kg - słód Carapils - 0,3kg - chmiel Marynka 7,9% granulat - 35g - chmiel Spalt Select 5,1% granulat - 50g - drożdże SafLager S-23 Zacieranie 19l wody 52oC - 15min 63oC - 30min 72oC - 30min 78oC - 10min mash out Wysładzanie do objętości ok 34l Chmielenie Gotowanie 90min - chmiel Marynka - 60min - chmiel Spalt Select 25g - 20min - mech irlandzki 5g - 5min - chmiel Spalt Select 25g - 3min Do fermentacji 28 l SG:1,048. Wg BS - IBU - 37, EBC - 6 Drożdże zadane w temp. 13oC. Fermentacja w temp. 8oC. Odnoszę wrażenie, że na słodzie Bruntal'a wychodzą mi wyjątkowo ciemne piwa. Przynajmniej tak wyglądał ten pils i wcześniejszy koelsch. W BA nie podają jego barwy ale wydaje mi się, że na słodach z Weyermann'a czy Strzegomia brzeczka była dużo jaśniejsza. Czy ten słód rzeczywiście daje ciemniejsze piwa, czy to tylko moje złudzenie po długim okresie bez warzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 18.10.12 Warka # 42 Koelsch przelana na cichą - SG: 1,010 Warka # 43 Weizen przelana na krótką cichą - SG: 1,012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 20 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 20.10.12 Warka #45 Piwo w stylu Altbier Surowce - słód Monachijski I Weyermann - 3,1kg - słód pilzneński Strzegom - 2,0 kg - słód Caraaroma - 0,3 kg - słód Caramunich I - 0,3 kg - chmiel Spalt Select 5,1% granulat - 90g - drożdże gęstwa Wyeast 2565 Koelsch Zacieranie 19l wody - 53°C - zasyp - 50°C - 10 min - 63°C - 30min - 72°C - 30min, - 78°C - 10 min, mash out Wysładzanie do końcowej objętości 34 l. Chmielenie Gotowanie 70 min - 60g - 60 min - 30g - 20min Do fermentacji poszło po rozcieńczeniu ok. 28l brzeczki. OG:1,050 zadane w temp. 20oC gęstwą Wyeast 2565 Koelsch Wg BS IBU - 42, EBC - 30 Dodatkowo zostały 2l rezerwy OG:1,056 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 20.10.12 Warka #46 Piwo w stylu Dunkelweizen Surowce - słód pszeniczny jasny - 2,5 kg - słód pszeniczny ciemny - 0,5 kg - słód pilzneński - 1,5 kg - słód Carawheat - 0,3 kg - słód monachijski II - 0,6 kg - Słód czekoladowy pszeniczny - 0,09 kg - chmiel Lubelski 3,9% granulat - 35g Zacieranie 19l wody - 42°C - 90min - 63°C - 25min - 72°C - 35min, - 78°C - dodanie słodu czekoladowego - 10 min, mash out Wysładzanie do końcowej objętości 35 l. Chmielenie Gotowanie 70min - Lubelski 35g - 60 min Wyszło ok. 29l brzeczki,SG:1,052. 27 litrów do fermentora a 2 litry jako rezerwa. Zadane gęstwą 3068 Weihenstephan Weizen w temperaturze 18oC. Fermentacja również w tej temperaturze. Wg BS IBU - 15, EBC - 28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się