Skocz do zawartości

Browar Polter wystartował


polter

Rekomendowane odpowiedzi

 

Do Cieszyna wyślesz ale w Gdańsku Marusia zdyskwalifikuje :smilies:

Gratuluję 50 warki

Tak jakoś wyszło ;) Nawet w tym roku nie mogłem wysłać poprzedniego Portera/Porteru do Gdańska chociaż widełki do 20oBlg podnieśli :D

No chyba, że przy przelewaniu na cichą wleje wiadro wody, albo podczas butelkowania pół na pół z wodą :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #44 German Pilsner zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru na 27l. Gęstość końcowa: 1,010. Piwo tak ładnie się wyklarowało, że zaciągnąłem trochę drożdżaków z dna aby problemów z refermentacją nie mieć. Miało pójść do kega, ale po pierwsze primo to ciągle nie ma czym gości częstować, a po drugie ;) primo nie mogę nigdzie znaleźć kolumny dwukranowej, nawet na allegro pustynia jak nigdy dotąd. Chyba piwowarstwo domowe zatacza coraz szersze kręgi :)

Edytowane przez polter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08.12.12

Warka # 54 "Bavarian Helles" w stylu Munich Helles

 

Surowce

- słód pilzneński - 4,8kg

- słód monachijski I - 0,2kg

- słód Carapils - 0,2kg

 

- chmiel Perle 5,3% (granulat)- 25g

- chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,6% (granulat) - 25g

 

- drożdże Wyeast #2206 Bavarian Lager - starter

 

Zacieranie

17l wody temp. 55°C zasyp słodów

 

52°C - 15min

63°C - 30min

72°C - 30min

78°C - 10 min mash out

 

Wysładzanie

 

do końcowej objętości ok. 37l

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

- Perle - 60min

- Mittelfruh - 20min

 

 

Do fermentora trafiło ok. 28l brzeczki SG: 1,048 +2l rezerwy

Wg BeerSmith: IBU - 18, EBC - 6

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #44 Oktoberfest została zakegowana z dodatkiem rezerwy, reszta trafiła do butelek rownież z dodatkiem rezerwy.

 

W browarze przybyło rownież styropianowe pudło do fermentowania dolniaków mieszczące dwa fermentory. W odróżnieniu od większości piwowowarów, o ile nie od wszystkich, w moim zamiast zmrożonych PET-ów z wodą musiałem zainstalować... kabel grzewczy :) Teraz wewnątrz stabilna temp. 9 stopni podczas gdy w piwnicy ledwo 3

post-3541-0-31778400-1355258387_thumb.jpg

Edytowane przez polter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15.12.12

 

Warka #55 Lady In Red w stylu IRA

 

Skład:

- słód Pale Ale - 4,0kg

- słód Monachijski typ I - 1,0kg

- słód Carared - 0,7kg

- palony jęczmień - 0,05kg

 

- chmiel Marynka 7,9% granulat - 20g

- chmiel EKG 4,8% granulat - 20g

 

- drożdże Wyeast #1335 British Ale II - gęstwa

 

Zacieranie

słody dodane do 19l wody o temp. ok 71°C,

65-67oC - 75 min

72°C - 15 min

dodany jęczmień palony

78°C - 10 min

 

Wysładzanie

Do uzyskania ok 36l

 

Chmielenie

 

Gotowanie 70 min

- Marynka 20g - 60min

- EKG 20g - 30min

 

Ostatecznie wyszło ok. 30l brzeczki o gęstości 1,052

Wg BS: IBU - 21, EBC - 21

Edytowane przez polter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas pouzupełniać zapiski, bo aż takiego przestoju to w browarze nie było :)

 

22.12.12

Warka # 56 Piwo w stylu Oktoberfest

 

Surowce

- słód wiedeński - 2,5kg

- słód pilzneński - 1,4kg

- słód monachijski typ I - 1,3kg

- słód Carapils - 0,2kg

- słód Caramunich typ I - 0,5kg

 

- chmiel Brewer's Gold 7,6% - 25g /granulat/

- chmiel Hallertauer Hersbrucker 3,8% - 25g /granulat/

 

- drożdże Wyeast #2124 Bohemian Lager - gęstwa

 

Zacieranie

20 l wody

 

52°C - 15 min

63°C - 25 min

72°C - 40 min

78°C - 10 min mash out

 

Wysładzanie

do końcowej objętości 37l, gęstość 1,046

 

Chmielenie

Gotowanie - 90 min

60min - 25g Brewer's Gold

20min - 25g Hersbrucker

 

Po wystudzeniu wyszło ok. 30l brzeczki OG:1,054. Zadane drożdżami w temp. 11oC

Wg BS IBU - 23; EBC - 16

 

W międzyczasie warka #52 Bohemian Pilsner została przelana na cichą, niestety nie zmierzyłem gęstości

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.12.12

 

Warka #57 w stylu India Pale Ale

 

Surowce

- słód pale ale - 6 kg

- słód Caraamber - 0,4 kg

- słód Caraaroma - 0,1 kg

 

- chmiel Marynka 9,0% granulat - 40g

- chmiel Challenger 7,2% granulat - 30g

- chmiel Fuggles 4,3% granulat - 50g

 

- drożdże - gęstwa Wyeast#1335 British Ale II

 

Zacieranie

21l wody podgrzane do 71oC. i dodane słody

67-66oC - 80min

72oC - 10min

77oC - 10min mash out

 

Wysładzanie do objętości ok 36l

 

Chmielenie

Gotowanie 80min

- chmiel Marynka - 60min

- chmiel Challenger - 20min

- chmiel Fuggles 20g - 3 min

 

Do fermentacji 29 l SG:1,060. Wg BS: IBU - 54, EBC - 19

30g Fuggles pójdzie na cichą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29.12.12

 

Warka # 58 Piwo w stylu Schwarzbier

 

Surowce

- słód monachijski II - 2,5kg

- słód pilzneński - 2,5kg

- słód Carapils - 0,2kg

- słód Carafa Special II - 0,2kg

- jęczmień palony - 0,1kg

- słód czekoladowy - 0,05kg

 

- chmiel Northern Brewer 12% - 20g /granulat/

- chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,6% - 30g /granulat/

 

- drożdże Wyeast #2206 Bavarian Lager - gęstwa I zbiór

 

Zacieranie

20 l wody

 

52°C - 15 min

63°C - 30 min

72°C - 40 min

78°C - 10 min mash out

 

Wysładzanie

do końcowej objętości 35l, gęstość 1,044

 

Chmielenie

Gotowanie - 80 min

60min - Northern Brewer

20min - 15g Mittelfruh

5min - 15g Mittelfruh

 

Do fermentacji ok. 30l brzeczki o gęstości 1,050

WG BS: IBU - 29, EBC - 51

 

I na tym kończymy działalność browaru w roku 2012.

Miałem jeszcze w planach zabutelkowanie Porteru Bałtyckiego, ale chyba nie będę już nadwyrężał cierpliwości szanownej małżonki :)

___________________________

Małe podsumowanie roku 2012:

 

37 warek

11,2 hl piwa :D:cool:

 

Do gara trafiło w sumie ponad 230kg słodów oraz 2,5kg chmieli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05.01.13

Warka # 59 Koźlak majowy

 

Surowce

- słód pilzneński - 4,9kg

- słód pszeniczny jasny 1,2kg

- słód monachijski I - 1,0 kg

- słód karmelowy Carahell - 0,5kg

 

- chmiel Marynka 7,9% granulat - 30g

- chmiel Hallertauer Hersbrucker 3,8% granulat - 35g

 

- mech irlandzki - 3g

 

Zacieranie

25l wody podgrzane do 71°C i dodane słody

66-64°C - 80min

72°C - 10min

78°C - 10min mash out

 

Wysładzanie

do objętości ok. 37l

 

Chmielenie

Gotowanie 120min

Marynka 30g - 60min

Hersbrucker 20g - 30min

Hersbrucker 15g - 3min

 

 

Do fermentora trafiło 29l SG:1,068 Zadane gęstwą Wyeast #2124 Bohemian Lager

Wg BeerSmith IBU - 30, EBC - 12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cholerna grypa mnie położyła i chyba niedługo gary zardzewieją z braku warzenia.

Dzisiaj udało się w końcu jakoś wygramolić z wyrka więc:

Warka #54 Munich Helles trafiła do kega i butelek z dodatkiem rezerwy. Odfermentowała do 1,008

Warka #57 IPA poszła w końcu na cichą z dodatkiem 30g Fuggles. Gęstość 1,010.

Nie wiem czy to reguła ale coś te British Ale II dość głęboko odfermentowują u mnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.01.13

Jakoś się jednak poskładałem w całość przy tej grypie i wziąłem się za warzenie, bo groziło to już drugim weekendem bez warzenia

 

Warka # 60 Koźlak

 

Surowce

- słód pilzneński - 2,0 kg

- słód monachijski II 2,0 kg

- słód monachijski I - 2,0 kg

- słód Carapils - 0,4kg

- słód Caramunich II - 0,4 kg

- słód Carapils - 0,2 kg

 

- chmiel Brewer's Gold granulat -7,6% - 27g

 

 

- mech irlandzki - 5g

 

Zacieranie

24l wody podgrzane do 56Co i dodane słody

53°C - 10min

63oC - 20min

72°C - 40min

78°C - 10min mash out

 

Wysładzanie

do objętości ok. 34l

 

Chmielenie

Gotowanie 120min

Brewer's Gold - 60min

mech irlandzki - 20min

 

Do fermentora trafiło 26l SG:1,068 Zadane gęstwą Wyeast #2206 Bavarian Lager

Wg BeerSmith IBU - 24, EBC - 31

 

Przy okazji przetestowałem nowy filtrator,post-3541-0-43012900-1358791863_thumb.jpg jakby co to nie jeżdżę Talbot'em tak jakoś wyszło podobnie ;).

Filtracja rewelacyjna, ale ześrutowałem słód trochę grubiej, zobaczymy jak sobie poradzi w przyszłości na drobniejszym śrutowaniu i poważniejszych zasypach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W browarze pojawił się długo wyczekiwany sprzęt do wyszynku :) Jeszcze trzeba udać się na jakieś składowisko rzeczy używanych i można przystąpić do budowy własnego kegeratora.

Mam jeszcze pytanie dotyczące kolumny.

Czy pomiędzy kranem a rurką w kolumnie powinna znaleźć się jakaś gumowa podkładka/uszczelka? W moim zestawie nie ma jej, a nie jestem pewien czy wystarczy samo skręcenie na styk.

post-3541-0-79345200-1359108065_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26.01.13

 

Warka #61 English Pale Ale

 

Surowce

- słód pale ale Weyermann - 7,5 kg

- słód CaraCrystal120 - 0,6kg

- słód Carahell - 0,5 kg

 

- chmiel Marynka 7,9% granulat - 60g

- chmiel EKG 4,8% granulat - 65g

 

- drożdże - Wyeast 1469 West Yorkshire - starter

 

Zacieranie

 

30l wody

- 71oC - zasyp

- 66-68°C - 90min

- 72°C - 10 min,

- 78°C - 10 min, mash out

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

- Marynka - 60 min

- EKG 40g- 20min

- EKG 25g - 5min

 

Do fermentacji poszło ok. 46l brzeczki. OG:1,052

Wg BS IBU - 38, EBC - 16

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.