polter Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Do Cieszyna wyślesz ale w Gdańsku Marusia zdyskwalifikuje Gratuluję 50 warki Tak jakoś wyszło Nawet w tym roku nie mogłem wysłać poprzedniego Portera/Porteru do Gdańska chociaż widełki do 20oBlg podnieśli No chyba, że przy przelewaniu na cichą wleje wiadro wody, albo podczas butelkowania pół na pół z wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Warka #44 German Pilsner zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru na 27l. Gęstość końcowa: 1,010. Piwo tak ładnie się wyklarowało, że zaciągnąłem trochę drożdżaków z dna aby problemów z refermentacją nie mieć. Miało pójść do kega, ale po pierwsze primo to ciągle nie ma czym gości częstować, a po drugie primo nie mogę nigdzie znaleźć kolumny dwukranowej, nawet na allegro pustynia jak nigdy dotąd. Chyba piwowarstwo domowe zatacza coraz szersze kręgi Edytowane 3 Grudnia 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 (edytowane) Warka # 48 Weizenbock zabutelkowana z dodatnim 185g cukru/27l. Odfermentowała do 1,016 Edytowane 15 Grudnia 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 08.12.12 Warka # 54 "Bavarian Helles" w stylu Munich Helles Surowce - słód pilzneński - 4,8kg - słód monachijski I - 0,2kg - słód Carapils - 0,2kg - chmiel Perle 5,3% (granulat)- 25g - chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,6% (granulat) - 25g - drożdże Wyeast #2206 Bavarian Lager - starter Zacieranie 17l wody temp. 55°C zasyp słodów 52°C - 15min 63°C - 30min 72°C - 30min 78°C - 10 min mash out Wysładzanie do końcowej objętości ok. 37l Chmielenie Gotowanie 90min - Perle - 60min - Mittelfruh - 20min Do fermentora trafiło ok. 28l brzeczki SG: 1,048 +2l rezerwy Wg BeerSmith: IBU - 18, EBC - 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Warka #44 Oktoberfest została zakegowana z dodatkiem rezerwy, reszta trafiła do butelek rownież z dodatkiem rezerwy. W browarze przybyło rownież styropianowe pudło do fermentowania dolniaków mieszczące dwa fermentory. W odróżnieniu od większości piwowowarów, o ile nie od wszystkich, w moim zamiast zmrożonych PET-ów z wodą musiałem zainstalować... kabel grzewczy Teraz wewnątrz stabilna temp. 9 stopni podczas gdy w piwnicy ledwo 3 Edytowane 15 Grudnia 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Ładnie sie rozwijasz kolego, coraz ciekawiej sie robi w twoim browarze no i liczba warek tez juz niczego sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Warka #53 EPA przelana na cichą. Gęstość 1,012. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 (edytowane) 15.12.12 Warka #55 Lady In Red w stylu IRA Skład: - słód Pale Ale - 4,0kg - słód Monachijski typ I - 1,0kg - słód Carared - 0,7kg - palony jęczmień - 0,05kg - chmiel Marynka 7,9% granulat - 20g - chmiel EKG 4,8% granulat - 20g - drożdże Wyeast #1335 British Ale II - gęstwa Zacieranie słody dodane do 19l wody o temp. ok 71°C, 65-67oC - 75 min 72°C - 15 min dodany jęczmień palony 78°C - 10 min Wysładzanie Do uzyskania ok 36l Chmielenie Gotowanie 70 min - Marynka 20g - 60min - EKG 20g - 30min Ostatecznie wyszło ok. 30l brzeczki o gęstości 1,052 Wg BS: IBU - 21, EBC - 21 Edytowane 15 Grudnia 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 16.12.12 Warka #51 Bitter została zabutelkowana z dodatkiem 1,7l rezerwy (56 butelek). Gęstość końcowa 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Czas pouzupełniać zapiski, bo aż takiego przestoju to w browarze nie było 22.12.12 Warka # 56 Piwo w stylu Oktoberfest Surowce - słód wiedeński - 2,5kg - słód pilzneński - 1,4kg - słód monachijski typ I - 1,3kg - słód Carapils - 0,2kg - słód Caramunich typ I - 0,5kg - chmiel Brewer's Gold 7,6% - 25g /granulat/ - chmiel Hallertauer Hersbrucker 3,8% - 25g /granulat/ - drożdże Wyeast #2124 Bohemian Lager - gęstwa Zacieranie 20 l wody 52°C - 15 min 63°C - 25 min 72°C - 40 min 78°C - 10 min mash out Wysładzanie do końcowej objętości 37l, gęstość 1,046 Chmielenie Gotowanie - 90 min 60min - 25g Brewer's Gold 20min - 25g Hersbrucker Po wystudzeniu wyszło ok. 30l brzeczki OG:1,054. Zadane drożdżami w temp. 11oC Wg BS IBU - 23; EBC - 16 W międzyczasie warka #52 Bohemian Pilsner została przelana na cichą, niestety nie zmierzyłem gęstości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 23.12.12 Warka #53 EPA została zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru na 28l. Gęstość końcowa 1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Warka #55 IRA przelana na cichą, gęstość 1,010. drożdżaki za chwilę pójdą do kolejnej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 28.12.12 Warka #57 w stylu India Pale Ale Surowce - słód pale ale - 6 kg - słód Caraamber - 0,4 kg - słód Caraaroma - 0,1 kg - chmiel Marynka 9,0% granulat - 40g - chmiel Challenger 7,2% granulat - 30g - chmiel Fuggles 4,3% granulat - 50g - drożdże - gęstwa Wyeast#1335 British Ale II Zacieranie 21l wody podgrzane do 71oC. i dodane słody 67-66oC - 80min 72oC - 10min 77oC - 10min mash out Wysładzanie do objętości ok 36l Chmielenie Gotowanie 80min - chmiel Marynka - 60min - chmiel Challenger - 20min - chmiel Fuggles 20g - 3 min Do fermentacji 29 l SG:1,060. Wg BS: IBU - 54, EBC - 19 30g Fuggles pójdzie na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Warka #54 Munich Helles została przelana na cichą. Gęstość 1,010. Piwo ładnie się już wyklarowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 29.12.12 Warka # 58 Piwo w stylu Schwarzbier Surowce - słód monachijski II - 2,5kg - słód pilzneński - 2,5kg - słód Carapils - 0,2kg - słód Carafa Special II - 0,2kg - jęczmień palony - 0,1kg - słód czekoladowy - 0,05kg - chmiel Northern Brewer 12% - 20g /granulat/ - chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,6% - 30g /granulat/ - drożdże Wyeast #2206 Bavarian Lager - gęstwa I zbiór Zacieranie 20 l wody 52°C - 15 min 63°C - 30 min 72°C - 40 min 78°C - 10 min mash out Wysładzanie do końcowej objętości 35l, gęstość 1,044 Chmielenie Gotowanie - 80 min 60min - Northern Brewer 20min - 15g Mittelfruh 5min - 15g Mittelfruh Do fermentacji ok. 30l brzeczki o gęstości 1,050 WG BS: IBU - 29, EBC - 51 I na tym kończymy działalność browaru w roku 2012. Miałem jeszcze w planach zabutelkowanie Porteru Bałtyckiego, ale chyba nie będę już nadwyrężał cierpliwości szanownej małżonki ___________________________ Małe podsumowanie roku 2012: 37 warek 11,2 hl piwa Do gara trafiło w sumie ponad 230kg słodów oraz 2,5kg chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 05.01.13 Warka #50 Porter Bałtycki trafiła do butelek z dodatkiem 160g cukru na 26l. Odfermentowało do 1,022 Warka #56 Oktoberfest przelana na cichą. Gęstość 1,016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 05.01.13 Warka # 59 Koźlak majowy Surowce - słód pilzneński - 4,9kg - słód pszeniczny jasny 1,2kg - słód monachijski I - 1,0 kg - słód karmelowy Carahell - 0,5kg - chmiel Marynka 7,9% granulat - 30g - chmiel Hallertauer Hersbrucker 3,8% granulat - 35g - mech irlandzki - 3g Zacieranie 25l wody podgrzane do 71°C i dodane słody 66-64°C - 80min 72°C - 10min 78°C - 10min mash out Wysładzanie do objętości ok. 37l Chmielenie Gotowanie 120min Marynka 30g - 60min Hersbrucker 20g - 30min Hersbrucker 15g - 3min Do fermentora trafiło 29l SG:1,068 Zadane gęstwą Wyeast #2124 Bohemian Lager Wg BeerSmith IBU - 30, EBC - 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 07.01.13 Warka #52 Bohemian Pilsner trafiła do kega +50g cukru oraz do butelek 50g cukru na 10 litrów. Gęstość końcowa 1,012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 14.01.13 Warka #55 IRA zabutelkowana z dodatkiem rezerwy i cukru. Gęstość końcowa 1,008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Cholerna grypa mnie położyła i chyba niedługo gary zardzewieją z braku warzenia. Dzisiaj udało się w końcu jakoś wygramolić z wyrka więc: Warka #54 Munich Helles trafiła do kega i butelek z dodatkiem rezerwy. Odfermentowała do 1,008 Warka #57 IPA poszła w końcu na cichą z dodatkiem 30g Fuggles. Gęstość 1,010. Nie wiem czy to reguła ale coś te British Ale II dość głęboko odfermentowują u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 20.01.13 Jakoś się jednak poskładałem w całość przy tej grypie i wziąłem się za warzenie, bo groziło to już drugim weekendem bez warzenia Warka # 60 Koźlak Surowce - słód pilzneński - 2,0 kg - słód monachijski II 2,0 kg - słód monachijski I - 2,0 kg - słód Carapils - 0,4kg - słód Caramunich II - 0,4 kg - słód Carapils - 0,2 kg - chmiel Brewer's Gold granulat -7,6% - 27g - mech irlandzki - 5g Zacieranie 24l wody podgrzane do 56Co i dodane słody 53°C - 10min 63oC - 20min 72°C - 40min 78°C - 10min mash out Wysładzanie do objętości ok. 34l Chmielenie Gotowanie 120min Brewer's Gold - 60min mech irlandzki - 20min Do fermentora trafiło 26l SG:1,068 Zadane gęstwą Wyeast #2206 Bavarian Lager Wg BeerSmith IBU - 24, EBC - 31 Przy okazji przetestowałem nowy filtrator, jakby co to nie jeżdżę Talbot'em tak jakoś wyszło podobnie . Filtracja rewelacyjna, ale ześrutowałem słód trochę grubiej, zobaczymy jak sobie poradzi w przyszłości na drobniejszym śrutowaniu i poważniejszych zasypach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 W browarze pojawił się długo wyczekiwany sprzęt do wyszynku Jeszcze trzeba udać się na jakieś składowisko rzeczy używanych i można przystąpić do budowy własnego kegeratora. Mam jeszcze pytanie dotyczące kolumny. Czy pomiędzy kranem a rurką w kolumnie powinna znaleźć się jakaś gumowa podkładka/uszczelka? W moim zestawie nie ma jej, a nie jestem pewien czy wystarczy samo skręcenie na styk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 26.01.13 Warka #61 English Pale Ale Surowce - słód pale ale Weyermann - 7,5 kg - słód CaraCrystal120 - 0,6kg - słód Carahell - 0,5 kg - chmiel Marynka 7,9% granulat - 60g - chmiel EKG 4,8% granulat - 65g - drożdże - Wyeast 1469 West Yorkshire - starter Zacieranie 30l wody - 71oC - zasyp - 66-68°C - 90min - 72°C - 10 min, - 78°C - 10 min, mash out Chmielenie Gotowanie 70min - Marynka - 60 min - EKG 40g- 20min - EKG 25g - 5min Do fermentacji poszło ok. 46l brzeczki. OG:1,052 Wg BS IBU - 38, EBC - 16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 28.01.13 Warka #57 IPA zabutelkowana z dodatkiem 160g cukru na 26l. FG:1,010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 01.02.13 Warka #59 Maibock przelana na cichą. Gęstość 1,014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się