olo333 Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Po raz drugi zauważyłem, że wynik blg mocno skwaśniałego FTT ma wyższą wartość, niż blg nie zakażonej brzeczki (po fermentacji), której ten test dotyczył. Czy przyczyną takiego stanu rzeczy jest wyższa gęstość kwasu octowego od alkoholu etylowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Mam to samo pytanie. Skwaśniał mi ostatnio FFT Koelscha zacieranego wytrawnie (50' w 63°C ), doszedł jedynie z 11,5 do 5. Burzliwa w toku, więc jeszcze nie sprawdzam, ale coś mi się w to nie chce wierzyć, żeby z 11,5 zeszło zaledwie do 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Jeżeli do FFT zadaliście odpowiednio masywny desant drożdży, to nie ma szans, żeby jakiekolwiek zakażenia wpłynęły na wartość odfermentowania w ciagu 2-3 dni. Co do kwasu octowego, nie wiem ile go może być w skwaśniałym piwie, ale podejrzewam, że mocno poniżej 1%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Co do kwasu octowego, nie wiem ile go może być w skwaśniałym piwie, ale podejrzewam, że mocno poniżej 1%. Podejrzewam, że w moim FFT mogło go być więcej. Smakował prawie jak ocet ze sklepu, a ten ma stężenie 10%. Ale to tylko moje subiektywne odczucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 10 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Jeżeli do FFT zadaliście odpowiednio masywny desant drożdży, to nie ma szans, żeby jakiekolwiek zakażenia wpłynęły na wartość odfermentowania w ciagu 2-3 dni. Ja zapomniałem o teście i stał z tydzień w ciepłym Śmierdziało na kilometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się