przemski Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 (edytowane) zabrałem się za kompletowanie składników do Belgian Pale Ale by Dori http://www.wiki.piwo.org/index.php/Belgian_Pale_Ale,_Dorota_Chrapek_(dori) a tu klops - nie ma drożdży w znanych mi sklepach... wiem że mogę zamienić te WLP550 na 3522 Belgian Ardennes (i tak włąśnie zamierzałem zrobić) ale wyeastów też nie ma więc mam do Was pytanie po troszę w tym konkretnym przypadku, a po trosze natury ogólnej: czy po zamianie wyeastów na suche S-33 będzie jakaś większa różnica w piwie? będzie gorsze? ociupinkę mniej bogate czy płaskie jak mazowsze? jednym słowem czy to się jakoś zasadniczo odbije na smaku??? i przyznam że w całej sprawie jest też aspekt ekonomiczny: 3522 kosztują ze 4 dychy a s-33 7 zeta... a jeśłi uznacie że podmiana na suche to nie jest jakaś profanacja to które drożdże wybrać ze strony http://www.homebrewing.pl/drozdze-suche-c-2_26.html - S33 - a może brewferm top - jakieś inne? przem Edytowane 13 Września 2011 przez przemski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Wg. mnie przy belgach drozdze sa najwazniejsza sprawa. Zamiany na suche bym nie polecal. Moze ktos w twojej okolicy bedzie mogl cie gestwa poratowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Bardzo dobre BPA wyszło mi na podobnych drożdżach do Belgian Abbey II (aktualnie: Zymoferm Belgische Klosterbiere) - nie tak bogate w "belgijski charakter", ale pasujące do niższego ekstraktu i celu, jakim było zrobienie "sesyjnego BPA". Jeżeli celujesz w wyższy ekstrakt i raczej piwo "degustacyjne" niż "sesyjne", to podobno lepsze będą Belgian Abbey, bo mają więcej charakteru. Taki kompromis wydaje mi się lepszy, niż fermentowanie belgijskiego piwa "generycznymi" drożdżami, które w dodatku słabo odfermentowują, zostawiając masę słodyczy (mnie to akurat mierzi w belgijskich piwach). Jeżeli chodzi o kasę, to Zymofermy w CP kosztują kilkanaście złotych. Źle nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 zabrałem się za kompletowanie składników do Belgian Pale Ale by Dori Warzyłem też to piwko i tak jak Ty nie miałem tych drożdży (użyłem drożdży Wyeast 1214 Belgian Abbey), słody też nie wszystkie. Nie wiem jak mój wyrób miał się do oryginału ale piwko cieszyło się sporym popytem. Jeśli mam coś radzić to raczej drożdże dedykowane "belgom", S-33 które rozważasz nie dadzą takiego efektu. Poszukaj, może ktoś w Twojej okolicy ma gęstwę na zbyciu. przyznam że w całej sprawie jest też aspekt ekonomiczny: 3522 kosztują ze 4 dychy a s-33 7 zeta... Drożdże kupisz za około 30zł, mało to nie jest. Z tego powodu zawsze planuję na jednych drożdżach ze trzy, cztery warki - wtedy wychodzi to taniej niż na suchych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 13 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 dzięki za info co do tych suszonych dzwoniłem właśnie do Browmatora i powiedzieli że Ardeny były tylko w opakowaniach XL i oni się z tego wycofali więc pewnei wogóle będzie kłopot z kupnem tego szczepu w innym wątku CODER polecał do belgów także drugi szczep 1388 Belgian Strong Ale Yeast i ten jest dostępny - może w takim razie robić na tych drożdżach? tylko w opisach widzę że to do mocnych piw a moje ma mieć 13°Blg więc może jakiś inny szczep jednak? - 1762 AbbeyII?, 3724 Belgian Saison Yeast? czymś przefermentować muszę... przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 1214 są bardziej estrowe, 1762 mniej. Wybierz co lubisz. Ja w tym roku ćwiczyłem odpowiedniki 1762, w przyszłym będą 1214. Co się odwlecze to nie uciecze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 13 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Drożdże kupisz za około 30zł, mało to nie jest. Z tego powodu zawsze planuję na jednych drożdżach ze trzy, cztery warki - wtedy wychodzi to taniej niż na suchych. racja ale niestety nie opanuję od razu wszystkiego i prawdę mówiąc temat gęstw wydaje mi się trochę skomplikowany aczkolwiek będę się starał "odzyskać" drożdże żeby wykorzystać jeszcze kilka razy ale skoro już o ekonomii mówimu to mam jeszcze takie pytanie czy na jedenej saszetce można przefermentować podwójną ilość piwa - chciałbym robić od razu podwójną ilość słodów/chmieli i 40 litrów brzeczki bo kega mam i tak dużego (50) a robota pewnie z grubsza ta sama czy się robi 20 czy 40 litrów więc kombinuję tak żeby jedną saszetką oblecieć podwójną ilość piwa (z tym że muszę w dwóch fermentorach bo te mam standardowe) planuję oczywiście drożdże wystartować wcześniej przygotowując starter na pożywce z suchego ekstraktu słodowego - dobrze myślę? powinno zadziałać? przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 13 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 1214 są bardziej estrowe, 1762 mniej. Wybierz co lubisz nie piszesz o 1388, rozumiem że darować je sobie przy tym piwie bo są tylko do mocnych belgów, tak? p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Jak chcesz zaoszczędzić kup suche T-58 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 racja ale niestety nie opanuję od razu wszystkiego i prawdę mówiąc temat gęstw wydaje mi się trochę skomplikowany aczkolwiek będę się starał "odzyskać" drożdże żeby wykorzystać jeszcze kilka razy Pobieranie i stosowanie gęstwy to nic trudnego - raz spróbujesz to się przekonasz. ale skoro już o ekonomii mówimu to mam jeszcze takie pytanie czy na jedenej saszetce można przefermentować podwójną ilość piwa - chciałbym robić od razu podwójną ilość słodów/chmieli i 40 litrów brzeczki ...... planuję oczywiście drożdże wystartować wcześniej przygotowując starter na pożywce z suchego ekstraktu słodowego - dobrze myślę? przem Skoro planujesz robić starter to możesz wyhodować tyle drożdży ile Ci trzeba, nawet na 100l. 1214 są bardziej estrowe' date=' 1762 mniej. Wybierz co lubisz[/quote']nie piszesz o 1388, rozumiem że darować je sobie przy tym piwie bo są tylko do mocnych belgów, tak? To, że drożdże nadają się do mocnych piw nie oznacza, że sobie nie radzą z brzeczką słabą tylko, że wytrzymują wysokie stężenia alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Jak chcesz zaoszczędzić kup suche T-58 . czyli T-58 mogą być swoistym erzatzem do belgów ? Czy wymuszają sztuczne dodawanie jakiś przypraw? Chcąc jednorazowo zrobić piwo belgijskie, nie mając nikogo z gęstwą miałbym alternatywę (także cenową). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 1214 są bardziej estrowe' date=' 1762 mniej. Wybierz co lubisz[/quote']nie piszesz o 1388, rozumiem że darować je sobie przy tym piwie bo są tylko do mocnych belgów, tak? Nie jestem obiektywny jeżeli chodzi o te drożdże. Już chyba prędzej bym wziął THG niż te... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 13 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Jak chcesz zaoszczędzić kup suche T-58 . dzięki za podpowiedź sprawa finansowa ma znaczenie ale nie aż takie żeby z powodu 20 zł (różnica między wyeast a t-58) zgodzić się na jakieś zasadnicze obniżenie jakości 40 litrów piwa co dawałoby oszczędność 25 groszy na butelce a więc czy zejście z płynnych wyeastów na T-58 to rozsądny kompromis czy zgniły kompromis? z innych wypowiedzi wnioskuję że o suchych lepiej zapomnieć przy belgach przepis na blonda który mi podsyłałeś na priv też był na ardeńskich 3522 - czy Ty byś użył tam T-58 czy jednak wziąłbyś jakieś płynne sorry że Was tak zamęczam tymi drożdżami ale wyrobienie sobie własnego zdania wymagałoby tak naprawdę zrobienia 40 litrów brzeczki, podzielnia jej na 2 fermentory, zadanie jednego płynnymi a drugiego suchymi, poczekania kilku miesięcy i degustacji - sami rozumiecie że wolę skorzystać z Waszych dośwadczeń niż wyważać otwarte drzwi przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 (edytowane) Ogólnie proponuję przyjąć zasadę żebyś nie myślał o belgach robionych na ogólnodostępnych drożdżach suchych. Zaoszczędzisz sobie i nam ... czasu Edytowane 13 Września 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 (edytowane) planuję oczywiście drożdże wystartować wcześniej przygotowując starter na pożywce z suchego ekstraktu słodowego - dobrze myślę? powinno zadziałać? przem Żeby przygotować starter na taka ilośc piwa musi mieć on około 3 litrów i byc przygotowany w dwóch etapach, pierwszy z 1 litrem brzeczki kolejny z dwoma litrami. Powinno to dać niecałe 6mln komórek na ml brzeczki nastawnej. Jednoetapowe namnożenie drożdży w wystarczającej ilości jest praktycznie niewykonalne (patrz wątek: drożdżowa arytmetyka) Edytowane 13 Września 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 13 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Żeby przygotować starter na taka ilośc piwa musi mieć on około 3 litrów i byc przygotowany w dwóch etapach, pierwszy z 1 litrem brzeczki kolejny z dwoma litrami. Powinno to dać niecałe 6mln komórek na ml brzeczki nastawnej. Jednoetapowe namnożenie drożdży w wystarczającej ilości jest praktycznie niewykonalne (patrz wątek: drożdżowa arytmetyka) wyprzedziłeś moje kolejne pytanie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Robiłem to piwo na THG. Było wyśmienite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Robiłem to piwo na THG. Było wyśmienite. Też miałem okazje robić saisona na THG i poza beznadziejną flokulacją nie mogę się do niczego przyczepić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 Robiłem to piwo na THG. Było wyśmienite. na wszelki wypadek się upewnię: THG = 3787 Trappist High Gravity tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 (edytowane) Ja na wszelki wypadek dodam, że moje piwo nie było stricte wg przepisu Dori ;] Edytowane 14 Września 2011 przez Pietruś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 no a w realu do kupienia na dziś są tylko 3724, 1762 i 1388 które brać do receptury B.Pale Ale by Dori? obstawiałbym 1388 zwłaszcza że gęstwę mógłbym wykorzystać na B. Blond, ale może te pozostałe bardziej pasują? przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 no a w realu do kupienia na dziś są tylko 3724, 1762 i 1388 które brać do receptury B.Pale Ale by Dori? obstawiałbym 1388 zwłaszcza że gęstwę mógłbym wykorzystać na B. Blond, ale może te pozostałe bardziej pasują? przem Szczerze mówiąc, mój najlepszy blond był na 1762, każdy szczep z wymienionych moim zdaniem jest dobry, ale da trochę inny profil. To są po prostu drożdze pozyskiwane z różnych browarów. Bardzo często browar na tych samych drożdżach warzy różne style piwa. Akurat BPA to taki styl naciągany, nie wiele browarow w Belgii je robi. 1388 to Duvel 1762 to Rochefort 3724 to Du Pont Zaden z tych browarow nie robi BPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 mój najlepszy blond był na 1762 no i dobra, biorę 1762 i już dzięki za wszystkie rady i opinie przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Żeby przygotować starter na taka ilośc piwa musi mieć on około 3 litrów i byc przygotowany w dwóch etapach, pierwszy z 1 litrem brzeczki kolejny z dwoma litrami czy dobrze rozumiem: - startuję całość saszetki w 1 litrze (woda + 200g suchego ekstraktu) - jak to zapracuje to całość przelewam na kolejny starter 2 litrowy (woda + 400g suchego ekstraktu) - i dopiero jak to zapracuje zadaję namnożone drożdże do brzeczki tak? z góry dzięki przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Dobrze rozumiesz. ale za duzo ekstraktu. Brzeczka powinna mieć 10°Blg więc odpowiednio 100 i 200g suchego ekstraktu Edytowane 29 Września 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się