Makaron Opublikowano 24 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Pytanie do znawców piw. Jaka jest różnica? Bo właśnie popijam dwa piwa w rzedzie i nie mogę wymienić jakichś porządnych cech wyróżniających poszczególne style. Narazie w 100% odpada w moim wypadku rozróżnienie styli przy teście w ciemno! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pauler Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Podłącze się pod wątek. Zakupiłem dziś HELLES SCHLENKERLA LAGER. Czytając przepisy medalowe nie doszukałem się żeby skład piwa zawierał słód wędzony. A jednak wyraźnie mi na takowy zajeżdża. Czy w Hellesie dopuszczalne są słody wędzone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 (edytowane) Te łobuzy są na bakier z BJCP, niech no przyślą coś takiego na konkurs, odwalimy w kwalifikacjach! EDIT: tak na serio Schlenkerla robi piwa wyłacznie wędzone, to prastary browar i trzymają się tradycji. Edytowane 2 Listopada 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Nie zapominajcie, że wyraz Helles oznacza przymiotnik Jasny, wobec czego Helles Schlenkerla Lager, to Jasny Lager Schlenkerla. Co do samej Schlenkerli i ich Lagera, to słyszałem, że nie używają oni słodu wędzonego do tego piwa, ale warzelnia i tanki są tak "nasiąknięte" wędzonką, że przechodzi ona do tego piwa z instalacji warzelniczej. Trochę nie chce się wierzyć, ale... kto wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Es wird in den gleichen alten Kupferkesseln gesotten und mit derselben untergärigen Hefe vergoren, wie das historische ?Aecht Schlenkerla Rauchbier?. Der daraus resultierende subtile Rauchgeschmack, ohne die direkte Verwendung von Rauchmalz, macht das ?Schlenkerla Lager? zu einem ungewöhnlichen und einzigartigen Vertreter des klassischen Biertyps ?Helles Lager?. informacja ze strony knajpy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 (edytowane) Nie chce mi się wierzyć w takie bajki, więc zapytałem Wuja: http://www.schlenkerla.de/rauchbier/prozess/prozesse.html Jednak macie rację: Its subtle smokiness without using smoke malt makes ?Helles Schlenkerla Lager? a unique representative of the classic lager beer style ?Bavarian Helles?. Edytowane 2 Listopada 2011 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się