spontan Opublikowano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 A więc tak drożdże Mauribrew Ale 514 .Zacierałem zgodnie z instrukcją ze sklepu homebrewing.pl -65°C 30 minut -72 °C 20 minut -Podgrzałem do 75 i do filtratora . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 ja swoje pale ale zacierałem 60 minut w 65-67°C i robiłem prube i zeszły mi s 04 do 2°Blg wcoraj na cichą przelałem i miało około 2-5-3°Blg co do tych drożdży to nie wiem mało popularne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spontan Opublikowano 19 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Witam mam pytanie mam zamiar butelkować w weekend moje Pale Ale ,zostało jeszcze kilka dni a u mnie w mieszkaniu temperatura wynosi około 24-25°C nie zawsze zdążę zbić ją do 20°C czy to może stanowić problem ?? Czy coś może się stać z piwem .ps: mam tylko minimalny wpływ na temperaturę w mieszkaniu otwarcie okna itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Obkładanie fermentora mokrymi ręcznikami pomaga zbić temperaturę wewnątrz o kilka stopni. Wstaw go do miski, obłóż ręcznikami. Ustawienie na zimnej podłodze też pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spontan Opublikowano 19 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Rozumiem dzięki za informacje ,jednak mam obawę tyle czasu nie ruszałem aby się sklarowało i osad opadł na dno i teraz mam go wkładać do miski i w ogóle manipulować fermentatorem .No nic jak trzeba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spontan Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Tak jak zapowiadałem pojutrze butelkowanie dzisiaj pobrałem próbkę do sprawdzenia °Blg które aktualnie wynosi troszkę mniej niż 4 więc nie zmieniło się . Próbka piwa jak to określili znajomi pachnie jak tyskie otworzone dzień wcześniej i dość mocno czuć zapach alkoholu . Mam jedno pytanie jak otworzyłem fermentator to zobaczyłem niewielkie skupiska piany tak jak w piwie nie na całej powierzchni piwa ale występują ,trochę mnie to niepokoi czy to normalne?? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Skoro miałeś butelkować ,to znaczy że piwo stoi na cichej fermentacji. Ja bym nic nie ruszał , oczywiście im niższa tym lepiej , ale w tym momencie to i tak już niewiele zmieni. Moim zdaniem oczywiście. A co do tych skupisk piany. Prawdopodobnie są to pozostałości po fermentacji , z tym , że na cichej, u mnie przynajmniej lustro cieczy jest zazwyczaj krystalicznie czyste. Najlepiej zrób fotkę i podeślij. W takiej temperaturze mogą rozwijać się dość szybko różne stwory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spontan Opublikowano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Przepraszam że tak późno .Wygląda to tak : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Wygląda dobrze, ta piana to pozostałość po fermentacji. Skoro blg się nie zmienia to można butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Też myślę ,że wszystko ok , butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spontan Opublikowano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Zabutelkowane mam tylko nadzieje że granatów nie będzie dzięki wszystkim za pomoc trzeba się brać za drugą warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spontan Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Ile trzymać w domu butelki temperatura w domu 21-23°C ,w piwnicy przedział 13-15°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Dla "świętego" spokoju tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spontan Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 (edytowane) Właśnie miałem zamiar filtrować moją drugą warkę A'la Grodziskie z oferty BA .Filtrator z oplotu który sprawował się znakomicie przy Pale Ale teraz coś nie daje rady brzeczka w ogóle niechce płynąc ma ktoś jakiś pomysł .Kranik mam odkręcony Teraz po kropelce kapie chyba popełniłem jakiś błąd . Edytowane 5 Listopada 2011 przez spontan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Ogólnie ze słodami pszenicznymi jest problem przy filtracji. Ja przy swoim Grodziszu namęczyłem się prawie 2 godziny, ale jakoś poszło. Ja to robię tak, że jak przestaje lecieć to dolewam ciepła wodę mieszam całość, zostawiam na co najmniej 10 minut do odstania i leje. Pierwszy litr zwracam do środka, bo mętna brzeczka zawsze jest po takim zabiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Dmuchnij w rurkę , jeśli nic nie da , pozostaje zamieszanie całego młóta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 A czy na kraniku masz rurkę? Przedłuż ją, zbuduj w niej słup cieczy (choćby sztucznie, lejąc wodę np gruszką w otwór w kraniku) i podnieś kadź. Tak filtrowałem piwo ze 100 % pszenicznego słodu (bez żadnej łuski) i poszło bez większych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spontan Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Dzięki za pomoc spróbowałem robić słup cieczy już wcześniej ale później dopracowałem tą technikę i już szło trochę szybciej skończyłem całe ważenie o 8 rano i zadałem drożdże ,poszedłem spać . Mam pytanie bo wczoraj przy ważeniu próbowałem moje Pale Ale butelkowane 23 października -nagazowane bardzo dobrze pianka bąbelki itp K -klarowność słaba dość mętne -smak pół wypiłem więcej nie dałem rady straszna goryczka Czy to jest po po prostu taki typ piwa czy coś zawiniłem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Dzięki za pomoc spróbowałem robić słup cieczy już wcześniej ale później dopracowałem tą technikę i już szło trochę szybciej skończyłem całe ważenie o 8 rano i zadałem drożdże ,poszedłem spać . Mam pytanie bo wczoraj przy ważeniu próbowałem moje Pale Ale butelkowane 23 października -nagazowane bardzo dobrze pianka bąbelki itp K -klarowność słaba dość mętne -smak pół wypiłem więcej nie dałem rady straszna goryczka Czy to jest po po prostu taki typ piwa czy coś zawiniłem ?? Poczekaj do wiosny to będzie klarowne ale coś kosztem czegoś, skoro teraz jest porządnie nagazowane to na wiosnę będzie szampan. Co do goryczki hmmm patrząc na przepis to ledwo gorzkie jest a poważnie mówiąc to za niedługo stwierdzisz, że jest ok i nigdy więcej bezpłciowych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spontan Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Czyli sugerujesz że zmieni się jeszcze smak piwa czy moje smaki się zmienią hehe .Teraz koźlak siedzi na burzliwej po koźlaku spróbuje zrobić jakieś piwo które mniej goryczkowe jest i porównam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 (edytowane) Nasze rodzime koncerniaki tak nas przyzwyczaiły do "bezpłciowych" sikaczy , że musi minąć trochę czasu i trochę własnego piwa trzeba wypić ,żeby przestawić się na prawdziwe piwo. Ja z warki na warkę zauważyłem , że robię coraz bardziej chmielone piwo i smakują mi coraz bardziej Problem jest w tym, że spora część moich znajomych nie akceptuje tak wysokiego poziomu goryczki , więc trzeba też coś robić łagodniejszego , jak seria belgów które uwarzyłem i częstuje . A sam spijam puki co bittera, czekając na stouty i sezon dolniaków. Edytowane 7 Listopada 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spontan Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 pepek84 masz racje muszę się zabrać za coś łagodniejszego a z czasem może mi się zmieni ,zobaczymy jakie Al'a grodziskie wyjdzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 (edytowane) Qurna- póki, warzenie Koledzy trochę szacunku dla czytających :o Edytowane 8 Listopada 2011 przez sztyft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suenio Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Witam. Planuje właśnie jakieś pale ale i mam pytanko o czasy chmielenia, bo albo przeoczyłem, albo ich nie ma. w których minutach gotowania zostały dodane chmiele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) Pewnie na goryczkę w 5-10min a na smak w 45min gotowania. Edytowane 20 Listopada 2011 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się