Kasanga Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Witam serdecznie, Mam zamiar dziś zrobić swoje pierwsze piwko za oknami piękna pogoda i to mnie troszeczkę martwi 21°C . Mam do wyboru zestawy: 1) Pszeniczne (Hefe-Weizen) + Safbrew WB-06 2) Pale Ale + Danstar Nottingham - Ale Yeast 3) India Pale Ale (IPA) + Safale US-05 4) Koelsch + Danstar Nottingham - Ale Yeast 5) STOUT + Safale S-04 Zacieranie i gotowanie na kociołku 27l Lidl. Start około 17-tej Wszelkie sugestie mile widziane. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Dlaczego pogoda Ciebie martwi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Chodzi o temperaturę? Zakładając że się utrzyma 21°C to będziesz miał fermentację w 23-24°C i to będzie "na granicy dobrego smaku" dla WB-06 i S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Wszystkie pyszne Wstrzymałbym się tylko z tym Koelschem, chyba że masz warunki do leżakowania w niskiej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 30 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Piwko będzie fermentowało w okolicach 20°C i na burzliwej i na cichej. Puki nie zrobię mini chłodni z styropianu + flaszki zamrożone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 (edytowane) Piwko będzie fermentowało w okolicach 20°C i na burzliwej i na cichej. Puki nie zrobię mini chłodni z styropianu + flaszki zamrożone. I to świetna temp do fermentacji górniaków. Fermentujesz na wolnym powietrzu ? Edytowane 30 Września 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 30 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Fermentacja będzie przeprowadzona w mieszkaniu (blok) , jestem bardzo ciekaw jaki będzie zapach zakładając że wszystko odbędzie się bez powikłań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 O zapach się nie martw... Nic nie śmierdzi i nie dymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Fermentacja będzie przeprowadzona w mieszkaniu (blok) , jestem bardzo ciekaw jaki będzie zapach zakładając że wszystko odbędzie się bez powikłań. To dlaczego martwisz się temp ? Zimą będzie mniej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 30 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Zimą mam nadzieję że w piwnicy jest chłodniej , nigdy nie sprawdzałem przyjdzie zima to zobaczę na razie od mieszkania nie odbiega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 (edytowane) Fermentacja będzie przeprowadzona w mieszkaniu (blok) ' date=' jestem bardzo ciekaw jaki będzie zapach zakładając że wszystko odbędzie się bez powikłań.[/quote']To dlaczego martwisz się temp ? Zimą będzie mniej ? Zimą bywa zimniej.... W letnie upały w bloku może być przyjemne 30°C, w zimie nawet z grzejącymi kaloryferami może być 18-20°C Co do styropianowych chłodziarek to ludzie w zimie trzymają fermentory np w narożniku przy drzwiach balkonowych. Lub dają takie "pudło" ze styropianu przy ścianie balkonowej i do ściany przyciskają stroną bez płyty styropianowej. W ten sposób maja w tym pudle już o kilka stopni mniej niż w mieszkaniu. EDIT. Piwnice trzeba sprawdzić koniecznie.... kup taki termometr lub w Castoramie najtańszy elektroniczny termometr (coś w tym rodzaju) - zapamiętuje on maksymalną i minimalną mierzona temperaturę. Wtedy będziesz wszystko wiedział. Edytowane 30 Września 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 30 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Fermentacja będzie przeprowadzona w mieszkaniu (blok) ' date=' jestem bardzo ciekaw jaki będzie zapach zakładając że wszystko odbędzie się bez powikłań.[/quote']To dlaczego martwisz się temp ? Zimą będzie mniej ? Zimą bywa zimniej.... W letnie upały w bloku może być przyjemne 30°C' date=' w zimie nawet z grzejącymi kaloryferami może być 18-20°C Co do styropianowych chłodziarek to ludzie w zimie trzymają fermentory np w narożniku przy drzwiach balkonowych. Lub dają takie "pudło" ze styropianu przy ścianie balkonowej i do ściany przyciskają stroną bez płyty styropianowej. W ten sposób maja w tym pudle już o kilka stopni mniej niż w mieszkaniu. EDIT. Piwnice trzeba sprawdzić koniecznie.... kup w Castoramie najtańszy elektroniczny termometr (coś w tym rodzaju) - zapamiętuje on maksymalną i minimalną mierzona temperaturę. Wtedy będziesz wszystko wiedział. Właśnie dziś kupiłem coś podobnego w IKEA ale ten nie ma chyba tej opcji. Sprawdzę w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 30 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Udało mi się szybciej dotrzeć do domu więc zaczynam 16:00 start podgrzewanie wody. Na pierwszy ogień poszedł zestaw Stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Zimą mam nadzieję że w piwnicy jest chłodniej , nigdy nie sprawdzałem przyjdzie zima to zobaczę na razie od mieszkania nie odbiega. Nie liczył bym na to. Zazwyczaj w piwnicy idą rury z ciepłą wodą do ogrzewania mieszkań (chyba że nie masz centralnego w bloku). U mnie skutkuje to temperaturą w okolicach 22 stopni w zimie. W sumie teraz jest najlepszy okres: jeszcze nie grzeją a już jest chłodno więc w piwnicy mam 18 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się