Skocz do zawartości

Pod Szprychami


Kasanga

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś pierwsza warka z zestawu Stout .

Początek warzenia 16 ta , już 21:30 a ja jestem na etapie gotowania brzeczki.

No ale nie obyło się bez wpadek mianowicie utopiłem sondę z term. IKEA po fakcie przeczytałem na forum o wykonaniu zabezpieczenia przed zalaniem ;/.

Na szczęście miałem jeszcze analogowy. Z tego wszystkiego nie sprawdziłem czasu jak wsypałem słody :) więc troszkę na pałę zacierałem miało być 45min. w 67°C ciekawe ile było .

Wysładzanie ciągłe prawie się udało bo wyszło 24l z 10,2°Blg . Więc pierw poprzez gotowanie pozbędę się tych 3l. a potem już normalnie z chmielem. Troszkę się zamotałem a to jeszcze nie koniec.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza warka przebiegła podobnie owszem czas zacierania znałem.Winowajca to termometr dopiero podczas chmielenia zauważyłem że pokazuje o 15 stopni mniej.Brzeczka się porządnie gotowała a termometr pokazuje 85 C., myślałem że jeszcze coś z tego będzie piwo poszło do zlewu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza warkę ukończyłem o 1:30 ufff powiem szczerze spać mi sie już chciało i pić więc do windy 50m. i byłem w "nocniku" kupiłem nowy produkt kompani piwowarskiej Tyskie Przeniczne wyprod. w HOLANDI:rolleyes: I już miałem plan na poranek , Pszenica.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 Warka pszenica z zestawu

Wyłączę telefon na czas warzenia

1 przerwa w 44° 10 min.

2 przerwa w 72°Blg (tel. :beer: ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około.

Wysładzanie ciągłe, chmielenie jak w instrukcji.

Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego.

Ale już się tak nie "motam" po kuchni :)

Na pierwszej warce nie widać fermentacji tylko coś jak by zalać kawę rozpuszczalną wrzątkiem , zamieszam plastikiem zobaczę rano.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 Warka pszenica z zestawu

Wyłączę telefon na czas warzenia

1 przerwa w 44° 10 min.

2 przerwa w 72°Blg (tel. :beer: ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około.

Wysładzanie ciągłe, chmielenie jak w instrukcji.

Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego.

Ale już się tak nie "motam" po kuchni :)

Na pierwszej warce nie widać fermentacji tylko coś jak by zalać kawę rozpuszczalną wrzątkiem , zamieszam plastikiem zobaczę rano.

Co Ciebie skłoniło do takich przerw? Mi telefony nie przeszkadzaja , bywa że idę nawet pobiegać lub pojeździć rowerem :)

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To pierwsza potyczka z piwem nie robiłem z puszek i innych wynalazków.

Od wujka Jejskiego za pierwszą od razu zacieraną warkę należy się + :beer: Witam ziomala. Gdzie dokładnie mieszkasz? Najlepiej dopisz się na mapę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mapa uaktualniona. :beer:

Sprawdziłem Stouta i wyszło 5 °Blg z 13°Blg a za cholerę nie widziałem czapy drożdży, na pszenicy była tak z 3 cm. w nocy a dziś już opadła.

Kusi mnie zrobić Pal Ale lub IPA ale pogoda ma być cudna , wybieram rower :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 Warka pszenica z zestawu

Wyłączę telefon na czas warzenia

1 przerwa w 44° 10 min.

2 przerwa w 72°C (tel. :beer: ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około.

Wysładzanie ciągłe' date=' chmielenie jak w instrukcji.

Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego.

Ale już się tak nie "motam" po kuchni :)

Na pierwszej warce nie widać fermentacji tylko coś jak by zalać kawę rozpuszczalną wrzątkiem , zamieszam plastikiem zobaczę rano.[/quote']

Co Ciebie skłoniło do takich przerw? Mi telefony nie przeszkadzaja , bywa że idę nawet pobiegać lub pojeździć rowerem :)

Po tel. musiałem wyjść rodzicom się nie odmawia, raczej.

Edytowane przez Kasanga
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

1 przerwa w 44° 10 min.

2 przerwa w 72°Blg (tel. ;) ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około.

Wysładzanie ciągłe' date=' chmielenie jak w instrukcji.

Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego.[/quote']

Co Ciebie skłoniło do takich przerw? ...

Może los nad Nim czuwał i przypadkiem zrobił super zacieranie (oczywiście, gdy miał 72°C - nie °Blg :) ). Ja takie przerwy (prawie...) zastosowałem do pszenicy ostatniej szansy - dotychczasowe pszeniczne były takie sobie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.