Kasanga Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Dziś pierwsza warka z zestawu Stout . Początek warzenia 16 ta , już 21:30 a ja jestem na etapie gotowania brzeczki. No ale nie obyło się bez wpadek mianowicie utopiłem sondę z term. IKEA po fakcie przeczytałem na forum o wykonaniu zabezpieczenia przed zalaniem ;/. Na szczęście miałem jeszcze analogowy. Z tego wszystkiego nie sprawdziłem czasu jak wsypałem słody więc troszkę na pałę zacierałem miało być 45min. w 67°C ciekawe ile było . Wysładzanie ciągłe prawie się udało bo wyszło 24l z 10,2°Blg . Więc pierw poprzez gotowanie pozbędę się tych 3l. a potem już normalnie z chmielem. Troszkę się zamotałem a to jeszcze nie koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Co się będziesz pozbywać , piwo jak znalazł na X KPD w Żywcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Gratuluję pierwszej zacieranej warki Zacząłeś od zacierania, czy były wcześniej jakieś brew-kity? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Moja pierwsza warka przebiegła podobnie owszem czas zacierania znałem.Winowajca to termometr dopiero podczas chmielenia zauważyłem że pokazuje o 15 stopni mniej.Brzeczka się porządnie gotowała a termometr pokazuje 85 C., myślałem że jeszcze coś z tego będzie piwo poszło do zlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Gratuluję pierwszej zacieranej warki Zacząłeś od zacierania, czy były wcześniej jakieś brew-kity? To pierwsza potyczka z piwem nie robiłem z puszek i innych wynalazków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Pierwsza warkę ukończyłem o 1:30 ufff powiem szczerze spać mi sie już chciało i pić więc do windy 50m. i byłem w "nocniku" kupiłem nowy produkt kompani piwowarskiej Tyskie Przeniczne wyprod. w HOLANDI:rolleyes: I już miałem plan na poranek , Pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 No to gratuluje wzięcia się do tematu bez półśrodków, miło że śląska ekipa piwowarów się powiększa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 2 Warka pszenica z zestawu Wyłączę telefon na czas warzenia 1 przerwa w 44° 10 min. 2 przerwa w 72°Blg (tel. ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około. Wysładzanie ciągłe, chmielenie jak w instrukcji. Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego. Ale już się tak nie "motam" po kuchni Na pierwszej warce nie widać fermentacji tylko coś jak by zalać kawę rozpuszczalną wrzątkiem , zamieszam plastikiem zobaczę rano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) 2 Warka pszenica z zestawuWyłączę telefon na czas warzenia 1 przerwa w 44° 10 min. 2 przerwa w 72°Blg (tel. ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około. Wysładzanie ciągłe, chmielenie jak w instrukcji. Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego. Ale już się tak nie "motam" po kuchni Na pierwszej warce nie widać fermentacji tylko coś jak by zalać kawę rozpuszczalną wrzątkiem , zamieszam plastikiem zobaczę rano. Co Ciebie skłoniło do takich przerw? Mi telefony nie przeszkadzaja , bywa że idę nawet pobiegać lub pojeździć rowerem Edytowane 1 Października 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 To pierwsza potyczka z piwem nie robiłem z puszek i innych wynalazków. Od wujka Jejskiego za pierwszą od razu zacieraną warkę należy się + Witam ziomala. Gdzie dokładnie mieszkasz? Najlepiej dopisz się na mapę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Widziałem, że wujek Jejski nie przegapi tego wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Mapa uaktualniona. Sprawdziłem Stouta i wyszło 5 °Blg z 13°Blg a za cholerę nie widziałem czapy drożdży, na pszenicy była tak z 3 cm. w nocy a dziś już opadła. Kusi mnie zrobić Pal Ale lub IPA ale pogoda ma być cudna , wybieram rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 (edytowane) 2 Warka pszenica z zestawuWyłączę telefon na czas warzenia 1 przerwa w 44° 10 min. 2 przerwa w 72°C (tel. ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około. Wysładzanie ciągłe' date=' chmielenie jak w instrukcji. Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego. Ale już się tak nie "motam" po kuchni Na pierwszej warce nie widać fermentacji tylko coś jak by zalać kawę rozpuszczalną wrzątkiem , zamieszam plastikiem zobaczę rano.[/quote'] Co Ciebie skłoniło do takich przerw? Mi telefony nie przeszkadzaja , bywa że idę nawet pobiegać lub pojeździć rowerem Po tel. musiałem wyjść rodzicom się nie odmawia, raczej. Edytowane 3 Października 2011 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 ...1 przerwa w 44° 10 min. 2 przerwa w 72°Blg (tel. ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około. Wysładzanie ciągłe' date=' chmielenie jak w instrukcji. Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego.[/quote'] Co Ciebie skłoniło do takich przerw? ... Może los nad Nim czuwał i przypadkiem zrobił super zacieranie (oczywiście, gdy miał 72°C - nie °Blg ). Ja takie przerwy (prawie...) zastosowałem do pszenicy ostatniej szansy - dotychczasowe pszeniczne były takie sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 To pierwsza potyczka z piwem nie robiłem z puszek i innych wynalazków. Od wujka Jejskiego za pierwszą od razu zacieraną warkę należy się + Witam ziomala. Gdzie dokładnie mieszkasz? Najlepiej dopisz się na mapę. Ja zaczynałem od zacierania ale plusika nie dostałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Ja zaczynałem od zacierania ale plusika nie dostałem. Co za żebractwo. A masz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 No nie miałem zamiaru żebrać napisałem fakt i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Ja zaczynałem od zacierania ale plusika nie dostałem. Co za żebractwo. A masz! Ja nie będę rozrzutny, daję tylko plusiki tym co zaczynają od dekokcji 3-warowej :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 3 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Ja zaczynałem od zacierania ale plusika nie dostałem. Co za żebractwo. A masz! Ja nie będę rozrzutny' date=' daję tylko plusiki tym co zaczynają od dekokcji 3-warowej :o[/quote'] Dekokcja = czarna magia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się