Kasanga Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Dziś pierwsza warka z zestawu Stout . Początek warzenia 16 ta , już 21:30 a ja jestem na etapie gotowania brzeczki. No ale nie obyło się bez wpadek mianowicie utopiłem sondę z term. IKEA po fakcie przeczytałem na forum o wykonaniu zabezpieczenia przed zalaniem ;/. Na szczęście miałem jeszcze analogowy. Z tego wszystkiego nie sprawdziłem czasu jak wsypałem słody więc troszkę na pałę zacierałem miało być 45min. w 67°C ciekawe ile było . Wysładzanie ciągłe prawie się udało bo wyszło 24l z 10,2°Blg . Więc pierw poprzez gotowanie pozbędę się tych 3l. a potem już normalnie z chmielem. Troszkę się zamotałem a to jeszcze nie koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Co się będziesz pozbywać , piwo jak znalazł na X KPD w Żywcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Gratuluję pierwszej zacieranej warki Zacząłeś od zacierania, czy były wcześniej jakieś brew-kity? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Moja pierwsza warka przebiegła podobnie owszem czas zacierania znałem.Winowajca to termometr dopiero podczas chmielenia zauważyłem że pokazuje o 15 stopni mniej.Brzeczka się porządnie gotowała a termometr pokazuje 85 C., myślałem że jeszcze coś z tego będzie piwo poszło do zlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Gratuluję pierwszej zacieranej warki Zacząłeś od zacierania, czy były wcześniej jakieś brew-kity? To pierwsza potyczka z piwem nie robiłem z puszek i innych wynalazków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Pierwsza warkę ukończyłem o 1:30 ufff powiem szczerze spać mi sie już chciało i pić więc do windy 50m. i byłem w "nocniku" kupiłem nowy produkt kompani piwowarskiej Tyskie Przeniczne wyprod. w HOLANDI:rolleyes: I już miałem plan na poranek , Pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 No to gratuluje wzięcia się do tematu bez półśrodków, miło że śląska ekipa piwowarów się powiększa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 2 Warka pszenica z zestawu Wyłączę telefon na czas warzenia 1 przerwa w 44° 10 min. 2 przerwa w 72°Blg (tel. ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około. Wysładzanie ciągłe, chmielenie jak w instrukcji. Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego. Ale już się tak nie "motam" po kuchni Na pierwszej warce nie widać fermentacji tylko coś jak by zalać kawę rozpuszczalną wrzątkiem , zamieszam plastikiem zobaczę rano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) 2 Warka pszenica z zestawuWyłączę telefon na czas warzenia 1 przerwa w 44° 10 min. 2 przerwa w 72°Blg (tel. ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około. Wysładzanie ciągłe, chmielenie jak w instrukcji. Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego. Ale już się tak nie "motam" po kuchni Na pierwszej warce nie widać fermentacji tylko coś jak by zalać kawę rozpuszczalną wrzątkiem , zamieszam plastikiem zobaczę rano. Co Ciebie skłoniło do takich przerw? Mi telefony nie przeszkadzaja , bywa że idę nawet pobiegać lub pojeździć rowerem Edytowane 1 Października 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 To pierwsza potyczka z piwem nie robiłem z puszek i innych wynalazków. Od wujka Jejskiego za pierwszą od razu zacieraną warkę należy się + Witam ziomala. Gdzie dokładnie mieszkasz? Najlepiej dopisz się na mapę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Widziałem, że wujek Jejski nie przegapi tego wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Mapa uaktualniona. Sprawdziłem Stouta i wyszło 5 °Blg z 13°Blg a za cholerę nie widziałem czapy drożdży, na pszenicy była tak z 3 cm. w nocy a dziś już opadła. Kusi mnie zrobić Pal Ale lub IPA ale pogoda ma być cudna , wybieram rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 (edytowane) 2 Warka pszenica z zestawuWyłączę telefon na czas warzenia 1 przerwa w 44° 10 min. 2 przerwa w 72°C (tel. ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około. Wysładzanie ciągłe' date=' chmielenie jak w instrukcji. Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego. Ale już się tak nie "motam" po kuchni Na pierwszej warce nie widać fermentacji tylko coś jak by zalać kawę rozpuszczalną wrzątkiem , zamieszam plastikiem zobaczę rano.[/quote'] Co Ciebie skłoniło do takich przerw? Mi telefony nie przeszkadzaja , bywa że idę nawet pobiegać lub pojeździć rowerem Po tel. musiałem wyjść rodzicom się nie odmawia, raczej. Edytowane 3 Października 2011 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 ...1 przerwa w 44° 10 min. 2 przerwa w 72°Blg (tel. ) okolo 70min. z spadkiem temp do 66°C około. Wysładzanie ciągłe' date=' chmielenie jak w instrukcji. Wyszło 19l z 10°Blg zamiast 13°Blg przewidywanego.[/quote'] Co Ciebie skłoniło do takich przerw? ... Może los nad Nim czuwał i przypadkiem zrobił super zacieranie (oczywiście, gdy miał 72°C - nie °Blg ). Ja takie przerwy (prawie...) zastosowałem do pszenicy ostatniej szansy - dotychczasowe pszeniczne były takie sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 To pierwsza potyczka z piwem nie robiłem z puszek i innych wynalazków. Od wujka Jejskiego za pierwszą od razu zacieraną warkę należy się + Witam ziomala. Gdzie dokładnie mieszkasz? Najlepiej dopisz się na mapę. Ja zaczynałem od zacierania ale plusika nie dostałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Ja zaczynałem od zacierania ale plusika nie dostałem. Co za żebractwo. A masz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 No nie miałem zamiaru żebrać napisałem fakt i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Ja zaczynałem od zacierania ale plusika nie dostałem. Co za żebractwo. A masz! Ja nie będę rozrzutny, daję tylko plusiki tym co zaczynają od dekokcji 3-warowej :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 3 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Ja zaczynałem od zacierania ale plusika nie dostałem. Co za żebractwo. A masz! Ja nie będę rozrzutny' date=' daję tylko plusiki tym co zaczynają od dekokcji 3-warowej :o[/quote'] Dekokcja = czarna magia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi