Raczek Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Warka #1 "IRA 13 BLG" z zestawu surowców HB surowce: słód pilzeński Litovel 4kg Słód carared weyermann 0,25kg słód caraamber weyermann 0,25kg Palone ziarna jęczmienia weyermann 60g chmiel goryczkowy marynka 20g chmiel aromatyczny lubelski drożdże piwowarskie MauriBrew Ale 514 No i stało się dzisiaj moje pierwsze warzenie się odbyło. Nie było tak strasznie jak sobie wyobrażałem chociaż nie wiem co z tego wyjdzie dopóki nie spróbuję to zawsze do wszystkiego jestem sceptycznie nastawiony a po chmieleniu w skarpecie i wodzie do wysładzania z kranu pływa po powierzchni brzeczki jakiś syf sad Z puchy lepiej to wyglądało Więc zacząłem: 14l wody podgrzałem do temp. 70 st wg instrukcji po czym wsypałem słody wszystkie prócz palonych ziaren i temp. ustabilizowała się na poziomie 65st. pierwsze trzymanie temp. było bardzo trudne do opanowania skakała mi te temp. co chwile ale jakoś w końcu opanowałem nerwy i termometr. Z racji braku jodyny postanowiłem przedłużyć każdą przerwę o 5 minut a więc 35 minut w temp. 65st. przetrzymałem. Następnym krokiem było podbicie do 72st. i przerwa 25 minut (tutaj już lepiej mi poszło z utrzymaniem temp.) Po przerwie w 72st. podgrzanie do 75 wrzucenie palonych ziaren i przelanie do fermentora z filtratorem. Samo wysładzanie nie należało do zbytnio trudnych po niecałej godzinie miałem 23litry filtratu który przeniosłem do garnka do chmielenia. Kilka minut po rozpoczęciu wrzenia wrzuciłem chmiel goryczkowy a 10 minut przed wyłączeniem chmiel aromatyczny. Obecnie garnek stoi w wannie z wodą w celu przestygnięcia a za kilka godzin przeleje do fermentora i w zależności od temp. albo pójdzie na noc na balkon żeby temp. spadła do 20st albo jak zejdzie w wannie w co wątpię to od razu drożdże i na tydzień zamykam pojemnik i zapominam o nim. BLG zmierzone wyszło idealnie 13 BLG zapach trochę jak płatki kukurydziane w sumie nie wiem jak się odnieść do tego zapachu nie wiem czy dobrze czy nie ponieważ to moja pierwsza warka, nie spodziewałem się też takiej ilości osadu na dnie garnka przed przelaniem do fermentora, trochę zaciągnęło ale to nic stosuję cichą więc będzie mniej osadu po burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Warka #2 "WEIZEN 12BLG" Z zestawu surowców HB Surowce: Słód pszeniczny Weyermann 2,5kg Słód pilzeński 1,5kg Chmiel aromatyczny lubelski 15g Drożdże MauriBrew Weiss Zacieranie: 14l wody do temp. 49st. wsypanie słodów i stabilizacja temp. na 46st przez 10 minut 63st - 30minut 72st. 30 minut 75 - filtracja Wysładzanie wodą w temp. 75st do uzyskania ok 23-24litrów brzeczki 12BLG. Tym razem udało się uniknąć wahania temperatury jak w przypadku pierwszej warki zacieranej IRA. Temperatura była trzymana wg. instrukcji i mierzona w środku brzeczki bez problemu udało się zrobić przerwy. Chmielenie 60 minut, Chłodzenie niestety w wannie ok 4 godzin, po których zadam drożdże po rehydracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Warka #3 "A'la Grodziskie 8 BLG" Z zestawu surowców BA Surowce: Słód wędzony Weyermann 1,5 kg Słód pszeniczny jasny Weyermann 1kg chmiel aromatyczny Lubelski 50g drożdże górnej fermentacji Safbrew S33 10g Zacieranie: Zmieszałem ześrutowane słody zmieszałem inaczej niż w instrukcji. Wsypałem całość do 12 litrów wody w temp. 39st. Pominąłem dolewanie w 3 ratach gorącej wody z racji strasznie szerokiego gara zaciernego który zajmuje praktycznie całą kuchenkę. Postanowiłem od razu dać docelową ilość wody dlatego zasypałem słody do 12l wody mam nadzieje że nie ma to większego znaczenia dla końcowego efektu. 37st.C- 30minu 50st.C- 20minut 70st.C- 30minut 75st.C- 30minut Wysładzanie w 4 etapach wodą o temp. 72st.C I- 6l II-4l III- 3l IV- 2l Chmielenie: 90minut. Pierwsza dawka chmielu (30g.) poszła na początku gotowania a druga po 20 minutach od rozpoczęcia gotowania. Efekt końcowy przed zadaniem drożdży wyszło aż 22l. brzeczki 7,5BLG więc nieco mniej niż powinno ale ilość 22l sprawia że obawiam się trochę o to czy piwo nie wyjdzie poza fermentor. Czas pokaże.... Było to pierwsze moje piwo z tych trudniejszych ale myślę że poradziłem sobie dość dobrze. Zobaczymy jakie będzie w smaku. Swoją drogą w instrukcji z BA piszą że fermentować przez 5 dni (tylko ?) i pominąć cichą też tak robiliście ?? tylko 5 dni i bez cichej ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 (edytowane) Ja swojego grodzisza fermentowałem o ile pamiętam dokładnie 10 dni, bez cichej. Uważam, że jak się nie robi cichej to powinno się dać drożdżom "osiąść". Ale to moje przypuszczenia. Piwo wyszło bardzo dobre ale miało 10°Blg. Jedną skrzynkę to ze szwagrem zrobilismy przy grilu Edytowane 26 Października 2011 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 27 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Ja swojego grodzisza fermentowałem o ile pamiętam dokładnie 10 dni, bez cichej. Uważam, że jak się nie robi cichej to powinno się dać drożdżom "osiąść". Ale to moje przypuszczenia.Piwo wyszło bardzo dobre ale miało 10°Blg. Jedną skrzynkę to ze szwagrem zrobilismy przy grilu No i też tak zrobię bo 5 dni to dla mnie trochę za mało żeby drożdże osiadły na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cianek Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 (edytowane) Warka #3 "A'la Grodziskie 8 BLG" Z zestawu surowców BA ... Zacieranie: Zmieszałem ześrutowane słody zmieszałem inaczej niż w instrukcji. Wsypałem całość do 12 litrów wody w temp. 39st. Pominąłem dolewanie w 3 ratach gorącej wody z racji strasznie szerokiego gara zaciernego który zajmuje praktycznie całą kuchenkę. Postanowiłem od razu dać docelową ilość wody dlatego zasypałem słody do 12l wody mam nadzieje że nie ma to większego znaczenia dla końcowego efektu. 37st.C- 30minu 50st.C- 20minut 70st.C- 30minut 75st.C- 30minut ... To jak to w końcu jest z tym grodziskim ? Można zrobić zacieranie takie jak @raczek84 ? Ktoś już takie zacieranie trenował i z jakimi efektami ? Edytowane 31 Października 2011 przez cianek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Warka #3 "A'la Grodziskie 8 BLG" Z zestawu surowców BA ... Zacieranie: Zmieszałem ześrutowane słody zmieszałem inaczej niż w instrukcji. Wsypałem całość do 12 litrów wody w temp. 39st. Pominąłem dolewanie w 3 ratach gorącej wody z racji strasznie szerokiego gara zaciernego który zajmuje praktycznie całą kuchenkę. Postanowiłem od razu dać docelową ilość wody dlatego zasypałem słody do 12l wody mam nadzieje że nie ma to większego znaczenia dla końcowego efektu. 37st.C- 30minu 50st.C- 20minut 70st.C- 30minut 75st.C- 30minut ... To jak to w końcu jest z tym grodziskim ? Można zrobić zacieranie takie jak @raczek84 ? Ktoś już takie zacieranie trenował i z jakimi efektami ? Ja zacierałem wg. instrukcji z BA a jaki efekt okaże się za 3 tygodnie mniej więcej, jutro do butelek idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 (edytowane) Warka #4 Pale Ale 12BLG Z zestawu surowców BA Surowce: -słód Pale Ale Weyermann 3,8kg -słód Carahell Weyermann 0,2kg -chmiel goryczkowy Marynka 35g -chmiel aromatyczny Lubelski 25g -drożdże Safale US-05 Zacieranie: Infuzyjne 67-68st. do uzyskania negatywnej próby jodowej co w moim przypadku dało czas 75minut, następnie podniesienie do 76st. i przeniesienie do filtracji. Zacier gęsty 3l wody na kg słodu. Wysładzanie w 2 ratach po 9l plus jeszcze jakieś 2litry ponieważ leciał filtrat 5BLG to szkoda było przerwać wysładzanie. Wysładzanie 1,5 godz. Pierwszy raz celowo wysładzałem tak pomału żeby wszystko to co powinno zostało wypłukane z młóta. Gotowanie: 60minut - marynka od początku - lubelski na ostatnie 15 minut Brzeczka schłodzona do temp. 20st. Wyszło 23 litry przed zadaniem drożdży ale tylko 9,5 BLG i nie wiem co robię źle że z warki na warkę mam w miarę dobrą wydajność ale na łeb na szyję spada mi BLG początkowe. Przy Grodziszu miało być 8 wyszło 7.5 teraz miało być 12 a wyszło 9,5. Gdzie robię błąd ?? Edytowane 4 Listopada 2011 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 (edytowane) Warka #5 "Dunkel Weizen" 12BLG Z zestawu surowców BA Surowce: - słód pilzeński Weyermann 1,3kg - słód pszeniczny jasny Weyermann 1,9kg - słód monachijski typ II Weyermann 0,6kg - słód carawheat 0,2kg - słód pszeniczny czekoladowy 0,05kg - chmiel aromatyczny Lubelski 40g - drożdże Safale WB-06 Zacieranie: 48st. woda zasyp słodów poza czekoladowym 46st. 10minut 63st 20 minut 72sr. 50 minut zasyp słodu czekoladowego 78st przeniesienie do filtracji Filtracja i wysładzanie: 5l+5l+5l+2l woda w temp. 78st Chmielenie: 60minut w 10minucie 20g. chmielu w 30minucie 10g. chmielu w 50 minucie 10g. chmielu Po chmieleniu wyszło 20l brzeczki 12BLG. Drożdże zadane w temp. 15st. Fermentacja burzliwa w temp. 20-21st 10 dni. Jako że jest to pszeniczniak postanowiłem nie sugerować się instrukcją i odpuścić sobie fermentację cichą. Młode piwo zostanie rozlane do butelek z dodatkiem 160g glukozy Edytowane 23 Listopada 2011 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka #6 Zestaw surowców BA Koelsch 12BLG Surowce: - słód pilzeński Weyermann 3,7kg - słód pszeniczny jasny Weyermann 0,5kg - chmiel aromatyczny Hallertau 60g - drożdże Safbrew S-33 Zacieranie: 10l wody podgrzane do 43st C i dolewanie 5 l wrzątku tak żeby podnieść w ciągu 30 minut do 66st. C 70st - 15 minut 78 - 10 minut Filtracja i wysładzanie: 5l+5l+5l woda w temp. 78st Chmielenie: 60minut 50minut - 35g 10minut -25g w 10minucie 20g. chmielu w 30minucie 10g. chmielu w 50 minucie 10g. chmielu wyszło 20l nastawnej o gęstości 12BLG Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Warka #7 Dry Stout z zestawu surowców BA 12 BLG Surowce: - słód Pale Ale 3,2kg - płatki jęczmienne 0,5kg - jęczmień palony 0,3kg - carafa II 0,1kg - chmiel Challenger 30g - drożdże S-04 Zacieranie: 66-68stC - 60minut 72st - 20 minut 78st - filtracja 3x5l Gotowanie : 60 minut 60min - 30g Wyszło 11,5BLG 21l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Warka # 8 Pilzner 12BLG Zestaw surowców z BA Surowce: - pilzeński 4kg - carapils 0,2kg - chmiel Lubelski 100g - drożdże W34/70 Zacieranie: 50stC - 35minut dolewając gorącej wody 64st.C - 30 minut 70st.C - 30 minut 78stC - Filtracja Gotowanie : 80 minut 80min. - 50g 35min. - 25g 10min.- 10g Wyszło tylko 17l 12BLG Burzliwa 2 tygodnie cicha 3 tygodnie w temp. 12-13st C w tym czasie piwo wyklarowało się bardzo ładnie i poszło do butelek z dodatkiem 125g glukozy w formie syropu z glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Warka #9 Roggenbier 12,5 BLG zestaw surowców z BA Surowce: - żytni 2,4kg - pilzeński 1,2kg - monachijski II 1kg - carramunich II 0,2kg Lubelski 30g WB-06 Zacieranie: 68stC - 75min. 78st.C filtracja 3x5l Filtracja to jakiś koszmar prawie 4 godziny filtracji nie przeszły bez echa w domu. Skończyło się awanturą po której postanowiłem zmienić sprzęt na garnek zacierno filtracyjny elektryczny budowy joosefika. Gotowanie : 60 minut 50min. 20g 10min. 10g Wyszło 19l 11BLG Zlane do butelek 11.03.2012 z dodatkiem 130g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka #10 IPA Joseph 15BLG Surowce: - pale ale 2kg - pilzeński 3kg - karmelowy jasny strzegom 0,4kg - chmiel 120g [east kent goldings gęstwa WLP001 Zacieranie: 68st.C- 65min. 76st.C- 15 minut 78st.C- 5minut i filtracja 3x5l+3l(niepotrzebnie) Gotowanie: 60minut 60minut-60g 30min.-25g 15min.-21g 1min- 14g Wyszło 23l i 15BLG zadane gęstwą WLP001 w dniu dzisiejszym kończy fermentować Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) Mała korekta tej receptury piwo w stylu IPA a nie AIPA Drożdże WLP001 california ale chmiel east kent goldings edit słody z tego co pamiętam pale ale 2kg pilzneński 3kg karmelowy jasny strzegom 0,4 kg Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 4.kwietnia Warka #10 IPA Joseph 15BLG przelana na cichą BLG spadło do 3,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka #11 Belgian Blond Ale (zakładane 17BLG) Surowce: - pilzeński 5kg - carapils 0,3kg - cararoma 0,04kg - biscuit 0,04kg - cukier 0,7kg - styrian golding 40g 70 minut - Lubelski 15 minut + cukier wyeast 3522 Belg Ardennes Zacieranie: 62st.C- 15minut 66st.C- 40 minut 72st.C- 25minut 78st.C- 5 minut i Filtracja 3x5l + rezerwa 2 l I tutaj pojawił się pierwszy problem. Odczekałem 20 minut na ułożenie się młóta odkręcam kranik w celu spuszczenia pierwszych litrów filtratu i ...... klops nie leci filtr się zapchał lub kranik (nie wiem) nie wiele myśląc użyłem wiadra plastikowego + oplot przelałem i znowu 20 minut na ułożenie się młóta i strach co będzie jak nie poleci. Na szczęście poleciało oddałem pierwsze 4 litry i pierwsza porcja wysłodzonej brzeczki zleciała aktualnie druga odczekuje swoje. Po wysłodzeniu tylko 60% wydajności co mnie martwi przy mieszadle elektrycznym i czujniku temp. wyszło źle nawet bardzo źle będę musiał zwiększyć ilość cukry bo inaczej Blond Ale nie zmieści mi się w stylu 13BLG wyszło na 25l brzeczki przed chmieleniem. Nie wiem co robię źle.... NO to chmielimy: 70 minut 40g SG - 70 minut 20g Lubelskiego + cukier 15 minut Wyszło 18l i 17BLG nie wiem czy się cieszyć czy nie BLG zgadza się z zakładanym ale objętość liczyłem na 20l no ale cóż.... może kiedyś wyjdzie i objętość i BLG. Drożdże zadano po schłodzeniu chłodnicą zanurzeniową do 21st. Czekam aż ruszą. Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Warka #10 IPA Joseph 15BLG Zabutelkowana z dodatkiem 129g glukozy rozpuszczonej w 0,75l wody wyszło 40x0,5l , 2x0.66, 1x0,33 szacowana wartość alk. 6.1% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 24 kwietnia Warka #11 Belgian Blond Ale zlana na cichą zeszło do 4BLG w 10 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Przyszedł czas na warkę nr.12 która z każdym kolejnym dniem uświadamia mi że czas powoli się kończy i sezon pierwszy mój sezon warzenia czas będzie zawiesić do jesieni.... Warka #12 Tripel 18BLG Surowce: - pilzeński 5kg - monachijski I 0,5kg - cukier 1kg - styrian golding 45g - Lubelski 10g wyeast 3522 Belg Ardennes gęstwa po BBA Zacieranie: 62st.C- 40minut 72st.C- 30minut 78st.C - filtracja Ilość wody do filtracji 20l (4x5l) jak nigdy zawsze było 3x5l ale zbyt dużo zostawało mi w młocie Przed chmieleniem wyszło 30l 13BLG więc wynik dośc dobry jak na mnie wydajność 70%. Gotowanie : 60 minut SG - 25g - 60 minut SG - 20g - 15 minut Lubelski + cukier 10 minut Wyszło 22l 18BLG pierwszy raz wyszło mi dokładnie tyle ile planowałem i takie BLG jakie sobie założyłem 70% wydajności już w zupełności wystarcza mam nadzieje że kolejna warka będzie równie udana. Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) 6 maja Warka #11 Belgian Blond Ale rozlana do butelek z dodatkiem 129g glukozy wyszło 35x0,5l i 2x 0,33l zeszło do 2BLG alk. 8% Edytowane 9 Maja 2012 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Warka #13 Dubel 17BLG Surowce: - pale ale 3kg - wiedeński 1kg - special B 0,3kg - caramunich 0,25kg - pszeniczny jasny 0,25kg - carawheat 0,1kg - carafa typ I 0,05kg - biscuit 0,5kg - cukier trzcinowy brązowy muscavado 0,5kg - rodzynki 100g - styrian golding 45g wyeast 3522 Belg Ardennes gęstwa po Triplu Zacieranie: w 15l wody 35st.C - 15 minut 45st.C - 15 minut 55st.C - 15 minut 64st.C - 90 minut 78st.C - filtracja Ilość wody do filtracji 20l (4x5l) jak nigdy zawsze było 3x5l ale zbyt dużo zostawało mi w młocie Przed chmieleniem wyszło 27l 13BLG Gotowanie : 60 minut SG - 25g - 60 minut SG - 20g - 15 minut + cukier 10minut - rodzynki Wyszło mniej więcej 20/21l (nie wiem dokładnie bo nie wiem ile z chmielin uda mi się odzyskać planowałem jak z przepisu żeby było 21l ale nie wiem czy dociągnę do takiej objętości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Warka #12 Tripel 18BLG 7 maja przelany na cichą BLG nie sprawdzałem postoi 2 tygodnie sprawdzę kilka dni przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Warka #14 Saison by Dori Data warzenia: 21.maja 2012 Surowce: - pilzeński 2,7kg - wiedeński 0,8kg - pszeniczny 0,7kg - carahell 0,2kg - caraaroma 0,2kg - zakwaszający 0,1kg - glukoza 0,3kg - curacao 20g - magnum 30g - Żatecki 30g gęstwa dzięki uprzejmości shootera do saisona ale dokładnie nie wiem jaka Zacieranie: w 15l wody 64st.C - 60 minut 72st.C - 20 minut Ilość wody do filtracji 17l (3x5l+3 niepotrzebnie) Niestety przedobrzyłem z wodą do wysładzania. Gotowanie : 65 minut Magnum - 30g - 65 minut Żatecki - 20g - 20 minut + curacao Żatecki + glukoza 5 minut Wyszło za dużo bo ok 22l i 14BLG. Miało być 20l/15BLG no ale jak pisałem wyżej za dużo wody do wysładzania mogłem dłużej odparowywać no ale co tam będzie więcej troszkę słabszego piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Warka #12 Tripel 18BLG 22 maja przelany do butelek 41x0,5l i 6x0,33l BLG zeszło do 2,3 co wskazuje 8,1%alc więc będzie moc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się