kristo Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) No i fajnie, ładna całkiem. Drut miedziany i będzie trzymała się kupy. Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez kristo templariusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 No i fajnie, ładna całkiem. W poniedziałek Triple IPA 22BLG zobaczymy jak sprawdzi się w boju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 http://www.avans.pl/garnki/garnek-elektryczny-hyundai-pc200ss,id-313849 To jeszcze istnieje ? Sieć AVANS ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 http://www.satysfakcja.pl/p/221752-akcesoria-do-kuchni-hyundai-garnek-elektryczny-pc-200ss.html Widocznie istnieje wysyłają w 24 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 http://www.satysfakcja.pl/p/221752-akcesoria-do-kuchni-hyundai-garnek-elektryczny-pc-200ss.html Widocznie istnieje wysyłają w 24 h A to dzięki Fidel dzięki tobie zaoszczędziłem 50zeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Warka nr.83 18.IV.2016r Imperial IPA Goryczka: 112IBUKolor:22EBCOG: 20 BLGSurowce:- słód Pale Ale 7kg - słód monachijski 0,6kg - słód karmelowy 150 0,3kg - palony jęczmień 0,02kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda całkowita 40l (25l Piotr i Paweł, 15l RO) Do zacieru dodane 2g chlorku wapnia i 2 g gipsu, tyle samo do gotowania Dodatkowo 1ml. kwasu fosforowego do zacieru i po 1ml do każdej porcji wody do wysładzania w sumie 5ml. Chmiele: Citra 65g Dr. Rudi 50g Simcoe 50g Athanum 50g Drożdże: US 05 gęstwa pół słoika Zacieranie:66stC - 70 minut 75st.C - 10minut 78st.C - wysładzanie Wysładzanie 20l Gotowanie 60minut -60minut - Citra 25g -60minut - Dr. Rudi 20g -30minut - Citra 20g -30minut - Simcoe 20g -15minut - Dr.Rudi 15g -10minut - Citra 20g + lyżeczka mchu irlandzkiego -5minut - Dr.Rudi 15g -5minut - Simcoe 15g -0minut poniżej 60st.C - Athanum 50g Wyszło 20l 22,8BRIX (21,9BLG) dolane 2l wody mineralnej. Łącznie 22l - 20BLGFermentacja burzliwa drożdże zadane w temp. 18st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzisiaj przyjechał do mnie Nowy Garnek Hyundai. Pięknie się prezentuje.. i mieszadło od starego garnka Silvercrest pasuje do niego teraz tylko czekam za Sterownikiem Pamel i regulatorem obrotów do mieszadła i można wszystko składać w całość..... Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Pozostał mi stary garnek Silvercrest (czy jak się to tam piszę ) i zastanawiam się co z nim zrobić może posłużu jako zbiornik wody do wysładzania... Dorobić do niego tylko jakąś deszczownicę i będzie pięknie bez ciągłego dolewania wody w porcjach po 5l... Druga opcja do sprzedaż starego garnka ale że ma on fizyczne wady w postaci odprysków emalii, która pewnie wpływa znacząco jeśli się zaciera w takim garnku z odpryśniętą emalią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zależy jak duże to są odpryski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zależy jak duże to są odpryski kilka cm długość i może z 1cm szerokość na dnie garnka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 http://www.piwo.org/topic/7403-lutowanie-odpryskow-w-garnkach-emaliowanych/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Nooo.... ładny gar. Też sobie kupię taki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 No i dojechała ostatnia część układanki Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Nooo.... ładny gar. Też sobie kupię taki Raz jeszcze dzięki za podlinkowanie gara na satysfakcja.pl parę groszy zostało w kieszeni. Może na tani pH metr.... Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 No to teraz musisz poskręcać jakąś "szafę sterowniczą" żeby to wszystko po montować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzisiaj do butelek powędrował Dark Mild z wynikiem 3.7Blg (6.8Brix) z dodatkiem 100g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody. Nagazowanie 2v Wyszło 41x0,5l Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Edytowane 22 Kwietnia 2016 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Warka nr.84 29.IV.2016r Grodziskie Goryczka: 26IBUKolor:5EBCOG: 7,3 BLGSurowce:- słód wędzony Bestmalz 1,3kg - słód pszeniczny 0,8kg - słód pilzneński 0,4kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda całkowita 32l (25l Piotr i Paweł, 10l RO) Do zacieru dodane 2g chlorku wapnia i 1 g gipsu, tyle samo do gotowania Dodatkowo 3ml kwasu fosforowego 1ml do zacieru i po 0,5ml do każdej porcji wody do wysładzania Chmiele: Lomik 50g Drożdże: S33 Zacieranie:63stC - 35 minut 72st.C - 30minut 78st.C - 10minut Wysładzanie 18l Gotowanie 60minut - Lomik 30g - 60minut - Lomik 20g 20minut mech Irlandzki łyżeczka na 15 minut przed końcem Wyszło 20l 7,6BRIX (7,3BLG) Fermentacja burzliwa drożdże zadane w temp. 19st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 #83 Imperial IPA przelana na cichą z wynikiem 10BriX - 3,5BLG mega alkoholowe #84 Grodziskie przelane na cichą 4,2BriX - 2,7BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 A jak ten weizen malinowy, na którym pojawił się film? Ciekawa metoda z zagotowaniem owoców, być może zdążyłbym w tym roku uwarzyć właśnie jakieś owocowe piwo i zastanawiam się, czy ten sposób się sprawdził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 A jak ten weizen malinowy, na którym pojawił się film? Ciekawa metoda z zagotowaniem owoców, być może zdążyłbym w tym roku uwarzyć właśnie jakieś owocowe piwo i zastanawiam się, czy ten sposób się sprawdził.Wydaje się ok. Nie wiem w sumie czy to był film ocen sam..... Maliny bardzo wyczuwalne, lekka kwasowość ale poza tym niczego złego nie wyczuwam. Jutro ćwierćfinał w bitwie Piwowarów zobaczymy jak ludzie ocenią.... Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Teraz mi się przypomniało, problem w tym piwie jest gushing ale nie spowodowany przegazowaniem ale drobinkami owoców których nie przefiltrowałem przez chociażby pończochę. W szkle prezentuje się tak Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 (edytowane) Nie wygląda chyba tak źle, może to jakiś osad od tych malin. Powodzenia jutro! Edit: odnosiło się to oczywiście do poprzedniego posta. Edytowane 3 Maja 2016 przez Jezier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Warka nr.85 6.V.2016r Light Witbier weselny Goryczka: ---IBUKolor:---EBCOG: 9,5 BLGSurowce:- słód Heidelberg 2kg - słód pszeniczny 0,5kg - pszenica niesłodowana 1kg - płatki owsiane 0,2kg Dodatki: -Curacao 15g - kolendra 15g - tarta skórka z 3 pomarańczy ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda do tego piwa to zwykła kranówka. Chmiele: Lubelski 30g Drożdże: Mangroove M21 Belgian Wit Zacieranie:52stC - 20 minut 63st.C - 60minut 72st.C - 25minut 78st.C - wysładzanie Wysładzanie 20l Gotowanie 60minut Lubelski - 30g- 60minut Curacao - 15g - 10minut Kolendra - 15g -10minut Skórka z 3 pomarańczy - 10minut Wyszło 22l 9,8BRIX (9,5BLG) Fermentacja burzliwa drożdże zadane w temp. 19st. Fermentacja w piwnicy w temp. otoczenia (poniżej 20st.C) Niestety zestawy gotowych surowców nie są stworzone dla mnie, ich wydajność jest taka której ja nie jestem w stanie osiągnąć. Z zakładanego 11BLG wyszło mi 9,5, oczywiście mógłbym dosypać cukru i gdyby nie fakt że to piwo na wesele i niższy ekstrakt będzie sprzymierzeńcem pewnie bym tak zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) Warka nr.86 11.V.2016r NZIPA Goryczka: 71IBU Kolor:11EBCOG:16,5 BLGSurowce:- słód Pale Ale 6,5kg - płatki ryżowe błyskawiczne 0,5kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda całkowita 37,5l (35l Piotr i Paweł, 2,5l kranówka) Do zacieru dodane 3g chlorku wapnia , tyle samo do gotowania Dodatkowo 4ml kwasu fosforowego do zacieru. Chmiele: - Pacific Gem 50g - Nelson Sauvin 50g - Waiti - 50g (na cichą będzie) Drożdże: US-05 Zacieranie:64stC - 70 minut 72st.C - 10minut 78st.C - wysładzanie Wysładzanie 17,5l Gotowanie 60minut -20g Pacific Gem [15,30 %] 60min -20g Nelson Sauvin [11,20 %] 40min -10g Pacific Gem [15,30 %] 30min -10g Pacific Gem [15,30 %] 10min + łyżeczka mchu irlandzkiego -15g Nelson Sauvin [11,20 %] 5min -15g Nelson Sauvin [11,20 %] 1min -10g Pacific Gem [15,30 %] 0,0 min Wyszło 21l 17,2BRIX (16,5BLG) Fermentacja burzliwa drożdże zadane w temp. 21st. Fermentacja w lodówce w temp. 18st.C Edytowane 12 Maja 2016 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Wychodzi na to że obrączka na szyjce butelki to jednak jakaś infekcja. Mam dwa piwa Alt i Dark Mild które ową otoczkę posiadają i idą w kierunku ewidentnego przegazowania. A są to jedne ze świeższych piw.... Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się