Skocz do zawartości

Raczkowy browar


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr.101 19.IV.2017r Saison

Goryczka:26IBU

Kolor:19,5EBC
OG:14BLG



Surowce:
- słód pilzneński 2,8kg

- słód wiedeński 1kg

- słód pszeniczny 0,8kg

- słód carahell 0,25kg

- słód caraaroma  0,25kg

- słód zakwaszający 0,1kg

 

- curacao 20g

- Cukier Jasny 0,3kg

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda PIP TESCO 100%

 

Chmiele:

 

- Marynka 20g

- Saaz       30g

 

Drożdże: FM 21 Odkrycie Sezonu

 

64stC - 45 minut

72st.C - 15 minut

78st.C - 5minut

 

Wysładzanie: 21l


Gotowanie 60minut

 

- Marynka 20g - 60 minut

- Saaz       20g -30 minut

- Saaz       10g - 5 minut

 

Cukier na ostatnie 15minut gotowania + 20g Curacao + łyżeczka Mchu Irlandzkiego

 

Wyszło  22l 14,6BriX (14,04BLG)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poproszę trochę gęstwy... Może być już po fermentacji

Mam plany co do tej gęstwy, musi mi tripla przefermentować ale zrobię sobie starter a tobie mogę odstąpić połowę

 

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.102 21.IV.2017r Fruity Ale

Goryczka:40IBU

Kolor:17,5EBC
OG:14BLG



Surowce:
- słód Pale Ale  5kg

- słód pszeniczny jasny  0,5kg

- słód karmelowy Jasny  0,5kg

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda PIP TESCO 100%

 

Chmiele:

 

- Marynka 30g

- Saaz 50g

- Waimea 50g

 

Drożdże: Danstar Nottingham gęstwa po Porterze #100

 

67stC - 60minut

75st.C -10minut

78st.C - 5minut

 

Wysładzanie: 21l


Gotowanie 60minut

 

- Marynka 20g - 60 minut

- Saaz 20g -30 minut

- Saaz 20g - 20 minut

- Marynka 10g - 20minut

- Waimea 50g w całości do chłodzenia na aromat

 

 

Wyszło  24l 14,6Brix (14BLG) Drożdże zadane w temp. 20st.C Fermentacja w 19st.C.

 

Po głównej fermentacji warka zostanie podzielona na 2 mniejsze wiaderka i do każdego dodam mrożonych owoców do każdego z wiader inny owoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr.103 25.IV.2017r Grodziskie 

Goryczka:26IBU

Kolor:5,5EBC
OG:7,88BLG



Surowce:
- słód Grodziski wayermann 2kg

- słód pilzneński 1kg

- słód pszeniczny 0,26kg

- słód zalwaszający 0,05kg

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda PIP  100%

 

Chmiele:

 

- IUNGA 50g

 

 

Drożdże: FM Grodzie Dębowe plus S-33 (Niestety Grodzie przez brak startera zatrzymały fermentację na 3BLG a dofermentowały S-33)

 

65stC - 40minut

72st.C -30minut

78st.C - 5minut

 

Wysładzanie: 21l


Gotowanie 60minut

 

- IUNGA 10g - 60 minut

- IUNGA 10g -30 minut

- IUNGA 30g - 0 minut

 

 

Wyszło  24l 7,88BLG (8,2Brix)

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.104 2.VI.2017r Witbier

Goryczka:14IBU

Kolor:5,7EBC
OG:11,3BLG



Surowce:
- słód Heidelberg 2kg

- słód pilzneński 1kg

- pszeniczny 0,5kg

- pszenica 1kg

- płatki owsiane 0,2kg

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda Primavera  100%

 

Chmiele:

 

- Lubelski 30g

 

 

Drożdże: Mangroove Belgian Witt

 

52stC - 20minut

63st.C -60minut

72st.C - 25minut

78st.C - 5minut

 

Wysładzanie: 21l


Gotowanie 60minut

 

- Lubelski 30g - 60 minut

- Curacao 15g + kolendra 15g -10 minut

 

 

Wyszło  22l 11,35BLG (11,8BriX)

 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr.105 27.VI.2017r Polish IPA

Goryczka:IBU

Kolor:EBC
OG:14.8BLG



Surowce:
- słód Pale Ale  5.25kg

- słód pszeniczny  0,5kg

- Karmelowy 30EBC 0,35kg

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda TESCO  100%

 

Chmiele:

 

-  IUNGA 30g

-  Puławski 37g

-  Oktawia 37g

-  Cascade PL 125g

-  Chinook PL 37g

 

 

Drożdże: US 05 uwodnione

 

67stC - 90minut

78st.C -10minut

 

Wysładzanie: 20l


Gotowanie 60minut

 

- Iunga 30g - 60minut

- Puławski 37g - 15minut

- Cascade PL 63g - 10minut

- Oktawia 37g - 10minut

 

Reszta Chmielu dodana na cichą fermentację

 

 

Wyszło  22l 14,8BLG (15,4BriX)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.