Raczek Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Warka nr.101 19.IV.2017r Saison Goryczka:26IBU Kolor:19,5EBCOG:14BLGSurowce:- słód pilzneński 2,8kg - słód wiedeński 1kg - słód pszeniczny 0,8kg - słód carahell 0,25kg - słód caraaroma 0,25kg - słód zakwaszający 0,1kg - curacao 20g - Cukier Jasny 0,3kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda PIP TESCO 100% Chmiele: - Marynka 20g - Saaz 30g Drożdże: FM 21 Odkrycie Sezonu 64stC - 45 minut 72st.C - 15 minut 78st.C - 5minut Wysładzanie: 21l Gotowanie 60minut - Marynka 20g - 60 minut - Saaz 20g -30 minut - Saaz 10g - 5 minut Cukier na ostatnie 15minut gotowania + 20g Curacao + łyżeczka Mchu Irlandzkiego Wyszło 22l 14,6BriX (14,04BLG) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Poproszę trochę gęstwy... Może być już po fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Poproszę trochę gęstwy... Może być już po fermentacjiMam plany co do tej gęstwy, musi mi tripla przefermentować ale zrobię sobie starter a tobie mogę odstąpić połowę Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Aż tyle nie potrzebuje.. 100 ml mi starczy. Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Warka nr.102 21.IV.2017r Fruity Ale Goryczka:40IBU Kolor:17,5EBCOG:14BLGSurowce:- słód Pale Ale 5kg - słód pszeniczny jasny 0,5kg - słód karmelowy Jasny 0,5kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda PIP TESCO 100% Chmiele: - Marynka 30g - Saaz 50g - Waimea 50g Drożdże: Danstar Nottingham gęstwa po Porterze #100 67stC - 60minut 75st.C -10minut 78st.C - 5minut Wysładzanie: 21l Gotowanie 60minut - Marynka 20g - 60 minut - Saaz 20g -30 minut - Saaz 20g - 20 minut - Marynka 10g - 20minut - Waimea 50g w całości do chłodzenia na aromat Wyszło 24l 14,6Brix (14BLG) Drożdże zadane w temp. 20st.C Fermentacja w 19st.C. Po głównej fermentacji warka zostanie podzielona na 2 mniejsze wiaderka i do każdego dodam mrożonych owoców do każdego z wiader inny owoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Warka nr.103 25.IV.2017r Grodziskie Goryczka:26IBU Kolor:5,5EBCOG:7,88BLGSurowce:- słód Grodziski wayermann 2kg - słód pilzneński 1kg - słód pszeniczny 0,26kg - słód zalwaszający 0,05kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda PIP 100% Chmiele: - IUNGA 50g Drożdże: FM Grodzie Dębowe plus S-33 (Niestety Grodzie przez brak startera zatrzymały fermentację na 3BLG a dofermentowały S-33) 65stC - 40minut 72st.C -30minut 78st.C - 5minut Wysładzanie: 21l Gotowanie 60minut - IUNGA 10g - 60 minut - IUNGA 10g -30 minut - IUNGA 30g - 0 minut Wyszło 24l 7,88BLG (8,2Brix) Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Warka nr.104 2.VI.2017r Witbier Goryczka:14IBU Kolor:5,7EBCOG:11,3BLGSurowce:- słód Heidelberg 2kg - słód pilzneński 1kg - pszeniczny 0,5kg - pszenica 1kg - płatki owsiane 0,2kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda Primavera 100% Chmiele: - Lubelski 30g Drożdże: Mangroove Belgian Witt 52stC - 20minut 63st.C -60minut 72st.C - 25minut 78st.C - 5minut Wysładzanie: 21l Gotowanie 60minut - Lubelski 30g - 60 minut - Curacao 15g + kolendra 15g -10 minut Wyszło 22l 11,35BLG (11,8BriX) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Warka nr.105 27.VI.2017r Polish IPA Goryczka:IBU Kolor:EBCOG:14.8BLGSurowce:- słód Pale Ale 5.25kg - słód pszeniczny 0,5kg - Karmelowy 30EBC 0,35kg ------------------------------------------------------------------------------------------------ Woda TESCO 100% Chmiele: - IUNGA 30g - Puławski 37g - Oktawia 37g - Cascade PL 125g - Chinook PL 37g Drożdże: US 05 uwodnione 67stC - 90minut 78st.C -10minut Wysładzanie: 20l Gotowanie 60minut - Iunga 30g - 60minut - Puławski 37g - 15minut - Cascade PL 63g - 10minut - Oktawia 37g - 10minut Reszta Chmielu dodana na cichą fermentację Wyszło 22l 14,8BLG (15,4BriX) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się