fentel Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 (edytowane) Wątek - cytat z tematu " poznajmy się": Witam niezmiernie serdecznie ! Mam na imię Witold. Warzeniem piwa w warunkach domowych zainteresowałem się po kilku degustacjach warek sporządzonych przez moich przyjaciół. Nowych wyzwań się nie boję. Wędliny domowe robię od kilkunastu lat, chlebek upiekę,rybkę, kurczaka i " łoscypka" uwędzę.... Długo śledziłem Wasze forum..... czytałem, czytałem, czytałem..aż pojąłem w wersji podstawowej " tajemną wiedzę piwowarstwa "17.02.2011 nastąpiła moja inicjacja piwowarska Dzięki serdeczne dla kol. WENY za pomoc, wyrozumiałość i cierpliwość w szkoleniu upierdliwego ucznia okay (przez kilka miesięcy, codzienne telefony o każdej porze dnia i nocy "w celach dydaktycznych" Właśnie minęło pół roku od pierwszej warki. Troszkę się rozpędziłem. Dzisiaj została uwarzona warka nr "46" - Alt Bier, jutro - Milk Stout. ...itd, itd... pozdrawiam wszystkich piwowarów ! uczeń fentel W tym temacie będę chciał na bieżąco wrzucać relację z mojej działalności piwowarskiej , fotki z mojego mini browaru, aktualizację rozbudowy bazy i sprzętu itp. P.S. Liczę na obiektywne opinie i podpowiedzi doświadczonych piwowarów pozdrawiam niezmiernie serdecznie fentel Edytowane 7 Października 2011 przez fentel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 No, kolego, zasuwasz jak się patrzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Witam kolegę ze wspólnych forów. Trochę późno, ale 53 warki to nie nowicjusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Myślę ,że " relacja wsteczna " z działalności mojego mini browaru nie ma sensu . Co się działo to się działo,co się uwarzyło to się się już wypiło, ....to już wszystko historia. Teraz zaczynają sprzyjać warunki pogodowo- temperaturowe na warzenie lagerów. Mam jeszcze trzymane w ciepełku: 5 na cichej i 3 na burzliwej warki górnej fermenatcji. ..i to już koniec...nie ma już nic ...pójdę boso.. Trzeba zbierać siły na warzenie Porterów, Koźlaków, Pilsów, Marcowych .....itp,itd.. pozdrawiam niezmiernie serdecznie. fentel P.S. Hurra!!! zostałem członkiem PSPD z pięknym nr. 123 (raz, dwa, trzy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 19 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Uff ! Warka nr 59 uwarzona - Porter Bałtycki w/g przepisu mistrza Weny. Zacieranie za pomocą "pagaja":cool2: Myślę, że Barleywina trzeba będzie zacierać w betoniarce nad ogniskiem pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Uff ! Warka nr 59 uwarzona - Porter Bałtycki w/g przepisu mistrza Weny. Zacieranie za pomocą "pagaja":cool2: Myślę, że Barleywina trzeba będzie zacierać w betoniarce nad ogniskiem pozdrawiam. No to ładnie pojechałeś. Tyle warek dawno nie widziałem. A czy Wena zgodził się na używanie jego przepisu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Uff ! Warka nr 59 uwarzona - Porter Bałtycki w/g przepisu mistrza Weny. Zacieranie za pomocą "pagaja":cool2: Myślę' date=' że Barleywina trzeba będzie zacierać w betoniarce nad ogniskiem pozdrawiam.[/quote'] No to ładnie pojechałeś. Tyle warek dawno nie widziałem. A czy Wena zgodził się na używanie jego przepisu? Oczywiście ! Na dobry początek dostałem kilka przepisów od prof. Weny ( z telefoniczną instrukcją obsługi) i powiem szczerze, że jadę głównie na tych przepisach. Co prawda ostatnio trochę zacząłem kombinować . ( ale chyba w dobrym kierunku jadę ) :rolleyes: pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Fentel liczę na kilka buteleczek z Twojej piwniczki Tomuś może być tym razem piwowozem Mam nadzieję, że się nie obrazi. Pozdrowienia z Cz-wy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 A czy Wena zgodził się na używanie jego przepisu? Przecież przepisy na Porter weny są na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 A czy Wena zgodził się na używanie jego przepisu? Przecież przepisy na Porter weny są na wiki. Miałem na myśli, że jako Fentel jest uczniem Weny to czy Wena udostępnił mu jakieś przepisy, zapiski (tego byłem ciekaw)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 (edytowane) Fentel liczę na kilka buteleczek z Twojej piwniczki Tomuś może być tym razem piwowozem Mam nadzieję, że się nie obrazi. Pozdrowienia z Cz-wy Mówisz i masz ! postrófka . P.S. Ma ktoś super sposób na mycie butelek ? Chyba zakupię linię automatyczną ,bo mnie szlag trafi Wszystkiego piwa kegować przecież nie mogę ,bo 'nierozdawne" :rolleyes: Edytowane 21 Października 2011 przez fentel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 A czy Wena zgodził się na używanie jego przepisu? Przecież przepisy na Porter weny są na wiki. Miałem na myśli' date=' że jako Fentel jest uczniem Weny to czy Wena udostępnił mu jakieś przepisy, zapiski (tego byłem ciekaw)?[/quote'] Teraz liczę na ciekawe przepisy od prof. Pierona z góry dziękuję pozdrawiam niezmiernie serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 wpierw wymocz butelki w starej wannie. Następnie wymyj je zewnatrz, ze srodka wypłynie pleśń, a następnie zalej butelki zwykłym chlorowym wybielaczem. Po osmiu godzinach od zalania przelej spowrotem lub użyj do kolejnch flaszek, a butelke dobrze wypłukaj najlepiej ciepła wodą. Potem to tylko lac w butelki. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 wpierw wymocz butelki w starej wannie. Następnie wymyj je zewnatrz, ze srodka wypłynie pleśń, a następnie zalej butelki zwykłym chlorowym wybielaczem. Po osmiu godzinach od zalania przelej spowrotem lub użyj do kolejnch flaszek, a butelke dobrze wypłukaj najlepiej ciepła wodą. Potem to tylko lac w butelki. pozdrawiam To akurat już obcykałem Tylko "dlacymu" każdą butelkę muszę kilka razy brać do ręki i szorować ? .....po umyciu ok. 2500 butelek mam szczerze dosyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 .....po umyciu ok. 2500 butelek mam szczerze dosyć Skąd masz tyle flaszek-przesyłkę TIRem odebrałeś? To przecież ponad sto skrzynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 no bez przesady to tylko 1,25 palety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 .....po umyciu ok. 2500 butelek mam szczerze dosyć Skąd masz tyle flaszek-przesyłkę TIRem odebrałeś? To przecież ponad sto skrzynek. ..przecież nie na raz, liczę tylko wszystkie warki dotychczas zabutelkowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Myślałem, że masz problemy logistyczne z butelkami to zamówiłeś tira pod chałpę, bo jak policzyłeś co masz do uwarzenia do końca roku to Ci braknie Szkoda, że się nie spotkaliśmy w Wiśle, ale wszystko przed nami. Zdrowie pozytywnie zakręconych PS to może do Spiża dojedziesz? A Dubbla masz na konkurs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Myślałem, że masz problemy logistyczne z butelkami to zamówiłeś tira pod chałpę, bo jak policzyłeś co masz do uwarzenia do końca roku to Ci braknie Szkoda, że się nie spotkaliśmy w Wiśle, ale wszystko przed nami. Zdrowie pozytywnie zakręconych PS to może do Spiża dojedziesz? A Dubbla masz na konkurs? Spotkamy się Pieronie jeden ,spotkamy ,a wszystko przed nami Niestety nie jestem szczęśliwym posiadaczem konkursowego Dubbla P.S. znowu dzisiaj butelki myję ...masakra Edytowane 21 Października 2011 przez fentel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 znowu dzisiaj butelki myję ...masakra A myj, to przecież zmora piwowara domowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 (edytowane) znowu dzisiaj butelki myję ...masakra A myj' date=' to przecież zmora piwowara domowego. [/quote'] Dzisiaj odpuściłem mycie butelek . Za to uwarzyłem warkę nr 60 - "Oszołomka" 15,5 blg na bazie IRY z dodatkiem pozostałej brzeczki z wysładzania Portera Edytowane 22 Października 2011 przez fentel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Warka nr 63 uwarzona Tym razem " Marcowe - Spontaniczne" Warzenie wyszło prawdziwie spontanicznie, ponieważ w najważniejszych momentach zacierania miałem nawał klientów ( o telefonach nie wspomnę ) i cały plan strategiczny poszedł " się kochać " :rolleyes: musiałem pominąć dekokt -przedłużając przerwy 62* o 15 min. i 72* o 10 min. Następnie przy chmieleniu nie przypilnowałem wrzenia ze względu na wizytę znajomych i prawie 10 l. brzeczki poszło w parę z 32 l zostało 22 . Za to blg początkowe prawie 17. A niech tam ....wypije się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Witam . Ze względu na moje ADHD jedną z upierdliwych czynności jest dekontowanie . Za nic nie mogę ustać uziemiony kilkanaście minut trzymając końce rurki w obu rękach Zawsze po nosie chodzi mi mucha, komar ukąsi, swędzi jakaś część ciała, telefon dzwoni itp. Więc sobie wymyśliłem : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 ups..zdjęcie nie chce wejść .. pewno za duże .. ...będę kombinował, sorki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) http://www.fotosik.pl/u/fentel/zdjecie/1/album/1013190 .trochę niewyraźne,bo komórką robione Edytowane 6 Listopada 2011 przez fentel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się