Pieron Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Już myślałem że chodzi o zakładanie nowych kont. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Takie reczne dekantowanie ma swoje plusy. Jak Ci zaciąga trochę mętnego to możesz przerwać. Tutaj dobre to jest do pewnego poziomu. WITEK piwowarstwo uczy cierpliwości. Nowości też mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Może dokładniej : góra : sprężyna z nierdzewki zamocowana na brzegu fermentora - ustawiam zanurzenie węża , reguluję w trakcie przelewania przesuwając w dół. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc47cbe95fd59fa1.html dół : po zaciągnięciu zapinam na spinaczu zamocowanym na śmisznej konstrukcji z drutu i ręce mam wolne !!!. Zastosowałem również filtrację - sitko + wyjałowiona gaza. http://www.fotosik.pl/u/fentel/zdjecie/1/album/1013230 ..na razie to prowizorka, ale działa pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Podsumowanie roku 2011 - 80 warek - udział w jednym konkursie ( 5 miejsce) - udział w jednym spotkaniu ( Spiż - Katowice) - rozpoczęcie budowy chłodni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Ładna statystyka. Życzę Ci jeszcze lepszego roku 2012, szczególnie w punkcie 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Podsumowanie roku 2011 - 80 warek O żesz Tyyyyyyy.. Kolega zasuwa jak Mały Samochodzik! Podwojenia wyniku! i samoczyszczących się butelek w Nowym Roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 53 posty, warek 80. Poprostu kolega fentel mało mówi a dużo robi. Tak jak w starej ludowej prawdzie "Krowa, która dużo muczy, mało mleka daje". Gratulację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 53 posty, warek 80. Poprostu kolega fentel mało mówi a dużo robi. Tak jak w starej ludowej prawdzie "Krowa, która dużo muczy, mało mleka daje". Gratulację Obiecuję się poprawić w tym roku jedna warka - jeden post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Obiecuję się poprawić w tym roku jedna warka - jeden post Nie, na każde sensowne spostrzeżenie wpisz proszę nawet 100 postów, ludzie czytają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Nie, na każde sensowne spostrzeżenie wpisz proszę nawet 100 postów, ludzie czytają. doobra ! po Święcie Trzech Króli można rozebrać choinkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 U mnie rozbiera się najwcześniej po kolędzie, a najlepiej po gromnicznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 U mnie rozbiera się najwcześniej po kolędzie, a najlepiej po gromnicznej. Ty chyba z moich stron pochodzisz, bo u mnie w domu też zawsze dopiero po gromnicznej choinkę się rozbierało. Myślę jednak, że fentel możo już tę swoją rozebrać... widać przecież że sztuczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 tylko nie sztuczna, tylko nie sztuczna,,, butelki naturalne, z prawdziwego szkła ..Pleban już chodził , to mogę rozebrać , bo mi się kalendarz rozlewu zablokował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Uff !!! Dzisiejsza gimnastyka : -Warka nr 84- maibock uwarzona 17,5 blg ( chyba za długi dekokt , nie wiem czy za ciemne nie będzie ) -na cichą przelane 79 - Pils i Marcowe - 80 -zabutelkowałem Marcowe - 75 .-jutro na cichą - "Fentelek Oszołomek" , rozlew Koźlaka ...itd.... ....... piękna kołomyja ... , ale mnie wkręciliście koledzy piwowarzy w kierat pozdrawiam niezmiernie serdecznie Edytowane 14 Stycznia 2012 przez fentel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 .. no to się dorobiłem kłopotka .. fermentorów mi zabrakło. 7 warek na burzliwej, 6 na cichej.. te ciemne- mocne " długodystansowe " blokują płynność produkcji .... chyba przyspieszę kilka rozlewów, bo się zamotałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Sytuacja opanowana ... Do piw "wysokobalingowych - małolitrażowych" wykorzystałem fermentory 20l. Biorę się za piwa pszeniczne, których jeszcze nigdy nie warzyłem... całe życie trzeba się uczyć ? 3- majcie Qciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Melduję posłusznie, że dzisiaj minęła pierwsza rocznica uwarzenia pierwszej warki. Mój profesor prowadzący - Wena - "metodą telekomunikacyjną, czyli przez telefon" powiadomił mnie ,że z dniem dzisiejszym zdałem do drugiej klasy. hurra ....wakacje !!! .. a w ramach zielonej szkoły umyję dzisiaj 100 butelek , bo jutro mam 2 warki do rozlewu .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Wczoraj została poczyniona warka nr 100 - "porter jubelowy' - w/g własnej kombinacji na bazie uzyskanej z portera cienkuszowej brzeczki poczyniłem dzisiaj warkę o pięknej nazwie " ADHD " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Witam po dłuższej przerwie Właśnie uruchomiłem wymarzoną chłodnię. Sterowanie jeszcze ręczne, ale sterowniki już są. ...myślę że w ciągu tygodnia wszystko będzie na tip -top. Wymiary chłodni : 2m x 2m x wys.1,80m ( rozbudowy nie planuję ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Hej, masz jakieś foty tej chłodni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) Hej, masz jakieś foty tej chłodni? Foty zrobię jak skończę porządki Kończę regały... Edytowane 30 Kwietnia 2012 przez fentel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zaraz się okaże, że chłodnia za mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Cała automatyka już podłączona . ustawiłem 10 st. .. przed wejściem do chłodni muszę chyba kufajkę i czapkę uszatkę zakładać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Ojjj ..niedobrze, niedobrze... Zaraz rok minie od ostatniego wpisu. A trochę się działo. Korko_cząg pytał o fotki chłodni ....a tu nic Browar działa pełną parą , tylko natchnienia i czasu brak na tworzenie literatury popularno naukowej ...obiecuję poprawę.. fotki chłodni wrzucę oraz relację fotograficzną z przeróbki zmywarki " naczyniowo - garnkowej" na " butelkową " ..a w promocji zapodam fotki nowego nalewaka wykonanego z drewna dębowego. - tylko się pozbieram , wyprostuję , poukładam i zdopinguję.. P.S. Za tydzień płynę na Bałtyk, to troszkę jeszcze zejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi