Kieswy Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 ok...te 3-4 stopnie pojawiają się w dyskusjach dość często. A są jakieś dane (wykresy) pokazujące taką zależność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Za dużo jest czynników wpływających na różnice temperatur pomiędzy piwem a otoczeniem by jakieś wykresy robić. Te 3-4 stopnie jest dość umowne. Mi na przykład przy ustawieniach sterownika na temperaturę min. 20 max. 21 piwo fermentuje w około 20,5 stopniach Celsiusza. Musisz sam sobie dobrać odpowiednie ustawienia sterownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieswy Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Masz czujniki w środku i na zewnątrz? Rozpętałem dyskusję bo tez wydaje mi się ze ta różnica jest znacznie mniejsza. Co prawda mierzyłem temperaturę otoczenia "pigułką" Dallasa, wiec wynik nie był zbyt dokładny ale w granicach 1-1,5 stopnia. A jak rozwiązana jest kontrola temperatury w przemysłowym browarnictwie w kadzi otwartej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 (edytowane) Czujnik sterownika mam na zewnątrz, ok 5 cm nad pokrywą fermentora. A temperaturę wewnątrz mierzę termometrem szpilkowym. W drugim pytaniu chodzi Ci o pomiar temperatury czy o chłodzenie kadzi? EDIT: Nawiązując do pierwszego zdania. Na tym forum pojawiały się opinie że gdy fermentujemy w pojemniku plastikowym to wystarczająco dokładny jest pomiar temperatury zewnętrznej strony fermentatora. Przykłada się sondę termometru do ścianki fermentatora i izoluje się ją (sondę) od otoczenia np. folią belkowaną. Edytowane 12 Października 2011 przez rysmis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieswy Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 W drugim pytaniu zastanawiam się jak chłodzona jest fermentująca brzeczka. Widziałem kiedyś zdjęcia takich basenów. Odpowiada to trochę mojemu balonowi. Ciekawy jestem jaka jest temperatura takich pomieszczeń z kadziami. Sprawa z chłodzeniem tankofermentorów jest dużo bardziej zrozumiała dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 W drugim pytaniu zastanawiam się jak chłodzona jest fermentująca brzeczka. Widziałem kiedyś zdjęcia takich basenów. Odpowiada to trochę mojemu balonowi. Ciekawy jestem jaka jest temperatura takich pomieszczeń z kadziami. przy powierzchni jest wężownica, nieduża kilka zwojów na basen (nieduża względem basenu, kilkadziesiąt metrów ma). Temperatura w takim pomieszczanie to koło 10 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieswy Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Wężownica z kwasówki? We wczesnej fazie projektowania lodówek miałem zamiar stworzyć zamknięty obieg chłodzący. Zaproponowana jednak przeze mnie miedź została totalnie skrytykowana tu na forum. Odstąpiłem więc od tego pomysłu. Znalazłem właśnie zdjęcia z browaru cieszyńskiego; sporo mi się rozjaśniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Z kwasówki. Tylko że tam jest inna skala w wielkości zbiornika, inne materiały. W domu wystarczy odpowiednio dobrać temperaturę otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się