mareks Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Chciałbym spróbować pomiarów i zakwaszania zacieru oraz wody do wysładzania. Jak obliczyć potrzebną dawkę kwasu mlekowego? Czytałem to co na ten temat pisze Kunze ale nie rozumiem o co chodzi z tym gramorównoważnikiem. Ja to przebiega praktycznie? Pomiar, obliczenie, zakwaszenie, pomiar kontrolny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Nie da się tego obliczyć, bo dawka zależy od składu wody. Ja wlewam do garnka 5 litrów wody, dodaję 3 krople kwasu mlekowego, mieszam mierzę pH i ew. dodaję jeszcze trochę. Potem podgrzewam do temperatury wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 (edytowane) Kurcze, właśnie znalazłem wątek na ten temat. Ten można usunąć. Edytowane 11 Października 2011 przez mareks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Nie chcę zaśmiecać forum więc podłączę się do tematu. Jutro robię stouta. W przepisie który mam z byo.com trzeba zetrzeć i fermantować osobno bazowe ale i tak samo ekstrakt koloryzujący. Zacieranie infuzyjne palonego jęczmienia(0.5kg) + słód pale ale weyermanna(1kg) w 2.5l wody. Mam dosypać CaCo3 by skorygować ph do poziomu 5.2 - 5.4. Jedyne co mam to paski lakmusowe(czy coś w tym rodzaju) ale jak cokolwiek z nich odczytać po namoczeniu w czarnym jak smoła zacierze? Elektronicznego miernika nie posiadam jakby co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Dosyp łyżeczkę CaCO3 i powinno być dobrze, ten proces jest dość wybaczający. A papierkiem spokojnie odczytasz pH stouta, tylko przed pomiarem odczekaj sporo czasu - kreda się wolno rozpuszcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się