Skocz do zawartości

Korekta PH zacieru


mareks

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym spróbować pomiarów i zakwaszania zacieru oraz wody do wysładzania.

 

Jak obliczyć potrzebną dawkę kwasu mlekowego?

 

Czytałem to co na ten temat pisze Kunze ale nie rozumiem o co chodzi z tym gramorównoważnikiem. :lol:

 

Ja to przebiega praktycznie?

 

Pomiar, obliczenie, zakwaszenie, pomiar kontrolny?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie chcę zaśmiecać forum więc podłączę się do tematu. Jutro robię stouta. W przepisie który mam z byo.com trzeba zetrzeć i fermantować osobno bazowe ale i tak samo ekstrakt koloryzujący. Zacieranie infuzyjne palonego jęczmienia(0.5kg) + słód pale ale weyermanna(1kg) w 2.5l wody. Mam dosypać CaCo3 by skorygować ph do poziomu 5.2 - 5.4. Jedyne co mam to paski lakmusowe(czy coś w tym rodzaju) ale jak cokolwiek z nich odczytać po namoczeniu w czarnym jak smoła zacierze? Elektronicznego miernika nie posiadam jakby co.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.