pizmak666 Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 (edytowane) Jak w temacie,czy zapas jest wystarczający? Edytowane 11 Października 2011 przez pizmak666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Odpowiedź będzie nie do końca na temat: poszukaj gara min 30 litrów u znajomych, rodziny na strychu itd. Warki 10 litrów to marnotrawstwo czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spontan Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Według mnie tak ale poczekaj aż wypowiedzą się bardziej doświadczeni ,popytaj znajomych może znajdziesz u kogoś większy garnek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Odpowiedź będzie nie do końca na temat: poszukaj gara min 30 litrów u znajomych, rodziny na strychu itd. Warki 10 litrów to marnotrawstwo czasu. A tu sie nie do końca zgodzę. Mając na uwadze ilość styli piwnych sam się zastanawiam czy nie robić na początku mniejszych warek by spróbować wszystkich styli i sprawdzić które mi pasują a dopiero potem zacierać większe ilości tego co będzie mi odpowiadać. Ale każdy ma swoją drogę, którą podąża... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Myślę, że musisz wysładzać do około 10 l, a po odparowaniu trzeba będzie uzupełnić wodą, jak ma być 10 l. Posłuchaj rad kolegi admiro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 za mało, na docelowe 10L przy gotowaniu by odparowało minimum 3L, więc albo jeszcze bardziej zmniejsz warkę (tylko po co?) albo poszukaj większego naczynia, sam próbowałem z garnkiem 15L ale się przestraszyłem przy samym nalewaniu wody, jeśli nie chcesz mieć kuchni do mycia i zalanych palników stanowczo odradzam a co do samej warki 10-15L to nie jest zły pomysł, można poćwiczyć, wszystko jest mniejsze i mniej przytłaczające na początek:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 A tu sie nie do końca zgodzę. Mając na uwadze ilość styli piwnych sam się zastanawiam czy nie robić na początku mniejszych warek by spróbować wszystkich styli i sprawdzić które mi pasują a dopiero potem zacierać większe ilości tego co będzie mi odpowiadać. Ale każdy ma swoją drogę, którą podąża... Ho ho, to czeka cię ponad 100 warek 10 litrowych Fermentor na 30L, fermentujemy w nim 20-27L piwa; uwarzenie zajmuje tyle samo czasu bez względu na wielkość warki; piwo jest dobre i szybko się kończy; pić się chce. No bez sensu Ja robię warki 20parę litrów i 40 litrów, na własne potrzeby brakuje, kluczem jest czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Ten garnek jest w Twoim wypadku jest dobry na wodę do wysładzania. Rodzina, sąsiedzi, strychy i piwnice. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Ja robię warki 20parę litrów i 40 litrów, na własne potrzeby brakuje, kluczem jest czas. No właśnie kluczem jest czas Człowiek chciałby mieć przetestowane wszystko na raz Ale wracając do tematu - można zacząć od mniejszego ale docelowo będzie potrzebny większy (w międzyczasie moga byc 2 takie same) Wieczorne dla wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Rodzina, sąsiedzi, strychy i piwnice. punkty skupu złomu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizmak666 Opublikowano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Panowie proszę merytorycznie jak można,wiem że robota ta sama ale chciałbym zacząć od mniejszych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Panowie proszę merytorycznie jak można,wiem że robota ta sama ale chciałbym zacząć od mniejszych warek. Dobra powiem że można bo widzę że takiej odpowiedzi oczekujesz Ja w 17l robiłem 20 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Panowie proszę merytorycznie jak można,wiem że robota ta sama ale chciałbym zacząć od mniejszych warek. Chcesz merytorycznie to podaj podstawowe choćby informacje- chcesz zacierać czy warzyć z ekstraktów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Popytaj TomX . On zdaje się robi takie warki. Jeśli ktoś nie ma warunków na trzymanie dużej ilości piw. To czemu nie ? Aczkolwiek też uważam , że patrząc na sprawę ekonomicznie ,to średnio się to opłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizmak666 Opublikowano 12 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Chcę zacierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Ja warzę warki 7mio litrowe w garnku 8,3 litra. Warunki na mieszkaniu studenckim nie pozwalają mi na większe warki. Moje spostrzeżenia: *Problematyczna jest filtracja - idzie za szybko. Oplot długości 30cm to chyba konieczność. *Wydajność kuleje. Rzadko przekraczam u siebie 65%, a na wcześniejszych, dużych warkach potrafiłem wycisnąć i 78%. *Nie ma sensu używać dużych, 30 litrowych fermentorów. W każdej Castoramie sprzedają 15 litrowe wiadra "do mieszania farb". Tak się składa, że mają one również atest do kontaktu z żywnością Sprawdzają się świetnie, mam 3, w tym do jednego domontowałem kranik. 8Nie jest to zabawa bardzo ekonomiczna, ale daje satysfakcję, rzeczywiście to jest dobry sposób na wypróbowanie różnych styli w krótkim czasie. *Potrzebna jest bardzo dokładna waga. Przy dawkach chmielu rzędu 8 - 10g już 1g błędu robi sporą różnicę. *Na czasie wiele nie zaoszczędzisz. Tak czy siak 6 godzin przy warzeniu trzeba spędzić. Zacieraj śmiało, ale jak trafi Ci się okazja na większy garnek to kupuj;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się