rubezahl Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 (edytowane) Piwa Stera, #4 (Ale) Piana: biała, wysoka, powoli zanika do dywanika, oblepia szkło Kolor: bursztynowy Zapach: delikatny słodowy z nutką kwiatową Smak: bardzo lekko słodowy, finisz z wyraźną, pozostającą goryczką Wysycenie: średnie Uwagi: lubię goryczkę, ale tu zabrakło zbalansowania jej słodowością/treściwością. Ogólnie - jak najbardziej pijalne , czekam na kolejne próbki z tego (bez nazwy jeszcze ) browaru. Edytowane 17 Października 2011 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ster Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Początki są zawsze trudne:/ Jak się nie umie dobrze wysładzać to takie są efekty. Myślę, że następne wareczki przypadną Ci do gustu. Jeżeli chodzi nazwę mojego browaru, to zerknij na profil (mój oczywiście):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 ster: wysładzanie ma mały wpływ na smak piwa. Jak chcesz szybko osiągnąć postępy, to póki co olej maksymalnie goracą część procesu, a skup się na dopieszczaniu drożdży i fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ster Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 (edytowane) Moja odpowiedź dotyczyła bardziej treściwości warki. Bo po wysłodzeniu było 10 Blg. Po chmieleniu podniosło się do 10,5. Ogólnie rzecz biorąc za dużo wody i chmielu. W związku, że w Zapiskach piwowara u mnie pusto podam recepturę: -słód pilzneński 3kg - " monachijski 1,5kg Warzenie: woda 16l, temp. 54°C zasyp, 62* 10min, 71* 45min, 76*koniec. Chmielenie: marynka 30g 75min, lubelski 40g 5min przed końcem. Drożdże: S04 gęstwa nr 1. Brzeczka 23l. Ogólnie rzecz biorąc piwo wyszło zbyt cienkie. Edytowane 19 Października 2011 przez ster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Spokojnie, z czasem nabierzesz wprawy i będziesz uzyskiwał założoną wydajność jak i litraż. Tym razem trochę za długo wysładzałeś. Jakbyś skończył na 20l. to było by w miarę ok. Wprawa i wyczucie przyjdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 (edytowane) ...Tym razem trochę za długo wysładzałeś. Raczej zbyt dużo, bo długość wpływa wręcz na poprawę wydajności (oczywiście nie w jakiś bardzo znaczący sposób). Jacki - wiem, że to miałeś namyśli, ale prostuję, by takie informacje nie utrwalały u czytających (szukających dopiero swojej drogi ). Ja lubię sypnąć dodatkowo 'dwie garście' słodu, by nie stresować się wyśrubowanymi wydajnościami i mieć pewien margines błędu przy warzeniu. Edytowane 19 Października 2011 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Tak, oczywiście to miałem na myśli. Faktycznie, może to być mylące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się