Zbyszek T Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Koledzy, poradźcie jakie chmiele stosujecie do pilsów? Sezon się zbliża, trzeba się przygotować. Ja mam za sobą tylko jeden sezon zimowy z dolniakami, stosowałem "zestaw" Marynka + Lubelski i teraz bym chciał jakichś innych gatunków spróbować, bo z M + L w sumie byłem średnio zadowolony. Z kolei do górniaków stosuje głównie challenger, perle i styrian goldings - i te chmiele lubię, ale do dolniaków chyba one nie pasują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 hersbrucker i saaz, albo sam saaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Na aromat spróbuj Saaz. Dla mnie b. dobry, choć z wielu chmielonych M + L też byłem zadowolony, ale to już sprawa indywidualnych upodobań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Na goryczkę Magnum, daje ładną czystą goryczkę, polecam. Na aromat Saaz lub Hallertauer Tradition Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 (edytowane) Ja planowałem Magnum + Lubelski (i dekokcje zamiast carapils) ale saaz też muszę spróbować, chyba w Witnicy go sypią i smakują mi te ich pilsy, nie mówiąc o Czechach. Tradition jest w HB wiec też dobra opcja. Edytowane 17 Października 2011 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Jako aromatyczny sazz i , lub sladek. Na goryczkę marynka , magnum lub premiant. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi