gregori1977 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Warka 1 28.06.2011r. EUROPEAN LAGER z puszki tu nie ma co sie rozpisywać wyszło 22l 12 blg rozlane 150 gr glukozy w sumie całkiem niezłe piwo w porównaniu do sklepowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Warka 2 04.07.2011 Prawdziwe Pszeniczne zestaw ekstraktów z BA -ekstrakt słodowy pszeniczny suchy 3kg\ -chmiel aromatyczny hallertau tradition 30g zadana drożdżami WB-06 Wyszło 20 l 12 blg Polecam na początek przygody z warzeniem przed zacieraniem dobra praktyka. Wyszła bardzo smaczna pszenica potem przy następnych wiedziałem do czego dążyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Warka nr3 12.07.2011 Zestaw ześrutowanych surowców z HB altibier 12 blg słód pilzneński 1kg słód monachijski 3,5kg słód karmelowy ciemny Caraaroma 0,15kg drożdże s-33 chmiel magnum 25g zacierane w lodówce turystycznej na lenia 90 minut 67-63 chmielone 60 minut wyszło 21 l 11,5 blg piwo to najlepiej smakuje mojej LP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Warka 4 24.07.2011 zestaw HB Pale ale 12 blg słód pilzneński 4kg słó karmelowy jasny Carared 0,15kg marynka 30g lubelski 30g drożdże s-04 zacierane 90 minut 67-62 gotowane 60 minut marynka 60 lubelski 10 To piwo nie wyszło mi do dziś stoi w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) Warka 5 05.08.2011 zestaw HB Weizen 12 blg słód pszeniczny 2,5kg słód pilzneński 1,5kg lubelski 15g drożdże wb-06 zacierane 90 minut 67-62 Edytowane 23 Października 2011 przez gregori1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Warka 6 09.08.2011 zestaw Twój Browar prawdziwe pszeniczne Producent nie podaje ilości surowców Zacieranie 42-20 min 63-20 min 76-40min 78-filtracja uzyskano 20.5l 11,5 blg zalane gęstwą wb-06 16,08,2011 zlane na cichą 3blg rozlane 01,09,2011 2,5blg ref 140g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Warka 7 05,09,2011 Pszeniczne ciemne z zestawu twój browar brak podanych ilości surowców zacieranie w 15 l wody 45-10 min 66-30 min 73-30 min 78 wysładzanie Chmielenie lubelski 60 min wyszło 23l 12 blg drożdże s-33 na cichą 12-09-2011 rozlane 22-09-2011 dodano 160 g cukru zeszło do 3,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Warka 8 Prawdziwe pszeniczne zestaw TB zacierane w 15 l wody 45-15min 66-30min 73-30min 78- wysładzanie chmielenie 60minut lubelski gęstwa wb-06 rozlane 26-09-2011 zeszło do 1 blg dodano 160 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Warka 9 14-09-2011 Pale Ale zestaw TB zacieranie 16 l 66-30' 73-30' 78-10 filtracja wysładzanie 15,5 l wyszło 25l 10,5 blg chmielenie 60' zostało 21l 12 blg challenger 60' drożdże s-04 rozlano 05-10-2011 2,5 blg z 110 g cukry do 6 flaszek dodano papryczki chili z pozostałego 5 l piwa zrobiono warkę 10 malinowe - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Warka 10 05-10-2011 Malinowe Do reszty pale ale dodano 5x 420ml sok malinowy i 10 litrów wody rozlane 15-10-2011 210 ml sok malinowy 80 tabletek słodzika wyszło 39 x 0.5l LP strasznie sobie chwali ale i strasznie ją poniewiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) Warka 11 17-10-2011 IPA zestaw CP Zacieranie 15l 62-61 30 min 73-71 30 min 78 filtracja wysładzanie 17 l Wyszło do chmielenia 26l 12 blg marynka 60 min lubelski 10 min zostało 22l 14blg Przelana na cichą 26-10-2011 zeszło do 4,5 blg Edytowane 27 Października 2011 przez gregori1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 25 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Warka 12 24-10-2011 Pszenica pierwsza samodzielnie skomponowana zobaczymy co wyjdzie Słody śrutowane na śrutowniku bąk zasyp 3kg pszenica 2kg pilzneński 0.2kg jęczmień 0.05kg barwiący zacieranie w 15 l 44-42 15min 66-62 35min 73-71 25min 78 filtracja do wysładzania 18,5 l wyszło 28l chmielenie 30g lubelski 3% na 55min po gotowaniu pozostało 24 14,5blg zalane gęstwą wb-06 fermentacja w temp 21-22 stopnia rano z fermentatora dochodziło miłe bulgotanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 (edytowane) Warka 13 31-10-2011 Zobaczymy czy nie pechowa Pils niemiecki II 12 blg zestaw CP Słód pilzneński 3,5 kg Słód monachijski 0,5 kg Chmiel northern brewer , granulat 20 g Chmiel spalter, granulat, 20 g Zacieranie w 14 l 63-40 min 73-20 min 78- filtracja Do wysładzania 14 l wody Chmielenie 60 min 60 min Northern brewer 10 min spalt spalter wyszło 12,5 blg Dodane drożdże Wyeast 2007 Pilsener Lager Ruszyły po 3 dniach 18-11-2011 przelano na cichą zeszło do 3 blg 05-12-2011 rozlano z 125 g cukru zeszło do 3blg wyszło 39x0,5l Edytowane 7 Grudnia 2011 przez gregori1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 (edytowane) Warka 14 04-11-2011 Robust Porter 14 blg zestaw CP Słód pale ale 3,40 kg Słód karmelowy jasny 0,4 kg Słód Karamel Pils 0,4 kg Słód czekoladowy 0,2 kg Słód barwiący 0,2 kg Chmiel Magnum, granulat, 30 g Chmiel Lubelski, granulat, 20 g Zacieranie 15l 70-66 90 min 78- filtracja wysładzanie 14 l Chmielenie 60 min Magnum 60 min lubelski 40 min wyszło 21 l 14 blg 19-11-2011 Rozlano do butelek z dodatkiem 100 g cukru Wyszło 41 x 0.5 l Niestety bardzo słabo dofermentowało do 6 blg Edytowane 19 Listopada 2011 przez gregori1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 (edytowane) Warka 15 07-11-2011 Altbier 12 blg zestaw HB Słód pilzneński 1 kg Słód monachijski 3,5 kg Słód karmelowy ciemny cararoma 0.15 kg Chmiel magnum granulat 25 g Zacieranie 14 l 65 - 40 min 72 - 20 min 78 - filtracja do wysładzania 17l gotowanie 60 min magnum na 60 min wyszło 22l 13 blg dodano uwodnione drożdże S-33 Warke 11 zabutelkowano z 176 g cukru zeszło do 4 blg wyszło 45 x 0.5l 1x0.33l Warka 13 zeszła do 8 blg a warka 14 do 6 blg 21-11-2011 Rozlano do butelek ref 140 g cukru Wyszło 45 X 0.5l Edytowane 23 Listopada 2011 przez gregori1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 (edytowane) 12-11-2011 Warka 16 Żytnie zastaw CP Słód żytni 2,2 kg Słód pilzneński 1 kg Słód monachijski 0,8 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Chmiel Lubelski, granulat, 25 g Zacieranie w 15 l 43-40 15 min 63 30 min 73 30 min 78 filtracja ponad 4 h nie wiem czy wszystkim tak schodzi Wysładzanie 3x 5l + 2l Chmielenie 60 min Lubelski 60 min Wyszło 20 L 14 blg dolano 1.5 l wody mineralnej dodano gęstwę WB-06 19-11-2011 Zabutelkowano z dodatkiem 160 g cukru zeszło do 2 blg wyszło 46 x 05 l Edytowane 19 Listopada 2011 przez gregori1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 (edytowane) Warka 17 18-11-2011 Jasne pełne Składniki: słód pilzneński 3,4 kg słód monachijski 0,6 kg jęczmień 0,5 kg chmiel marynka 30 g chmiel saaz 30g zacieranie w 14 l Słód dodany w temp. 50 stopni 63° - 10' 73° - 55' 78° - filtracja Wysładzanie 19l (5+5+5+4) Uzyskano 27 l 10 blg Gotowanie 70' Marynka 30g - 60' Mech irlandzki 3g - 15' Saaz 30g - 1' Po gotowaniu zostało 23 l 12 blg Schłodzono do 20° i zadano gęstwę Pilzner lager 2007 Edytowane 19 Listopada 2011 przez gregori1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 (edytowane) Warka 18 23-11-2011 Pszeniczne urodzinowe Zasyp: Słód pszeniczny 3 kg Słód pilzneński 1,1 kg Słód monachijski 1 kg Słód carahell 0,2 kg Jęczmień 0,5 kg Chmiel lubelski 45 g Chmiel saaz 10g Słód dodany do 17 l wody o temp 43° temperatura spadła do 41° 41° - 15' 63° - 40' 73° - 20' 78° - filtracja Wysładzanie 19l kranówy 72° (5+5+5+4) Do gotowania jakieś 29l było by więcej ale garczek za mały Chmielenie Lubelski 30g - 70' lubelski 15g - 20' saaz 10g - 2' po gotowaniu zostało 24l dodano 3l mineralnej wyszło 27l 12 blg Zadano gęstwę wb-06 30-11-2011 Rozlane z 200 g cukru piwo zeszło do 4 b wyszło 50x0,5l 2x0.33l Edytowane 7 Grudnia 2011 przez gregori1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 07-12-2011 warka 19 koelsch zestaw HB 12.5 blg pierwsza warka w nowym garku słód pilzneński 4kg słód pszeniczny 0,5kg ch lubelski 40g zacieranie w 10l 65-30' 72-30' 78-filtracja gotowanie 60 minut lubelski 40g-60' wyszło 21l 12,5blg dodano gęstwę s-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 07-11-2011 warka 20 Malinowe na bazie koelsch 7l z warki 19 3l soku malinowego 12l wody wyszło 22l 13blg gęstwa s-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 7-12-2011 warka 21 imbirowe słód pilzneński 4kg słód pszeniczny 0.5kg ch lubelski 60g zacieranie 10 l 65-30' 72-30' 78-filtracja gotowanie 90minyt lubelski 40g 90' lubelski 20g 10' imbir 110g 10' wyszło 19l 12.5 blg dodano gęstwę s-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 (edytowane) 12-12-2011 Warka 22 2 x Pale Ale zestaw TB zacieranie 30 l 68-60' 78-10 filtracja wysładzanie 30 l wyszło 52l 10,5 blg chmielenie 60' zostało 45l 12 blg challenger 60' drożdże s-04 30-12-2011 2 blg zabutelkowano z 315 g cukru wyszło 89 x 0.5L Edytowane 30 Grudnia 2011 przez gregori1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 (edytowane) 23-12-2011 Warka 23 Koźlak słód pilzneński 3kg słód pszeniczny 1kg słód carapils 0.5kg pszenica 1kg jęczmień 1.5kg zacieranie 67- 90' chmielenie Lubelski Perl Wyszło 23 L 14 blg zadano gęstwę Bawarian lager 2007 01-02-2012 zabutelkowano przy 2 blg z dodatkiem 110g cukru wyszło 46 x 0.5l Edytowane 6 Maja 2012 przez gregori1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Cześć Bardzo ciekawy zasyp pół kilograma carapilsa przyciemniło odpowiednio barwę brzeczki? Filtracja bez problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 (edytowane) Akurat w tej warce prowadziłem testy nowego gara z których nic nie wyszło i w sumie ledwo udało mi się coś z tej warki uratować miało być 17 blg wyszło 14 z natłoku wrażeń nawet nie zapisałem ile chmielu poszło A efekty ocenie dopiero za jakieś 2-3 tygodnie przy rozlewie. A filtracja utknęła mi ze dwa razy i musiałem mieszać w sumie filtrowałem ze 2 h Edytowane 31 Grudnia 2011 przez gregori1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się