Skocz do zawartości

Browar "Pod złamanym obojczykiem"


Pastaga

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 3 - bezstylowiec przelana na cichą (3,5°Blg ) z 20g lubelskiego.

 

 

Warka nr 4 - Porter Angielski

 

Słody:

- Pale Ale 4kg

- Aroma 0,5kg

- Czekoladowy 0,3kg

 

Zacieranie:

 

- Pale Ale + Aroma wsypane do 15 litrów wody o temp. 55°C

- 20min. w temp. 52-53°C

- dodanie czekoladowego i 30 min. w 72-73°C

- podgrzanie do 78°C

 

Gotowanie 90min.

 

Chmiele:

- Target 10,5% alfa 20g dodany w całości na samym początku

- Challenger 6% alfa 30g dodany na 15min. przed końcem

 

Drożdże:

- gęstwa S-04 po warce nr 3

 

Do fermentora trafiło 21,5 litra 12,5°Blg. Biorąc pod uwagę straty w chmielinach wydajność stale na identycznym (niskim) poziomie ok. 63% - w sumie bardziej mnie cieszy powtarzalność niż martwi niska wydajność :lol:

Edytowane przez Pastaga
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Warka nr 3 zabutelkowana ze 190g cukru (46 butelek). Na cichej zeszła do 3°Blg ale wydaje mi się, że jest bardziej mętna (z burzliwej przelewałem bardzo przejrzyste), może to za sprawą chmielenia na zimno, a może jakaś infekcja. W smaku dobre, zobaczymy.

 

Warka nr 4 przelana na cichą przy 4°Blg. Pominąłbym cichą może ale brakło kapsli więc zanim przyjdą to postoi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli oczywiście nie przenosiłeś fermentora z piwem na cichej radośnie nim kołysząc na wszystkie strony to zmętnienie na 99% jest spowodowane właśnie chmieleniem na zimno. Nie ma co się przejmować :smilies:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 5 - Koelsch

 

 

Słody:

- pilzneński 4kg

- pszeniczny 0,5kg

 

Zacieranie:

- 30min. w 65 st. C

- 30min. 71 - 68 st. C (zagapiłem się i niedopilnowałem)

- podgrzanie do 75 st. C i filtracja

 

Chmiel:

- 40g lubelski na 60min.

 

Drożdże:

- Safbrew S-33

 

Miało wyjść 20 litrów 12,5Blg ale za bardzo rozwodniłem brzeczkę po chmieleniu i ostatecznie wyszło mi 21,5 litra 11,9-12Blg. Może odzyskam jeszcze z 0,7 z chmielin to dodam.

Edytowane przez Pastaga
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 5 przelana na cichą przy 4,5Blg

 

Warka nr 6 - Altbier

 

Słody:

- monachijski 4kg

- karmelowy ciemny Caraaroma 0,15kg

 

Zacieranie:

- 40min. w 65 st. C

- 40min. 70-72 st. C

- podgrzanie do 75 st. C i filtracja

 

Chmiel:

- 25g Magnum 12,3% AK - 60min.

 

Drożdże:

- gęstwa Safbrew S-33 po warce nr 5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka nr 7 - Pale Ale... z dopalaczem :roll: - 12Blg

 

Słody:

- Słód pilzneński 4kg

- Carahell 0,2kg

 

Zacieranie:

- 40min. 67-61st.

- 30min. 73-70 st.

- podgrzanie do 77 st. C i filtracja

 

Chmiel:

- 30g Marynka 9% AK - 60min.

- 23g Lubelski 3,9% AK - 15min.

- 7g Lubelski 3,9% AK - 1min.

 

Drożdże:

- Mauribrew Ale 514

 

Dopalacz: 250g cukru zagotowane z odzyskiem z chmielin i dolane już do fermentora (coś mi wydajność za szwankowała więc podratowałem się dopalaczem).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko po co ten cukier? Da posmaki jak to cukier, czyli nastaw na bimber a to czy zmieszasz z chmielinami czy nie ma dość marginalny wpływ. Przez dodatek cukru nie uzyskasz nic poza siłą obalającą w piwie. Wiec po co go dodawać? No oczywiście pomijając cukier kandyzowany przy pewnych belgijskich piwach,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko po co ten cukier? Da posmaki jak to cukier, czyli nastaw na bimber a to czy zmieszasz z chmielinami czy nie ma dość marginalny wpływ. Przez dodatek cukru nie uzyskasz nic poza siłą obalającą w piwie. Wiec po co go dodawać? No oczywiście pomijając cukier kandyzowany przy pewnych belgijskich piwach,

Zmieszany z brzeczką odzyskaną z chmielin bo nie chciałem sypać "surowego", a odzyskaną brzeczkę przed dodaniem i tak musiałem przegotować dla pewności więc przy okazji zrobiłem to razem z cukrem. Co mi da dodatek... hmm pewnie nic właśnie poza, jak to piszesz, zwiększeniem "siły obalającej w piwie". Ostatnia warka, którą zrobiłem miała 10,5Blg więc tą chciałem mieć o zakładanym wcześniej Blg - 12. Czy taka ilość cukru da jakieś negatywne posmaki, mam nadzieję że nie. A co do cukru kandyzowanego to jak Wiki podaje: "Cukier kandyzowany powstaje przez powtórną krystalizację roztworu sacharozy, więc tak na prawdę nie ma sensu przepłacać za biały cukier kandyzowany".

Stwierdziłem, że skoro "styl" i tak mi się posypał to tak niewielki dodatek cukru nie zaszkodzi. Czas pokaże ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 8 - IRA 13Blg

 

Słody:

- Słód pilzneński Litovel 4kg

- Carared 0,25kg

- Caraamber 0,25kg

- palone ziarna jęczmienia - 60g

 

Zacieranie:

- 30min. 65st.

- 30min. 71-72 st.

- podgrzanie do 77 st. C, wsypanie palonego jęczmienia i filtracja

 

Chmiel:

- 20g Marynka 9% AK - 60min.

- 20g Lubelski 3,9% AK - 10min.

 

 

Drożdże:

- gęstwa Mauribrew Ale 514 po warce nr 7

 

 

Słód pilzneński był drobniej ześrutowany niż w poprzednim zestawie (też z HB). Po wsypaniu do wody porobiły mi się "wielkie kluchy", które następnie mozolnie rozcierałem (ciekawe co zrobiłem źle, może za szybko wsypałem). Filtracja poszła sprawnie chociaż przy pełnym otwarciu kranika brzeczka ledwo ciurkała.

 

Wyszło 21 litrów 13 Blg

Edytowane przez Pastaga
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 7 zabutelkowana z dodatkiem 130g cukru.

 

Warka nr 8 miała byc przelana na cichą ale zeszła dopiero do 6°Blg. Przeniosłem fermentor do mieszkania, zakołysałem i czekam. W smaku... pszenica - perypetie z ta warką opisuję tu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 9 - Bitter 11 Blg

 

Słody:

- Słód pilzneński 4kg

- Crystal 150 0,20kg

- palone ziarna jęczmienia Weyermann - 50g

 

Zacieranie:

- 80min w 67°C

- podgrzanie do 76 st. C, wsypanie palonego jęczmienia i filtracja

 

Chmiel:

- 20g Perle 6% AK - 60min.

- 15g EKG 6% AK - 20min.

- 15g EKG 6% AK po wyłączeniu palnika

 

 

Drożdże:

- Safale S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 9 - Bitter 11 Blg - Zabutelkowana 08.05. 22 litry z 80g cukru, zeszło do 2Blg.

 

 

Warka nr 10 - Bitter 11 Blg

 

łody:

- Słód pilzneński 4kg

- Crystal 150 0,20kg

- palone ziarna jęczmienia Weyermann - 50g

 

Zacieranie:

- 30min 67-63°C

- podgrzanie i 20min w 71-72 st. C

- podgrzanie do 76, wsypanie palonego jęczmienia i przeniesienie do wysładzania

 

Chmiel:

- 20g Perle 6% AK - 60min.

- 15g EKG 6% AK - 20min.

- 15g EKG 6% AK po wyłączeniu palnika

 

 

Drożdże:

- Safale S-04

 

 

Warka nr 10 - Bitter 11 Blg - zabutelkowana 05.06. 22 litry z 90g cukru, zeszło do 2Blg.

Edytowane przez Pastaga
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam wszystkich ponownie po dość długiej przerwie. Po przeszło roku nie warzenia, pierwsza warka w nowym miejscu więc bez zbędnych komplikacji.

 

Warka nr 11 - Rozruchowe 11,5 Blg (wariacja na temat FAH)

 

Słody:

- Słód Pale Ale Strzegom - 5kg

 

Zacieranie:

- gips piwowarski - 1 łyżeczka

- 15min 62°C

- podgrzanie i 45min w 71-72 st. C

- podgrzanie do 76 - 10min i przeniesienie do wysładzania

 

Chmiel:

- 25g Magnum 13% AK - 60min.

- 50g Lubelski 3,3% AK - 15min.

- 16g Lubelski 3,3% AK - 5min.

W planach chmielenie na cichej też Lubelskim.

 

Drożdże:

- Safale S-04

 

Wyszło ok. 26 litrów 11,5Blg

Edytowane przez Pastaga
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 11 przelana na cichą, dorzuciłem 16g lubelskiego. Zeszło jak na razie do 4Blg, bardzo mętne, w smaku ok.

 

 

Warka nr 12 - Rozruchowe 2 - 11 Blg

Miał być to mój pierwszy dolniak (Desitka z zestawu z HB) ale, że temp. najniższe jakimi dysponuje to 13-14 stopni więc... będzie kolejny górniak i dalsze zapoznawanie się z warzeniem w nowych warunkach.

 

 

Słody:

- Słód pilzneński Strzegom - 3,8kg

- Słód monachijski typ I Strzegom - 0,2kg

 

Zacieranie:

- 30min 64-65°C

- podgrzanie i 40min w 72 st. C

- podgrzanie do 76 - 10min i przeniesienie do wysładzania

 

Chmiel:

- 30g Premiant - 60min.

- 15g Saaz - 15min.

- 10g Saaz - 0min.

 

 

Drożdże:

- gęstwa Safale S-04 z poprzedniej warki

 

Wyszło ok. 20 litrów 11Blg, temp. pomieszczenia, w którym fermentuje 18st.C.

Edytowane przez Pastaga
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 11 "Rozruchowa" dalej mętna, po otwarciu fermentora zapach chmielu nie oszołomił (liczyłem na intensywniejszy) więc dorzuciłem znalezione w zamrażalniku 20g Perle zbiór 2011. Poczekam jeszcze z 4-5 dni i zabutelkuję..., a może wcześniej wypróbuję klarowanie za pomocą żelatyny jeżeli taka potrzeba będzie.Fajnie po takim czasie wrócić do warzenia, wrażenie jakby robiło się pierwszy raz ale już jakieś pojęcie jest więc nie ma tego stresu i motania ;-)

 

edit: Warka nr 11 zabutelkowana ze 110g cukru dn.02.11.2013r.

Edytowane przez Pastaga
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.