slotish Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Witajcie Dzisiaj złożyłem zamówienie na surowce na sezon lagerowy. Między innymi w koszyku znalazły się drożdże Zymoferm 006 Pilsner Urquell. Będę warzył pewnie najwcześniej w listopadzie lub grudniu a więc termin przydatności drożdżaków będzie zbliżał się do końca. Słyszałem o problemach niektórych piwowarów z ruszeniem tych drożdży w starterze - liczę jednak, że jesienna temperatura zredukuje straty wśród żywych komórek podczas transportu. Dmuchając na zimne pomyślałem, że może warto byłoby rozmnożyć je etapami: to jest najpierw w 0,5l a następnie 2 litrach brzeczki. Czy takie coś ma sens przy całej fiolce - czy raczej należy wyjść z założenia, że jeśli drożdże żyją to ruszą zarówno w 0,5 jak i 2 litrach? Zakładając, że przeciętny starter rusza w przeciągu 24 - 48 godzin to czy przy podwójnym namnażaniu należy liczyć, iż czas ten wydłuży się dwukrotnie? Jak już kiedyś pisałem warzę w "przerwach w nauce" - więc taka informacja jest dla mnie niezmiernie ważna. Namnażanie kilkuetapowe zawsze kojarzyło mi się z używaniem drożdży ze skosów czy mrożonek glicerynowych i nawet za bardzo nie wiem czy w przypadku całej fiolki w jakikolwiek sposób usprawni to cały proces... Co sądzicie o takim pomyśle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Jeśli masz możliwości, to proponuję Ci przygotować trzy startery do każdego etapu propagacji: zacząłbym od 100 ml brzeczki, potem 500 ml a na końcu 2000 ml. Ja osobiście mam niezbyt dobre doświadczenia z ruszaniem Zymofermów, choć te które dały znaki życia, sfermentowały całkiem dobre piwa. Dlaczego zachęcam do startu od 100ml? Wydaje mi się, że przeżywalność komórek w fiolkach jest (zn. była, jak ja eksperymentowałem) bardzo mała w stosunku do ilości gęstwy. A im szybciej drożdże zdominują środowisko w którym mają się rozmnażać, tym mniejsza szansa na rozwój zakażeń. Co do szacowania ile czasu może zająć cały proces, to zakładając, że pierwsze objawy fermentacji po zaszczepieniu startera pojawią się w przeciągu 12 - 24 h, kolejne porcje brzeczki można dolewać po 12 h, przy czym nie powinno się zwlekać z następnym etapem więcej niż 24 h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Dzięki za odpowiedź. Jesli tylko czas mi pozwoli postaram się wykonać propagacje trójstopniową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się