Marmur Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Planuję w sobotę/niedzielę uwarzyć AIPA i o ile z zasypem i zacieraniem sobie poradzę to główkuję nad chmieleniem. Jako że nie mam specjalnie doświadczenia w innych chmielach niż nasza krajowa wielka dwójka to prosił bym o radę co do tego których, kiedy i w jakiej ilości użyć. Oto co mam na stanie z chmieli zza wielkiej wody: Amarillo Nugget Cascade Citra Wszystkich po 100 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Tu masz pole do popisu i inwencję bo każdy się nadaje. Nugget dałbym jedynie na goryczkę. Resztę możesz zastosować zamiennie i na goryczkę i na aromat i na zimno z uwzględnieniem % alfa kwasów. Możesz wspomóc się jakimś kalkulatorem czy programem, szybciej wtedy dopasujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Moja propozycja: - Nugget na goryczke - 60min - Cascade na smak i aromat - 30min i 15min - Amarillo na aromat - 0min - Amarillo lub Citra na cichą - 30g Ilosci chmielu podczas gotowania musisz sobie sam wyliczyc w zaleznosci od tego jakie chcesz koncowe IBU uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Ostatnia AIPA chmielilem tak: 60' - 10.0 g Chinook 55' - 10.0 g Chinook 50' - 10.0 g Chinook 45' - 10.0 g Chinook 40' - 10.0 g Cascade 35' - 10.0 g Cascade 30' - 10.0 g Cascade 25' - 10.0 g Cascade 20' - 10.0 g Amarillo 15' - 10.0 g Cascade 10' - 10.0 g Chinook 5' - 10.0 g Amarillo 0' - 10.0 g Amarillo 0' - 10.0 g Cascade 0' - 10.0 g Chinook Zabawy troche jest, ale efekt bardzo mi odpowiada. Calosc dodatkowo chmielona 20g cascade na cichej. Zamiast chinook mozesz uzyc nugget. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 (edytowane) Ja bym zrobił tak jak napisał Bimbelt: Amarillo i Citra na koniec, Nugget na goryczkę. Jeżeli kegujesz, to nie zapomnij dodać chmieli do kega. Edytowane 27 Października 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Ja bym zrobił tak jak napisał Bimbelt: Amarillo i Citra na koniec, Nugget na goryczkę. Jeżeli kegujesz, to nie zapomnij dodać chmieli do kega. Sypiesz chmiel do kega? Jak to robisz? Domyślam się, że luzem nie sypiesz. Ja nie sypałem chmielu do kega, tylko chmieliłem na zimno, czyli na cichej. Przy przelewaniu z fermentatora do kega po Pepsi przedostała się mała ilość Citr. To wystarczyło by się 2 razy zatkało chmielinami. Musiałem rozkręcać i czyścic króciec oraz rurkę, która czerpie piwo z dna kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Delektuję się zestawem Modern Bitter z CP, tam był Citra na goryczkę i Cascade na aromat. Efekt jest rewelacyjny. Grejpfruty przeważają, potem cytryny, czerwone pomarańcze. 30.09. zabutelkowałem AIPA z Simcoe na goryczkę, Wilamette na aromat i Amarillo na cichą. Zapach po cichej genialny! Ale byłem w stanie się powstrzymać i jeszcze nie otwarłem żadnej butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Sypiesz chmiel do kega? Jak to robisz? Domyślam się, że luzem nie sypiesz. Ja nie sypałem chmielu do kega, tylko chmieliłem na zimno, czyli na cichej. Przy przelewaniu z fermentatora do kega po Pepsi przedostała się mała ilość Citr. To wystarczyło by się 2 razy zatkało chmielinami. Musiałem rozkręcać i czyścic króciec oraz rurkę, która czerpie piwo z dna kega. Wrzuc chmiel w worku do kega to ci pomze utrzymac aromat chmieli do konca. Mozesz przeniesc worek z cichej albo np chmielic na sucho przy dodawaniu glukozy do kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 29 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Ok dzięki za rady, AIPA już uwarzona wyszła trochę mocniejsza niż planowałem bo 17,5 °Blg ale cóż od przybytku głowa nie boli...no chyba że się przesadzi ale to dopiero na następny dzień . Szczegółowo opisze u siebie w temacie, ale to jutro bo dziś już mi się nie chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Witam, podłączę się pod ten wątek, choć planowana przeze mnie warka, z racji posiadanych składników, nie będzie w 100% stylowa. Mam w planie następujące chmielenie (wg. BeerSmith wychodzi mi ok. 60 IBU): 60min - 40g citry (12,2% a-k) 15min - 20g cascade (6,2% a-k) 0min - 25g citry i 25g cascade Proszę o weryfikację i sugestie. Planuję uwarzyć 21 litrów - ok. 15 BLG. Nie mam pomysłu odnośnie chmielenia na zimno (ile gramów, jaki chmiel, w jakim momencie wrzucić do fermentora i na jak długo), ponieważ nigdy nie stosowałam tej metody. Będę wdzięczna za wszystkie sugestie Edytowane 4 Stycznia 2012 przez ciafu1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Nie mam pomysłu odnośnie chmielenia na zimno (ile gramów, jaki chmiel, w jakim momencie wrzucić do fermentora i na jak długo), ponieważ nigdy nie stosowałam tej metody. Będę wdzięczna za wszystkie sugestie Ja zastosowałem tą metodę raz w APA i byłem bardzo zadowolony, więc napiszę jak to było u mnie: 20 g citry na tydzień fermentacji cichej rzucone luzem (granulat). Uprzedzając następne pytanie - jak się pozbyć chmielin przed rozlewem do butelek: ze szklanego balonu zdekantowałem do fermentatora z kranikiem, ale wcześniej na kranik od strony wewnętrznej nałożyłem kawałek wygotowanej rajstopy i wkręciłem na niego mufę 3/4 - 1/2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Ja zastosowałem tą metodę raz w APA i byłem bardzo zadowolony, więc napiszę jak to było u mnie: 20 g citry na tydzień fermentacji cichej rzucone luzem (granulat). Uprzedzając następne pytanie - jak się pozbyć chmielin przed rozlewem do butelek: ze szklanego balonu zdekantowałem do fermentatora z kranikiem, ale wcześniej na kranik od strony wewnętrznej nałożyłem kawałek wygotowanej rajstopy i wkręciłem na niego mufę 3/4 - 1/2. A nie zatykało ci się? Ja zawiązuję kawałek pończochy na wężyk od strony wylotu. Filtruje elegancko. Do tego pończochę przechowuję w roztworze piro, więc jest wielorazowego użytku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 A nie zatykało ci się? Nie. Większość chmielin zostało w szklanym balonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Ja planuje rozlać na cichą do czterech 5-litrowych balonów i spróbować różne kombinacje z chmielami citra/amarillo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Ostatnia AIPA chmielilem tak: 60' - 10.0 g Chinook 55' - 10.0 g Chinook 50' - 10.0 g Chinook 45' - 10.0 g Chinook 40' - 10.0 g Cascade 35' - 10.0 g Cascade 30' - 10.0 g Cascade 25' - 10.0 g Cascade 20' - 10.0 g Amarillo 15' - 10.0 g Cascade 10' - 10.0 g Chinook 5' - 10.0 g Amarillo 0' - 10.0 g Amarillo 0' - 10.0 g Cascade 0' - 10.0 g Chinook Zabawy troche jest, ale efekt bardzo mi odpowiada. Calosc dodatkowo chmielona 20g cascade na cichej. Zamiast chinook mozesz uzyc nugget. Sorka że trochę odkopuję ale opisz efekt bo wygląda to ciekawie i się zastanawiam czy oprócz bajeru jest jakiś sens?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Jak dla mnie najlepszym do tej pory patentem na filtrowanie po chmieleniu na zimno jest zmywak Jan niezbędny. Pończocha czy nawet filterki z chin się zatykają mniej lub więcej. Zmywak daje radę. Scooby chmielisz szyszką czy granulatem i w jaki sposób bo mi się przy chmieleniu w kegu szyszką w woreczku muślinowym niestety się zapchała rurka od piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Zmywak czy druciak? http://janniezbedny.pl/produkty/zmywaki-i-druciaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Pończocha czy nawet filterki z chin się zatykają mniej lub więcej. Z całym szacunkiem, ale jedyny przypadek, kiedy pończocha może się w jakikolwiek sposób zatkać, to nieumiejętne jej użycie. Aby uniknąć kłopotów: 1. Montujemy ją na wylocie, a nie na wlocie wężyka (w przeciwnieństwie do druciaka). 2. Robimy z niej "worek" na chmieliny, a nie naciągamy ściśle na wężyk. W takim wypadku po prostu nie ma prawa się zatkać - musiałbyś mieć tego chmielu tyle, żeby się w pończochę już nie mieścił... a wtedy bierzesz po prostu większą pończochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Podepnę się pod temat, proszę o ocenę chmielenia AIPA o docelowym IBU w okolicach 60 dla 20l warki 14.5 Blg. po 20g Cascade, Citra i Simcoe na 40 min po 15-20g Cascade, Citra i Simcoe na zimno Zrobiłem kiedyś Mosaic SH APA (http://brewness.com/pl/recipe/mosaic-pale-ale/view) wrzucając 50g na 20 min (celowałem w 35 IBU) i 50g na zimno, wyszło bardzo dobre, lekkie piwo na lato, stąd jestem skłonny mniej więcej zachować proporcje całego chmielenia, zwiększając jedynie czas gotowania, aby zwiększyć goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się