giusto Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Tak jak w temacie, na powierzchni piwka po 13 dniach burzliwej pływa jeszcze gruby kożuch drożdży. Nie wiem czy mimo to przelewać na cichą bo coś mi się wydaje że on nie opadnie. Zazwyczaj po 7 dniach przelewałem na cichą a tu taki zonk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Jakich drożdży użyłeś do tego piwa? Bo akurat np. przy US-05 to dość normalne że nie lubią opadać na dno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 27 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Właśnie us-05, czyli mam przelewać na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Możesz przelewać - przebij się wężykiem przez ten kożuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 27 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 A nie lepiej kranikiem, bo zawsze zlewałem kranikiem z wiadra, tylko że przypadek z nieopadniętymi drożdżami mam po raz pierwszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 No jak masz kranik to jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Ja bym raczej przelał wężykiem. Jak drożdże wiszą u góry to myślę że mogło by je zassać do zlewanego piwa, choć to tylko przypuszczenie bo burzliwą jak i cichą robię generalnie robię w wiadrach bez kranu. A tych z nim używam jednego jako kadź filtracyjną (z CP) a drugiego do rozlewu (z BA, lepiej widać ile masz piwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Umyć, wyparzyć łyżkę od zupy i zebrać z wierzchu do słoja jeżeli chcesz wykorzystać ponownie lub wywalić. Zlewaj kranikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 lej kranikiem:) drożdże są na górze, a kranik ssie od dołu, więc będzie ok:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Umyć, wyparzyć łyżkę od zupy i zebrać z wierzchu do słoja jeżeli chcesz wykorzystać ponownie lub wywalić. Zlewaj kranikiem. Ja mam taka płaską z dziurkami do wyławiania pierogów. Idealnie zbiera drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 To się nazywa łyżka cedzakowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 ja miałem taką w browarze fajnie się nią mieszało 30 litrów zupy drożdżowej w zbiorniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się