Skocz do zawartości

Bowlers' Brewery


emcede

Rekomendowane odpowiedzi

#36 FAH

Pils z IREXa 4 kg

Cara Gold 120 EBC 0,2 kg

 

Zacieranie w 16l wody

68C - 60'

72C - 10'

78C - 5'

Gotowanie 60'

Chmielenie:(Chyba)

Columbus15g - 60'

54g - 5'

Na zimno poleci Mandarina Bavaria i Citra

Wyszło 19l 14BLG doleje 3l wody co da ~12BLG i 22l

Wydajność po naszemu 67% czyli tak sobie.

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Po jakże długiej przerwie i likwidacji browaru.... POWRACAM :D

Warzyć będę na Coobrze 25

Właśnie leci pierwsza warka, powtarzam jedną z warek z lat poprzednich która utkwiła mi w pamięci:

 

#37 Szkockie eksportowe

 

Pale - 5kg
Jęczmień palony (prażony) 80g
Słód zakwaszający 35g

Zacierane w 20l wody

Gotowanie 60 min
Challenger 28g 7,3% AA - 60'

Drożdże Danstar Nottingham

Wyszło 19l 15.2 Blg
Przez brak dużego garnka walnąłem się w ilości wody do wysładzania i poszło o 2l za mało.

Ogólnie sprzęt spoko z siatką od kolegi lewatywa8.

 

EDIT: Okazało się że mam rozregulowany refraktometr i przekłamuje o jakieś 4-5 kresek, co oznacza że jednak udało się uzyskać zakładane Blg.

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#38 Letnia Wędzonka

 

Wędzony bukiem (Strzegom) - 4 kg

Pale - 0,5kg

Karmel jasny (Bruntal) 0,2 kg

Zacierane w 20l wody

Gotowanie 60 min
Iunga 20g 60'

Iunga 10g 10'

Drożdże z poprzedniej warki

 

Wyszło 21l 12.5 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#39 Lekkie Dobrze Chmielone

 

Pale (Bruntal) - 3,8 kg

Pszeniczny (Viking) - 150 g

Carapils (Bestmaltz) - 150 g

Słód zakwaszający 100 g

Zacierane w 20l wody (Część z filtra dzbankowego + Primavera)

Gotowanie 70 min
Iunga 20g 12,5% AA - 60'

Puławski 6% AA 15g + Oktawia 7,8%AA 15g - 15'

Puławski 6% AA 30g + Oktawia 7,8%AA 30g - 5'

Puławski 6% AA 30g + Oktawia 7,8%AA 30g - 1'


Drożdże US - 05

Wyszło ?l ?Blg

 

Przez dużą ilość mąki filtracja trwała wieki, więc warka robiona na raty. Wyszła zbyt duża wydajność przez tą ślimaczącą się filtrację, zakładałem 23l o ekstrakcie do 10.5 BLG 

 

Warka miała być na raty ale wylądowała w kanale. 24h od końca zacierania miałem gotować ale już się bakterie i drożdże zajęły brzeczką :/ ehhhh

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Drugie podejście

 

#39 Lekkie Dobrze Chmielone

 

Pale (Bruntal) - 3,8 kg

Pszeniczny (Viking) - 150 g

Carapils (Bestmaltz) - 150 g

 

 

Zacieranie: w 20l wody (Oaza 10l + filtra dzbankowy 10l) + ~10g kwasku cytrynowego

 

67C-69C - 60'

78C - 10'

 

Wysładzanie: 8,5l wody Oaza z dodatkiem ~5g kwasku cytrynowego

 

Gotowanie: 70 min

Iunga 15g 12,5% AA - 60'

Puławski 6% AA 30g + Oktawia 7,8%AA 30g - 5'

Puławski 6% AA 30g + Oktawia 7,8%AA 30g - 1'

 

Drożdże: US - 05 saszetka

 

Fermentacja: w lodówce 15C

 

Wyszło 20l 11.9Blg

 

15.08.2017

Zlane na cichą przy 3BLG

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#40 IPA Sripa CCIPA

Pale (Viking+Bruntal) - 6,2 kg
Pszeniczny (Viking) - 300 g

Zacieranie: w 22l wody (kranówka) + 7ml kwasu fosforowego 75%

64C-66C - 60'
78C - 10'

Wysładzanie: 11,5l wody kranowej z dodatkiem 6ml kwasu fosforowego
 

Gotowanie: 70 min
Chinook PL 25g 10%AA + Cascade PL 25g 5,2%AA --- 60'

Chinook PL 25g 10%AA + Cascade PL 25g 5,2%AA --- 20'

Chinook PL 25g 10%AA + Cascade PL 25g 5,2%AA --- 5'

 

Drożdże: US - 05 gęstwa z warki #39

Fermentacja: w lodówce 17C ====> 20C w tydzień

Wyszło 23,5l 13Blg

 

Tragiczna wydajność nie wiem z jakiego powodu. Coobra ma chyba źle wyskalowany zbiornik.

 

29.10.2017

Piwo jeszcze siedzi w fermentorze :D ale przynajmniej w lodówce :D nie zepsuło się więc poleci w butelki.

 

Edytowane przez emcede
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.