emcede Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) #36 FAH Pils z IREXa 4 kg Cara Gold 120 EBC 0,2 kg Zacieranie w 16l wody 68C - 60' 72C - 10' 78C - 5' Gotowanie 60' Chmielenie:(Chyba) Columbus15g - 60' 54g - 5' Na zimno poleci Mandarina Bavaria i Citra Wyszło 19l 14BLG doleje 3l wody co da ~12BLG i 22l Wydajność po naszemu 67% czyli tak sobie. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 30 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) Po jakże długiej przerwie i likwidacji browaru.... POWRACAM Warzyć będę na Coobrze 25Właśnie leci pierwsza warka, powtarzam jedną z warek z lat poprzednich która utkwiła mi w pamięci: #37 Szkockie eksportowe Pale - 5kgJęczmień palony (prażony) 80gSłód zakwaszający 35gZacierane w 20l wodyGotowanie 60 minChallenger 28g 7,3% AA - 60'Drożdże Danstar NottinghamWyszło 19l 15.2 BlgPrzez brak dużego garnka walnąłem się w ilości wody do wysładzania i poszło o 2l za mało.Ogólnie sprzęt spoko z siatką od kolegi lewatywa8. EDIT: Okazało się że mam rozregulowany refraktometr i przekłamuje o jakieś 4-5 kresek, co oznacza że jednak udało się uzyskać zakładane Blg. Edytowane 2 Lipca 2017 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 8 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Ostatnia Warka trafiła do 36 butelek z dodatkiem 82g cukru. Wysłane z mojego Moto G (4) przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 #38 Letnia Wędzonka Wędzony bukiem (Strzegom) - 4 kg Pale - 0,5kg Karmel jasny (Bruntal) 0,2 kgZacierane w 20l wodyGotowanie 60 minIunga 20g 60' Iunga 10g 10' Drożdże z poprzedniej warki Wyszło 21l 12.5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 Nareszcie pojawiła się lodówka do fermentacji Dwie ostatnie warki fermentowane były w 20C co czuć bardzo mocno niestety, ale to już przeszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) #39 Lekkie Dobrze Chmielone Pale (Bruntal) - 3,8 kg Pszeniczny (Viking) - 150 g Carapils (Bestmaltz) - 150 g Słód zakwaszający 100 gZacierane w 20l wody (Część z filtra dzbankowego + Primavera)Gotowanie 70 minIunga 20g 12,5% AA - 60' Puławski 6% AA 15g + Oktawia 7,8%AA 15g - 15' Puławski 6% AA 30g + Oktawia 7,8%AA 30g - 5' Puławski 6% AA 30g + Oktawia 7,8%AA 30g - 1' Drożdże US - 05Wyszło ?l ?Blg Przez dużą ilość mąki filtracja trwała wieki, więc warka robiona na raty. Wyszła zbyt duża wydajność przez tą ślimaczącą się filtrację, zakładałem 23l o ekstrakcie do 10.5 BLG Warka miała być na raty ale wylądowała w kanale. 24h od końca zacierania miałem gotować ale już się bakterie i drożdże zajęły brzeczką ehhhh Edytowane 25 Lipca 2017 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 29 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 (edytowane) Drugie podejście #39 Lekkie Dobrze Chmielone Pale (Bruntal) - 3,8 kg Pszeniczny (Viking) - 150 g Carapils (Bestmaltz) - 150 g Zacieranie: w 20l wody (Oaza 10l + filtra dzbankowy 10l) + ~10g kwasku cytrynowego 67C-69C - 60' 78C - 10' Wysładzanie: 8,5l wody Oaza z dodatkiem ~5g kwasku cytrynowego Gotowanie: 70 min Iunga 15g 12,5% AA - 60' Puławski 6% AA 30g + Oktawia 7,8%AA 30g - 5' Puławski 6% AA 30g + Oktawia 7,8%AA 30g - 1' Drożdże: US - 05 saszetka Fermentacja: w lodówce 15C Wyszło 20l 11.9Blg 15.08.2017 Zlane na cichą przy 3BLG Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 (edytowane) #40 IPA Sripa CCIPAPale (Viking+Bruntal) - 6,2 kgPszeniczny (Viking) - 300 gZacieranie: w 22l wody (kranówka) + 7ml kwasu fosforowego 75%64C-66C - 60'78C - 10'Wysładzanie: 11,5l wody kranowej z dodatkiem 6ml kwasu fosforowego Gotowanie: 70 min Chinook PL 25g 10%AA + Cascade PL 25g 5,2%AA --- 60' Chinook PL 25g 10%AA + Cascade PL 25g 5,2%AA --- 20' Chinook PL 25g 10%AA + Cascade PL 25g 5,2%AA --- 5' Drożdże: US - 05 gęstwa z warki #39Fermentacja: w lodówce 17C ====> 20C w tydzieńWyszło 23,5l 13Blg Tragiczna wydajność nie wiem z jakiego powodu. Coobra ma chyba źle wyskalowany zbiornik. 29.10.2017 Piwo jeszcze siedzi w fermentorze ale przynajmniej w lodówce nie zepsuło się więc poleci w butelki. Edytowane 29 Października 2017 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się