przemski Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 (edytowane) no to czas na żurek bierzemy 5 litrową butlę po wodzie i wsypujemy/wrzucamy do środka: - ze 20-30 łyżek mąki żytniej (może być żurkowa z Auchan...) - 3-5 ząbków czosnku rozgniecionych - 2-3 cebule obrane i przekrojone na tyle żeby przeszły przez wlot butelki - trochę ususzonych skórek od chleba, najlepiej jak to chleb ciemny i/lub razowy - 3-5 listków laurowych - kilka ziaren ziela angielskiego dokładne ilości nie mają żadnego znaczenia - ma się zakwasić i tyle, jak ktoś lubi więcej czosnku daje więcej, a jak nie lubi to nie daje... smak i tak da się skorygować jeszcze podczas robienia finalnej zupy eksperymentalnie dodałem jeszcze odrobinę zakwasu chlebowego ale nie jest to konieczne bo w sumie ma się zakwasić na dzikich drożdżach z mąki i skórek chleba dopełniamy wodą trochę poniżej korka, zakręcamy ale nie do końca (musi być możliwość uchodzenia powietrza) i stawiamy w miejscu o w miarę normalnej temperaturze pokojowej wygląda to mniej więcej tak: mój żurek ma już z tydzień i pachnie kwaśno-czosnkowo-cebulowo, jeszcze z tydzień go potrzymam przed rozlewem do butelek, a te można trzymać i kilka miesięcy, a pewnie nawet dłużej ja zajmuję się zakwasem żurkowym, zupę robi żona - jak ktoś będzie zainteresowany to podpytam ją o przepis przem Edytowane 28 Października 2011 przez przemski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Ja jestem zainteresowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Dopiero co przeczytałem Twój temat o mydle. Potem podczas mycia butelek sobie pomyślałem: czy opisał ktoś żurku robienie. Wchodzę na forum a tu żurek Dzięki bardzo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 (edytowane) Tak sobie dumam czy nie kupić paru kg niesłodowanego żyta i nie wykorzystać śrutownika poza piwowarsko Myślę że raczej jakiś specjalnych odmian na żur nie ma? Edytowane 28 Października 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Te Warszawiok co możesz o żurku śląskim? W zakwasie ma być "tona" czosnku! Dziadek z filmu każdą wolną chwilę na targu wykorzystywał na obieraniu ząbków. Jadłem od niego nie raz i niema lepszego na świecie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Ok, ale ten film trwa 50', podpowiedz od której minuty oglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Tak sobie dumam czy nie kupić paru kg niesłodowanego żyta i nie wykorzystać śrutownika poza piwowarsko Myślę że raczej jakiś specjalnych odmian na żur nie ma? Nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Ok, ale ten film trwa 50', podpowiedz od której minuty oglądać. Od 40 min zaczyna się reportaż o Panu Antonim. W/g tego co dziadek powiedział, to w skład takiego zakwasu wchodzi tylko woda, mąka i czosnek. Nie ma tam innych przypraw. Przecież ziele angielskie, liście laurowe, pieprz można dodać do wywaru na którym będzie się gotowało żurek. Ja osobiście robię żur na zwykłym zakwasie żytnim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 (edytowane) Dodam tylko że lepiej stosować naczynie kamionkowe. Jako zamiennik polecam duży szklany słoik. Edytowane 29 Października 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Te Warszawiok co możesz o żurku śląskim? bo to jest żurek polski, taki jak podają u ojca derektora, a nie - jakby powiedział sam prezes- jakaś zakamuflowana opcja żurkowa a jak do niego dodać kiełbaskę własnoręcznie zrobioną i uwędzoną przez teścia (dodam że przepis na żur też teścia i muszę go podpytać o zakwas na barszcz czerwony): i ukroić trochę własnego chlea (wczorajsza produkcja): to na jesienne chłody jak znalazł życz dziadkowi 100 lat!!! PS. pewnie w kamionkowych naczyniach jak nie lepiej, to przynajmniej ładniej, ale jakoś tak przywykłem do 5litrowych petów, bo to najbardziej praktyczne naczynie do kiszenia ogórków na zimę, w tym roku zrobiłem 15 x 5litrów przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Te Warszawiok co możesz o żurku śląskim? bo to jest żurek polski' date=' taki jak podają u ojca derektora, a nie - jakby powiedział sam prezes- jakaś zakamuflowana opcja żurkowa :)przem[/quote'] To raczej jakaś wersja "derektorska" albo "prezeska", bo nigdzie nie widziałam, żeby do zakwasu dodawano cebulę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 jak pisałem: wersja teścia p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 A ja przeczytałam, że to "żurek polski" . Ale się czepiam . http://kuchnia-polska.net/?category_id=266&recipe_id=8351 olo333 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 to było akurat z takim dużym przymrużeniem oka, podobnie jak z zakamuflowaną opcją mam nadzieję że Jejski nie wziął tego dosłownie i się nie obrazi - na wszelki wypadek wyjaśnię że nie jestem elektoratem pisu p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Przemek uważaj, bo jak tak dalej będziesz pisać to Cię powieszą za ziobro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Przepis na barszcz podobnie prosty jak na żurek. Kroisz buraki w plastry, zalewasz wodą w słoju, dodajesz czosnku i zostawiasz na jakiś czas w temperaturze pokojowej aż się zakisi. A zapas żuru widzę że kolega będzie miał aż do Świąt może to i jest jakiś sposób u mnie jak smak na żurek przychodzi muszę około tygodnia odczekać aż się zakisi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 (edytowane) to było akurat z takim dużym przymrużeniem oka, podobnie jak z zakamuflowaną opcjąmam nadzieję że Jejski nie wziął tego dosłownie i się nie obrazi - na wszelki wypadek wyjaśnię że nie jestem elektoratem pisu p. A już tak się kolegę dobrze czytało. Dlaczego ?na wszelki wypadek??. Masz poczucie, że to wstyd być elektoratem partii prawicowej? To tylko mała dygresja. A co do żurku to wypróbuję. Edytowane 31 Października 2011 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Masz poczucie, że to wstyd być elektoratem partii prawicowej? No i w tym miejscu kolega, który mnie namówił do piwowarstwa zrobiłby Ci wykład na temat prawicowości partii, udowadniając, że jesteś w błędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Masz poczucie, że to wstyd być elektoratem partii prawicowej? a którą to partię nazywasz prawicową? na szczęście żurek nie jest ani lewicowy, ani prawicowy, tylko bywa smaczny lub nie PS. pewnie nas przeniosą do Hyde Parku... przemek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Odpowiedziałeś pytaniem na pytanie. Nie wchodzimy może w te dywagacje. Do żurku ja dodaję jeszcze chrzan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Do żurku ja dodaję jeszcze chrzan. no ale chyba na etapie przygotowywania zupy, a nie zakwasu, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Tematu partyjnego nie ruszam na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 (edytowane) Do żurku ja dodaję jeszcze chrzan. no ale chyba na etapie przygotowywania zupy' date=' a nie zakwasu, tak?[/quote'] Tak, ale tak sobie teraz myślę że skoro dodaje się czosnek i cebulę do zakwasu to może i chrzan by był dobry, tylko korzeń a nie jakąś miazgę ze słoika. Można spróbować. Edytowane 31 Października 2011 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Do żurku ja dodaję jeszcze chrzan. no ale chyba na etapie przygotowywania zupy' date=' a nie zakwasu, tak?[/quote'] Tak, ale tak sobie teraz myślę że skoro dodaje się czosnek i cebulę do zakwasu to może i chrzan by był dobry, tylko korzeń a nie jakąś miazgę ze słoika. Można spróbować. Ale wtedy to nie jest żur. Tylko mąka żytnia 1400 + razowa i czosnek (dużo). A na etapie gotowania to już inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Te Warszawiok co możesz o żurku śląskim? W zakwasie ma być "tona" czosnku! Dziadek z filmu każdą wolną chwilę na targu wykorzystywał na obieraniu ząbków. Jadłem od niego nie raz i niema lepszego na świecie! Ja dzisiaj nabyłem u Dziadka butelkę żuru, czosnek czuć przez butelkę. Do puki Dziadek żyje, za żur się nie biorę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się