KeyZi Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Witam, mam ogromny problem, zaraz mam lać do butelek Brown Ale/ Mild, ale zgubiłem gdzieś kartkę z zapiskami BLG początkowego. Instrukcja mówi o zestawie surowców na 20L piwa o blg = 9 ale wiadomo nikt nie wie jak to wyszło naprawdę, mam litrów 19, trzeba odliczyć z 0,5-1L na pozbycie się osadów. Ile powinienem dodać cukru do warki? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Najważniejsze jest BLG końcowe, ile masz ?? żeby ci nie dofermentowało w butelce bo granaty będziesz mieć.... A jak masz pewność że fermentacja się skończyła i nie spada już BLG to daj 120g glukozy i powinno być ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Początkowe BLG wiele nie zmieni. Z resztą, do Milda nie wiele musisz sypać. 50-100 gramów w zupełności wystarczy. Zależy jak mocno chcesz nagazować piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się