ster Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Po 16 dniach burzliwej fermentacji Blg zeszło z 15 na 2,7. Wczoraj zlałem na cichą i zastanawiam się jak długo czekać na rozlew? Bo blg wskazuje, że już można. Ale moę się mylić. Proszę o podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Po 16 dniach burzliwej fermentacji Blg zeszło z 15 na 2,7. Wczoraj zlałem na cichą i zastanawiam się jak długo czekać na rozlew? Bo blg wskazuje, że już można. Ale moę się mylić. Proszę o podpowiedź. nie ma czegos takiego jak konkretny poziom Blg przy ktorym nalezy butelkowac, potrzymaj kilka dni na cichej, jak Blg nie pojdzie ani troche w dol to butelkuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Potrzymałbym z tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ster Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Thg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Po 16 dniach burzliwej fermentacji Blg zeszło z 15 na 2' date='7. Wczoraj zlałem na cichą i zastanawiam się jak długo czekać na rozlew? Bo blg wskazuje, że już można. Ale moę się mylić. Proszę o podpowiedź.[/quote']nie ma czegos takiego jak konkretny poziom Blg przy ktorym nalezy butelkowac, potrzymaj kilka dni na cichej, jak Blg nie pojdzie ani troche w dol to butelkuj Wtedy to dopiero przelewamy na cichą i w zasadzie przy prawidłowej fermentacji burzliwej, nie liczymy że coś nam jeszcze zejdzie. Tydzień to minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Thg. Te drożdże to żarłoki i wg mnie 2,7 to jeszcze dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ster Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Dzięki za podpowiedź.:okey: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Fermentacja cicha jest po to żeby piwo się sklarowało. Jeżeli masz piwo w balonie to w zasadzie widać kiedy to nastąpiło. Przeważnie wystarcza tydzień. Dobrze jest ją prowadzić w niższej o kilka stopni temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ster Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Fermentacja cicha jest po to żeby piwo się sklarowało. Jeżeli masz piwo w balonie to w zasadzie widać kiedy to nastąpiło. Przeważnie wystarcza tydzień. Dobrze jest ją prowadzić w niższej o kilka stopni temperaturze. Burzliwa była w temp.19-21°C. teraz na cichej wacha się 16-18. Myślę, że z tydzień poczekam. A fermentacja jest w plastikowym fermentatorze i klarowności za bardzo nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 (edytowane) Przy Belgach powinno się zaczynać fermentację w niższych temperaturach i stopniowo ją podnosić - do oporu, jak masz gdzieś 25-27°C to śmiało! Trapiści uwielbiają ciepłe klimaty. I tak, jak powiedział Josefik - przy 2,7°Blg nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa Edytowane 1 Listopada 2011 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ster Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 (edytowane) Przy Belgach powinno się zaczynać fermentację w niższych temperaturach i stopniowo ją podnosić - do oporu, jak masz gdzieś 25-27°C to śmiało! Trapiści uwielbiają ciepłe klimaty. I tak, jak powiedział Josefik - przy 2,7°Blg nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa Gdyby to był lipiec lub sierpień to tak ale w pażdzierniku 25-27 trochę ciężko. Poza tym to już jest fermentacja cicha i gęstwa jest w słoikach. A to co zostało w brzecce to może spadnie do dwóch Blg. Jak napisał Hasintus chyba bardziej chodzi o klarowność niż o fermentację. Ale ja jeszcze chodzę w pieluchach i nie będę się wymądrzał. Edytowane 2 Listopada 2011 przez ster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 (edytowane) Z tymi wyższymi temperaturami to chodziło o burzliwą. Ja u siebie tylko przy drożdżach od seasona musiałem podbić temperaturę do 24°C Edytowane 1 Listopada 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się