przemski Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Cześć, dziś warzę stouta według receptury Dori http://www.wiki.piwo.org/index.php/Foreign_Extra_Stout,_Dorota_Chrapek_(dori) wybaczcie być może pewną naiwność pytań ale: - w jakiej ilości wody najlepiej byłoby zacierać to konkretnie piwo? - 1:2? 1:2,5? - nie mam marynki w szyszkach - mam nadzieję że granulat jakoś zasadniczo nie wpłynie na inny smak, ale kompletnie nie mam pojęcia ile go wziąć zamiast przepisowych 40g (mój granulat ma 8,4%ak) - czy po zacieraniu według podanego czasu (40' w 64°C + 30' w 72°C) należy mimo wszystko robić próbę jodową? - mash out niepotrzebny? p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Cześć ad1. może być nawet 1/3,5 wtedy używasz mnie wody do wysładzania bo więcej masz jej w zacierze, ogranicza Cię wielkość gara do zacierania ad2. profilaktycznie odejmij 10% wagi chmielu, ale to jest złudnie bo nie wiemy ile alfa kwasów miał chmiel którego użyła Dori ad3. możesz zrobić, możesz nie robić, wybór należy do Ciebie ad4. zrób, będzie sie lepiej filtrować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 ad1: kocioł to keg 50l więc ograniczeń nie mam (robię warkę podwójną, 40l) - z zacieraniem jakoś tak mi się obiło że tego typu piwa zaciera się na wytrawnie w mniejszej ilości więc dlatego pytam, ale skoro może być standardowo, to OK i jeszcze małe pytanie: po jakim mniej więcej czasie po zabutelkowaniu stout osiąga swoją dojrzałość? to piwo z gatunku szybszych czy wolniejszych? p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 gęstość zacieru ma wpływ na wydajność, im rzadszy tym można się spodziewać wyższej wydajności, zobacz tu, polecam zresztą cały artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Moje zaczęły nieźle smakować po około 2 miesiącach. I odpowiednio , czyli nisko go nagazuj. Edytowane 6 Listopada 2011 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 no i w fermentorze to początki mojego zacierania więc sam proces trochę męcząco-upierdliwy, musze to jakoś zracjonalizować i zautomatyzować (mieszadło!), ale satysfakcja spora zwłaszcza że brzeczka mi smakowała, a nawet żona pochwaliła - pewnie nie sposób na podstawie tego smaku wnosić o smaku przyszłego piwa w sposób prosty - wszak jeszcze fermentacja - ale ucieszył mnie taki zrównoważony smak tzn te słody palone były mocno wyczuwalne ale przyjemne zacierałem 1:2,5, wyszło mi 22 litry 15°Blg (robiłem jednak pojedynczą warkę) dzięki za rady i pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi