Jump to content

Wykorzystanie brew-kita Lager


Recommended Posts

Witam

Po moich początkach w warzeniu piwa pozostała mi pucha Lagera z firmy Brewmaker. Nie chciałbym już robić piwa tylko na jego podstawie /zacieranie jest jednak przyjemniejsze/ W związku z tym mam pytanie czy można wykorzystać ekstrakt jako dodatek do jakiegoś warzonego, mocniejszego piwa. Został mi jeszcze zestaw słodów z BA na Maibocka, który zamierzam wkrótce wykorzystać

W zestawie jest:

-słód pilzneński 3,0kg

-słód pszeniczny jasny 1,0kg

-słód Carahell - 0,4kg

 

Wg założeń zestawu powinno wyjść ok 15l 16°Blg

 

Z moich wyliczeń wynika, że puszka tego ekstraktu powinna zawierać w sobie ok 1200-1300g cukrów, co pozwoliłoby zwiększyć nastaw do ok 22-23l bez zmiany gęstości.

Jako, że jest to ekstrakt nachmielony, ok 35IBU na 22l, chciałbym zrezygnować z chmielenia 20g Marynki na goryczkę a dodać jedynie wg instrukcji ostatnią dawkę 10g Tetnanngera na 3min

 

Prosiłbym teraz o jakieś opinie, czy jest wogóle sens zabawy w takie dodatki, czy akurat do tego piwa czy może innego?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.