Swiaderny Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) 01 lipca 2017 Wola Drzewiecka # Warka 80 Polski Chmiel! próba stylu: jasny ale Zasyp: słód pilzneński 6700 g słód wiedeński 1500 g słód monachijski I 500 g słód karmelowy 150 200 g słód zakwaszający 100 g ................suma: 9000 g Zacieranie: pH 8,0 -> korekcja pH 5,9 63°C - 35' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Sybilla 6% 25 g - 60' Sybilla 6% 25 g - 20' Oktawia 7% 50 g - 20' Puławski 4,5% 25 g - 20' Puławski 4,5% 50 g - 0' ______________________________________________ 43 l brzeczki 13°Blg (IBU ~25 j.) Drożdże: Starter suchych S-04 Wydajność: 65% Uwagi: - Podwójne warki są męczące.. Nie mieści mi się cały filtrat (ok. 60 litrów) w kotle warzelnym i muszę zajmować inne gary i palniki - powoduje to dość duże odparowanie - Najpewniej będzie dolewka 3 litrów wody do planowanych 12°Blg Edytowane 27 Listopada 2017 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) 1 lipca 2017 Wola Drzewiecka # Warka 81 Bursztynek próba stylu: Amber ale Zasyp: słód pilzneński 3700 g słód monachijski II 1500 g ................suma: 5200 g Zacieranie: pH 8,0 -> korekcja pH 5,9 63°C - 35' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): IUNGA 25 g - do zacieru - początek Magnat 11% 15 g - 50' Magnat 11% 10 g - 20' Cascade DE 5,5% 50 g - 20' Ahtanum 20 g - 0' Pacyfic Gem 20 g - 0' ______________________________________________ 27 l brzeczki 12,4°Blg (IBU ~33 j.) Drożdże: Suche US-05 Wydajność: 67% Uwagi: - - Edytowane 3 Lipca 2017 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 28 września 2017 Wola Drzewiecka # Warka 82 SINGLE HOP ENIGMA próba stylu: Amber ale Zasyp: słód pilzneński 4000 g słód monachijski I 1000 g słód karmelowy 30 100 g słód SPECJAL B 100 g ................suma: 5200 g Zacieranie: pH 8,0 -> korekcja pH 5,9 63°C - 30' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Enigma 16,5% 10 g - 50' Enigma 16,5% 25 g - 20' Enigma 16,5% 15 g - 10' Enigma 16,5% 25 g - 0' ______________________________________________ 27 l brzeczki 12°Blg (IBU ~43 j.) Drożdże: Suche US-05 Wydajność: 65% Uwagi: - - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 (edytowane) 29 września 2017 # Warka 83 próba stylu: Dunkelweizen Zasyp: słód pszeniczny 2500 g słód monachijski I 2200 g słód karmelowy pszeniczny 200 g słód zakwaszający 100 g ................suma: 5000 g + miód sztuczny 1500 g Zacieranie: pH 8,0 -> korekcja pH 5,9 55°C - 15' 63°C - 35' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Magnum 11% 15 g - 60' Marynka 6% 25 g - 20' Marynka 6% 25 g - 0' ______________________________________________ 30 l brzeczki 13°Blg (IBU ~22 j.) Drożdże: gęstwa WB-06 Uwagi: - piwo bardzo mdłe.. Drożdże poszły w gumę balonową i landrynki. Edytowane 21 Maja 2018 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 30 września 2017 # Warka 84 próba stylu: Schwarzbier Zasyp: słód pilzneński 2000 g słód monachijski I 2000 g słód monachijski II 500 g słód karmelowy 300 300 g słód czekoladowy 1200 300 g ................suma: 5100 g + Sybilla 25 g Zacieranie: pH 8,0 -> korekcja pH 5,9 63°C - 40' 72°C - 20' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Sybilla 6% 25 g - 60' Sybilla 6% 40 g - 20' Sybilla 6% 10 g - 0' ______________________________________________ 28,5 l brzeczki 11,5°Blg (IBU ~28 j.) Drożdże: Gęstwa W-34/70 Wydajność: 67% Uwagi: - bardzo dobre, udane piwo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 (edytowane) 30 września 2017 # Warka 85 próba stylu: marcowe wędzone Zasyp: słód pilzneński 1600 g słód wiedeński 1000 g słód monachijski I 1000 g słód wędzony czereśnią 1000 g słód wędzony gruszą 1000 g słód wędzony własny 400 g ................suma: 6000 g Zacieranie: pH 8,0 -> korekcja pH 5,9 63°C - 30' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): ZULA 9% 20 g - 60' ZULA 9% 5 g - 20' Oktawia 7% 25 g - 20' Oktawia 7% 25 g - 0' ______________________________________________ 26 l brzeczki 15°Blg (IBU ~33 j.) Drożdże: Gęstwa W-34/70 Wydajność: 69% Uwagi: - Bardzo udane piwo. Delikatna wędzonka! Jak nie lubię piw wędzonych tak to piłem ze smakiem Edytowane 21 Maja 2018 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 30 września 2017 # Warka 86 próba stylu: American lager Zasyp: słód pilzneński 5200 g słód wiedeński 2500 g słód monachijski I 1000 g słód karmelowy 150 200 g słód zakwaszający 100 g ................suma: 9000 g + Sybilla 25 g Zacieranie: pH 8,0 -> korekcja pH 5,9 63°C - 35' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Magnum 11% 25 g - 60' Chinook 11% 30 g - 20' Columbus 12,5% 30 g - 20' Simcoe 13% 25 g - 20' Lemon Drop 4,6% 25 g - 0' Simcoe 13% 25 g - 0' Citra 13,5% 25 g - 0' ______________________________________________ 45 l brzeczki 13,8°Blg (IBU ~50 j.) Drożdże: Gęstwa W-34/70 Wydajność: 73% Uwagi: - odrobinę zbyt ciężkie, mogłem przeciągnąć przerwę 63°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 09 listopada 2017 # Warka 87 Na Wiedeń! próba stylu: Wiedeńskie Zasyp: słód wiedeński 5500 g ................suma: 5500 g Zacieranie: pH 8,0 -> korekcja pH 5,9 63°C - 30' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Marynka 6% 25 g - 60' Sybilla 6% 40 g - 25' ______________________________________________ 29 l brzeczki 13°Blg (IBU ~30j.) Drożdże: Gęstwa W-34/70 Wydajność: 72% Uwagi: - przyzwoite piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 (edytowane) 09 listopada 2017 # Warka 88 próba stylu: Monachijskie Zasyp: słód monachijski I 3000 g słód pszeniczny 1500 g słód pilzneński 500 g słód SPECJAL B 200 g słód czekoladowy 1200 300 g ................suma: 5200 g + Sybilla 25 g Zacieranie: pH 8,0 -> korekcja pH 5,9 63°C - 30' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Marynka 6% 25 g - 60' Sybilla 6% 30 g - 20' Żatecki 6% 50 g - 0' ______________________________________________ 28 l brzeczki 11°Blg (IBU ~27,1j.) Drożdże: Gęstwa W-34/70 Wydajność: 62% Uwagi: Edytowane 21 Maja 2018 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 10 listopada 2017 # Warka 89 próba stylu: Pale Ale Zasyp: słód Pale Base 6000 g słód amber 200 g ................suma: 6200 g Zacieranie: pH 8,0 -> korekcja pH 5,9 63°C - 25' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Columbus 12,5% 20 g - 60' Chinook 11,3% 25 g - 20' Citra 13,5% 25 g - 0' ______________________________________________ 27 l brzeczki 15,1°Blg (IBU ~43j.) Drożdże: suche US-05 Wydajność: 70% Uwagi: - piwo fermentowało w lodówce - cieplarce + kabel grzewczy 50 W + sterownik do grzania terarium Zestaw dobrze trzymał ciepło (ustawione ok. 20°C), nawet mimo temperatur zewnętrznych bliskich O°C - piwo dostało zakarzenia.. kanał.. Trochę też pewnie moja wina, bo podszedłem do tego piwa dopiero w marcu 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 10 listopada 2017 # Warka 90 próba stylu: wędzone Zasyp: słód wędzony torfem 3500 g słód wiedeński 1000 g słód Red X 500 g słód amber 200 g ................suma: 5200 g Zacieranie: pH 8,0 -> korekcja pH 5,9 63°C - 30' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): ZULA 9% 20 g - 60' ZULA 9% 5 g - 20' Oktawia 7% 25 g - 20' Oktawia 7% 25 g - 0' ______________________________________________ 26 l brzeczki 13,5°Blg (IBU ~33j.) Drożdże: suche US-05 Wydajność: 71% Uwagi (podobnie jak w warce 89): - piwo fermentowało w lodówce - cieplarce + kabel grzewczy 50 W + sterownik do grzania terarium Zestaw dobrze trzymał ciepło (ustawione ok. 20°C), nawet mimo temperatur zewnętrznych bliskich O°C - piwo dostało zakarzenia.. kanał.. Trochę też pewnie moja wina, bo podszedłem do tego piwa dopiero w marcu 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 24 kwiecień 2018 # Warka 91 próba stylu: wiedeńskie Zasyp: słód wiedeński 4000 g słód pszeniczny 1500 g ................suma: 5500 g + Puławski 25 g Zacieranie: 63°C - 30' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Marynka 6% 20 g - 60' Sybilla 6% 40 g - 20' ______________________________________________ 27,5 l brzeczki 13°Blg (IBU ~22j.) Drożdże: starter W-34/70 Wydajność: 68% Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 24 kwiecień 2018 # Warka 92 próba stylu: schwarzbier Zasyp: słód pilzneński 1300 g słód pszeniczny 700 g słód monachijski I 2000 g słód monachijski II 600 g słód karmelowy 300 300 g słód czekoladowy 1200 300 g ................suma: 5200 g + Sybilla 25 g Zacieranie: 63°C - 30' 72°C - 30' ->79°C + słody palone -> filtracja Chmielenie (60'): Sybilla 6% 20 g - 60' Magnat 6% 40 g - 20' Sybilla 6% 10 g - 5' ______________________________________________ 27,5 l brzeczki 13°Blg (IBU ~24j.) Drożdże: starter W-34/70 Wydajność: 72% Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 (edytowane) 25 kwiecień 2018 # Warka 93 próba stylu: oktoberfest Zasyp: słód monachijski I 2000 g słód wiedeński 1500 g słód pszeniczny 1000 g słód monachijski II 750 g słód SPECJAL B 250 g ................suma: 5500 g + Sybilla 25 g Zacieranie: 63°C - 30' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Marynka 6% 10 g - 60' Magnum 11% 10 g - 60' Marynka 6% 10 g - 20' Magnum 11% 10 g - 20' ______________________________________________ 26 l brzeczki 14°Blg (IBU ~26j.) Drożdże: starter W-34/70 Wydajność: 70% Uwagi: Edytowane 22 Maja 2018 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 (edytowane) 25 kwiecień 2018 # Warka 94 próba stylu: witbier Zasyp: słód Pale Ale 3200 g słód karmelowy 150 200 g płatki owsiane 1500 g ................suma: 4900 g + Cascade 25 g Zacieranie: 63°C - 40' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Magnum 11% 15 g - 60' Cascade 7% 20 g - 20' 1/2 Skórka z limonki - 15' Kolendra 10 g - 15' Curacao 10 g - 15' 1/2 Skórka z limonki - 5' Kolendra 10 g - 5' Curacao 20 g - 5' Citra 7% 20 g - 0' ______________________________________________ 26,5 l brzeczki 12,1°Blg (IBU ~27,6j.) Drożdże: starter W-34/70 Wydajność: 69% Uwagi: Edytowane 22 Maja 2018 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 27 kwiecień 2018 # Warka 95 próba stylu: jasny lager amerykański Zasyp: słód Pale Ale 5000 g słód wiedeński 1100 g słód pszeniczny 1500 g płatki pszenne 1000 g słód karmelowy czerwony 400 g ................suma: 9000 g + Sybilla 12 g + Oktawia 25 g Zacieranie: 63°C - 40' 72°C - 30' ->79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Oktawia 7% 25 g - 60' Oktawia 7% 25 g - 20' Cascade 7% 30 g - 20' Polaris 20% 50 g - 0' ______________________________________________ 46 l brzeczki 13°Blg (IBU ~32j.) Drożdże: starter W-34/70 Wydajność: 70% Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się