emcede Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Widzę że kolega używa wymiennika ciepła do chłodzenia. Przed nim widać pompę. Czy to taki wymiennik jak sprzedają sklepy piwowarskie? Ciekaw jestem dlatego że w/w sklepy podają że nie potrzeba do takiego wymiennika żadnej pompy. Jak to jest? Trzeba czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Masz odnośnik pod ręką? Wymiennik jest klasycznym wymiennikiem płytowym stosowanym w instalacjach C.O. Myślę, że z powodzeniem można stosować spływ grawitacyjny, ale pompa wprowadza ciśnienie (choć nie jest ono jakieś specjalnie duże) i wydaje mi się, że powoduje to wzmożony ruch turbulentny. Obawiałem się, że przy samym spływie grawitacyjnym będzie efekt 'wybiórczej drogi', a nie równomierne rozkładanie między wszystkimi płytkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 (edytowane) AAAAAAAAAA i sprawa ważniejsza! Bałem się, że bez pompy nie wyługuję wydajnie wymiennika (takie skrzywienie zawodowe technologa ). Pierwsze testy wyszły obiecujące. Edytowane 31 Maja 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zajrzałem dzisiaj do wiaderek z warkami #28 i #29. AIPA odfermentowała do ~3°Blg. Czuć odrobinę alkoholu i intensywną goryczkę. W tygodniu pójdzie na cichą, gdzie nachmielę na zimno. Pszenica zeszła do ~2-2,5°Blg. Lekka przyjemna pszeniczka. Nie wyczuwam wpływu dekokcji. Chyba bez przelewania na cichą w łikęd puszczę piwo w butelki. Piwo dostaje kryptonim Pszenica - 'nur für Deutsche'** **- dla uczczenia owocnego wypadu do Żywca (pozdrawiam żywiecką grupę olsztyńsko-gdańską) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Muszę zapisać co by pamiętać na przyszłość: LATEM NIE WARZY SIĘ PIWA! Obie warki złapały jakiegoś tlenowca co objawiło się piękną błonką W smaku chwilowo wszystko dobrze i tylko to mnie skłoniło do zakegowania. Ba, wiedziony jakimś ślepym optymizmem do AIPA wrzuciłem woreczek z chmielem. Chmielenie w kegu: 20 g Simcoe i 20 g Citra. Do szybkiego wypicia (mam nadzieję) obie. A były takie piękne plany konkursowe.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Muszę zapisać co by pamiętać na przyszłość: LATEM NIE WARZY SIĘ PIWA! Chyba, że piwowar przebiera nóżkami jak mała dziewczynka, bo nie może się doczekać jesieni.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 25 sierpnia 2013 Wola Drzewiecka # Warka 30 Cytrusy w pszenicy ver. 1.1 próba stylu: Witbier Zasyp: słód pilzneński 0,9 kg słód Pale Ale 1,7 kg słód wiedeński 1,4 kg* słód owsiany 0,7 kg (produkcja własna) pszenica 3,4 kg suma: 8,1 kg Zacieranie: kleikowanie pszenicy 100°C - 20 min 63°C - ~45' 72°C - 30' 72* ->79°C -> filtracja Chmielenie i przyprawianie (70 min): Amarillo 10,7% aa - 13 g - 70' Citra 12% aa - 15 g - 30' Citra 12% aa - 10 g - 0' Skórka z pomarańczy świeżej - 75 g - 45' Kolendra 7,4 g - 55' Skórka z pomarańczy świeżej - 100 g - 65' Kolendra 9 g - 65' _____________________________________________ 42 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~21j.) ~ 18 l - drożdże Brewferm Blanche ~ 24 l - drożdże Safbrew T-58 wydajność: ~65% ______________________________________________ * w magazynie brakło słodu pilzneńskiego, musiałem podeprzeć się słodem wiedeńskim Filtracja przepiękna Dawno takiej nie miałem.. Poszło fermentować w temp. ~20-22°C°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 (edytowane) Tydzień temu zebrałem chmiel na działce. Marynka - świeży 440 g - wysuszony 114 g (trzy krzaki z rozsady jednego tamtorocznego) Sybilla - świeży 558 g - wysuszony 238 g (dwa krzaczki tegoroczne) Magnum - świeży 187 g - wysuszony 40 g (jedna sadzonka) Hallertauer Tradition - świeży 88 g - wysuszony 19 g (jedna bardzo mizerna i dotknięta podróżą sadzonka tegoroczna) Suszyłem w suszarce do żywności. Do zebrania mam jeszcze Marynkę (cztery krzaki z rozsady dwóch tamtorocznych) - może ten łikęd.. Edytowane 6 Września 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) Zebrałem w sobotę resztę chmielu: Marynka II - świeży 963 g - wysuszony 294 g (cztery krzaki z rozsady dwóch tamtorocznych) Pozostało czekać na sprzyjającą pogodę i ruszać z sezonem lagerowym Ale coś mi po głowie świąteczne* chodzi to chyba jeszcze w tym tygodniu 'sprzątanie magazynów' zrobię.. * wiem, że późno, ale na grudzień 2014** jak znalazł będzie ** chyba, że w życie wcielę niecny plan dodania ciemnego syropu kandyzowanego (takiego ze śliwkami ), to grudzień 2015 Edytowane 9 Września 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 (edytowane) 13 września 2013 Wola Drzewiecka # Warka 31 Grzecz(sz)ny Mikołaj próba stylu: Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Zasyp (czyszczenie magazynów): słód monachijski typ I 2,1 kg słód wiedeński 2,0 kg słód Crystal 150 EBC 0,25 kg słód kawowy 250 EBC Strzegom 0,15 kg słód czekoladowy 1200 EBC Strzegom 0,08 kg pszenica 1,5 kg suma: 6,08 kg Zacieranie: kleikowanie pszenicy 100°C - 20 min 63°C - 35' 72°C - 40' 72* ->79°C -> filtracja Wstępna redukcja ~20 min Chmielenie i przyprawianie (60 min): Sybilla ?aa (6% aa) - 15 g - 0' Sybilla ?aa (6% aa) - 15 g - 25' Sybilla ?aa (6% aa) - 15 g - 40' Przyprawy - 50' Sybilla ?aa (6% aa) - 15 g - 55' Syrop kandyzowany - ciemny bursztyn (500 g cukru - 6,5 g DAP - 143°C - woda 125/180 ml) Przyprawy: Anyż - 1 szt. Ziele angielskie - 3 g Pieprz czarny - 3 g Wanilia - 1 laska Gałka muszkatołowa - 1,5 szt (~6,5 g) Cynamon kora - 7 g Suszona skórka pomarańczy - 15 g Suszona gorzka pomarańcza - 5 g Goździki - 10 szt. _____________________________________________ 22 l brzeczki ~19°Blg (IBU ~29j.) (po dodaniu cukru kandyzowanego) drożdże Safbrew T-58 przed dodatkiem cukru 20 l - ~17°Blg wydajność: ~61% ______________________________________________ Poszło fermentować w temp. ~17-18°C (mam nadzieję, że mali przyjaciele dadzą radę) Edytowane 13 Września 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 # Warka 30 Cytrusy w pszenicy ver. 1.1 złapała coś na cichej To już nie przypadek.. Sprzątanie generalne w browarze mnie czeka Rozlałem do 50 butelek 0,5 l z dodatkiem 160 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 (edytowane) 05 października 2013 Wola Drzewiecka # Warka 32 Marynkowa Jedenastka próba stylu: brak Zasyp: słód pilzneński 3,0 kg słód Pale Ale 2,5 kg słód monachijski typ II 1,0 kg słód karmelowy 30 EBC Strzegom 0,5 kg słód pszeniczny jasny Strzegom 0,5 kg Marynka 10 g suma: 7,5 kg Zacieranie: 55°C - 15' 63°C - 25' 72°C - 30' 72* ->79°C -> filtracja Chmielenie (60 min): Marynka ?aa (8% aa) - 25 g - 0' Marynka ?aa (8% aa) - 25 g - 30' Marynka ?aa (8% aa) - 30 g - 45' Marynka ?aa (8% aa) - 30 g - 60' _____________________________________________ 43 l brzeczki ~11,5°Blg (IBU ~30j.) ~23 l drożdże Saflager W 34/70 ~20 l drożdże Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's Craft Series wydajność: ~69% ______________________________________________ Poszło fermentować w temp. ~11°C Edytowane 6 Października 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) 19 października 2013 Wola Drzewiecka # Warka 33 Na Wiedeń! 2.0 próba stylu: Vienna Lager Zasyp: słód wiedeński 3600 g słód monachijski II 1000 g słód karmelowy 50 EBC 200 g słód karmelowy czerwony 200 g suma: 5000 g Zacieranie: 55°C - 15' 62°C - 30' 72°C - 35' 79°C - 10' -> filtracja Chmielenie: (szyszka*) Sybilla ?% (6%) aa 15 g - 65' Sybilla ?% (6%) aa 25 g - 30' Sybilla ?% (6%) aa 15 g - 15' Sybilla ?% (6%) aa 15 g - 0' *-własny zbiór _____________________________________________ 27,5 l brzeczki ~12,5°Blg (IBU ~24 j.) drożdże Wyeast XL 2308 Munich Lager - namnożone z osadu z dwóch butelek piwa (warka 24), fermentacja w temp 11°C wydajność: ~72% Edytowane 20 Października 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) Jak piwo to i coś do piwa.. a najlepiej coś dobrego Kiełbaska zrobiona... ..to bierzemy się za budowę wędzarni.. Drugie życie pralki A tak to wyglądało w środku: Pierwsze wędzenie w życiu nadzwyczaj udane, choć kiełbasa nie uwędziła się równo. Część wisi jeszcze przy okapie i podsycha Od wczoraj do CV mogę śmiało wpisać ZADYMIARZ Edytowane 20 Października 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Drugie życie pralki..podoba mi się! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Drugie życie pralki..podoba mi się! Ogólnie projekt dobrze wykorzystującu złom stojący gdzieś w rogu działki od paru lat O parę lat za długo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 W sobotę (26.10.2013) udało mi się popełnić dwie warki Plan rozrysowany rozrysowany z dokładnością do 5 minut zrealizowany w znacznej części. Od momentu wstawienia wody na pierwszą warkę do końca schłodzenia drugiej upłynęło ok 8 godzin:) Zaplanowane było 7 godzin 50 minut Myślałem, że takie zacieranie będzie męczące.. męczące było sprzątanie dopiero po zakończeniu.. Stwierdziłem, że sensowniej będzie przepuścić dwa razy brzeczkę przez chłodnicę, niż czekać aż zleci na zaworze otwartym na 1/5-1/6 możliwości. 26 litrów chłodziłem: I chłodzenie 100 ->20°C ~10 min II chłodzenie 20-13°C ~7-9 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) 26 pażdziernika 2013 Wola Drzewiecka # Warka 34 Jesienne Marcowe próba stylu: Oktoberfest / Marcowe Zasyp: słód monachijski typ I 1950 g słód Pale ale 1050 g słód wiedeński 1000 g słód monachijski typ II 750 g słód bursztynowy 150 g słód AMBER 100 g suma: 5000 g Zacieranie: 55°C - 20' 63°C - 30' 72°C - 25' 78°C - 15' -> filtracja Chmielenie: (szyszka) Marynka** ?% (8) aa 20 g - 60' Marynka** ?% (8) aa 25 g - 30' **-własny zbiór _____________________________________________ 25 l brzeczki ~13°Blg (IBU ~32 j.) gęstwa po warce 32 - W 34/70, temp. 13°C wydajność: ~68% Uwagi: 1. Brzeczka schłodzona do temp. ~20°C, czas mnie gonił, a mogłem drugi raz przepuścić brzeczkę przez chłodnicę Edytowane 28 Października 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 26 październik 2013 Wola Drzewiecka # Warka 35 Jasne, że ciemne próba stylu: Munich Dunkel Zasyp: słód monachijski typ I 3610 g słód monachijski typ II 1390 g suma: 5000 g Zacieranie: 55°C - 20' 63°C - 25' 72°C - 25' 78°C - 15' -> filtracja Chmielenie: (szyszka, granulat*) Magnum** ?% (11) aa 15 g - 60' Perle* ?% (6) aa 11 g - 25' Perle* ?% (6) aa 19 g - 0' **-własny zbiór _____________________________________________ 26 l brzeczki ~13,5°Blg (IBU ~26 j.***) gęstwa po warce 32 Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's Craft Series - temp. 13°C wydajność: ~74% ______________________________________________ Uwagi: 1. Podwójne chłodzenie - brzeczka 13°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 # Warka 32 Marynkowa Jedenastka W butelkach: - I Saflager W 34/70 - 135 g cukru - 47 butelek 0,5 l - II Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's Craft Series - 120 g cukru - 42 butelek 0,5 l Wstępnie piwo na M84 wydaje się odrobinę lepsze niż na W 34/70 - mam wrażenie, że jest mniej wodniste.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) # Warka 31 Grzecz(sz)ny Mikołaj dostała zakażenie Podejrzewam, że gęstwa po witbier była już czymś trafiona Pójdzie do uszlachetnienia Edytowane 20 Listopada 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 # Warka 32 Marynkowa Jedenastka W butelkach: - I Saflager W 34/70 - 135 g cukru - 47 butelek 0,5 l - II Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's Craft Series - 120 g cukru - 42 butelek 0,5 l Wstępnie piwo na M84 wydaje się odrobinę lepsze niż na W 34/70 - mam wrażenie, że jest mniej wodniste.. Cześć, i jak tam efekty? Możesz coś napisać, porównać te 2 rodzaje drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Jeszcze nie próbowałem zabutelkowanego piwa.. Może uda mi się w tygodniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) # Warka 32 Marynkowa Jedenastka W butelkach: - I Saflager W 34/70 - 135 g cukru - 47 butelek 0,5 l - II Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's Craft Series - 120 g cukru - 42 butelek 0,5 l Wstępnie piwo na M84 wydaje się odrobinę lepsze niż na W 34/70 - mam wrażenie, że jest mniej wodniste.. Cześć, i jak tam efekty? Możesz coś napisać, porównać te 2 rodzaje drożdży? Właśnie jestem w trakcie degustacji W 34/70: piana ładna, został kożuszek, oblepia szkło, w aromacie alkohol ale czystsze niż 'brat bliźniak', lekka wodnistość, minimalnie odczuwalna wyższa goryczka M84: szybka redukcja piany do obrączki, w aromacie i smaku lekkie owoce (niby dość niska temp. fermentacji - 11°C - może namnożyły się w większej ilości?) ale i słodowość Niby oba mi smakują, ale jak bym przypadkiem robił jeszcze raz podobne piwo to chmielu wrzucę więcej i to na każdym etapie gotowania.. Edit: W34/70 tworzą bardziej zbity osad - piwo na M84 jest bardziej mętne i dość łatwo poderwać osad Nie mam pojęcia, które lepsze.. ale pilsa chyba zrobię na M84 - jak już je wyciągnę spod Monachijskiego Edytowane 3 Grudnia 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) 01 marca 2014 Wola Drzewiecka # Warka 36 Harcerskie próba stylu: Harcerskie Zasyp: słód pilzneński 1250 g słód karmelowy 150 EBC 1200 g słód karmelowy 30 EBC 50 g suma: 2500 g Zacieranie: 72°C - 40' 79°C - 2' -> filtracja Chmielenie: (szyszka) Cascade 7,3% aa 10 g - 60' Cascade 7,3% aa 20 g - 35' Cascade 7,3% aa 30 g - 0' _____________________________________________ 27 l brzeczki ~4,5°Blg (IBU ~20 j.) 23 l - gęstwa po warce 34 Saflager W 34/70 - temp. 13°C 4 l - gęstwa po warce 35 Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's Craft Series - temp. 13°C wydajność: ~49,5% Edytowane 9 Maja 2014 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się