Swiaderny Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) 03 maja 2014 Wola Drzewiecka # Warka 37 Rumcajsowe próba stylu: Bohemian Pils Zasyp: słód pilzneński 4150 g słód monachijski I 200 g słód karmelowy 30 EBC 150 g suma: 4500 g Zacieranie: 55°C - 15' 63°C - 30' 72°C - 40' 79°C - 2' -> filtracja Chmielenie: (szyszka) Magnum 11% aa 20 g - 60' Premiant 8,5% aa 23 g - 25' Styrian Goldings 5,2% aa 30 g - 0' _____________________________________________ 23 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~44 j.) drożdże: saszetka Saflager S 23 - temp. 10°C wydajność: ~65% Uwagi: - Coś jest nie tak jak powinno ze słodem pilzneńskim ze Strzegomia.. - Mało odpowiedni szczep drożdży na rasowego pilsa, ale nie mieli W 34/70 Edytowane 8 Maja 2014 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) 03 maja 2014 Wola Drzewiecka # Warka 38 Wakacje w Ameryce próba stylu: American Wheat / Pszeniczny Lager Amerykański Zasyp: słód pale ale 2100 g słód pszeniczny 2000 g słód wiedeński 300 g słód karmelowy 30 EBC 100 g płatki owsiane 100 g suma: 4600 g Zacieranie: 68°C - 60' 79°C - 2' -> filtracja Chmielenie: Sybilla 6% aa 16,5 g - 60' Amarillo 10% aa 15 g - 25' Sybilla 6% aa 3,5 g - 25' Citra 12% aa 26 g - 0' _____________________________________________ 24,5 l brzeczki ~12,5°Blg (IBU ~28 j.) drożdże: saszetka Saflager S 23 - temp. 10°C wydajność: ~70% Uwagi: - Dwie warki jednego dnia Nawet sprawnie poszło.. razem z myciem i sprzątaniem 8 h Edytowane 12 Maja 2014 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) 17 czerwiec 2014 Wola Drzewiecka # Warka 39 Czarna Perła próba stylu: Baltic Porter Zasyp: słód pilzneński 2500 g słód Pale Ale 2500 g słód monachijski jasny 800 g słód monachijski ciemny 1200 g słód karmelowy 150 EBC 1000 g słód karmelowy 300 EBC 350 g słód bursztynowy 320 g słód karmelowy 600 EBC 200 g słód kawowy 200 g słód melanoidynowy 150 g słód czekoladowy ciemny 200 g słód palony 200 g owies 250 g pszenica niesłodowana 1000 g płatki owsiane błyskawiczne 300 g suma: 11120 g Zacieranie: 24 l wody 55°C - 15' 63°C - 40' 72°C - 45' -> słody palone ->79°C -> filtracja Wysładzanie: do ~19,5°Blg całej odebranej brzeczki -> 30 l Wstępne gotowanie - 30' Chmielenie (60'): Marynka 7% aa 30 g - 60' Sybilla 6% aa 20 g - 40' Sybilla 6% aa 20 g - 30' Sybilla 6% aa 25 g - 0' ______________________________________________ 24 l brzeczki ~22°Blg (IBU ~35,6 j.) Fermentacja z użyciem gęstwy S-23 - temp. 14°C #C2 - Ciemna Dycha - Cienkusz Porterowy wysładzanie młóta do 2,5°Blg -> 16 l 8°Blg + ekstrakt słodowy ~300 ml Chmielenie: Marynka 7% aa 10 g - 60' Sybilla 6% aa 10 g - 20' Marynka 7% aa 10 g - 20' Sybilla 6% aa 27 g - 0' ______________________________________________ 17,5 l brzeczki ~11°Blg (IBU ~25,1 j.) Fermentacja z użyciem gęstwy Wyeast XL 2308 Munich Lager namnożonej z kega po Warce 25 - temp. 14°C Edytowane 3 Lipca 2017 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 29 czerwca 2014 Wola Drzewiecka # Warka 40 Prz Pszenica próba stylu: Hefe-Weizen Zasyp: słód pszeniczny 2200 g słód pilzneński 1850 g słód karmelowy 30 EBC 100 g słód melanoidynowy 50 g suma: 4200 g Zacieranie: 44°C - 15' 55°C - 25' 63°C - 35' 72°C - 40' 78°C - 5' -> filtracja Chmielenie: Marynka 7% aa - 20 g - 60' ____________________________________________ 21 l brzeczki ~12,5°Blg (IBU ~20 j.) 1/2 opakowania Mauribrew Weiss Y1433 wydajność: ~66% ______________________________________________ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) 29 czerwca 2014 Wola Drzewiecka # Warka 41 Pszenica w nowiu próba stylu: Dunkelweizen Zasyp: słód pszeniczny 1800 g słód monachijski II 1200 g słód wiedeński 450 g słód karmelowy 30 EBC 50 g słód karmelowy 600 EBC 35 g słód karmelowy pszeniczny 50 g suma: 3585 g Zacieranie: 44°C - 15' 55°C - 25' 63°C - 35' - - - - - - - - - - - - - - - - dekokcja~1/4 zacieru 72°C - ~10' 100°C - ~15' - - - - - - - - - - - - - - - - 72°C - 15' 78°C - 5' -> filtracja Chmielenie: Marynka 7% aa - 15 g - 60' ____________________________________________ 21 l brzeczki ~12.1°Blg (IBU ~15,4 j.) 1/2 opakowania Mauribrew Weiss Y1433 wydajność: ~74% Brzeczka wyszła bardzo jasna..Trzeba będzie zrobić korekcję barwy Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) listopad 2014 Wola Drzewiecka # Warka 42 Podchmielony Harcerz próba stylu: Harcerskie Zasyp: słód pilzneński 1200 g słód karmelowy 30 EBC 1200 g suma: 2400 g Zacieranie: 72°C - 40' 79°C - 2' -> filtracja Chmielenie: (szyszka) Marynka 7% aa 12 g - 60' Marynka 7% aa 20 g - 35' Marynka 7% aa 30 g - 0' _____________________________________________ 26 l brzeczki ~6°Blg (IBU ~21,6 j.) zadano uwodnione drożdże: Saflager W 34/70 - temp. 13°C wydajność: 66,5% Uwagi: - chmielone na zimno świeżą (mrożoną) marynką - tragedia!! Zapach trawy SMAK TRAWY!!!!!1111 Spażyłem się niesamowicie i długo nie nachmielę świeżą szyszką (suszony odpowiednik dorzucony do warki 37 dał świetną żywiczność i przykrył nawet infekcję tlenowcem) Edytowane 4 Marca 2015 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) 12 grudnia 2014 Wola Drzewiecka # Warka 43 Na Wiedeń! 3.0 próba stylu: Vienna Lager Zasyp: słód wiedeński 4500 g słód monachijski II 350 g słód melanoidynowy 100 g słód karmelowy 30 50 g suma: 5000 g Zacieranie: 63°C - 35' 72°C - 55' 79°C - 2' -> filtracja Chmielenie: Marynka ?% (7%) aa 30 g - 60' Styrian Goldings 5,2% aa 20 g - 10' Marynka ?% (7%) aa 10 g - 0' _____________________________________________ 26,5 l brzeczki ~11,5°Blg (IBU ~28,5 j.) drożdże - gęstwa W 34/70 z warki nr 42 - fermentacja w temp 9-11°C wydajność: ~64% Edytowane 4 Marca 2015 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 12 grudnia 2014 Wola Drzewiecka # Warka 44 Jasny Gwint! próba stylu: Munich Helles Zasyp: słód pilzneński 4900 g słód karmelowy 30 500 g suma: 5400 g Zacieranie: 63°C - 20' ~~~~~dekokcja 72°C - 15' 100°C - 15' ~~~~~~~~ 63°C - 30' 72°C - 20' 79°C - 2' -> filtracja Chmielenie: Marynka ?% (7%) aa 19 g - 60' Marynka ?% (7%) aa 21 g - 25' Marynka ?% (7%) aa 21 g - 0' _____________________________________________ 29 l brzeczki ~13°Blg (IBU ~20 j.) drożdże - gęstwa W 34/70 z warki nr 42 - fermentacja w temp 9-11°C wydajność: ~74% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) 26 lutego 2015 Wola Drzewiecka# Warka 45 Gorzki Karmelekpróba stylu: PolotmaveZasyp:słód pilzneński 3100 gsłód monachijski I 1000 gsłód pszeniczny 200 gsłód special B 100 gsłód karmelowy czerwony 100 gsłód bursztynowy 100 gsłód karmelowy 600 50 gsuma: 4650 gZacieranie:55°C - 10'63°C - 45'72°C - 15'79°C - 2' -> filtracjaChmielenie: (przeliczone na chmiel suchy)Marynka świeża ?% (7%) aa 20 g - po wysładzaniuMarynka świeża ?% (7%) aa 45 g - 15'Saphir 3% aa 40 g - 0'_____________________________________________26 l brzeczki ~11°Blg (IBU ~29 j.)drożdże - gęstwa W 34/70 z warki nr 44 - fermentacja w temp 5-7°Cwydajność: ~64% Edytowane 5 Marca 2015 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 26 lutego 2015 Wola Drzewiecka # Warka 46 Ciemność Widzę! hybryda stylu: Foreign Extra Stout/Schwarzbier Zasyp: słód pilzneński 2500 g słód pale ale 1500 g słód monachijski I 800 g słód pszeniczny 500 g słód karmelowy 150 250 g słód karmelowy 300 50 g słód karmelowy pszeniczny 50 g słód czekoladowy 400 150 g słód kawowy 50 g słód palony (z Żywca) 130 g płatki owsiane prażone 400 g (200°C/60 min) suma: 6380 g Zacieranie: 55°C - 10' 63°C - 30' 72°C - 35' 79°C - 2' -> filtracja Chmielenie: (przeliczone na chmiel suchy) Marynka świeża ?% (7%) aa 30 g - po wysładzaniu Cascade DE świeża ?% (6%) aa 30 g - 10' Cascade DE gran. 6% aa 20 g - 0' _____________________________________________ 27 l brzeczki ~15°Blg (IBU ~29 j.) drożdże - gęstwa W 34/70 z warki nr 44 - fermentacja w temp 5-7°C wydajność: ~67% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) 17 kwietnia 2015 Wola Drzewiecka # Warka 47 Czarna Perła 2.0 próba stylu: Baltic Porter Zasyp: słód pilzneński 2560 g słód Pale Ale 2500 g słód monachijski jasny 800 g słód monachijski ciemny 1030 g słód karmelowy 150 EBC 1000 g słód karmelowy 300 EBC 350 g słód bursztynowy 320 g słód czerwony 150 g słód karmelowy 600 EBC 200 g słód kawowy 200 g słód melanoidynowy 150 g słód czekoladowy ciemny 200 g słód palony 200 g owies 250 g pszenica niesłodowana 1000 g płatki owsiane błyskawiczne 300 g ................suma: 11210 g Zacieranie: 24 l wody 55°C - 20' 63°C - 60' 72°C - 35' -> słody palone ->79°C -> filtracja Wstępne gotowanie - 30' Chmielenie zacieru: Cascade de świeża (mrożona) szyszka - 50 g (~15 g) Chmielenie (60'): Marynka 7% aa 30 g - 60' Marynka 7% aa 20 g - 35' Citra 12% aa 20 g - 15' Citra 12% aa 25 g - 0' ______________________________________________ 25 l brzeczki ~23°Blg (IBU ~40 j.) Gęstwa W 34/70 z warek nr 45 i 46 - temp. zadania 16°C - fermentacja 9-10°C Wydajność: 56% Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) 17 kwietnia 2015 Wola Drzewiecka# Warka 48 Australia i Nowa Zelandiapróba stylu: American Pale AleZasyp:słód Pale Ale 3000 gsłód pilzneński 1450 gsłód pszeniczny 800 gsłód bursztynowy 250 g...........suma: 5000 gZacieranie:18 l wody55°C - 10'63°C - 30'72°C - 20' -> 79°C -> filtracjaChmielenie zacieru:Galaxy szyszka - 25 gChmielenie (60'):Marynka świeża 7% aa 67 g (~20 g suchej) - do brzeczki przedniejDr Rudi 11% aa 15 g - 25'Ella 15% aa 10 g - 25'Dr Rudi 11% aa 10 g - 0'Ella 15% aa 20 g - 0'______________________________________________24 l brzeczki ~13,2°Blg (IBU ~39,8 j.)Drożdże suche US-05 - temp. zadania 23°C - fermentacja 20°CWydajność: 67% Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 '- Ej! Czemu ten podpiwek nazywa się podpiwek Jędrzej?- Nie wiem.... Zaraz! Czemu nie może nazywać się Monika?'18 maja 2015 Skierniewice#Podpiwek 1 Podpiwek MONIKAZasyp:słód pilzneński 750 gsłód karmelowy 300 800 gpodpiwek staropolski GOZDAWA Zacieranie:72°C - 35'79°C - 2' -> filtracjaChmielenie:chmiel z zestawu podpiwka - wybrany i wrzucony podczas wrzenia_____________________________________________15 l brzeczki ~6°Blg (IBU ??)drożdże - gęstwa US-05 z warki nr 48 - fermentacja w temp 17-19°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 19 maja 2015 Wola Drzewiecka # Warka 49 Żytnie próba stylu: American Pale Ale Zasyp: słód Pale Ale 3000 g słód żytni (własny) 1400 g słód pszeniczny 300 g słód karmelowy 30 250 g słód czekoladowy ciemny 50 g ...........suma: 5000 g Zacieranie: 18 l wody 67°C - 60' -> 79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Chinook 11% aa 10 g - 60' Chinook 11% aa 30 g - 15' Citra 12% aa 15 g - 0' Chinook 11% aa 15 g - 0' ______________________________________________ 23 l brzeczki ~13°Blg (IBU ~35,4 j.) Drożdże US-05 - gęstwa z warki #48 - temp. zadania 23°C - fermentacja 16-19°C Wydajność: 63% Uwagi: - pomyłka w chmieleniu - w planie był Simcoe na smak i aromat, ale wziąłem dwie paczki z Chinook'iem na działkę - zero problemów z filtracją - wydajność: ch***wo ale stabilnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 19 maja 2015 Wola Drzewiecka # Warka 50 Mała Czarna próba stylu: Foreign Extra Stout - wersja kawowa Zasyp: słód Pale Ale 4300 g słód monachijski I 300 g płatki jęczmienne 200 g słód czekoladowy ciemny 200 g słód palony (Żywiec) 200 g ...........suma: 5200 g ...kawa 60 g Zacieranie: 63°C - 40' 72°C - 30' -> 79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Marynka 7% aa 25 g - brzeczka przednia Aurora 8% aa 15 g - 15' Helga 5% aa 15 g - 0' Kawa 50 g - 0' ______________________________________________ 24 l brzeczki ~13,2°Blg (IBU ~28 j.) Drożdże US-05 - gęstwa z warki #48 - temp. zadania 23°C - fermentacja 16-19°C Wydajność: 64% Uwagi: - dodawanie słodów palonych (czekoladowy+palony): 1/2 mieszanki -> od początku zacierania 1/4 mieszanki -> po przerwie 63°C 1/4 mieszanki -> do filtracji - użyta kawa: Etiopia Yirgacheffe - z polecenia i ja polecam - wydajność: znowu ch***wo ale stabilnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 50 warek na koncie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 - dodawanie słodów palonych (czekoladowy+palony): 1/2 mieszanki -> od początku zacierania 1/4 mieszanki -> po przerwie 63°C 1/4 mieszanki -> do filtracji Ale kombinacja Coś konkretnego chciałeś w ten sposób osiągnąć? Gratki 50 warek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 - dodawanie słodów palonych (czekoladowy+palony): 1/2 mieszanki -> od początku zacierania 1/4 mieszanki -> po przerwie 63°C 1/4 mieszanki -> do filtracji Ale kombinacja Coś konkretnego chciałeś w ten sposób osiągnąć? Gratki 50 warek! Nie chciałem mieć kwaśnej paloności.. Myślisz, że można wszystko sypać od samego początku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Dajesz 400g palonych do stouta, scooby sypie do swojego CDA 500g carafy od początku zacierania;) Ale ja się nie znam na piwach z ciemnymi słodami, za mało doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 W sumie dla mnie też typowe stouty to zagadka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Jdyne co mogę to podrzucić Ci recepturę na FES z książki Jamila Zainasheffa - Brewing Classic Styles FOREIGN EXTRA STOUTA very dark, roasty, and moderately strong ale. This is an intermediate style that can be brewed byextract-with-grain or all-grain methods. Ferments at 67 to 70° F (19 to 21° C). OG FG IBU Color Alcohol1.056-1.075(13.8-18.2 °P)1.010-1.018(2.6-4.6 °P) 30-70 30-40 SRM59-79 EBC5.5-8.0% ABV4.3-6.3% ABWKeys to Brewing Foreign Extra Stout:Foreign extra stout is a style originally brewed for tropical markets. It is usually bigger than bothoatmeal and sweet stouts, with a full body, a touch of sweetness, and a gentle warming from thehigher level of alcohol. Good examples have a firm coffee and chocolate character in both the aromaand flavor. The presence of higher alcohols, dark malts, and some esters from fermentation lend driedfruit or dark fruit notes to these beers.The style ranges from a drier, less fruity export version to a sweeter, fruitier tropical version.The difference in making these two versions is mostly the choice of yeast. If you want to make a drier,cleaner export version, use yeast like White Labs WLP001 California Ale, Wyeast 1056 AmericanAle, or Fermentis Safale US-05. This yeast will attenuate a bit more and will leave a cleaner, drierfinish. It is going to seem a little roastier, too. If you want to make the tropical version, use theEnglish yeast listed below. It will attenuate less, leaving more sweetness and some fruitiness in thefinished beer. If you go with the English yeast, you will need to perform a diacetyl rest near the lastthird of fermentation, as this beer should not have much diacetyl.RECIPE: EXTRA LYING STOUTOG: 1.071 (17.2 °P)FG: 1.017 (4.4 °P)ADF: 75%IBU: 45Color: 39 SRM (77 EBC)Alcohol: 7.1% ABV (5.5% ABW)Boil: 60 minutesPre-Boil Volume: 7 gallons (26.5L)Pre-Boil Gravity: 1.060 (14.8 °P)Extract Weight Percent English Pale Ale LME (3.5 °L) 10 lbs. (4.53kg) 80.0 Steeping GrainsBlack Roasted Barley (500 °L) 0.75 lb. (340g) 6.0Crystal (40 °L) 10.0 oz. (284g) 5.0Crystal (80 °L) 10.0 oz. (284g) 5.0Chocolate Malt (420 °L) 0.5 lb. (227g) 4.0 Hops IBUKent Goldings 5% AA, 60 min. 2.4 oz. (68g) 44.6 YeastWhite Labs WLP013 London Ale, Wyeast 1028 London Ale, or Danstar Nottingham Fermentation and ConditioningUse 13 grams of properly rehydrated dry yeast, 3 liquid yeast packages, or make an appropriatestarter. Ferment at 67° F (19° C), raising the temperature to 70° F (21° C) during the last third offermentation to help reduce diacetyl and assure complete attenuation. When finished, carbonate thebeer to approximately 2 to 2.5 volumes. All-Grain OptionReplace the English extract with 13.9 lbs. (6.3kg) British pale ale malt. Mash at 152° F (67° C). Jak widzisz tu daje 570g palonych ale na 17 plato. Ja się przymierzam do sweet stouta z tej książki, w recepturze jest 450g palonego słodu na 22l 15 plato. Edytowane 1 Czerwca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Ja się przymierzam do sweet stouta z tej książki, w recepturze jest 450g palonego słodu na 22l 15 plato. popraw mnie, jeśli się mylę, ale w tej książce zdaje się wszystkie receptury są na 5gal (19l) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Po tym: OG: 1.071 (17.2 °P) Pre-Boil Volume: 7 gallons (26.5L) Pre-Boil Gravity: 1.060 (14.8 °P) wnioskuję ze receptura jest na 26.5*14.8/17.2 =22.8l to chyba 6 gal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 All of these recipes are designed to leave 6 gallons (22.7L) of wort in the kettle at the end of the boil. It is assumed 5.5 gallons (20.8L) are transferred to the fermenter and this will yield a full 5 gallons (18.9L) of beer into packaging after loss due to trub. Masz rację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) 07-08. czerwca 2015 Skierniewice - Wola Drzewiecka # Warka 51 próba stylu: American Wheat / Pszeniczny Lager Amerykański Zasyp: słód pszeniczny 2200 g słód pilzneński 1200 g słód Pale Ale 550 g słód wiedeński 210 g słód monachijski I 300 g słód karmelowy 30 100 g słód żytni (własny) 300 g ...........suma: 4860 g Zacieranie: 67-65°C - 60' -> 79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Chinook 12,3% aa 10 g - 60' Chinook 12,3% aa 10 g - 15' Summit 15,8% aa 10 g - 15' Chinook 12,3% aa 15 g - 0' Summit 15,8% aa 15 g - 0' ______________________________________________ 24,5 l brzeczki ~12,5°Blg (IBU ~31,5 j.) Drożdże S-04 - gęstwa z warki #50 - temp. zadania 22°C - fermentacja 16-19°C Wydajność: 66% INFEKCJA! Edytowane 20 Października 2015 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się