Skocz do zawartości

Browar Domowy u Świdra


Rekomendowane odpowiedzi

07-08. czerwca 2015 Skierniewice - Wola Drzewiecka

# Warka 52  Miska ryżu

próba stylu: Czyszczenie magazynu

 

Zasyp:

słód pilzneński 1580 g

słód pszeniczny 1430 g

słód monachijski I 1190 g

słód karmelowy 30 100 g

słód żytni (własny) 350 g

ryż 400 g

...........suma: 5050 g

 

Zacieranie:

63°C - 45'

72°C - 25'

-> 79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Marynka 15 g - 60'

Marynka 25 g - 25'

Helga 5% aa 15 g - 0'

Saphir 12 g - 0'

Aurora 15 g - 0'

 

______________________________________________

26,5 l brzeczki ~12,5°Blg (IBU ~24,6 j.)

 

Drożdże S-04 - gęstwa z warki #50 - temp. zadania 22°C - fermentacja 16-19°C

 

Wydajność: 69%

 

INFEKCJA! :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka 51

[...]

INFEKCJA! :(

# Warka 52  Miska ryżu

[...]

INFEKCJA! :(

Najprawdopodobniej trafiona gęstwa   :ble:  - Kawowy stout (warka 50) też ma oznaki infekcji ale poszedł w butelki...

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

14 listopada 2015 Wola Drzewiecka
# Warka 53 Czerwony Październik -lekko przesunęła się data warzenia :P
próba stylu: Red/Amber Lager

Zasyp:
słód RED X 5000 g
słód pszeniczny 200 g
...........suma: 5200 g

Zacieranie:
63°C - 40'
72°C - 20'
-> 79°C -> filtracja

Chmielenie (60'):
IUNGA 11% aa 20 g - 60'
IUNGA 11% aa 25 g - 25'
IUNGA 11% aa 25 g - 0'

______________________________________________
27 l brzeczki ~14°Blg (IBU ~42,8 j.)

Drożdże
WYEAST 2308 Munich Lager - temp. zadania 14°C - fermentacja 8-9°C
(namnozone w 2 litrach startera - podzielone na pół)

Wydajność: 77%

Uwagi:
- piwo fermentowane w nowonabytej witrynie chłodniczej :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 listopada 2015 Wola Drzewiecka

# Warka 54 zwykłe piwo

próba stylu: Jasny Lager

 

Zasyp:

słód pilzneński 4000 g

słód pszeniczny 900 g

słód ABBEY 150 g

słód wiedeński 165 g

...........suma: 5215 g

 

Zacieranie:

63°C - 40'

72°C - 20'

-> 79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Sybilla 6,5% aa 20 g - 60'

Sybilla 6,5% aa 30 g - 25'

Sybilla 6,5% aa 40 g - 0'

 

______________________________________________

24 l brzeczki ~15°Blg (IBU ~31,6 j.)

 

Drożdże

WYEAST 2308 Munich Lager - temp. zadania 14°C - fermentacja 8-9°C

(namnożone w 2 litrach startera - podzielone na pół)

 

Wydajność: 73%

 

Uwagi:

- dolać wody przy rozlewie - 5 litrów -> 29l - 12,5°Blg (wyższa wydajność niż zakładałem i bałem się, że 'wyjdzie na spacer' - sprawdzimy technikę HGB :D )

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 listopada 2015 Wola Drzewiecka
# Warka 55 Na Wiedeń! 4.0
próba stylu: Vienna Lager

Zasyp:
słód wiedeński 4800 g
słód monachijski I 500 g
słód ABBEY 200 g
...........suma: 5500 g

Zacieranie:
63°C - 40'
72°C - 20'
-> 79°C -> filtracja

Chmielenie (60'):
Oktawia 7% aa 30 g - 60'
Hallertau Tradition 5,4% aa 15 g - 25'
Hallertau Tradition 5,4% aa 24 g - 0'

______________________________________________
28,5 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~31,1 j.)

Drożdże
WYEAST 2001 Pilsner Urquell - temp. zadania 13°C - fermentacja 8-9°C
(namnożone w 1,5 litrowym starterze)

Wydajność: 65%

Uwagi:
- fermentacja w szafie chłodniczej

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 listopada 2015 Wola Drzewiecka
# Warka 56 Powiew Ameryki
próba stylu: American Amber Lager

Zasyp:
słód pszeniczny 3000 g
słód monachijski I 2400 g
słód bursztynowy 250 g
słód karmelowy 100 150 g
słód black 1400 50 g
...........suma: 5800 g

Zacieranie:
63°C - 35'
72°C - 25'
-> 79°C -> filtracja

Chmielenie (60'):
Magnum 11,2% aa 15 g - 60'
Simcoe 11,4% aa 20 g - 30'
Citra 13,5% aa 15 g - 20'
Citra 13,5% aa 20 g - 0'
Citra 13,5% aa 15 g - przy 70°C

______________________________________________
27 l brzeczki ~13°Blg (IBU ~46,3 j.)

Drożdże
Saflager Fermentis W-34/70 - jedna saszetka uwodniona - temp. zadania 13°C - fermentacja 11°C

Wydajność: 64%

Uwagi:
- niestety zapowietrzenie złoża filtracyjnego.. Stąd niska wydajność :( - zagapiłem się z dolaniem wody do wysładzania

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 listopada # Warka 53 i # Warka 54

15 listopada # Warka 55 i # Warka 56

 

Cztery piwa w dwa dni :)

 

Zalety:

- dużo piwa :D

- jednorazowe dokładne mycie sprzętu po i przed warzeniem (szczególnie miło było jak odeszło upierdliwe mycie wymiennika płytowego:) ),

- przez noc nie wychłodził się garaż - jakaś tam oszczędność energii

 

Wady:

- dwa dni wyjęte z życia,

- ciężko wstać do pracy po takim 'noszeniu garów',

- rzadko trafiają się dwa dni wolne ostatnimi czasy

 

W planie powtórka w styczniu, z tym, że w układzie (1. piwo lekkie - 2. piwo mocne) x 2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W planie powtórka w styczniu, z tym, że w układzie (1. piwo lekkie - 2. piwo mocne) x 2

 

Końcowy założony efekt osiągnięty, ale wykonany w układzie 1 dzień: piwo lekkie i zatarcie i filtracja piwa mocnego (z zastosowaniem dekokcji) - 2 dzień: warzenie piwa z 1 dnia + wykonanie piwa mocnego i na dobicie piwa lekkiego.. :)

 

Z nowości w browarze:

- pierwsze użycie pH-metru

- zastosowanie korekcji pH całej użytej wody (pH wyjściowe kranówy wynosi 8,0)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 styczeń 2016 Wola Drzewiecka
# Warka 57 Wojownik
próba stylu: American Lager

Zasyp:
słód pilzneński 3000 g
słód monachijski I 1000 g
słód pszeniczny 500 g
słód karmelowy 30 100 g
...........suma: 4600 g

Zacieranie:
63°C - 40'
72°C - 25'
-> 79°C -> filtracja

Chmielenie (60'):
Warrior 16% aa 10 g - 60'
Warrior 16% aa 15 g - 25'
Warrior 16% aa 10 g - 0'
Simcoe 11,4% aa 14 g - 0'
Warrior 16% aa 15 g - przy 70°C

______________________________________________
26 l brzeczki ~11,5°Blg (IBU ~38 j.)

Drożdże
1/2 gęstwy z warki 54 - Munich Lager- temp. zadania 13°C - fermentacja 5-9°C

Wydajność: 68%

Uwagi:
- pH kranówki 8,0 -> korekcja do 6,0 / po wsypaniu słodu 5,1

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22-23 styczeń 2016 Wola Drzewiecka
# Warka 58 Koziołek
próba stylu: Bock / Koźlak

Zasyp:
słód pilzneński 3000 g
słód monachijski I 2000 g
słód monachijski II 300 g
słód wiedeński 2000 g
słód bursztynowy 300 g
słód SPECJAL B 200 g
...........suma: 8200 g

Zacieranie:
63°C - 30'
~~~~
dekokcja:
72°C - 10'
100°C - 20'
~~~~
72°C - 30'
-> 79°C -> filtracja

Chmielenie (50'):
Marynka 6% aa 25 g - 50'
Oktawia 7% aa 30 g - 25'
Oktawia 7% aa 40 g - 0'
______________________________________________
28 l brzeczki ~18,5°Blg (IBU ~28,3 j.)

Drożdże
gęstwa z warki 55 - Pilsner Urquel- temp. zadania 12°C - fermentacja 5-9°C

Wydajność: 68%

Uwagi:
- pH kranówki 8,0 -> korekcja do 5,8 / po wsypaniu słodu 5,5

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 styczeń 2016 Wola Drzewiecka
# Warka 59 Pils Styczniowy
próba stylu: American Pils

Zasyp:
słód pilzneński 4000 g
słód wiedeński 500 g
słód monachijski I 300 g
słód zakwaszający 100 g
...........suma: 4900 g

Zacieranie:
63°C - 40'
72°C - 20'
-> 79°C -> filtracja

Chmielenie (40'):
Green Bullet 11% aa 25 g - 50' (przed gotowaniem)
Bramling Cross 6% aa 20 g - 25'
Cascade DE 7% aa 17 g - 0'
Mosaic 12% aa 14 g - 0'
Green Bullet 11% aa 25 g - przy 70°C

______________________________________________
29,5 l brzeczki ~12,5°Blg (IBU ~31 j.)

Drożdże
1/2 gęstwy z warki 54 - Munich Lager- temp. zadania 12°C - fermentacja 5-9°C

Wydajność: 79%

Uwagi:
- pH po wsypaniu słodu 5,7

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 styczeń 2016 Wola Drzewiecka
# Warka 60 Czarna Perła 2.5
próba stylu: Baltic Porter

Zasyp:
słód pilzneński 3000 g
słód wiedeński 2000 g
słód pszeniczny 1400 g
słód monachijski jasny 1300 g
słód monachijski ciemny 1200 g
słód karmelowy 150 EBC 500 g
słód karmelowy 300 EBC 500 g
słód bursztynowy 300 g
słód karmelowy 600 EBC 200 g
słód kawowy 210 g
słód czekoladowy ciemny 200 g
słód palony 200 g
................suma: 11000 g

Zacieranie:
24 l wody, z wysładzania koźlaka (4,5* Blg)
55°C - 10'
63°C - 50' + 1/2 słodów palonych
72°C - 40' + 1/2 słodów palonych ->79°C -> filtracja

Chmielenie (60'):
Marynka 6% aa 30 g - 60'
Oktawia 7% aa 25 g - 25'
Marynka 6% aa 30 g - 25'
Sybilla 6,5% aa 20 g - 0'
______________________________________________
27 l brzeczki ~23,5°Blg (IBU ~32,5 j.)

Drożdże
gęstwa z warki 56 - W-34/70 - temp. zadania 11°C - fermentacja 5-9°C

Wydajność: 63%

Uwagi:
- chyba dodałem za wcześnie słody palone, zawsze dodawałem na wygrzew, a tu mnie podkusiło podzielić na pół :/

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

29 marzec 2016 Wola Drzewiecka
# Warka 61 Ciemny Charakter
próba stylu: Schwarzbier

Zasyp:
słód pale ale 2900 g
słód pilzneński 800 g
słód monachijski I 400 g
słód wiedeński 400 g
słód czekoladowy 1200 300 g
słód karmelowy 150 200 g
................suma: 5000 g

Zacieranie:
18 l wody, pH 8,2 -> korekcja pH 5,5
63°C - 25'
72°C - 25' -> 79°C -> słody palone -> filtracja

Chmielenie (60'):
Magnum 11% aa 10 g - 60'
Kazbek 4,6% aa 14 g - 25'
Magnum 11% aa 10 g - 25'
Oktawia 7% aa 25 g - 0'
______________________________________________
27 l brzeczki 11,5°Blg (IBU ~25 j.)

Drożdże
gęstwa z warki 57 - Munich Lager - temp. zadania 10°C - fermentacja 10°C

Wydajność: 65% :/

Uwagi:
- gładko poszło :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29-30 marzec 2016 Wola Drzewiecka
# Warka 62 Czarna Mamba
próba stylu: CDA w wersji lagerowej

Zasyp:
słód pale ale 3300 g
słód pszeniczny 2000 g
słód karmelowy 30 250 g
słód biscuit 250 g
słód czekoladowy 1200 250 g
słód BLACK 1400 250 g
................suma: 6300 g

Zacieranie: 29.03.2016
pH 8,2 -> korekcja pH 6,0
63°C - 30'
72°C - 20' -> słody palone -> 79°C -> filtracja

Chmielenie (60'):
Magnum 11% aa 15 g - 60'
Topaz 11% aa 15 g - 45'
Rakau 10,7% aa 25 g - 20'
Fuggles 4,9% aa 30 g - 20'
Citra 13% aa 30 g - 0'
______________________________________________
25 l brzeczki 15,2°Blg (IBU ~70 j.)

Drożdże
gęstwa z warki 57 - Munich Lager - temp. zadania 10°C - fermentacja 10°C

Wydajność: 64% :/

Uwagi:
- Fuggles zwietrzały?

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30-31 marzec 2016 Wola Drzewiecka
# Warka 63 Kunszt Piwowara Krew, pot i łzy...
próba stylu: Baltic Porter wersja pszeniczna

Zasyp:
słód pszeniczny 4600 g
słód wiedeński 2000 g
słód monachijski jasny 1200 g
słód monachijski ciemny 1100 g
słód karmelowy 150 EBC 500 g
słód karmelowy pszeniczny 500 g
słód karmelowy 600 EBC 300 g

słód bursztynowy 200 g
słód czekoladowy ciemny 200 g

słód BLACK 1400 200 g
słód palony 200 g
................suma: 11000 g

Zacieranie30.03.2016:
24 l wody, pH 8,0 -> korekcja pH 6,0
63°C - 50'
72°C - 35' + 1/4 słodów palonych

->79°C + słody palone -> filtracja

Chmielenie (60') 31.03.2016:
Iunga 11% aa 15 g - 60'
Sybilla 6% aa 10 g - 25'
Sybilla 6% aa 25 g - 25'

Śliwka suszona - 50 g -30'

Śliwka suszona - 50 g -0'

______________________________________________
25 l brzeczki ~23,5°Blg (IBU ~29 j.)

Drożdże
gęstwa z warki 59 - Munich Lager - temp. zadania 11°C - fermentacja 10°C

Wydajność: 58%

Uwagi:
- wysładzanie T-R-A-G-E-D-I-A!!!!!!!!!!!!!!11111111111111111 Po wielkich bojach z przetykaniem, odpuściłem i zalałem całość wodą do wysładzania.. Do tematu wróciłem po nocy.. Piwo będzie LEGEN-poczekajcie!-DARNE! (no bo jakie ma być?) :D

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

30-31 marzec 2016 Wola Drzewiecka
# Warka 64 Marchewkowe
próba stylu: Marchewkowe

Zasyp:
słód pale ale 4000 g
słód pszeniczny 900 g
słód czekoladowy 1200 100 g
+ pieczona marchewka 1500 g
................suma: 5000 g (6500 g)

Zacieranie: 30.03.2016
pH 8,2 -> korekcja pH 6,0; 18l
67°C - 40'
słody palone -> 79°C -> filtracja

Chmielenie (60'): 31.03.2016
Sybilla 6% aa 30 g - 60'
Sybilla 6% aa 20 g - 0'
~~~~~~~~
Marchew surowa 1200 g - 60'
Marchew surowa 1200 g - 25'
Przyprawy korzenne 5 łyżeczek - 5'
______________________________________________
22,5 l brzeczki 12°Blg (IBU ~35 j.)

Drożdże
gęstwa z warki 59 - Munich Lager - temp. zadania 10°C - fermentacja 10°C

Wydajność: 57% :/

Uwagi:
-

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31 marzec - 1 kwiecień 2016 Wola Drzewiecka
# Warka 65 a/b Codzienne
próba stylu: Lager

Zasyp:
słód pale ale 5000 g
słód wiedeński 2000 g
słód monachijski I 1250 g
słód monachijski II 400 g
słód karmelowy 150 250 g
słód zakwaszający 100 g
................suma: 9000 g

Zacieranie:
18 l wody, pH 8,2 -> korekcja pH 6,1
63°C - 35'
72°C - 20' -> 79°C -> filtracja

PODZIAŁ BRZECZKI (60l - 10*Brix)
[table]
[td]
Warka 65a
Chmielenie (60'):
IUNGA 11% aa 15 g - 60'

Warrior 14,5% aa 10 g - 25'
Saaz 4% aa 12 g - 25'
Sybilla 6% aa 25 g - 0'
______________________________________________
26 l brzeczki 12°Blg (IBU ~33 j.)
[/td]

[td]

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
[/td]
[td]
Warka 65b
Chmielenie (60'):
Magnum 11% aa 15 g - 60'
Warrior 14,5% aa 14 g - 25'
Pacyfica 5,5% aa 25 g - 25'
Pacyfica 5,5% aa 25 g - 0'
______________________________________________
23,5 l brzeczki 12°Blg (IBU ~33 j.)
[/td]
[td]
[/td]

[td]
[/td]
[/table]
______________________
Drożdże
gęstwa z warki 58 - Pilsner Urquell - temp. zadania 11°C - fermentacja 10°C

Wydajność: 69%

Uwagi:
- przyjemna warka - miła odmiana po porterze i marchewkowym :)

- 65a fermentowane w szafie chłodniczej; 65b w piwnicy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01 kwiecień 2016 Wola Drzewiecka
# Warka 66 Jasne niepełne :)
próba stylu: Jasny Ale

Zasyp:
słód pszeniczny 2300 g
słód monachijski jasny 2000 g
słód pale ale 2000 g
słód karmelowy 30 EBC 200 g
................suma: 6500 g

Zacieranie:
23 l wody, pH 8,0 -> korekcja pH 6,0
63°C - 30'
72°C - 20'
->79°C -> filtracja

Chmielenie (60'):
Iunga 11% aa 15 g - 60'
Sybilla 6% aa 10 g - 60'
Sybilla 6% aa 20 g - 25'
Iunga 11% aa 20 g - 25'
Saaz 4,6% aa 25 g - 0'
______________________________________________
38 l brzeczki ~10,5°Blg (IBU ~32 j.)

Drożdże:
saszetka British Ale - M07

Wydajność: 64%

Uwagi:
- dziwnie mętne..

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 dni pod rząd pracy w browarze..

6 różnych warek, w tym jedna podwójna..

Prawie 190l piwa..

 

Piękny maraton :) - jeden bałagan + jedno sprzątanie, a zapasy na wakacje uzupełnione!

 

Dodatkowo cały tydzień na noc do pracy :D - tydzień wyjęty z życia..

 

Chyba sezon 2015/2016 można uznać za zamknięty

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30-31 marzec 2016 Wola Drzewiecka

# Warka 63 Kunszt Piwowara Krew, pot i łzy...

próba stylu: Baltic Porter wersja pszeniczna

(...)

 

Z przyjemnością wymienię na się na to ,też krew pot i łzy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

30-31 marzec 2016 Wola Drzewiecka

# Warka 63 Kunszt Piwowara Krew, pot i łzy...

próba stylu: Baltic Porter wersja pszeniczna

(...)

 

Z przyjemnością wymienię na się na to ,też krew pot i łzy.

 

Nawet nie wiem czy coś z tego będzie, bo jak po warzeniu w końcu marca zamknąłem w wiadrze, tak nie zaglądałem jeszcze..

Ale jeżeli będzie zdatne do picia to wyślę!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z nowości w browarze: - pierwsze użycie pH-metru - zastosowanie korekcji pH całej użytej wody (pH wyjściowe kranówy wynosi 8,0)

Korekcja pH obniżyła odfermentowanie - wydaje mi się, że piwa stały się bardziej pijalne :)

 

Ale kij ma dwa końce.. Porter #60 przy rozlewie był gorzki - brak kompensacji słodowością.. ale wchodził jak woda :D - nie był 'ulepkowaty' jak poprzednie. Zobaczymy co wyjdzie po leżakowaniu w butelkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

24 listopada 2016 Wola Drzewiecka
# Warka 67 Słomkowe :)
próba stylu: Pils

Zasyp:
słód pilzneński BALTIC 4800 g
słód pszeniczny 300 g
................suma: 5100 g

Zacieranie:
16 l wody, pH 8,0 -> korekcja pH 6,0
63°C - 30'
72°C - 30'
->79°C -> filtracja

Chmielenie (60'):
Sybilla 6,5% aa 20 g - 60'
Sybilla 6,5% aa 20 g - 25'
Sybilla 6,5% aa 40 g - 0'
Sybilla 6,5% aa 30 g - 70°C (podczas chłodzenia)

______________________________________________
25 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~27 j.)

Drożdże:
saszetka W-34/70

Wydajność: 62%

Uwagi:
- ..

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.