Swiaderny Opublikowano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 07-08. czerwca 2015 Skierniewice - Wola Drzewiecka # Warka 52 Miska ryżu próba stylu: Czyszczenie magazynu Zasyp: słód pilzneński 1580 g słód pszeniczny 1430 g słód monachijski I 1190 g słód karmelowy 30 100 g słód żytni (własny) 350 g ryż 400 g ...........suma: 5050 g Zacieranie: 63°C - 45' 72°C - 25' -> 79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Marynka 15 g - 60' Marynka 25 g - 25' Helga 5% aa 15 g - 0' Saphir 12 g - 0' Aurora 15 g - 0' ______________________________________________ 26,5 l brzeczki ~12,5°Blg (IBU ~24,6 j.) Drożdże S-04 - gęstwa z warki #50 - temp. zadania 22°C - fermentacja 16-19°C Wydajność: 69% INFEKCJA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) # Warka 51 [...] INFEKCJA! # Warka 52 Miska ryżu [...] INFEKCJA! Najprawdopodobniej trafiona gęstwa - Kawowy stout (warka 50) też ma oznaki infekcji ale poszedł w butelki... Edytowane 20 Października 2015 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 14 listopada 2015 Wola Drzewiecka# Warka 53 Czerwony Październik -lekko przesunęła się data warzenia próba stylu: Red/Amber LagerZasyp:słód RED X 5000 gsłód pszeniczny 200 g...........suma: 5200 gZacieranie:63°C - 40'72°C - 20'-> 79°C -> filtracjaChmielenie (60'):IUNGA 11% aa 20 g - 60'IUNGA 11% aa 25 g - 25'IUNGA 11% aa 25 g - 0'______________________________________________27 l brzeczki ~14°Blg (IBU ~42,8 j.)DrożdżeWYEAST 2308 Munich Lager - temp. zadania 14°C - fermentacja 8-9°C(namnozone w 2 litrach startera - podzielone na pół)Wydajność: 77%Uwagi:- piwo fermentowane w nowonabytej witrynie chłodniczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) 14 listopada 2015 Wola Drzewiecka # Warka 54 zwykłe piwo próba stylu: Jasny Lager Zasyp: słód pilzneński 4000 g słód pszeniczny 900 g słód ABBEY 150 g słód wiedeński 165 g ...........suma: 5215 g Zacieranie: 63°C - 40' 72°C - 20' -> 79°C -> filtracja Chmielenie (60'): Sybilla 6,5% aa 20 g - 60' Sybilla 6,5% aa 30 g - 25' Sybilla 6,5% aa 40 g - 0' ______________________________________________ 24 l brzeczki ~15°Blg (IBU ~31,6 j.) Drożdże WYEAST 2308 Munich Lager - temp. zadania 14°C - fermentacja 8-9°C (namnożone w 2 litrach startera - podzielone na pół) Wydajność: 73% Uwagi: - dolać wody przy rozlewie - 5 litrów -> 29l - 12,5°Blg (wyższa wydajność niż zakładałem i bałem się, że 'wyjdzie na spacer' - sprawdzimy technikę HGB ) Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) 15 listopada 2015 Wola Drzewiecka# Warka 55 Na Wiedeń! 4.0próba stylu: Vienna LagerZasyp:słód wiedeński 4800 gsłód monachijski I 500 gsłód ABBEY 200 g...........suma: 5500 gZacieranie:63°C - 40'72°C - 20'-> 79°C -> filtracjaChmielenie (60'):Oktawia 7% aa 30 g - 60'Hallertau Tradition 5,4% aa 15 g - 25'Hallertau Tradition 5,4% aa 24 g - 0'______________________________________________28,5 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~31,1 j.)DrożdżeWYEAST 2001 Pilsner Urquell - temp. zadania 13°C - fermentacja 8-9°C(namnożone w 1,5 litrowym starterze)Wydajność: 65%Uwagi:- fermentacja w szafie chłodniczej Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) 15 listopada 2015 Wola Drzewiecka# Warka 56 Powiew Ameryki próba stylu: American Amber LagerZasyp:słód pszeniczny 3000 gsłód monachijski I 2400 gsłód bursztynowy 250 gsłód karmelowy 100 150 gsłód black 1400 50 g...........suma: 5800 gZacieranie:63°C - 35'72°C - 25'-> 79°C -> filtracjaChmielenie (60'):Magnum 11,2% aa 15 g - 60'Simcoe 11,4% aa 20 g - 30'Citra 13,5% aa 15 g - 20'Citra 13,5% aa 20 g - 0'Citra 13,5% aa 15 g - przy 70°C______________________________________________27 l brzeczki ~13°Blg (IBU ~46,3 j.)DrożdżeSaflager Fermentis W-34/70 - jedna saszetka uwodniona - temp. zadania 13°C - fermentacja 11°CWydajność: 64%Uwagi:- niestety zapowietrzenie złoża filtracyjnego.. Stąd niska wydajność - zagapiłem się z dolaniem wody do wysładzania Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 14 listopada # Warka 53 i # Warka 54 15 listopada # Warka 55 i # Warka 56 Cztery piwa w dwa dni Zalety: - dużo piwa - jednorazowe dokładne mycie sprzętu po i przed warzeniem (szczególnie miło było jak odeszło upierdliwe mycie wymiennika płytowego:) ), - przez noc nie wychłodził się garaż - jakaś tam oszczędność energii Wady: - dwa dni wyjęte z życia, - ciężko wstać do pracy po takim 'noszeniu garów', - rzadko trafiają się dwa dni wolne ostatnimi czasy W planie powtórka w styczniu, z tym, że w układzie (1. piwo lekkie - 2. piwo mocne) x 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 W planie powtórka w styczniu, z tym, że w układzie (1. piwo lekkie - 2. piwo mocne) x 2 Końcowy założony efekt osiągnięty, ale wykonany w układzie 1 dzień: piwo lekkie i zatarcie i filtracja piwa mocnego (z zastosowaniem dekokcji) - 2 dzień: warzenie piwa z 1 dnia + wykonanie piwa mocnego i na dobicie piwa lekkiego.. Z nowości w browarze: - pierwsze użycie pH-metru - zastosowanie korekcji pH całej użytej wody (pH wyjściowe kranówy wynosi 8,0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) 22 styczeń 2016 Wola Drzewiecka# Warka 57 Wojownikpróba stylu: American LagerZasyp:słód pilzneński 3000 gsłód monachijski I 1000 gsłód pszeniczny 500 gsłód karmelowy 30 100 g...........suma: 4600 gZacieranie:63°C - 40'72°C - 25'-> 79°C -> filtracjaChmielenie (60'):Warrior 16% aa 10 g - 60'Warrior 16% aa 15 g - 25'Warrior 16% aa 10 g - 0'Simcoe 11,4% aa 14 g - 0'Warrior 16% aa 15 g - przy 70°C______________________________________________26 l brzeczki ~11,5°Blg (IBU ~38 j.)Drożdże1/2 gęstwy z warki 54 - Munich Lager- temp. zadania 13°C - fermentacja 5-9°CWydajność: 68%Uwagi:- pH kranówki 8,0 -> korekcja do 6,0 / po wsypaniu słodu 5,1 Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) 22-23 styczeń 2016 Wola Drzewiecka# Warka 58 Koziołekpróba stylu: Bock / KoźlakZasyp:słód pilzneński 3000 gsłód monachijski I 2000 gsłód monachijski II 300 gsłód wiedeński 2000 gsłód bursztynowy 300 gsłód SPECJAL B 200 g...........suma: 8200 gZacieranie:63°C - 30'~~~~dekokcja:72°C - 10'100°C - 20'~~~~72°C - 30'-> 79°C -> filtracjaChmielenie (50'):Marynka 6% aa 25 g - 50'Oktawia 7% aa 30 g - 25'Oktawia 7% aa 40 g - 0'______________________________________________28 l brzeczki ~18,5°Blg (IBU ~28,3 j.)Drożdżegęstwa z warki 55 - Pilsner Urquel- temp. zadania 12°C - fermentacja 5-9°CWydajność: 68%Uwagi:- pH kranówki 8,0 -> korekcja do 5,8 / po wsypaniu słodu 5,5 Edytowane 19 Lutego 2016 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) 23 styczeń 2016 Wola Drzewiecka# Warka 59 Pils Styczniowypróba stylu: American PilsZasyp:słód pilzneński 4000 gsłód wiedeński 500 gsłód monachijski I 300 gsłód zakwaszający 100 g...........suma: 4900 gZacieranie:63°C - 40'72°C - 20'-> 79°C -> filtracjaChmielenie (40'):Green Bullet 11% aa 25 g - 50' (przed gotowaniem)Bramling Cross 6% aa 20 g - 25'Cascade DE 7% aa 17 g - 0'Mosaic 12% aa 14 g - 0'Green Bullet 11% aa 25 g - przy 70°C______________________________________________29,5 l brzeczki ~12,5°Blg (IBU ~31 j.)Drożdże1/2 gęstwy z warki 54 - Munich Lager- temp. zadania 12°C - fermentacja 5-9°CWydajność: 79%Uwagi:- pH po wsypaniu słodu 5,7 Edytowane 19 Lutego 2016 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) 23 styczeń 2016 Wola Drzewiecka# Warka 60 Czarna Perła 2.5próba stylu: Baltic PorterZasyp:słód pilzneński 3000 gsłód wiedeński 2000 gsłód pszeniczny 1400 gsłód monachijski jasny 1300 gsłód monachijski ciemny 1200 gsłód karmelowy 150 EBC 500 gsłód karmelowy 300 EBC 500 gsłód bursztynowy 300 gsłód karmelowy 600 EBC 200 gsłód kawowy 210 gsłód czekoladowy ciemny 200 gsłód palony 200 g................suma: 11000 gZacieranie:24 l wody, z wysładzania koźlaka (4,5* Blg)55°C - 10'63°C - 50' + 1/2 słodów palonych72°C - 40' + 1/2 słodów palonych ->79°C -> filtracjaChmielenie (60'):Marynka 6% aa 30 g - 60'Oktawia 7% aa 25 g - 25'Marynka 6% aa 30 g - 25'Sybilla 6,5% aa 20 g - 0'______________________________________________27 l brzeczki ~23,5°Blg (IBU ~32,5 j.)Drożdżegęstwa z warki 56 - W-34/70 - temp. zadania 11°C - fermentacja 5-9°CWydajność: 63%Uwagi:- chyba dodałem za wcześnie słody palone, zawsze dodawałem na wygrzew, a tu mnie podkusiło podzielić na pół Edytowane 19 Lutego 2016 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) Coraz bardziej podoba mi się warzenie czterech piw w dwa dni. Edytowane 27 Lutego 2016 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverses Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Czytając Twój dziennik jestem pod wrażeniem postępów. Ja warzę dopiero piątą warkę, z czego dopiero jedna spożyta Będę obserwował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 29 marzec 2016 Wola Drzewiecka# Warka 61 Ciemny Charakterpróba stylu: SchwarzbierZasyp:słód pale ale 2900 gsłód pilzneński 800 gsłód monachijski I 400 gsłód wiedeński 400 gsłód czekoladowy 1200 300 gsłód karmelowy 150 200 g................suma: 5000 gZacieranie:18 l wody, pH 8,2 -> korekcja pH 5,563°C - 25'72°C - 25' -> 79°C -> słody palone -> filtracjaChmielenie (60'):Magnum 11% aa 10 g - 60'Kazbek 4,6% aa 14 g - 25'Magnum 11% aa 10 g - 25'Oktawia 7% aa 25 g - 0'______________________________________________27 l brzeczki 11,5°Blg (IBU ~25 j.)Drożdżegęstwa z warki 57 - Munich Lager - temp. zadania 10°C - fermentacja 10°CWydajność: 65% Uwagi:- gładko poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) 29-30 marzec 2016 Wola Drzewiecka# Warka 62 Czarna Mambapróba stylu: CDA w wersji lagerowejZasyp:słód pale ale 3300 gsłód pszeniczny 2000 gsłód karmelowy 30 250 gsłód biscuit 250 gsłód czekoladowy 1200 250 gsłód BLACK 1400 250 g................suma: 6300 gZacieranie: 29.03.2016pH 8,2 -> korekcja pH 6,063°C - 30'72°C - 20' -> słody palone -> 79°C -> filtracjaChmielenie (60'):Magnum 11% aa 15 g - 60'Topaz 11% aa 15 g - 45'Rakau 10,7% aa 25 g - 20'Fuggles 4,9% aa 30 g - 20'Citra 13% aa 30 g - 0'______________________________________________25 l brzeczki 15,2°Blg (IBU ~70 j.)Drożdżegęstwa z warki 57 - Munich Lager - temp. zadania 10°C - fermentacja 10°CWydajność: 64% Uwagi:- Fuggles zwietrzały? Edytowane 11 Czerwca 2016 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) 30-31 marzec 2016 Wola Drzewiecka# Warka 63 Kunszt Piwowara Krew, pot i łzy...próba stylu: Baltic Porter wersja pszenicznaZasyp:słód pszeniczny 4600 gsłód wiedeński 2000 gsłód monachijski jasny 1200 gsłód monachijski ciemny 1100 gsłód karmelowy 150 EBC 500 gsłód karmelowy pszeniczny 500 gsłód karmelowy 600 EBC 300 g słód bursztynowy 200 gsłód czekoladowy ciemny 200 g słód BLACK 1400 200 gsłód palony 200 g................suma: 11000 gZacieranie30.03.2016:24 l wody, pH 8,0 -> korekcja pH 6,063°C - 50'72°C - 35' + 1/4 słodów palonych ->79°C + słody palone -> filtracjaChmielenie (60') 31.03.2016:Iunga 11% aa 15 g - 60'Sybilla 6% aa 10 g - 25'Sybilla 6% aa 25 g - 25' Śliwka suszona - 50 g -30' Śliwka suszona - 50 g -0' ______________________________________________25 l brzeczki ~23,5°Blg (IBU ~29 j.)Drożdżegęstwa z warki 59 - Munich Lager - temp. zadania 11°C - fermentacja 10°CWydajność: 58%Uwagi:- wysładzanie T-R-A-G-E-D-I-A!!!!!!!!!!!!!!11111111111111111 Po wielkich bojach z przetykaniem, odpuściłem i zalałem całość wodą do wysładzania.. Do tematu wróciłem po nocy.. Piwo będzie LEGEN-poczekajcie!-DARNE! (no bo jakie ma być?) Edytowane 7 Maja 2016 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) 30-31 marzec 2016 Wola Drzewiecka# Warka 64 Marchewkowepróba stylu: MarchewkoweZasyp:słód pale ale 4000 gsłód pszeniczny 900 gsłód czekoladowy 1200 100 g+ pieczona marchewka 1500 g................suma: 5000 g (6500 g)Zacieranie: 30.03.2016pH 8,2 -> korekcja pH 6,0; 18l67°C - 40'słody palone -> 79°C -> filtracjaChmielenie (60'): 31.03.2016Sybilla 6% aa 30 g - 60'Sybilla 6% aa 20 g - 0'~~~~~~~~Marchew surowa 1200 g - 60'Marchew surowa 1200 g - 25'Przyprawy korzenne 5 łyżeczek - 5'______________________________________________22,5 l brzeczki 12°Blg (IBU ~35 j.)Drożdżegęstwa z warki 59 - Munich Lager - temp. zadania 10°C - fermentacja 10°CWydajność: 57% Uwagi:- Edytowane 20 Maja 2016 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 31 marzec - 1 kwiecień 2016 Wola Drzewiecka# Warka 65 a/b Codziennepróba stylu: LagerZasyp:słód pale ale 5000 gsłód wiedeński 2000 gsłód monachijski I 1250 gsłód monachijski II 400 gsłód karmelowy 150 250 gsłód zakwaszający 100 g................suma: 9000 gZacieranie:18 l wody, pH 8,2 -> korekcja pH 6,163°C - 35'72°C - 20' -> 79°C -> filtracjaPODZIAŁ BRZECZKI (60l - 10*Brix)[table][td]Warka 65aChmielenie (60'):IUNGA 11% aa 15 g - 60' Warrior 14,5% aa 10 g - 25'Saaz 4% aa 12 g - 25'Sybilla 6% aa 25 g - 0'______________________________________________26 l brzeczki 12°Blg (IBU ~33 j.)[/td] [td] | | | | | | | | | |[/td][td]Warka 65bChmielenie (60'):Magnum 11% aa 15 g - 60'Warrior 14,5% aa 14 g - 25'Pacyfica 5,5% aa 25 g - 25'Pacyfica 5,5% aa 25 g - 0'______________________________________________23,5 l brzeczki 12°Blg (IBU ~33 j.)[/td][td][/td] [td][/td][/table]______________________Drożdżegęstwa z warki 58 - Pilsner Urquell - temp. zadania 11°C - fermentacja 10°CWydajność: 69%Uwagi:- przyjemna warka - miła odmiana po porterze i marchewkowym - 65a fermentowane w szafie chłodniczej; 65b w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 (edytowane) 01 kwiecień 2016 Wola Drzewiecka# Warka 66 Jasne niepełne próba stylu: Jasny AleZasyp:słód pszeniczny 2300 gsłód monachijski jasny 2000 gsłód pale ale 2000 gsłód karmelowy 30 EBC 200 g................suma: 6500 gZacieranie:23 l wody, pH 8,0 -> korekcja pH 6,063°C - 30'72°C - 20'->79°C -> filtracjaChmielenie (60'):Iunga 11% aa 15 g - 60'Sybilla 6% aa 10 g - 60'Sybilla 6% aa 20 g - 25'Iunga 11% aa 20 g - 25'Saaz 4,6% aa 25 g - 0'______________________________________________38 l brzeczki ~10,5°Blg (IBU ~32 j.)Drożdże:saszetka British Ale - M07Wydajność: 64%Uwagi:- dziwnie mętne.. Edytowane 20 Maja 2016 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 5 dni pod rząd pracy w browarze.. 6 różnych warek, w tym jedna podwójna.. Prawie 190l piwa.. Piękny maraton - jeden bałagan + jedno sprzątanie, a zapasy na wakacje uzupełnione! Dodatkowo cały tydzień na noc do pracy - tydzień wyjęty z życia.. Chyba sezon 2015/2016 można uznać za zamknięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 30-31 marzec 2016 Wola Drzewiecka # Warka 63 Kunszt Piwowara Krew, pot i łzy... próba stylu: Baltic Porter wersja pszeniczna (...) Z przyjemnością wymienię na się na to ,też krew pot i łzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 30-31 marzec 2016 Wola Drzewiecka # Warka 63 Kunszt Piwowara Krew, pot i łzy... próba stylu: Baltic Porter wersja pszeniczna (...) Z przyjemnością wymienię na się na to ,też krew pot i łzy. Nawet nie wiem czy coś z tego będzie, bo jak po warzeniu w końcu marca zamknąłem w wiadrze, tak nie zaglądałem jeszcze.. Ale jeżeli będzie zdatne do picia to wyślę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Z nowości w browarze: - pierwsze użycie pH-metru - zastosowanie korekcji pH całej użytej wody (pH wyjściowe kranówy wynosi 8,0) Korekcja pH obniżyła odfermentowanie - wydaje mi się, że piwa stały się bardziej pijalne Ale kij ma dwa końce.. Porter #60 przy rozlewie był gorzki - brak kompensacji słodowością.. ale wchodził jak woda - nie był 'ulepkowaty' jak poprzednie. Zobaczymy co wyjdzie po leżakowaniu w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 (edytowane) 24 listopada 2016 Wola Drzewiecka# Warka 67 Słomkowe próba stylu: PilsZasyp:słód pilzneński BALTIC 4800 gsłód pszeniczny 300 g................suma: 5100 gZacieranie:16 l wody, pH 8,0 -> korekcja pH 6,063°C - 30'72°C - 30'->79°C -> filtracjaChmielenie (60'):Sybilla 6,5% aa 20 g - 60'Sybilla 6,5% aa 20 g - 25'Sybilla 6,5% aa 40 g - 0'Sybilla 6,5% aa 30 g - 70°C (podczas chłodzenia)______________________________________________25 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~27 j.)Drożdże:saszetka W-34/70Wydajność: 62%Uwagi:- .. Edytowane 4 Marca 2017 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się