pepek84 Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Też uważam ,że zdecydowanie lepsze efekty daje niższa temperartura dla tych drożdzy. US05 dają wtedy bardzo czysty i moim zdaniem uniwersalny efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 (edytowane) Ale czy na jakość piwa nie wpływa kilka innych zmiennych i można stwierdzić, że to była wina temperatury? Ale do myślenia dałeś. Tak, na jakość piwa wpływa bardzo wiele zmiennych, jednak warunki fermentacji są najważniejsze. Dzięki temu procesowi z słodkiego i lepkiego płynu zwanego brzeczką tworzy się piwo. A czy wina temperatury to akurat stwierdzić można. W smaku gotowego piwa. Edytowane 18 Listopada 2011 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Jak na smak piwa z brewkitu wpływa zmienna temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Tak jak na smak kazdego innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) 4 godziny temu, advisorylyrics napisał: Jak na smak piwa z brewkitu wpływa zmienna temperatura fermentacji? Na pewno nie pomaga... ☺️ Edit, jeszcze dopytam co masz na myśli pisząc zmienna, jeśli delikatnie rosnąca to ok ? Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovner Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Teraz fermentuje na burzliwej White AIPA i utrzymuje temperaturę fermentacji 18,2-18,9°C w/g receptury 18-20°C. Ciężko utrzymać temperaturę +/- 0,5°C nie mając lodówki. Pierwsze 9 warek górnej fermentacji fermentowałem w temp kuchennej ok 21-23°C i znajomi stwierdzili wyraźne drożdżowe posmaki . Teraz mam pudło z EPP i schładzam fermentator PETami z wodą z kranu 10°C lub małymi wkładami żelowymi zamrożonymi nie dotykającymi fermentatora i potrafi jeden w 1h zbić temperaturę brzeczki o 0,2°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się