Skocz do zawartości

Czy taka temperatura fermentacji może być?


Afghan

Rekomendowane odpowiedzi

Ale czy na jakość piwa nie wpływa kilka innych zmiennych i można stwierdzić, że to była wina temperatury? Ale do myślenia dałeś. :);)

Tak, na jakość piwa wpływa bardzo wiele zmiennych, jednak warunki fermentacji są najważniejsze. Dzięki temu procesowi z słodkiego i lepkiego płynu zwanego brzeczką tworzy się piwo. A czy wina temperatury to akurat stwierdzić można. W smaku gotowego piwa.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...
4 godziny temu, advisorylyrics napisał:

Jak na smak piwa z brewkitu wpływa zmienna temperatura fermentacji?

Na pewno nie pomaga... ☺️ 

Edit, jeszcze dopytam co masz na myśli pisząc zmienna, jeśli delikatnie rosnąca to ok ? 

Edytowane przez Jancewicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz fermentuje na burzliwej White AIPA i utrzymuje temperaturę fermentacji 18,2-18,9°C  w/g receptury 18-20°C. Ciężko utrzymać temperaturę +/- 0,5°C nie mając lodówki.

Pierwsze 9 warek górnej fermentacji fermentowałem w temp kuchennej ok 21-23°C i znajomi stwierdzili wyraźne drożdżowe posmaki :(. Teraz mam pudło z EPP i schładzam fermentator PETami z wodą z kranu 10°C lub małymi wkładami żelowymi zamrożonymi nie dotykającymi fermentatora i potrafi jeden w 1h zbić temperaturę brzeczki o 0,2°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.