Irash Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Witam, właśnie planuję odpalić moją #2 Warkę z Brewkita. Jest to raczej słaby brewkit (gratis od BA), dlatego chciałbym nieco poeksperymentować. Do samego brewkita dodam dwa elementy: 1. dodatkowy chmiel w postaci herbatki chmielowej 2. Owoce - przypuszczalnie jabłka - około 6 kg - oczywiście wcześniej obrane i zmiksowane blenderem. Czy ktoś może już eksperymentował z owocami? czy jabłka to dobra opcja? Na wstępie miały być maliny, ale teraz o nie ciężko (w wymaganej ilości) Z góry dzięki za wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Pewnie wyjdzie mulsujący cienkusz jabłkowy z aromatami chmielowymi i jakimiś dalekimi piwnymi (choć w te ostatnie wątpię). To w wersji optymistycznej W wersji pesymistycznej, wyjdzie gazowany jabol. Zawsze jak Ci nie podejdzie profil smakowy możesz do tego zrobić zaprawę z goździków, cynamonu, gałki, wanilii, ziela itp. i zrobić z tego grzańca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Pewnie wyjdzie mulsujący cienkusz jabłkowy z aromatami chmielowymi i jakimiś dalekimi piwnymi (choć w te ostatnie wątpię). To w wersji optymistycznej W wersji pesymistycznej, wyjdzie gazowany jabol. Zawsze jak Ci nie podejdzie profil smakowy możesz do tego zrobić zaprawę z goździków, cynamonu, gałki, wanilii, ziela itp. i zrobić z tego grzańca. hehe tego się też obawiam... że w ostatecznym rozrachunku wyjdzie jabol... A jakiś inny pomysł na owoce do tego masz? Maliny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Myślę że lepiej by było dodać sok z tych jabłek a nie zmiksowane owoce, Generalnie zasada jest taka że z białych owoców wyciska się sok i następnie się go fermentuje, natomiast ciemne owoce fermentuje się w miazdze i dopiero później się wyciska. Z 6 kg jabłek uzyskasz ok. 4-4,6 l soku. Proponuję Renetę Szarą lub Złotą dają dużo soku 0,75-0,8 l/kg. Pewnie wyjdzie Ci jakieś połączenie cydru z piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Myślę że lepiej by było dodać sok z tych jabłek a nie zmiksowane owoce,Generalnie zasada jest taka że z białych owoców wyciska się sok i następnie się go fermentuje, natomiast ciemne owoce fermentuje się w miazdze i dopiero później się wyciska. Z 6 kg jabłek uzyskasz ok. 4-4,6 l soku. Proponuję Renetę Szarą lub Złotą dają dużo soku 0,75-0,8 l/kg. Pewnie wyjdzie Ci jakieś połączenie cydru z piwem. Dzięki, to bardzo przydatna informacja. Postawię zatem na sok z jabłek i wykorzystam gatunki, które proponujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 A jakiś inny pomysł na owoce do tego masz? Maliny? suszone śliwki, skórka pomarańczy i cytryny, dziką róże, głóg, aronię.... - do tego dodał bym glukozy, żeby wytworzyć więcej alkoholu i przypraw korzennych. Owoce typowo winne jak jabłka, maliny, czy porzeczki raczej po prostu zrobią wino i smak wina Będzie zdecydowanie dominował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 A jakiś inny pomysł na owoce do tego masz? Maliny? suszone śliwki' date=' skórka pomarańczy i cytryny, dziką róże, głóg, aronię.... - do tego dodał bym glukozy, żeby wytworzyć więcej alkoholu i przypraw korzennych. Owoce typowo winne jak jabłka, maliny, czy porzeczki raczej po prostu zrobią wino i smak wina Będzie zdecydowanie dominował.[/quote'] A skórka z pomarańczy to w jakich proporcjach? Pewnie nieco mniejszych niż same jabłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 (edytowane) Ocoprócz Renety która jest jabłkiem b. winnym (każda gospodyni piekąca placki to powie) poleca się również Antonówkę. Ale Antonówki już chyba nie znajdziesz. Robiłem wina i z tych i z tych. W piwie różnicy nie wyczujesz. Edytowane 15 Listopada 2011 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 możesz dodać składników które wymienili koledzy wyżej, ale jabłka i sok z jabłek sobie daruj bo zmarnujesz piwo... wanilia, syrop malinowy, cynamon, róża, śliwki, z tego możesz zrobić zaprawkę, ale z jabłek to jabol wyjdzie, i do tego nieudany albo po prostu dodaj jakis chmiel aromatyczny typu citra na fermentację cichą i wyjdzie Ci to duzo lepsze niż bełcik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Owoce typowo winne jak jabłka, maliny, czy porzeczki raczej po prostu zrobią wino i smak wina Będzie zdecydowanie dominował. Tu bym polemizował. Zależy. Jeśli z tej puchy zrobisz 16L o 12BLG bez dodawania cukru to 4 litry soku jabłkowego nie powinno zdominować piwa. Zwłaszcza jak dodasz jeszcze jakieś zioła. Myślę że nawet proporcja (16L + 4L) jest na tyle ok aby sok i aromat jabłek był wyczuwalny przy zachowanym charakterze piwnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Wszystko w dużo mniejszych ilościach. Raczej jako dodatki do zasadniczego piwa. Weź pod uwagę, że smaki winne są intensywniejsze niż piwne. Nie wiem jak się zachowają drożdże piwne w obecności prawie 5 L soku owocowego. Myślę, że zrobią wino, a półtora litra brewkita potraktują jak dodatkowe cukry do fermentacji winnej. Z tym, że ja teoretyzuje, nigdy nic takiego nie robiłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 zamierzam jakoś niedługo zrobić malinowe 4kg pilzeńskiego zacieranego na słodko, ok 2L syropu malinowego, marynka, lubelski i laska wanilii na jakieś 18L ale na pewno nie jabłka, wynalazki takie jak "jabłko w piwie" to co innego, niż piwo fermentowane z sokiem jabłkowym, zrobisz jak zechcesz, najlepiej później podziel się wynikiem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 zamierzam jakoś niedługo zrobić malinowe 4kg pilzeńskiego zacieranego na słodko, ok 2L syropu malinowego, marynka, lubelski i laska wanilii na jakieś 18L ale na pewno nie jabłka, wynalazki takie jak "jabłko w piwie" to co innego, niż piwo fermentowane z sokiem jabłkowym, zrobisz jak zechcesz, najlepiej później podziel się wynikiem:) A to na 100% - jak zacznę dam znać Zastanawiam się jeszcze nad opcją skórki z pomarańczy i przyprawami korzennymi... do niedzieli muszę się jakoś określić - w ten dzień zaplanowałem sobie warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 zamierzam jakoś niedługo zrobić malinowe 4kg pilzeńskiego zacieranego na słodko, ok 2L syropu malinowego, marynka, lubelski i laska wanilii na jakieś 18L ale na pewno nie jabłka, wynalazki takie jak "jabłko w piwie" to co innego, niż piwo fermentowane z sokiem jabłkowym, zrobisz jak zechcesz, najlepiej później podziel się wynikiem:) A... syrop malinowy kupujesz, czy robisz samodzielnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 skórka gorzkiej pomarańczy jest w porządku, korzenne piwko jest dobre na zimę a syrop kupię, byle bez konserwantów, herbapol ponoć jest dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 No to decyzja zapadła, warzenie zrealizowane Padło na "Zimową wariację" - przyprawy korzenne + skórka z pomarańczy. Opis całego procesu warzenia i proporcji przypraw http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=5963&p=4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się