Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Czy to samo, jeśli chodzi o dezynfekcję? Zostało mi trochę p. potasu po tegorocznym wyrobie wina, a na opakowaniu jest napis, że oprócz siarkowania wina, służy również do dezynfekcji sprzętu i z chęcią bym wykorzystał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Pirosiarczyn nie jest dezynfektantem!Owszem, działa w moszczu winnym ale raczej inhibitując wzrost bakterii i dzikich drożdży niż likwidując je. Ta aktywnosć w moszczu jest możliwa dzięki niskiemu, niższemu niż w piwnej brzeczce, pH roztworu. Pirosiarczyn potasowy jest czasami dodawany do gotowego piwa jako antyutleniacz (E 224). http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=171269&postcount=2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Witam Możesz użyć http://www.piwo.org/forum/t515-Dezynfekcja-butelek-i-nie-tylko.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się