Lukas Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Oj Przemski, czepiasz się szczegółów... Kran nie jest extremalnie wysoko. Zawsze trzeba przechylic, no chyba , że ktoś ma gdzieś te pół litra w tą czy w tamtą. A najlepszy i sprawdzony filter osadów to pończocha. Szczególnie polecam po chmieleniu. Ideał. Podwójnie złożona filtruje idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Co do temperatury przy pomijaniu cichej. Ja skupiam się na pierwszym tygodniu fermentacji , wtedy operuje tak , żeby uzyskać odpowiednią. A potem ( po 2 , 3 tygodniach ) , im niższa tym lepiej , najczęściej po prostu przenoszę cały pojemnik w zimne miejsce i sobie czeka na rozlew. Zawsze wtedy używam fermentora z kranikiem. Co do zasysania osadów , kilkaset mililitrów poleci mocno mętne piwo , ale zawsze pobieram przynajmniej 3 , 4 razy próbę do pomiaru Blg , więc i tak bym nie zabutelkował tego , a po tych kilku zlewaniach piwo leci klarowne. A jeśli chodzi o fermentor stożkowy , to ja na pewno w to zainwestuję , taki , żeby można było zbierać gęstwę od razu , marzy mi się coś takiego. Tylko co za tym idzie , trzeba będzie oprócz samego fermentora , stworzyć warunki do kontrolowania temepratury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się