Skocz do zawartości

piwowarstwo przy... zmywaku


przemski

Rekomendowane odpowiedzi

Oj Przemski, czepiasz się szczegółów... Kran nie jest extremalnie wysoko. Zawsze trzeba przechylic, no chyba , że ktoś ma gdzieś te pół litra w tą czy w tamtą. A najlepszy i sprawdzony filter osadów to pończocha. Szczególnie polecam po chmieleniu. Ideał. Podwójnie złożona filtruje idealnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Co do temperatury przy pomijaniu cichej. Ja skupiam się na pierwszym tygodniu fermentacji , wtedy operuje tak , żeby uzyskać odpowiednią. A potem ( po 2 , 3 tygodniach ) , im niższa tym lepiej , najczęściej po prostu przenoszę cały pojemnik w zimne miejsce i sobie czeka na rozlew. Zawsze wtedy używam fermentora z kranikiem. Co do zasysania osadów , kilkaset mililitrów poleci mocno mętne piwo , ale zawsze pobieram przynajmniej 3 , 4 razy próbę do pomiaru Blg , więc i tak bym nie zabutelkował tego , a po tych kilku zlewaniach piwo leci klarowne.

 

A jeśli chodzi o fermentor stożkowy , to ja na pewno w to zainwestuję , taki , żeby można było zbierać gęstwę od razu , marzy mi się coś takiego. Tylko co za tym idzie , trzeba będzie oprócz samego fermentora , stworzyć warunki do kontrolowania temepratury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.