Raczek Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Dzisiaj zrobiłem swoją warkę nr.5 ale i tak nie wyszło idealnie z BLG (to moja pięta achillesowa) Zacierałem w 15l wody i dość intensywnie mieszałem podczas zacierania. Filtracja i wysładzanie w ratach 3x5l wody w temp. 78st (wcześniej 72) i na koniec jeszcze musiałem 3 litry wody dolać bo nie wysłodziło się do 25l a takie było założenie (5l mi odparowuje po chmieleniu). Wyszło ciutkę powyżej 25l przelałem go gara zaciernego na chmielenie pobrałem próbkę schłodziłem do temp. 20st zmierzyłem i wyszło 13BLG (zakładane 12 wg. przepisu) Chmielenie 60 minut bez żadnych problemów, gar powędrował do wanny z zimną wodą zamieszałem konkretnie żeby chmieliny osiadły możliwie najbliżej ścianek gara pobrałem próbkę schłodziłem do 20st zmierzyłem i...... 11BLG Przyznam szczerze że jestem głupi po tym wyniku. Wydawało mi się że po chmieleniu powinno być więcej BLG a nie mniej bo chyba z brzeczki odparowuje woda tylko no nie ? nie wiem jaka jest przyczyna takiego wyniku (chmieliny które mogły się dostać do menzurki mogły zafałszować wynik ?) Planuję niedługo zlać młode piwko do fermentora w którym będzie burzliwa i dochłodzić na balkonie a kiedy będzie już miało 20st włożyć balinga wyparzonego w celu weryfikacji wyniku bo jedyne czego nie mogę ogarną w tym piwowarstwie moim to ucelować z BLG Jakby ktoś miał jakieś sugestie to chętnie przyjmę je na klatę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutimar Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Chyba pierwszy pomiar jest zły. Albo nie było dobrze wymieszane, albo może jakieś bąbelki powietrza wypchnęły Ci wyżej urządzenie pomiarowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Coś nie tak z tym pomiarem. Jeśli próbkę pobrałeś po przelaniu do gara w którym chmileisz, to raczej było już wymieszane. Chyba, że ten pierwszy (13blg) był brany zanim skończyłeś wysładzanie, a później jeszcze rozcieńczyłeś. Bo jeśli było 13blg to po chmieleniu i odparowaniu powinno być wyżej, czyli jakieś 14-15 blg. Sprawdź ballingomierz, może pożycz od kogoś jeszcze jeden i zrób próbę porównawczą na obu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Coś nie tak z tym pomiarem. Jeśli próbkę pobrałeś po przelaniu do gara w którym chmileisz, to raczej było już wymieszane. Chyba, że ten pierwszy (13blg) był brany zanim skończyłeś wysładzanie, a później jeszcze rozcieńczyłeś. Bo jeśli było 13blg to po chmieleniu i odparowaniu powinno być wyżej, czyli jakieś 14-15 blg. Sprawdź ballingomierz, może pożycz od kogoś jeszcze jeden i zrób próbę porównawczą na obu... Pomiar zrobiony po przelaniu do gara od razu więc na pewno wymieszane było. Balling też jest dobry skoro czysta woda w temp. 20st pokazuje 0. Ewentualnie może te bąbelki powietrza mogły zafałszować pierwszy pomiar bo nie mam innej koncepcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Następnym razem jak będziesz robił pomiar, to po włożeniu areometru zakręć nim kilka razy, bąbelki powietrza oderwą się a przy okazji dodatkowo wymieszasz brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Następnym razem jak będziesz robił pomiar, to po włożeniu areometru zakręć nim kilka razy, bąbelki powietrza oderwą się a przy okazji dodatkowo wymieszasz brzeczkę. Tak też zrobiłem po zlaniu schłodzonej brzeczki przed chwilą do fermentora. Pobrałem próbkę spadło do 10BLG ale po przekręceniu kilka razy balingomierza wskazał 12BLG przy 20l więc chyba nie mam się co martwić. Dunkel Weizen to pszeniczniak a z tego co wiem pszenica nie potrzebuje cichej fermentacji, w instrukcji natomiast sugerują 10-14 dni cichej ?? zastosować się czy wydłużyć burzliwą do 10 dni ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Nawet dłużej, 2 tygodnie to nie będzie przesada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Nawet dłużej, 2 tygodnie to nie będzie przesada. Po 2 tygodniach od uwarzenia to pszenicę się pije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Nawet dłużej' date=' 2 tygodnie to nie będzie przesada.[/quote']Po 2 tygodniach od uwarzenia to pszenicę się pije Czyli 10 dni burzliwej i butelki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Nawet dłużej' date=' 2 tygodnie to nie będzie przesada.[/quote']Po 2 tygodniach od uwarzenia to pszenicę się pije Czyli 10 dni burzliwej i butelki ? 8-10 w zupełności wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Tylko balingometr to raczej wydezynfekuj a nie wyparzaj..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Po 2 tygodniach od uwarzenia to pszenicę się pije Czyli 10 dni burzliwej i butelki ? 8-10 w zupełności wystarczy oj nie wiem, ja po 10 dniach jescze piane mialem 5cm po 14 dniach piany juz nie bylo, a lustrzana powierzchnia... dodam ze temperatura ferm. 20-21°C , drozdze wyeast 3068 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Co kraj to obyczaj Mój weizen odfermentował w ciągu 7 dni z 12 na 2.5°Blg i poszdł do butelek bez ceregieli. Teraz po tygodniu w butelkach już raczę się jego wybornym smakiem :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się