zibi Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 (edytowane) Czy ktoś z koleżanek i kolegów ma przepis na Zaliwajkę chętnie poczytam Edytowane 17 Listopada 2011 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Czy ktoś z koleżanek i kolegów ma przepis na Zaliwakę chętnie poczytam Czy chodzi Ci o zupę podobną do barszczu białego, żurku, w Kieleckim zwaną zalewajką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Czy ktoś z koleżanek i kolegów ma przepis na Zaliwajkę chętnie poczytam Czy chodzi Ci o zupę podobną do barszczu białego' date=' żurku, w Kieleckim zwaną zalewajką? [/quote'] W każdym regionie może mieć inną nazwę, chodzi o przepisy z różnych regionów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 (edytowane) No więc jak sporo w różnych regionach bywam, to Zalewajką w każdym nazywają co innego... Od cienkusza żurkowego, po zupę na bazie kwaśnej śmietany rozbełtanej z żółtkiem. Edytowane 17 Listopada 2011 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 No więc jak sporo w różnych regionach bywam, to Zalewajką w każdym nazywają co innego... Od cienkusza żurkowego, po zupę na bazie kwaśnej śmietany rozbełtanej z żółtkiem. Konkretne przepisy proszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Witam Składniki: Dwa litry wody, 0.5 kg ziemniaków, 5 dag słoniny, cebula, 3 ząbki czosnku, pół litra żuru, majeranek pieprz sól, składniki do kiszenia żuru: 10 dag mąki żytniej, 0.5 l wody letniej, mąkę wymieszać z wodą wlać do kamiennego garnka, dodać dużo czosnku, niech postoi trzy dni. Sposób wykonania: Ziemniaki i czosnek drobno pokroić ugotować, dodać żur do smaku przyprawy, okrasić stopioną słoniną przesmażoną z cebulką, posypać majerankiem, doprawić do smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Witam Składniki: Dwa litry wody, 0.5 kg ziemniaków, 5 dag słoniny, cebula, 3 ząbki czosnku, pół litra żuru, majeranek pieprz sól, składniki do kiszenia żuru: 10 dag mąki żytniej, 0.5 l wody letniej, mąkę wymieszać z wodą wlać do kamiennego garnka, dodać dużo czosnku, niech postoi trzy dni. Sposób wykonania: Ziemniaki i czosnek drobno pokroić ugotować, dodać żur do smaku przyprawy, okrasić stopioną słoniną przesmażoną z cebulką, posypać majerankiem, doprawić do smaku. Super proszę o następne przepisy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Szykujesz impreze i chcesz nas wszystkich zaprosić na zalewajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Witam Składniki: Dwa litry wody, 0.5 kg ziemniaków, 5 dag słoniny, cebula, 3 ząbki czosnku, pół litra żuru, majeranek pieprz sól, składniki do kiszenia żuru: 10 dag mąki żytniej, 0.5 l wody letniej, mąkę wymieszać z wodą wlać do kamiennego garnka, dodać dużo czosnku, niech postoi trzy dni. Sposób wykonania: Ziemniaki i czosnek drobno pokroić ugotować, dodać żur do smaku przyprawy, okrasić stopioną słoniną przesmażoną z cebulką, posypać majerankiem, doprawić do smaku. A do tego biała kiełbasa lub/i biały ser ... tak się na wyżynie łódzkiej jada pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 No więc jak sporo w różnych regionach bywam' date=' to Zalewajką w każdym nazywają co innego... Od cienkusza żurkowego, po zupę na bazie kwaśnej śmietany rozbełtanej z żółtkiem.[/quote'] Konkretne przepisy proszę piter, zasadniczo chyba wyczerpał temat... Generalnie chodzi o to, żeby zalać cienkim żurkiem ziemniaki i słoninę/boczek/smalec/inne tłuste. Jedynie można pozmieniać proporcje. Jadłem kiedyś zalewajkę, która bardziej przypominała rumuńską ciorbe - czyli ziemniaki ze sporymi skwarkami zalane nie czystym żurkiem, tylko żurkiem ze śmietaną i żółtkiem. Robi się to w ten sposób, że do miski przekłada się kwaśną gęstą śmietanę (sklepowa chyba żadna się nie nada) do tego wbija się kilka żółtek (jedno-dwa na pół litra), dwie łyżki mąki, kilka wyciśniętych ząbków czosnku - i to trzeba porządnie rozbełtać, żeby było jednolite. Dodaje się to do bardzo cienkiego żuru i po zagotowaniu jest gotowe do zalania. (to się chyba jednak nie mieści w żadnym "stylu"..) Wszystkie zalewajki przyprawia się podobnie: Liść laurowy, ziele na początku gotowania i sporo majeranku na końcu. (ew. grzybek suszony - też na początku) Ciężko to jakoś skomplikować i zrobić z tego wiele przepisów. To takie coś, że ile czego jest pod ręką, to akurat się daje i zalewa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Czy ktoś z koleżanek i kolegów ma przepis na Zaliwajkę chętnie poczytam Niestety nie mam, ale po Twoim poście, przypomniałem sobie jak Franek Dolas przy wtórze legionistów ("Jak rozpętałem II w.ś."), wzdychał za zaliwajką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Witam Jeszcze jeden przepis ? Proszę bardzo Składniki: 1.5 szkl. zakwasu żurowego, 10 dag boczku wędzonego, 10 dag kiełbasy, 1 cebula, 60 dag ziemniaków, 0.5 szkl. śmietany, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz naturalny, mielony, sól, cukier. Sposób wykonania: Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 1.5 l) z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę, wytopić, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i podrumienić. Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić do gotujacej się zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie wlać stopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie zakwas żurowy. Zagotować. Odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Przepisu nie znam, ale jadłem zalewajkę (pod taką nazwą - taką też akceptuje słownik na firefox, a zaliwajkę nie ), to specjalność rodziny od strony ojca. W smaku była raczej słodkawa, w przeciwieństwie do tutejszych przepisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Zalewajka u nas wygląda tak, cytuję żonę: "gotujesz normalnie wywar z kości, wkrajasz ziemniaki i gotujesz do zmiękczenia, zatrzepujesz żurkiem i dodajesz podsmażoną cebulkę i boczek". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Zdobyłem przepis na bardzo prostą Zaliwajkę . Zadzwoniłem do mojej Babci(96#) ona robiła to tak: Ziemniaki pokrojone w kostkę zagotowane,dodawała zakwas wymieszany z łyżką mąki i cebulę podsmażoną ze skwarkami oraz czerstwe pieczywo,które zresztą też sama wypiekała.W lecie dodawała grzybków które dziadek nazbierał.Czasami podgrzewała w zaliwajce kaszankę,a bardzo rzadko kiełbasę,przeważnie na święta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikołaj Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Dotychczas myślałem, że Zalewajka, lub jak w temacie "Zaliwajka" to coś a'la żurek z ziemniakami i boczkiem Uwielbiam Zalewajkę, choć taką naprawdę dobrą jadłem jakieś pół roku temu. Przetestuję chyba niebawem wasze przepisy. Najbardziej intryguje mnie pomysł z białym serem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 U mnie zalewajka wyewoluowala w bardzo porządna "bogata" zupe. Zur musi byc przygotowany mozliwie gesty, podstawe zupy stanowi jakas rosolowa baza wywar czy od biedy czarodziejskie kostki rosolowe. ziemniaki oraz pelno innego badziewia(marchewki, pietruszka, seler i zielone swinstwa) sie gotuje w tym wywarze. W miedzyczasie dodaje sie pokrojone i podsmazone kełbase i boczek (sporo) i grzyby (garsc suszonych rozcieram). Gdy ziemniaki zmiekna wlewamy zur, zagotowujemy. Podajemy koniecznie z jajkiem ogotowanym na twardo w talerzu. (to znaczy gotuje sie w garnku obiera i wklada do talerza). Do tego zagryza sie chlebem (preferencyjnie razowcem). Zupka gęsta po ostudzeniu zsiada sie w kisiel, super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikołaj Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Wtedy dość tłusta wychodzi zupa, bo przecież skoro gotuje się na wywarze z kury, do tego kiełbacha, boczek, no ja nie mówię, że to źle, ale czy jak wyjdzie takie tłuste, to nie zepsuje to smaku? Raz zrobiłem zbyt tłusty żurek i smak był dość płytki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Zapodaje sie oczywiscie spora ilosc ziołek roznorakich a to majeranku a to innego lubczyku. Co dobrze sie z takim smakiem komponuje. Zurek ktory ma smak znaczeni delikatniejszy chyba rzeczywiscie neibylby zbyt dobry tlusty. Ponadto smazenie boczku i kielbasy w duzym stopniu zmniejsza zawartosc tluszczu w koncowym produkcie. Przerzucam do gara bowiem tylko czesci stale. To co sie wytopi - wylewam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się