Jump to content

Zaliwajka !!!

zibi

Recommended Posts

Czy ktoś z koleżanek i kolegów ma przepis na Zaliwakę chętnie poczytam :beer:

Czy chodzi Ci o zupę podobną do barszczu białego, żurku, w Kieleckim zwaną zalewajką? :beer:

Czy ktoś z koleżanek i kolegów ma przepis na Zaliwajkę chętnie poczytam :beer:

Czy chodzi Ci o zupę podobną do barszczu białego' date=' żurku, w Kieleckim zwaną zalewajką? :beer:[/quote']

W każdym regionie może mieć inną nazwę, chodzi o przepisy z różnych regionów.

No więc jak sporo w różnych regionach bywam, to Zalewajką w każdym nazywają co innego... :beer:

Od cienkusza żurkowego, po zupę na bazie kwaśnej śmietany rozbełtanej z żółtkiem.

Edited by H.M.

No więc jak sporo w różnych regionach bywam, to Zalewajką w każdym nazywają co innego... :beer:

Od cienkusza żurkowego, po zupę na bazie kwaśnej śmietany rozbełtanej z żółtkiem.

Konkretne przepisy proszę :beer:

Witam

Składniki:

Dwa litry wody, 0.5 kg ziemniaków, 5 dag słoniny, cebula, 3 ząbki czosnku, pół litra żuru, majeranek pieprz sól, składniki do kiszenia żuru: 10 dag mąki żytniej, 0.5 l wody letniej, mąkę wymieszać z wodą wlać do kamiennego garnka, dodać dużo czosnku, niech postoi trzy dni.

Sposób wykonania:

Ziemniaki i czosnek drobno pokroić ugotować, dodać żur do smaku przyprawy, okrasić stopioną słoniną przesmażoną z cebulką, posypać majerankiem, doprawić do smaku.

Witam

Składniki:

Dwa litry wody, 0.5 kg ziemniaków, 5 dag słoniny, cebula, 3 ząbki czosnku, pół litra żuru, majeranek pieprz sól, składniki do kiszenia żuru: 10 dag mąki żytniej, 0.5 l wody letniej, mąkę wymieszać z wodą wlać do kamiennego garnka, dodać dużo czosnku, niech postoi trzy dni.

Sposób wykonania:

Ziemniaki i czosnek drobno pokroić ugotować, dodać żur do smaku przyprawy, okrasić stopioną słoniną przesmażoną z cebulką, posypać majerankiem, doprawić do smaku.

Super proszę o następne przepisy :beer:

Witam

Składniki:

Sposób wykonania:

A do tego biała kiełbasa lub/i biały ser ... tak się na wyżynie łódzkiej jada :tort:

pozdrawiam

No więc jak sporo w różnych regionach bywam' date=' to Zalewajką w każdym nazywają co innego... :tort:

Od cienkusza żurkowego, po zupę na bazie kwaśnej śmietany rozbełtanej z żółtkiem.[/quote']

Konkretne przepisy proszę :beer:

piter, zasadniczo chyba wyczerpał temat... Generalnie chodzi o to, żeby zalać cienkim żurkiem ziemniaki i słoninę/boczek/smalec/inne tłuste. Jedynie można pozmieniać proporcje.

Jadłem kiedyś zalewajkę, która bardziej przypominała rumuńską ciorbe - czyli ziemniaki ze sporymi skwarkami zalane nie czystym żurkiem, tylko żurkiem ze śmietaną i żółtkiem.

Robi się to w ten sposób, że do miski przekłada się kwaśną gęstą śmietanę (sklepowa chyba żadna się nie nada) do tego wbija się kilka żółtek (jedno-dwa na pół litra), dwie łyżki mąki, kilka wyciśniętych ząbków czosnku - i to trzeba porządnie rozbełtać, żeby było jednolite. Dodaje się to do bardzo cienkiego żuru i po zagotowaniu jest gotowe do zalania. (to się chyba jednak nie mieści w żadnym "stylu"..)

Wszystkie zalewajki przyprawia się podobnie: Liść laurowy, ziele na początku gotowania i sporo majeranku na końcu. (ew. grzybek suszony - też na początku)

Ciężko to jakoś skomplikować i zrobić z tego wiele przepisów. To takie coś, że ile czego jest pod ręką, to akurat się daje i zalewa...

Czy ktoś z koleżanek i kolegów ma przepis na Zaliwajkę chętnie poczytam :beer:

Niestety nie mam, ale po Twoim poście, przypomniałem sobie jak Franek Dolas przy wtórze legionistów ("Jak rozpętałem II w.ś."), wzdychał za zaliwajką :tort:

Witam

Jeszcze jeden przepis ? Proszę bardzo

Składniki:

1.5 szkl. zakwasu żurowego, 10 dag boczku wędzonego, 10 dag kiełbasy, 1 cebula, 60 dag ziemniaków, 0.5 szkl. śmietany, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz naturalny, mielony, sól, cukier.

Sposób wykonania:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 1.5 l) z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę, wytopić, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i podrumienić. Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić do gotujacej się zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie wlać stopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie zakwas żurowy. Zagotować. Odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Przepisu nie znam, ale jadłem zalewajkę (pod taką nazwą - taką też akceptuje słownik na firefox, a zaliwajkę nie ;) ), to specjalność rodziny od strony ojca. W smaku była raczej słodkawa, w przeciwieństwie do tutejszych przepisów.

Zalewajka u nas wygląda tak, cytuję żonę:

"gotujesz normalnie wywar z kości, wkrajasz ziemniaki i gotujesz do zmiękczenia, zatrzepujesz żurkiem i dodajesz podsmażoną cebulkę i boczek".

• 2 weeks later...

Zdobyłem przepis na bardzo prostą Zaliwajkę .

Zadzwoniłem do mojej Babci(96#) ona robiła to tak:

Ziemniaki pokrojone w kostkę zagotowane,dodawała zakwas wymieszany z łyżką mąki i cebulę podsmażoną ze skwarkami oraz czerstwe pieczywo,które zresztą też sama wypiekała.W lecie dodawała grzybków które dziadek nazbierał.Czasami podgrzewała w zaliwajce kaszankę,a bardzo rzadko kiełbasę,przeważnie na święta.

• 2 months later...

Dotychczas myślałem, że Zalewajka, lub jak w temacie "Zaliwajka" to coś a'la żurek z ziemniakami i boczkiem ;)

Uwielbiam Zalewajkę, choć taką naprawdę dobrą jadłem jakieś pół roku temu. Przetestuję chyba niebawem wasze przepisy. Najbardziej intryguje mnie pomysł z białym serem.

U mnie zalewajka wyewoluowala w bardzo porządna "bogata" zupe. Zur musi byc przygotowany mozliwie gesty, podstawe zupy stanowi jakas rosolowa baza wywar czy od biedy czarodziejskie kostki rosolowe. ziemniaki oraz pelno innego badziewia(marchewki, pietruszka, seler i zielone swinstwa) sie gotuje w tym wywarze. W miedzyczasie dodaje sie pokrojone i podsmazone kełbase i boczek (sporo) i grzyby (garsc suszonych rozcieram). Gdy ziemniaki zmiekna wlewamy zur, zagotowujemy. Podajemy koniecznie z jajkiem ogotowanym na twardo w talerzu. (to znaczy gotuje sie w garnku obiera i wklada do talerza). Do tego zagryza sie chlebem (preferencyjnie razowcem). Zupka gęsta po ostudzeniu zsiada sie w kisiel, super.

Wtedy dość tłusta wychodzi zupa, bo przecież skoro gotuje się na wywarze z kury, do tego kiełbacha, boczek, no ja nie mówię, że to źle, ale czy jak wyjdzie takie tłuste, to nie zepsuje to smaku? Raz zrobiłem zbyt tłusty żurek i smak był dość płytki.

Zapodaje sie oczywiscie spora ilosc ziołek roznorakich a to majeranku a to innego lubczyku. Co dobrze sie z takim smakiem komponuje. Zurek ktory ma smak znaczeni delikatniejszy chyba rzeczywiscie neibylby zbyt dobry tlusty. Ponadto smazenie boczku i kielbasy w duzym stopniu zmniejsza zawartosc tluszczu w koncowym produkcie. Przerzucam do gara bowiem tylko czesci stale. To co sie wytopi - wylewam.