Stasiek Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Takie coś nazywa się "parti gyle" - do dziś często jest stosowane w browarach brytyjskich. Dzięki tej technice (kilkukrotne zacieranie bez typowego "wysładzania") uzyskuje się wyższą wydajność zacierania. OK, nie ma typowego wysładzania, ale filtracja "idzie" normalnie. Wydaje mi się, że bez filtracji nie uda się zlać znad młóta rozsądnej ilości brzeczki. tak więc: Zlać brzeczkę z nad słodu. (waham się, czy jednak nie zrobić normalnej filtracji) Radziłbym jednak zrobić normalną filtrację. Obawiam się, że bez niej bardzo dużo cukrów zostanie w młócie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Dzięki za podpowiedzi. Mam o czym rozmyślać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 (edytowane) Dzisiaj zabutelkowałem pszeniczne wędzone (w sumie to jak Grodzisz) z warki nr 9. Ładnie odfermentowało. Zeszło do z 10 do 2 blg. Gęstwa którą użyłem ładnie pracowała. Żeby nie zapeszyć, ale na razie, mimo braku termometru przy zacieraniu i zastowsowaniu po raz pierwszy gęstwy, piwo zapowiada się całkiem nieźle. #11 Życie weryfikuje plany Nie udało się obniżyć temperatury słodu do założonych 5*, bo na dworrze było za ciepło, w lodówce nie było miejsca. W rezultacie uzyskałem temperaturę słodu 11* Z tego wyliczyłem ile potrzebuję wody o temperaturze ok 80* (bo eksperymentalnie sprawdziłem, że mniej więcej widzę, kiedy woda ma tę temperaturę.Niestety wody było za mało na taką ilość słodu, więc w trakcie zacierania dolewałem wodę o temp. ok. 61-63* dwukrotnie. Filtrowałem i wysładzałem jak zwykle. W rezultacie uzyskałem 21 litrów gorącej brzeczki (teraz jakieś 20,5 l) 14,5 blg (bardziej 15 blg) . Nastawiłem z drożdżami Nottingham. #12 Dodatkowo przpłukałem (wysłodziłem) młóto i uzyskałem popłuczyny (brzeczka tylna?) które warzyłem osobno z dodatkiem 0,4 kg miodu wielokwiatowego. Warzyłem to z chmielem po warzeniu brzeczki głównej. Wyszło ok, 4,5 l brzeczki miodowej 10,5 blg. Nastawiłem z gęstwą drożdżową S-33. Teraz czekam na efekty . A w międzyczasie upiekłem 3 bochenki chleba pszennego na gęstwie WB-06, zamiast drożdży. Całkiem ładnie się upiekły Następnym piwem będzie a'la Grodziskie z zestawu BA. Bez eksperymentów Edytowane 2 Stycznia 2012 przez wradko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Piwo #11 odfermentowało do 2 blg w ciągu 3 dni. Nottinghamy szybko sobie poradziły. Ma słodowo-piwny aromat i jest nachmielone tak jak lubię. Odstawiłem na cichą ale na razie nie widzę bombelków, Zastanawiam się, jak długo powinno być na cichej i czy w ogóle, bo akurat tu nie mam doświadczenia. Do tej pory robiłem pszeniczne i w zasadzie od razu butelkowałem. Wczoraj piłem Altbier w Bierhalle na Nowym Świecie. Wcześniej nie miałem okazji próbować tego piwa. Rezultat? Już zamówiłem zestaw słodów na to piwo . Jedno z następnych, to będzie właśnie Altbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 (edytowane) #13 Dzisiaj piwo grodziskie 8 blg wg zestawu BA. Edytowane 9 Stycznia 2012 przez wradko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Wyszło 21 l. 7,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 (edytowane) #14 Dzisiaj Altbier wg BA Zacieranie wg przepisu: 50* 20 min 65* 30 min 70* 30 min podgrzać do 78* Zacieram infuzyjnie. W zestawie są drożdże S-33. W lodówce mam gęstwę Nottinghamów. Zastanawiam się, czy nie można dać tych drugich drożdży i czy przez to Altbier nie straci swojego charakteru. Edytowane 14 Stycznia 2012 przez wradko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Ja bym dał nottinghamy, Altbier z BA też nie jest taki do końca dokładny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Też tak myślałem. I mam ochotę dać właśnie Nottinghamy. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Wyszło 20 l 12 blg. Po raz pierwszy wyszło dokładni tyle ile było w przepisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 (edytowane) #15 Miałem warzyć w sobotę, ale dopadła mnie infekcja gardła z gorączką. Jednak co się odwlecze, to nie uciecze . Dzisiaj pszeniczne eksperymentalne, echo grodziskiego, ale mocniejsze. 2kg słodu pszenicznego, 2kg słodu pszenicznego wędzonego 1 kg słodu jęczmiennego pils. Zacieram analogicznie jak grodziskie z BA Tylko chcę je trochę mocnej nachmielić. Dam 40 g lubelskiego i 10 g marynki. I pierwszy raz będę warzył w 30 l garnku. Do tej pory mialem tylko 20 l i musiałem się wspomagać drugim 5 litrowym. Edytowane 25 Stycznia 2012 przez wradko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 (edytowane) Pewnie, jak każdy początkujący piwowar odkrywam Amerykę po raz setny , ale kiedy stłukł mi się termometr i musiałem zacierać na podstawie obliczeń metodą infuzyjną, jako izolację kotła zaciernego (pojemnik z zestawu BA) zastosowałem polarowe koce, które kiedyś kupiłem w IKEI za nieduże pieniądze. Jeden położyłem na krześle, na którym postawiłem pojemnik, dwoma go owinąłem a czwartym go przykryłem. Ponieważ zacieranie infuzyjne poszło sprawnie, więc następnym razem zacierałem tą samą metodą, ale już z termometrem i zauważyłem, że ta izolacja jest dobra. Spadek temperatury jest niewielki. Rzędu 1 stopnia przez 0,5 h. I tak teraz robię. Tak to potrzeba stała się matką wynalazku Edytowane 25 Stycznia 2012 przez wradko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Wyszło 21 l piwa 12,3 blg, oraz dodatkowo 3,8 l piwa 7 blg. Te 3,8 l teoretycznie mógłbym odparować i dodać do piwa głownego, ale takie delikatne piwo też się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 # 17 Dzisiaj jasne piwo na słodzie 3 kg jasny pils 1 kg pszeniczny jasny 40 g Chmiel Lubelski 10 g Marynka Zacieranie 53-50 30' 67-62 60' do 78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Wyszło 21 litrów, 11 blg. Fermentacja na gęstwie Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 (edytowane) # 18 Pszeniczne piwo wg receptury piwa #15. Tyle, że wciąż się coś działo nie tak. Najpierw pomyliły mi się zakresy temperatur przyzacieraniu, w rezultacie nie zrobiłem przerwy na 68°C. Od razu wskoczyłem na 75* i pociągnąłem dłużej. Potem zostawiłem piwo do wystudzenia i zapomniałem na chwilę o nim . Kiedy sobie przypomniałem na szczęście temperatura spadła do 18°C czyli tyle w ilu będzie fermentować. Wsypałem drożdże do wody i... zasnąłem bo już była północ . Obudziłem się ok 5 rano i przypomniałem sobie o drożdżach. Wiec dopiero po 12 h od warzenia dodałem drożdże. Zobaczymy co wyjdzie z tego piwa. To chyba nie był najlepszy dzień na warzenie Ale wyszło 22 l piwa 12,2 blg. Czyli całkiem znośna wydajność jak na mnie. Edytowane 12 Lutego 2012 przez wradko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 (edytowane) Pszeniczne stoi na cichej i wygląda, że powinno być ok. Dzisiaj warka 19. Pszeniczny Koźlak się warzy Przy okazji otworzyłem butelkę ale z warki 11. Jak dla mnie całkiem dobre No powiem wprost, bardzo smakuje mi Na zdrowie koleżanki i koledzy Edytowane 4 Marca 2012 przez wradko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Przy okazji otworzyłem butelkę ale z warki 11. Jak dla mnie całkiem dobre No powiem wprost, bardzo smakuje mi To ten eksperyment z zacieraniem? A jak wyszło do drugie, to "półpiwo"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 To ten eksperyment z zacieraniem? A jak wyszło do drugie, to "półpiwo"? Tak, dokładnie o ten eksperyment chodzi. Od początku piwo było mocne (ok 7% ojętościowo) i przez to czuć było posmaki spirytusowe, ale po kilku tygodniach ten posmak zharmonizował się z całością bukietu i pije się je lekko, choć wchodzi w głowę. Ale i tak czekam do początków kwietnia. To półpiwo okazało się całkiem niezłym piwem . Było nie było, po dosłodzeniu miodem miało 12 blg. Na początku było bardzo gorzkie. Mój błąd polegał na tym, że kiedy je warzyłem, cały chmiel zastosowany w piwie głównym wykorzystałem do niego. Różnica w ilości brzeczki 4/1 dała piołunowy efekt . Ale obecnie wg mnie wyszło całkiem dobrze. Nadal ma dużo goryczki ale próbowałem z kolegą 1,5 tygodnia temu jedną butelkę i stwierdziliśmy, że jest niezłe. Goryczka harmonizuje się z całością smaku. Niestety nie umiem opisać wrażeń smakowych . W każdym razie służy mu czas leżakowania. Zasadniczo nastawiam się na konsumpcję obu piw w kwietniu. Nie ma pośpiechu, bo zapas mi rośnie, więc mam co pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Warka 20 Kolejny pszeniczny koźlak z nieco zmienioną recepturą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Warka 21 Altbier - wyszło 21 l. 12,3 blg. Właśnie fermentuje. Dodatkowo zrobiłem (warka 22) 3 litry eksperymentalnego cienkusza (7 blg) z dodatkiem startego imbiru. Ciekaw jestem co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 W ostatnią sobotę uwarzyłem 21 l testowego Pale Ale, 12 blg. Teraz siedzi w fermentatorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Warka 24 - Testowy ale w butelkach a wczoraj przyszła pora na Grodziskie. Tym razem zasyp w 100% pszeniczny wędzony. Ciekaw jestem rezultatów. Brzeczka osiągnęla równe 8 blg. Niestety na drożdżach S33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Warka 25 Pszeniczniak autorski 2kg grodziskiego, 2 kg pszenicznego i 1 kg jęczmiennego jasnego. Mam problem z wydajnoscia. Żeby uzyskać lepszą wydajność musiałbym zebrać ze 30 litrów brzeczki i wygotować do 20-21. Ale wówczas warzenie potrwa znacznie dłużej. Po odebraniu brzeczki i wysłodzeniu 5 litrami wyszło wyszło mi 21 l. brzeczki i gęstości 10,2 blg. Ale kiedy wysłodziłem jeszcze raz i to aż 15 l. (warka 26) po wygotowaniu zostało mi 7,5 l brzeczki 6 blg. Nastawiłem to na lekkie imbirowe piwo. Po prostu dałem imbir zamiast chmielu. Zobaczę co z tego będzie, Niemniej nurtuje mnie cały czas problem niskiej wydajności piwa głównego. Z 5 kg słodu spodziewałem się przynajmniej 12 blg. Takie piwo warzyłem już 2 krotnie i taką miałem wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Ja też mam problem z wydajnością w pszenicznym, ale nie aż tak. Z 5 kg bez problemu można uzyskać 12°Blg. Napisz proszę jakiego filtratora używasz, jak drobno śrutujesz, jak długo wysładzasz, jaki masz stosunek wody do wagi słodów podczas zacierania, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się