Jump to content

zamiast rurki


Recommended Posts

wszystkie rurki zajęte, produkcja idzie na potęgę :)

 

dziś przelewałem 2 fermentory na cichą i z konieczności wymyśliłem coś takiego:

 

2011-11-20%2B14.18.14.jpg

 

czyli przykrycie dziurki papierem toaletowym :) oklejonym taśmą (żeby go nie zdmuchnęło czy coś...)

 

czy tak jest jakoś zasadniczo gorzej? bo akurat sam odgłos bulgotania mnie nie bawi... jakoś nie wydaje mi się żeby było większe prawdopodobieństwo zakażenia, ale kto wie, może rurka w jakiś inny sposób oddziałuje na piwo? - podkreślam, że to chodzi o cichą, a nie o burzliwą

 

przem

Edited by przemski
Link to comment
Share on other sites

Rurka to zawór - w jedną stronę gaz wypuszcza, w drugą nic nie wpuści. Z tym papierem masz przepływ w obie strony, on działa bardziej jak filtr. To właśnie na burzliwej byłoby lepsze rozwiązanie, bo wytwarza się tam wtedy dużo CO2, który będzie wypychał powietrze. Na cichej wolałbym zamknąć szczelnie fermentator, ale w sumie nie ma to chyba aż takiego znaczenia.

Link to comment
Share on other sites

Przy cichej? Ja zwykle zabijam na głucho deklem bez dziurki. Co najwyżej trochę się wybrzuszy. Więc, pomysł jak dla mnie jak najbardziej ok. Zresztą, przy burzliwej rurek też nie używam. Kładę tylko dekiel bez dociskania.

Link to comment
Share on other sites

przy burzliwej też dekla nie dociskam ale cichą robiłem z rurkami

 

prawdę mówiąc miałem z tym jedną niefajną przygodę i to być może było odpowiedzialne za kwach - podczas nieuważnego podniesienia fermentora ciężar płynu wypchnął dno i podciśnienie zaciągnęło mi wodę z rurki do środka, wprawdzie do wody dawałem trochę oxi no ale w końcu stało to ze 2 tygodnie więc oxi już pewnie nie działało a coś się tam mogło namnożyć pomimo wacika

 

nie pomyślałem o zamknięciu na cichej fermentora na głucho ale wypróbuję

 

w sumie to o tyle wolałbym nie stosować wogóle rurek że w garażu buduję sobie coś w rodzaju półko-skrzynki która bedzie ocieplona styropianem żeby wewnątrz utrzymywać dzięki kablowi grzewczemu wyższą temperaturę - teraz mam około 12-14 stopni - i tak się składa że z rurką fermentor wchodzi mi prawie na styk, a bez rurki zyskam kilka centymentrów

Link to comment
Share on other sites

w sumie to o tyle wolałbym nie stosować wogóle rurek że w garażu buduję sobie coś w rodzaju półko-skrzynki (...) tak się składa że z rurką fermentor wchodzi mi prawie na styk, a bez rurki zyskam kilka centymentrów

możesz zastosować przedłużacz z wężyka elastycznego- rurkę wtedy zawiesisz na brzegu półki

Link to comment
Share on other sites

A ja uważam, że zatrzaskiwanie fermentora na głucho, nawet przy cichej, to dodatkowe nagazowanie piwa i później może być kłopot z rozlewem oraz granatami, bo nie da się pewnie obliczyć porządnie ilości surowca do refermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Po roku zabawy w produkcję piwa stwierdzam, że rurki są zbędne... Warząc dalniaki zamykam je na 2 tygodnie w skrzyni, jak zamykam to jeszcze nie bulka jak wyciągam ze skrzyni to już nie bulka... Na cichej zamykam dekiel na szczelnie. Czasem trzeba popuścić gazu ale to naprawdę sporadycznie. Także wszelkiego rodzaju bulgatory jak dla mnie średnio potrzebne są.

Link to comment
Share on other sites

Można by zastosować zastawke trójdziejną

zamiast papieru kawałek woreczka foliowego zaklejone tylko z trzech boków

ciężar woreczka zatyka dziurę i nie przedostaje się nic z zewnątrz

ciśnienie wydostaje się przez niezaklejony jeden bok

dekielek można zamknąć na maksa, przy podnoszeniu wiadra nie powinno nic zassać

Link to comment
Share on other sites

A ja uważam, że zatrzaskiwanie fermentora na głucho, nawet przy cichej, to dodatkowe nagazowanie piwa i później może być kłopot z rozlewem oraz granatami, bo nie da się pewnie obliczyć porządnie ilości surowca do refermentacji.

Przy cichej rzadko kiedy dekiel w ogóle się wybrzuszy. A zresztą jeśli nawet to po pierwsze mniej tlenu nad piwem więc mniej szans na infekcję. A po drugie CO2 to nie problem, ulotni się i tak przy przelewaniu piwa z cichej do wiadra z kranikiem do rozlewu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.